Moskva kritizira ‘cinične spekulacije’ o korištenju nuklearnog oružja

Sergej Rjabkov
10 komentara

Nije bilo promjena nacionalne doktrine, inzistirao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergey Rjabkov

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov optužio je neprijateljske države da lažno tvrde da Moskva namjerava upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini.

U intervjuu ruskim medijima u petak, dužnosnik je istaknuo da Moskva nije uvela nikakve promjene u svoju nuklearnu doktrinu, te da “nije bilo promjena u našem pristupu ovom složenom i alarmantnom pitanju”. “Naši neprijatelji cinično spekuliraju o ovom pitanju i pokušavaju pripisati Rusiji nepostojeće namjere da upotrijebi nuklearno oružje u vezi s onim što se događa u Ukrajini”, rekao je Rjabkov. Diplomat je objasnio da ruska nuklearna doktrina dopušta uporabu taktičkog oružja u slučaju egzistencijalne prijetnje opstojnosti države, čak i ako se takva agresija izvodi konvencionalnim oružjem. No, naglasio je: “Ne bih sve ovo projicirao na ono što se događa u Ukrajini i oko nje”.

U međuvremenu, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je u petak da bi ako bi Kijev Zapad opskrbio s nuklearnim oružjem, to opravdalo preventivni udar Rusije. Obraćajući se novinarima tijekom posjeta Vijetnamu, Medvedev, koji trenutačno obnaša dužnost zamjenika predsjedavajućeg ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, izjavio je kako je u trenutnoj situaciji vjerojatno da će Zapad poslati Kijevu borbene zrakoplove F-16, a možda i nuklearne oružje.

“Ali to bi značilo da će na njih biti lansiran projektil s nuklearnim punjenjem. Postoje nepovratni zakoni rata. Ako se radi o nuklearnom oružju, bit će potrebno izvršiti preventivni udar”, rekao je Medvedev. Dodao je da “Anglosaksonci” ne uvažavaju u potpunosti tu činjenicu te lažno vjeruju da neće doći do ovoga. “Hoće, pod određenim okolnostima”, naglasio je bivši predsjednik.

Moskva je više puta tvrdila da kriza u Ukrajini proizlazi iz desetljeća zapadnjačkog zanemarivanja u vezi ruske nacionalne sigurnosti. Otkako je pokrenula vojnu kampanju u Ukrajini u veljači 2022., Rusija je pozvala na neutralni, nesvrstani status za demilitariziranu Ukrajinu, istodobno inzistirajući na tome da Kijev odustane od svojih planova za pridruživanje NATO-u i EU-u, kao i potvrđivanja svog statusa države koja ne posjeduje nuklearno naoružanje.

eurusijaSADSergey Rjabkovukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tom
10 mjeseci prije

Već su trebali nuksati Poljake onda do ovog nebi došlo
Rusi moraju nekog spržiti nuksama za primjer ostalima a gloopi Poljaci su idealna meta Amerika se zbog njih nebi umiješala jer oni ipak vole svoje guzice

Max
10 mjeseci prije

To je dio specijalnog rata.

Tako treba
10 mjeseci prije

I proslo proljeće je Zapad zlobno govorio da su vojne vjezbe uvod u napad na ukrajinu…
A Putin je govorio da su rusi I Ukrajinci jedan narod, jedna obitelj…
Da,
Tesko je kad imaš psihopatu u obitelji…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI