Moskva navodi sedam uvjeta za nastavak sporazuma o žitaricama

Ruski izvoz psenice
33 komentara

Ograničenja ruskog poljoprivrednog izvoza i prateće infrastrukture treba ukinuti, rekao je zamjenik izaslanika UN-a

Rusija je spremna ponovno se pridružiti sporazumu o pšenici u kojem su posredovali UN i Turska, ali samo pod uvjetom da zapadne nacije i Ukrajina ispune svoje dugogodišnje obveze, rekao je u petak zamjenik stalnog predstavnika Moskve pri UN-u. Govoreći na brifingu Vijeća sigurnosti UN-a o Inicijativi za Crno more, Dmitrj Poljanski istaknuo je da odluka Rusije da se povuče iz pakta, koji je nastojao deblokirati izvoz poljoprivrednih proizvoda, “nikome nije trebala biti iznenađenje” s obzirom na to da ništa nije učinjeno da se odgovori na pritužbe Moskve.

Diplomat je naglasio da Rusija prepoznaje važnost sporazuma o pšenici za globalnu opskrbu hranom i da je “spremna razmotriti povratak na njega, ali samo ako se sva prethodno dogovorena načela ruskog sudjelovanja u ovom sporazumu u potpunosti uzmu u obzir i provedu bez iznimke”.

Navodeći uvjete Rusije, Poljanski je inzistirao na tome da sankcije na izvoz žitarica i gnojiva iz zemlje na svjetska tržišta trebaju biti ukinute “u praktičnom smislu, a ne samo riječima”, dok se sve prepreke ruskim financijskim institucijama uključenim u sektor također moraju ukloniti, uključujući njihovo ponovno povezivanje sa sustavom plaćanja SWIFT.

Rusija bi ponovno trebala uživati nesmetanu opskrbu rezervnim dijelovima i komponentama za poljoprivredne strojeve, rekao je diplomat, dodajući da se također moraju riješiti sva pitanja vezana uz brodski teret i osiguranje ruskog izvoza hrane.

Još jedan zahtjev, nastavio je Poljanski, jest da ne bi trebalo biti nikakvih zapreka širenju ruskog izvoza materijala za gnojiva, uključujući obnovu cjevovoda amonijaka Togliatti-Odessa, koji je prošlog mjeseca ozbiljno oštećen. Moskva i Kijev razmjenjivali su optužbe tko je kriv za incident. Osim toga, sva ruska imovina povezana s poljoprivrednim sektorom mora biti oslobođena. Kao sedmi i posljednji uvjet, sam sporazum o pšenici “mora vratiti svoju početnu humanitarnu prirodu” i služiti za ublažavanje problema s hranom u zemljama u razvoju, umjesto da bogate zemlje čini još bogatijima.

Moskva se u ponedjeljak povukla iz sporazuma o pšenicu, a tajnik Kremlja Dmitrij Peskov opisao je dogovor kao “jednostranu igru” i napomenuo da nijedan od dugotrajnih zahtjeva Rusije nije ispunjen.

Nakon tog poteza, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da će se svi brodovi koji plove prema ukrajinskim lukama u Crnom moru “smatrati potencijalnim prijevoznicima vojnog tereta”. Kao odgovor, ukrajinsko ministarstvo obrane optužilo je Moskvu za pretvaranje Crnog mora u “opasnu zonu”, izdajući slično upozorenje svim brodovima u tom području koji putuju prema Rusiji.

rusijaturskaukrajinaŽitarice
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
9 mjeseci prije

Malo je to. Rusi su trebali nastancati listu usllova kao sto Brisel radi. Jedna od tacaka treba biti zabrana pederskih parada.

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Što će hiber i burt reći kada doznaju da su izuzetni odbili poslati Ukrajini dalekometne projektile ATACMS dometa 305 kilometara?
Lockheed Martin proizvodi 500 istih godišnje, ali šalju ih naručiteljima u drugim državama koji ih stvarno i plaćaju, a ne ukrajinskom žicaru i prosjaku.
It’s just a business.

Xmy
9 mjeseci prije

The New York Times pise da Rusija prodaje naftu po vecoj cijeni nego sto je Washington odredio. Evo naslova na engleski. …Russia Defies Sanctions by Selling Oil Above Price Cap…..Ne znam, cesto lazu, navijaju za americke nacionalne interese, huskaju na rat i mrznju a ponekad kazu istinu.

San Antonio
9 mjeseci prije

Gledam neki kanal na YouTube zove se different Russia doticni video je star dva dana. Radi se o shoppingu, 20 jaja samo jedan Euro. Ako ce netko biti gladan to ce biti neprijatelji Rusije a to je naci-zapad. Rusija ima goriva, vode, psenice….

Max
9 mjeseci prije

Još jedna zapadna prijevara.

hiber
9 mjeseci prije

Sporazum je stavljen “ad acta”. Prvo je pogođen most (koji se ne moze pogoditi), pa su rusi u bijesu uništili lučka postrojenja za izvoz žita, tako da sporazum baš i nema nekog smisla, zar ne? Daleko, zanimljivija činjenica je da je 40% žita išlo u Kinu, a da je u raketiranju Odese potpuno uništen kineski konzulat. Jos kada tome pridodamo posjet “istinskog kineskog prijatelja” Kissingera kojeg prima cijeli kineski vrh, ponaosob, jasno je da se Putinu priprema kraj “vječnog prijateljstva”. Ocigledno se pretvara u “nebesko prijateljstvo”.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Други део споразума је закључен на три године, до јула 2025. године, а гарантовао је извоз руске пољопривредне производње и вештачких ђубрива на светска тржишта, плус: обнављање везе Россељхоз банке са SWIFT-ом; укидање ограничења на осигурање и реосигурање руским извозницима; укидање забране приступа лукама; обнављање рада цевовода за транспорт амонијака Тољати – Одеса; одмрзавање страних средстава и рачуна руских компанија повезаних са производњом и транспортом хране и ђубрива… Москва је изашла из аранжмана јер ништа од овога није испоштовано * Путин је житни аранжман назвао „потпуном преваром“, а његово стављање ван снаге значи одрицање од гаранција безбедности бродовима, укидање морског хуманитарног коридора, обнављање режима привремено опасне зоне у северозападним водама Црног мора ————– 9/2022 Од 262 хиљаде тона ђубрива намењених Африци, само је партија од 20 хиљада тона послата у Малави, а 242 хиљаде тона су се заглавиле у лукама Литваније, Латвије, Естоније и Холандије. ——— пољске власти одавно блокирале увоз украјинских пољопривредних производа… Прошлог маја је у Пољској откривен ‘лажни увоз’ украјинског… Čitaj više »

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Evo vam još jednom uređeno: “Rusija će se vratiti provedbi sporazuma o žitu ako se ispuni sedam uvjeta, rekao je Dmitrij Poljanski, prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri svjetskoj organizaciji, na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a. Poljanski je rekao da je 1.) prvi uvjet “stvarno, a ne špekulativno” povlačenje od restriktivnih mjera isporuke ruskog žita i gnojiva na svjetsko tržište. 2.) Druga točka je uklanjanje svih prepreka za ruske banke i financijske institucije koje opskrbljuju opskrbu gnojivima i hranom. To uključuje trenutno povezivanje tih organizacija sa SWIFT sustavom. 3.) Trećom točkom Rusija inzistira na obnavljanju isporuka zemlji rezervnih dijelova i komponenti za poljoprivredne strojeve i industriju gnojiva. 4.) Četvrto, rješavanje pitanja iznajmljivanja brodova i osiguranja ruskog izvoza hrane, osiguravanje logistike opskrbe. 5.) Peti uvjet za Rusiju je nepostojanje prepreka za proširenje opskrbe ruskim gnojivima i sirovinama za njihovu proizvodnju, uključujući nastavak rada cjevovoda za amonijak Togliattigrad-Odesa. 6.) Šesti uvjet je deblokada… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI