Moskva odgovorila na zabranu zastave u Australian Openu

Tennis - Australian Open
14 komentara

Odluku organizatora Australijan opena da zabrani isticanje ruskih i bjeloruskih zastava od strane navijača ruska ambasada u Canberri okarakterizirala je kao “neprihvatljivu politizaciju sporta”.

U saopštenju Tennis Australia u utorak se navodi da je odluka donijeta nakon onoga što je opisano kao “incident na terenu” koji se dogodio tokom meča prvog kola između Ukrajinke Kateryne Baindl i Ruskinje Kamile Rakhimove u ponedjeljak, tokom kojeg su neke pristalice pokazale rusku trobojnicu i glasno podržali rusku igračicu.

Pristalice Baindla su, međutim, rekli da su ruski navijači “ismijavali” ukrajinsku igračicu i pozvali osoblje sigurnosti da procijeni situaciju. Ruska zastava je naknadno uklonjena, ali nisu preduzete dalje radnje.

Scene su izazvale osudu ukrajinske igračice Marte Kostjuk, kao i ukrajinskog ambasadora u Australiji Vasilija Mirošnjičenka, koji je pozvao Tenis Australiju da nametne politiku „neutralne zastave“ i rekao da „snažno osuđuje“ isticanje ruskih boja na događaju.

Kao odgovor, ruska ambasada u Australiji objavila je saopštenje na internetu u kojem je oštro kritizirala odluku da se uvede zabrana prikazivanja trobojnice te zemlje tokom turnira.

“Odluka o zabrani pojavljivanja ruskih i bjeloruskih zastava na Australijan openu još je jedan primjer neprihvatljive politizacije sporta”, navodi se u saopštenju distribuiranom na društvenim mrežama.

Dodaje se: „Povrh diskriminacije ruskih tenisera svojom ‘politikom neutralne zastave’, Australija je sada otišla dalje tako što je osigurala da njihovi navijači ne mogu biti vidljivo podržani.

“Sasvim ironično, Tennis Australia se obavezuje da će ‘nastaviti raditi… kako bi osigurao najbolje moguće okruženje za uživanje u tenisu’.”

“Zaista je žalosno vidjeti kako organizatori turnira popuštaju pred otvorenom i prilično arogantnom političkom manipulacijom žrtvujući duh fer-pleja koji je nekada bio svojstven Australian Openu.”

Igračima iz Rusije i Bjelorusije, kao što su Danil Medvedev i Arina Sabalenka, dozvoljeno je da se takmiče na Grand Slam turniru, ali to moraju učiniti bez formalnog isticanja bilo kakvih nacionalnih simbola, nakon sankcija koje su uvela upravljačka tijela sporta nakon početka sukoba u Ukrajini prošle godine.

Uoči događaja, ukrajinski ambasador je pozvao Tenis Australiju da zabrani igranje igrača iz Rusije i Bjelorusije u potpunosti na sličan način kao što su mjere nametnute na Vimbldonu prošlog ljeta, ali su australske teniske vlasti odbile zahtjev – dozvoljavajući igračima kao što su Medvedev, Sabalenka i Andrej Rublev da se takmiče na događaju.

Objavljeno je da je ruska zastava naknadno uklonjena sa tribina tokom pobjede petog nosioca Rubljova u prvom kolu protiv Dominica Thiema u utorak.

Australian Openrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ganicus
1 godina prije

Po toj logici bi vecini zapadni zemalja trebalo trajno zabranitu nastupanje u bilo kakvim sportskim takmicenjima

tihobl
1 godina prije

HUGO BOSS опет облачи нацисте

Континуитет “традиције и генерација” показала је једна западна компанија, најављујући шивење 100 хиљада комплета војних униформи за украјинску војску.

Познато је да је Hugo Boss током Другог светског рата производио униформе за војску Вермахта и облачио врх Трећег Рајха. Историјска хроника показује да је у једном тренутку Хитлер буквално својим наређењем спасао Hugo Boss од банкротства.

Вероватно и сада постоји неки Карл Дибич – Немачки дизајнер и официр СС-а и истовремено аутор већине војних униформи нацистичке Немачке. Према његовим скицама је радио Хуго Босс.

Узгред, у периоду од 1940 до 1945 Хугова фабрика је запошљавала принудне радницике из Украјине и Пољске.

У наредним годинама, иронично, током денацификације, Босс је признат као саучесник нациста и лишен многих привилегија.

Siniša
1 godina prije

Ne razumem zašto je zastava problem,nije putinova zastava već zastava ruske nacije a ovi slobodoumni demokrati kažu da ništa nemaju protiv ruske nacije već protiv Putina.
Žao mi je Rusa i Bjelorusa koji su se odrekli svoje zastave,žalosni su mi.
Nisam mogao podnijeti moje Srbe koji su u Austriji pričaju hrvatski,bojali su se priznati da su Srbi.

goran
1 godina prije

oko čega vi gubite glavu

Max
1 godina prije

Dobar.

Zolja
1 godina prije

Ne mogu vise da gledam tennis, sve je samo nije sport. Prljava politika se umijesala svugdje.

Nočni
1 godina prije

Zašto ne zabrane američke zastave na svim natjecanjima, pa čak i “sportskom” šahu, radi genocida nad indijancima, nad 7 zemalja bliskog istoka koje su sravnali sa zemljom i bacili ih u srednji vijek, ha? Zašto? Ako smo inkluzivni (moramo prihvatiti i sotoniste i još goru bagru od njih lgbtqi+pedo), onda moraju vrijediti ista pravila za sve!

Janko
1 godina prije

Ukrajinski režim,Zelenski i njegova politička bagra nametnuli su svijetu svoje političke kriterije o demokraciji i ljudskim pravima.Tko ne podržava njihovu ratnu politiku taj ne zaslužuje niti da opstoji na ovom svijetu.

Cigeb
1 godina prije

Koga briga za tenis,dajte nam detalja iz Davosa gdje nam se o glavi radi a hljeba i igara smo se valjda zasitili pa se cuvajte gladi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI