Moskva otkriva detalje o zauzimanju Avdejevke

Prvi veliki intervju s generalom Šojguom: „Propadanje mnogih država je započelo raspadom vojske“
13 komentara

Ključni grad Donbasa Avdejevka oslobođen je uz minimalne gubitke među ruskim trupama, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predsedniku Vladimiru Putinu u utorak. Bježeći iz grada, ukrajinske snage su za sobom ostavile mnogo ranjenih vojnika, vojne opreme i opreme, kao i teško minirane položaje, rekao je ministar.

Predsjednik je čestitao ministru na uspjehu u Avdejevki, ističući da su ukrajinske snage bile prisiljene da pobjegnu iz teško utvrđenog grada, dok je njihovo najavljeno povlačenje bio čisto politički pokušaj da se prikrije prava pozicija i prikaže kao „organizirano povlačenje. ”

“Situacija u Avdejevki je svakako uspješna, ali je potrebno dalje napredovati. Njen razvoj mora biti dobro pripremljen, opremljen ljudstvom, oružjem, opremom i municijom“, rekao je Putin ministru.

Sjeverno predgrađe Donjecka, Avdeevka je služila kao ključno uporište za Kijev od ranih faza sukoba u tadašnjem ukrajinskom Donbasu. U proteklih devet godina, lokacija je ostala na liniji sukoba i bila je polazna tačka za višestruke ukrajinske napade na Donjeck u kojima su, procjenjuju lokalni zvaničnici, poginule hiljade civila.

Takođe je bio jako ojačan, sa ogromnim podzemnim bunkerima i tunelima koje je izgradila ukrajinska vojska, primetio je Šojgu.

Operaciju zauzimanja grada Glavni štab priprema od prošle jeseni, otkrio je ministar. Ruska komanda je koristila visokoprecizne udare po ključnim tačkama na ukrajinskim pozicijama, naveo je Šojgu i dodao da je tokom operacije dnevno izvođeno preko 450 takvih udara.

Rusija je u subotu preuzela kontrolu nad Avdejevkom, nanijevši teške žrtve ukrajinskim trupama u toku njihovog povlačenja, a navodno je dostigao i do 1.500 u jednom danu. Ukrajinska komanda je, međutim, insistirala da je rušenje zapravo organizovano povlačenje po naređenju novoimenovanog kijevskog generala Aleksandra Sirskog.

Avdejkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
2 mjeseci prije

Organizirano su se povukli kao njihovi mentori iz Avganistana. Samo su zaboravili neke ranjene koji nisu bitni ( Pogledat ukrajinci Trebaju Neretvu )

Telac Sitnog Zuba
2 mjeseci prije

Zapadni mediji; ruske trupe izgubile desetine tisuca vojnika pre no sta su zauzele Avdejevku….

Tысяча = Tisuća
2 mjeseci prije

Ovo sve ima na ruskom kanalu na engleskom jeziku koji se zove
RUSSIAN NEWS
Nije mi jasno kako zapadna demokracija ne blokira Rusima da recu svoju pricu.

Ovaj video u ovom clanku se zove
For Ukraine Avdeevka is a one-way road.
Putin, Shoigu,Russia

Ima engleske titlove i engleski glas.

Max
2 mjeseci prije

Pad Avdievke je jasan znak kraja Ukrajine.

2 mjeseci prije

prvo je bila bjezanija. kad su vidjeli da ne mogu zaustaviti onda su preimenovali u povlacenje.

tatamata
2 mjeseci prije

to bjezanje , ili bjezte noge da vas ne poserem ,,,se zove u ukraini takticko povlacenje , kako kaze qurcmuzicar

tuf
2 mjeseci prije

Tko će ga znati. Šojgu ne navodi konkretne brojke, niti im je za vjerovati jer su u nekim navratima neuvjerljivo malene čak i za fanboye. Šojgu za “minimalne žrtve” kao referencu možda uzima goloruke sovjetske juriše u drugom svjetskom pa mu se ovo čini minimalnim. Može biti i pod pritiskom ‘uprave’ da ostvari rezultate u zadanom roku.
No svakako treba uzeti kao mogućnost da u zauzimanju najutvrđenijeg grada u Europi su ipak morali stradati mnogobrojni ruski vojnici. Evo recimo ratni dopisnik Andrei Morozov je izašao s podatkom da je u osvajanju Avdejevke poginulo 16.000 vojnika. I nakon toga je navodno počinio – samoubojstvo?

Ante
2 mjeseci prije

Ukrajinci nisu napravili rezervne položaje izgubili su grad jer nisu mislili da će Rusi na juriš zuzeti grad. To što se dogodilo u tom gradu desetkovalo je najvjerojatnije jako puno Ukrajinaca i stranih boraca koji se bore na strani Ukrajine. Na kraju kada je bilo sigurno da će grad pasti Ukrajinci nisu dali na vrijeme zapovijed za povlačenje, zato je u gradu ostalo puno Ukrajinskih vojnika i ranjenika. Ukrajinski zapovjednici riskirali su vlastite živote tako što su rekli Ruskim čanicima gdje se točno nalaze Ukrajinski vojnici koji se žele predati Rusima da ne bombardiraju ta mjesta. Kada su u Kijevu saznali što su Ukrajinski časnici napravili odmah su zatražili istragu i kažnjavanje Ukrajinskih časnika koji su se zbog spašavanja vojnika našli na meti, tko zna što im se dogodilo tim Ukrajinski časnicima?

tihobl
2 mjeseci prije

Znate li kako je Zelenski dosao do broja od 50.000 ruskih vojnika?
Pomnozio je 7000 poginulih svojih vojnika sa faktorom 7, posto su mu rekli da su rusi imali 7x vise gubitaka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI