Misteriozni porast slučajeva u Zagrebu – uvod u zabranu prosvjeda?

Andrej Plenković i Alekandar Vučić

Promatrajući trenutna zbivanja po Europi, možemo primijetiti nešto zanimljivo. Velika većina Europskih država uvodi najstrože korona mjere upravo u glavnim gradovima. Madrid, Pariz, Brisel, Prag, Atena, a stižu i najave o „alarmantnom porastu slučajeva“ u Berlinu. Logično se zapitati kako to da baš u glavnim gradovima ima najviše pozitivnih slučajeva? U redu, u slučaju manjih zemalja možemo reći da je virus najrašireniji u najvećem gradu kao najvećoj urbanoj sredini. Ali to sigurno ne može biti slučaj u Španjolskoj, Francuskoj ili Njemačkoj, velikim zemljama sa puno urbanih sredina.

Glavni gradovi su bitni iz političkih i sigurnosnih razloga. Tamo se nalazi središte vlasti, zgrade Vlade, zgrade parlamenta, nacionalna televizija itd. Sve revolucije u povijesti dizane su isključivo u glavnim gradovima. Najbolji primjer iz naše regije je rušenje Miloševićevog režima 2000 godine. Prosvjednici su izašli na ulice, zauzeli zgradu skupštine i Radio Televizije Srbije i to je bio kraj. Stvari su zbilja toliko jednostavne. Svaki režim da bi ostao na vlasti mora fizički kontrolirati nekoliko zgrada; zgradu Vlade, parlament i nacionalnu TV. Ako to izgube, izgubili su vlast.

U ovom kontekstu zanimljivo je promatrati uvođenje ograničenja u glavnim gradovima. Pogotovo zabranu okupljanja, kojom se de facto ukida sloboda demokratskog prosvjeda. I tu onda dolazimo do Zagreba, u kojem je već treći dan zaredom zabilježen nagli porast slučajeva. I to samo tjedan dana nakon što je najavljen prosvjed koji se treba održati 8 studenog. Slučajnost?

Iz grafa jasno možemo vidjeti da je u samo 3 dana broj slučajeva u Zagrebu više nego utrostručen, sa 49 na 161. Kako je moguće da se odjednom tamo svi toliko razbolijevaju kad ostatak Hrvatske ne raste ni približnom brzinom? Da li je moguće da se u Zagrebu priprema teren za mjeru zabrane okupljanja, koja će stupiti na snagu taman prije najavljenog prosvjeda?

Manipulira li se brojem slučajeva? Prisjetimo se parlamentarnih izbora koji su održani 5. srpnja i misterioznog pada korona slučajeva prije izbora. Premijer Plenković je tada izjavio u Splitu 26. svibnja: „Hrvatska je pobijedila Covid-19, ova Vlada je pobijedila Covid-19, mi smo savladali epidemiju“. Nakon izbora, slučajevi su ponovno porasli. Slučajnost?

Graf slučajeva u Hrvatskoj po danima je izgledao ovako:

Hrvatska svakako nije usamljena u ovom fenomenu. Srbija je također ove godine imala izbore koji su održani 21. lipnja (juna) i dogodilo se isto, veliki pad slučajeva taman prije izbora. Zatim, nakon izbora, slijedi nagli porast slučajeva, i premijer Vučić zbog toga najavljuje novi policijski sat. Odmah slijedeći dan izbijaju veliki neredi u Beogradu i prosvjednici napadaju zgradu Skupštine. Prosvjedi su trajali osam dana, najžešći su bili od 9-11 srpnja (jula) a do 14. su se polako smirili. Nakon toga, povlači se najava policijskog sata, i ono što je zanimljivo, broj slučajeva počinje opadati(!).

Na stranici Worldometers (https://www.worldometers.info/coronavirus/country/serbia/) možemo vidjeti službene podatke o broju slučajeva u Srbiji. Dobro pogledajte ovaj graf i obratite pažnju na datum 21 jun i zatim period nakon 14 jula:

Vidimo da slučajevi padaju prije izbora i poslije prosvjeda, to je jasno vidljivo iz gornjih grafova. Stoga, možemo zaključiti da je najbolje sredstvo za borbu protiv virusa održavanje izbora ili održavanje prosvjeda. Statistika je egzaktna znanost i taj zaključak je znači znanstveno potvrđen. S obzirom da u Hrvatskoj uskoro neće bit izbora, a stalno nam govore da moramo slijediti znanost, logični korak za borbu protiv virusa se sam nameće. No, što ako vlasti u Zagrebu uvedu zabranu okupljanja?

Premijer Plenković je jučer, 8. listopada, na sjednici Vlade, sa smrtno ozbiljnim izrazom lica izjavio „Ovaj virus je ozbiljna prijetnja zdravlju i životima. Omalovažavanje i relativiziranje ima za izravnu posljedicu nepridržavanje zaštitnih mjera i neodgovorno ponašanje čime ugrožavamo i zdravlje i gospodarstvo“.

Nećemo ulaziti u to kakva je to ozbiljna prijetnja od koje dnevno u prosjeku umre 1.5 osoba, sa prosječno 80 godina starosti i 2 komorbiditeta. I slažemo se da je virus prijetnja gospodarstvu, ali ne zbog masovnih smrti radne snage, nego zbog mjera koje je uvela njegova Vlada.

Međutim pravo pitanje je – je li virus opasan za demokraciju? Po primjerima iz inozemstva, i to upravo iz Zapadnih demokratskih zemalja, možemo vidjeti da je virus itekako opasan za ljudsko pravo na rad, pravo na kretanje, pravo na slobodu govora, i demokratskog okupljanja. U Hrvatskoj su dosad ograničavane pravo na kretanje i pravo na rad, ali dosad nisu uvedena nikakva ograničenja na demokraciju. Nadajmo se da će tako i ostati.

Jer Hrvati su dosad svaki put znali kako izboriti slobodu, od 15. stoljeća i borbe s osmanlijama, ustanka 1941. protiv fašističkog okupatora, 1991. u domovinskom ratu za neovisnost, svaki put protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja, i svaki put pobjedonosno. Pitanje je, da li je slijedeća borba stigla, ona protiv globalne kabale, koja iz sjene upravlja našim državama?


Ne zaboravite sutra doći u Rijeku na Festival slobode

Festival slobode - Rijeka
Festival slobode – Rijeka
COVID-19Festival slobodeKoronavirusZagreb
Pretplatiti se
Obavijesti o
101 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tucker carlson
3 godine prije

mislim da je prica zavrsena,na nasu stetu..samo gledajte.meni su glavni pokazatelj bila djeca u skolama.tisina.hvala.

Spacevoodoo
3 godine prije

Najveća misterija je koronabilnost testova, to u Hrvatskij nitko nezna pa ni državni ni lokalni stožeraši koji imaju uticaj na izvedbu testiranja odnosno na broj testova, vrijeme i mjesto. Dok je koliko toloko trajala turistička sezona bjesomučno se testiralo u ruralnim područjima u unutrašnjosti, gradovi Osijek, Slavonski Brod i slično, početkom najavljenog drugog vala testovima se napala i Dalmacija.
Prosvijedi kao da su već zabranjeni jer ispunjavanjem svih uvjeta kako bi se dobila dozvola za održavanje prosvijeda takvi prosvjedi su neučinkoviti, a donose velike rizike organozatoru koji se mora deklarirati kako bi uopće ishodio dozvolu. Postoji rizik da pod ovakvom regulacijom prosvjedi budu i kontraproduktivni.
Plotreban je potpuno drugačiji pristup u ovom psihološko propagandnom ratu, a to je kako se s neprijateljem nemože ratovati po pravilima koje je on nametnuo, a još manje njegovim oružjem.

Farree
3 godine prije

Pa zar ima još netko ko nije razumio da broj “zarađenih” ovisi od broja Dorstonovih “testova” koje ovaj prodaje ćitavom svijetu. Zapravo se “Zaraza” nije od marta širila. Ono što je raslo je broj testova, onih Dorstonovih nepouzdanih koji su nastimani na CQ od 45 iako preporuke MIQE leze od 20-30 (za one koji ne razumiju broj 45 je veci od broja 30 za 500000000000). Sa CQ 45 registruješ ogroman broj pogrešno pozitivnih (1.75% na prazne probe i 7,56% na probe kontaminirane mrtvim ili nekid rugim Korona virusom(ovo nekim drugim ukljućuje i sve one Korona viruse koje se nalaze u recimo svinjskom mesu itd)) (s ovem u vezi vidi tzv. RING experiment iz Aprila 2020)) što onda izaziva potražnju za još više testova itd i Dorstonova firma koja ih pravi postaje jos bogatija (zapravo jedan od najgenijalnijih poslovnih prevara ikada) Političari slijede naredbe Velikog Inkvizitora (u ovom slučaju NATO) odnosno… Čitaj više »

Diego
3 godine prije

Pogledajte samo ovog zlikovca

https://naslovi.net/2020-10-09/b92/bice-neka-nova-korona/26379919

Koliko vidim,niko ga nije pitao odakle mu informacija da novi virusi i zarazne bolesti stižu.Sve je kristalno jasno,zločinački poduhvat je u punom zamahu,svi smo napadnuti.

3 godine prije zadnji put uredio Diego
Bosanac
3 godine prije

#ebu ljude svuda ko stoku … a ljudi…….šute i trpe. E fora i jest kad ‘oni’ nešto zabrane održavat u velikim količinama i pokazat im da su levati (i ostali još pogrdniji izrazi).

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
U prolazu
3 godine prije

Da, stvarno, sa ovim mjerama se mogu zabraniti prosvjedi, jer je to okupljanje veće od svadbe, do 50 ljudi.

Hattori Hanzo
3 godine prije

Njemacka uvodi mjere u Berlinu a sutra 10.10 najavljen prosvjed protiv mjera rezima.
Četvoro ljudi,kancelar,infektolog,ministar zdravstva i predsjednik byerna terorisu citavu naciju.
Masa doktora,strucnjaka sve vise se dize protiv ovih mjera ali oni ostaju nedodirljivi i ustrajni u unistavanju ekonomije.
Berlin ce prosvjedovati bez obzira na mjere.Juzni dijelovi jos ne osjete krizu toliko a i policija nista ne prepusta slucaju prosvjed od tisucu ljudi(veci nije dozvoljen)osigurava 160 policijskih vozila i nekih 800-1000 policajaca.

piždro
3 godine prije

Smjernice i direktive dolaze iz samog vrha piramide….! aaa naši su uvjek poslušni bili – kad su viši centri moći u pitanju…

3 godine prije zadnji put uredio piždro
lino
3 godine prije

ajd širi svoje trolanje na imbexu….. od kuda i dolaziš

KISIK
3 godine prije

Odgmiži

KISIK
3 godine prije

Nemoj tako ,pa nije Pas ništa kriv.

Hattori Hanzo
3 godine prije

Đuro nisam napisao da je moj kucni ljubimac pas.

Max
3 godine prije

Odličan Članak. Ne bojte se strah je najveće oružje

Profesor Woland
3 godine prije

Ljudi pickice. Sve je jasno

Max
3 godine prije

Tako je . Svi smo u istoj kaši i trebamo pomoći jedni drugima.

Marko75
3 godine prije

Ja mislim da je u prvom valu najviše pomoglo što su vodili kamione u tranzitu u konvoju kroz Hrvatsku i da bi ta mjera pomogla i drugi put, a oni mijenjaju recept.

Allegra
3 godine prije

Makedonija isto zadnja tri dana…Utrostručene brojke.Najviše u Skoplju. I od juče je kod nas na snazi zakon za obavezno nošenje maske na otvorenom. Dozvoljena brojka gostiju po kućama je max 4! Ludilo!

Babage
3 godine prije

https://youtu.be/GPjcC1hcnKA
Može malo članak o ovome?

Stara kuka
3 godine prije

Idemo malo rezimirati. Uzet ću primjer Hrvatske. Od 25 veljače kad smo imali prvi registrirani slučaj “novooboljelog”, dakle u sedam i pol mjeseci straaaašne pandemije “smrtonosnog virusa” imamo ukupno 19446 pozitivnih testova što znači da ćemo sutra dostići stravičnu brojku od 0,5% stanovništva Hrvatske zaraženih “novim korona virusom”. Za to je trebao oko 350.000 testova koji su koštali skoro 400 milijuna kuna. Postotak pozitivnih je 5,57% od ukupnog broja testiranih. Istovremeno u tih 7,5 mjeseci u RH je “od korone” umrlo 313 ljudi odnosno 1,6% od ukupnog broja navodno zaraženih odnosno oko 1% ljudi koji su za to vrijeme umrli u Hrvatskoj (oko 30.000). Prosjek starosti tih umrlih “od korone je veći od prosječnog životnog vijeka građana RH i oko 95% njih je imalo po jednu ili nekoliko teških kroničnih bolesti ili komorbiditeta. Oko 75-80% “pozitivnih” su bili potpuno bez simptoma ili s blagim simptomima lagane prehlade i bez testiranja… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
B n
3 godine prije

Ti prosvijedi 5. Oktobra je bio puč marioneta zapada a umjesto demokracije došla je na vlast diktatura

tedi
3 godine prije

VLASTI SU U TOTAJNOM QJCU.
Bas me veseli,ide treci val i tko zna koliko jos,onaj ludi Jonson kaze do 3.mj. jer im narod vise nistas ne vjeruje.
Hoce da utjeruju strah,a narod ne benda,cijepiti se nece,a oni neka koliko god hoce treniraju strogocu.
OPUSTENO

tuf
3 godine prije

Iskreno, boli njih ku*ac za taj prosvijed jer nisu ugroženi. Cilj je zaraditi i uspostaviti kontrolu nad stanovništvom, a ljude su pripremili – kondicionirali da će se u jesen odigrati scenarij koji upravo gledamo. Sada taj scenarij samo izvršavaju korištenjem neispravnih testiranja o kojima će mainstream mediji istinu objaviti tek za nekoliko godina, kada to ionako više neće biti bitno jer će rezultat biti polučen.

3 godine prije zadnji put uredio ddrazen
Djuro
3 godine prije

Baš čekam kad će Logično početi dokazivati da je zemlja ravna ploča. Strpimo se malo.

ico
3 godine prije

Ravnozemljaši, braćo i pajdaši, što ste orjunaši. pa ostavite koj plusić i za nas

nonwo
3 godine prije
Australac
3 godine prije

U Melbourne Victoria normalno stanje bez ikakvi restrikcije će biti proglašeno kad ne bude covid slučajeva pozitivni i activni 28 dana za redom i kada u ostalim državama Australije ne bude epidemije. Znači skoro pa nikada a možda ni tada To ensure we can safely step towards COVID Normal the Victorian roadmap to reopening includes conditions for easing restrictions that are linked to each step: Second Step – Metropolitan Melbourne moved to the Second Step at 11:59pm on 28 September. Third Step – Regional Victoria moved to the Third Step at 11.59pm on 16 September. Metropolitan Melbourne moves to the Third Step when: the daily average number of cases is less than 5 state-wide over the previous 14 days and there are less than 5 cases with an unknown source in the last 14 days (state-wide total). Last Step – Victoria moves to the Last Step when there are no new cases for 14 days… Čitaj više »

Australac
3 godine prije

Zabraniti će vam okupljanje po kućama a kamo li prosvjede.
Meni nitko ne smije u kuću osim nužnog servisa.

How many visitors can I have to my house?If you live in metropolitan Melbourne, you cannot have visitors to your home unless they are providing care, childcare or urgent and essential services, they are your intimate partner, or they are in your ‘single social bubble’

bauštelac
3 godine prije

ajde pizduni ko će radit bunu

du4
3 godine prije

Sta hoce reci da se prosvjed treba organizirat 2 m jeseca nakon prvog. Dj nema slobodan termin ili je komplicirano sastavit play listu

Gus
3 godine prije

“Ako žabu staviš u kipuću vodu, ona će iskočiti van, ali ako je staviš u mlaku vodu i pomalo zagrijavaš skuhat će se.”
Tak i mi svi pomalo, svjesno ili ne jedemo govna koja nam serviraju i vjerujem da je dobar dio onih u dućanu koji me kroz masku gledaju ispod oka jer istu ne nosim, tu na portalima veliki protivnik stožera, mjera i svih ograničavanja, al nemamo mi tu masu koja će individualno odraditi taj građanski neposluh i biti promjena koju žele vidjeti u svijetu.

Ico
3 godine prije

Degustator moga *urca zove se Hattori Hanzo,nekako mi je simpa samo sto je tako pohlepan.

Helena
3 godine prije

Jako je zabrinjavajuće to da oni uvode drakonske kazne za organizatore prosvjeda. Npr organizatorima onog velikog prosvjeda u Londonu su odrapili 10000 funti kazne. Onima u Australiji prijeti 15 (petnaest!!!) godina zatvora. Oni u Berlinu govore da je 40 odvjetnika radilo na ishođenju dozvole za prosvjed i da bez njih prosvjeda ne bi bilo. Sve se to umata u perfidnu retoriku da su takve kazne potrebne jer ti ljudi, kao, direktno ugrožavaju zdravlje drugih. I zato moraju bit kažnjeni. Sve je tako perfidno umotano. Tako nam govore non stop da ne nosimo maske radi sebe nego radi drugih. Isto ce govorit za cjepivo. Već govore. Potražite negdje po internetu ime Alan Derschovitz, prof prava umirovljeni s Harvarda koji u videu objašnjava da cjepivo MORA bit obavezno i nema govora da to možemo odbit jer je pravo na zdravlje drugih vaznije od mog individualnog prava odlučivanja o tome. I još govori… Čitaj više »

Histori
3 godine prije

Super clanak o koroni. Sta se tice pobjeda u ratovanjima: hrvati ratovali sa osmanlijama, i jos pobjedili??? Da, a onda su dosli i marsovci i druge galaksije, sve smo ih pobjedili, naravno…ali bar dobro zcuci.
Sta se tice 1941: pogledajte slike iz Zagreba te godine, koliko je ljudi docekalo njemce sa cvijecem na ulicama. A slali smo mi svoje ljude i u rusiju da ratuju..ali protiv rusa a ne njemace. Velike su to pobjede bile.

Agron
3 godine prije

Samo jedna OGROMNA BUDALA može vjerovati službenim CONrona statistikama!! Ili podržavati mjere nakaradnog i ILEGALNO instaliranog nazovi stožera za zaštitu zdravlja…. Sram me biti blizu takvih a iz moje perspektive TAKVA JE VELIKA VEČINA!

jbg
3 godine prije

Isti uzorak je u Sloveniji. Svakog četvrtka naraste broj zaraženih, jer se vlast boji prosvjeda

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI