Moskva otkriva rezultate novih napada na Ukrajinu

Eksplozija kijevskog televizijskog tornja
38 komentara

Rusija je potvrdila napade na infrastrukturu drugi dan zaredom i tvrdi da su sve mete pogođene

U utorak su izvedeni novi raketni napadi usmjereni na zapovjedništvo i kontrolu ukrajinske vojske i energetsku infrastrukturu zemlje, izvijestilo je rusko Ministarstvo obrane tijekom dnevnog brifinga. Napadi su pogodili sve predviđene mete i “postigli su svoje ciljeve”, tvrdi vojska. Ranije istog dana, ukrajinski dužnosnici i mediji izvijestili su o još ruskih dalekometnih napada u ponovljenim napadima od ponedjeljka. Andrej Sadovoj, gradonačelnik grada Lavova u zapadnoj Ukrajini, rekao je da se njegov grad suočio s još jednim nestankom struje zbog štete koju je nanijela Rusija.

“Raketni udar na objekt kritične infrastrukture” ostavio je oko 30 % Lavova bez struje, izvijestio je dužnosnik na društvenim medijima. Dodao je da postoje problemi s vodoopskrbom u gradu i pozvao stanovnike da naprave zalihe za moguće rezove.

U regiji Vinnitsa u središnjoj Ukrajini, šef uprave, Sergey Borzov, izvijestio je o napadima dronovima na lokalnu elektranu, ali je kasnije uredio svoju objavu u neutralnije izvješće o “eksplozijama” u svojoj regiji. Operater elektrane na ugljen Ladyzhin potvrdio je štetu na svojoj opremi u napadu drona u utorak ujutro.

Izvješća o ruskim projektilima koje je gađala ukrajinska protuzračna obrana stigla su iz područja Kijeva, Odese i Vinice. U regijama Rovno i Krivoj Rog, ljudi na društvenim mrežama izvijestili su o eksplozijama na zemlji, vjerojatno izazvanim ruskim udarima.

Napad je uslijedio dan nakon što su se gotovo sve veće regije Ukrajine našle pod masovnim zračnim napadom. Ukrajinska vojska je tvrdila da je presrela otprilike polovicu projektila, ali unatoč tome 11 ključnih lokacija diljem zemlje je oštećeno, prema ukrajinskoj vladi. Moskva je ciljala ukrajinske elektrane i druga kritična postrojenja nakon, kako je ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao niza “terorističkih napada” koje su orkestrirale ukrajinske specijalne službe na ruskom tlu. Posljednji od njih uključivao je dizanje u zrak kamiona natovarenog eksplozivom na Krimskom mostu, strateškoj ruskoj poveznici. Ruski istražitelji izvijestili su u subotu da su najmanje tri civila ubijena u eksploziji, ali brojka bi mogla biti čak šest, s obzirom na to da se tri osobe navodno još uvijek vode kao nestale, navodi Telegramova novinska kuća 112. Putin je rekao da se taktika Kijeva ne može ostaviti bez odgovora i ustvrdio da je Kijev izložio svoj energetski sektor ruskim udarima pokušavajući mjesecima sabotirati ključnu rusku infrastrukturu.

Inozemni simpatizeri Ukrajine osudili su napade Rusije na ukrajinsku infrastrukturu, za razliku od prigušene reakcije u pogledu incidenta, koji se dogodio na Ruskom mostu. Bijela kuća je u nedjelju odbila komentirati eksploziju mosta i obećala nastavak vojne potpore Ukrajini.

borberusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Čine ono što su i najavili.

vrata
1 godina prije

Koliko se sjecam Nato je rekao da ce uci direktno u rat ako ukrajinska infrastruktura bude gadjana.Sad nista ne govore.

Dragačevac
1 godina prije

Udari na energetsku infrastrukturu zemlje će se odraziti i na vojsku, ali šta je sa stanovništvom koje će živeti sa restrikcijama struje ili bez struje?
Zašto ste obične gradjane najsiromašnije zemlje u Evropi dodatno opteretili?
Podržavam specijalnu operaciju ali ovo nisu trebali da urade.

Гавран
1 godina prije

С тим у вези, војни командант Александар Сладков је сугерисао да су јучерашњи удари на Украјину имали и карактер упозорења – шта ће се десити ако Запад покуша да организује снабдевање кијевског режима пројектилима dometa 300 km. Према његовим речима, таквим покушајем Украјина ће се вратити у 16. век.

Elena
1 godina prije

Što posiješ- to i požanješ

CRV
1 godina prije

Zašto Moskva taji granatiranje civila na tržnici ?. Broj ozlijeđenih u ruskom napadu na prepunu tržnicu u gradu Avdiika u istočnoj regiji Donjecka popeo se na devet. Vitali Barabaš, šef vojne tamošnje uprave, rekao je: “Danas je još jedan crni dan za našu Avdivku. Ujutro su rusi granatirali središnju tržnicu tenkovima i MLR sustavima tijekom najveće gužve. Sedam stanovnika Avdiivke je poginulo, a devet ih je ranjeno.

Ante
1 godina prije

Amerikanci su pogodili u Afganistanu kuće u kojima se održavalo vjenčanje to bombardiranje se zove na engleskom The Wech Baghtu wedding party airstrike. Tada nije bilo pravednika sa zapada da zazivaju sankcije za amera niti je itko vikao slava Afganistanu. Nije bilo zapadnih medija da skupno osude takve napade kao ratni zločin. Niti su se takozvani borci za pravdu pisali o ratnim zločinima ne samo u Afganistanu nego i u Jemnu Libiji Iraku Itd. Da im je stalo do mira ne bi se rat ni u Ukrajini dogodio nego bi oblasti sa većinskom Ruskom populacijom dobilo veću neovisnost. Ali tu neovisnost može dodjeljivati samo Amerika i to samo ako kontrolira obadvije strane.

Гавран
1 godina prije

1999 Kosovo. Presretnuti razgovor pilota i avaksa. Pilot:Dole su samo traktori. Avaks: Nisu traktori nego tenkovi, bombarduj!
Напад на албанске избеглице код Ђаковице представља напад NATO авијације на колону од око 1.000 albanskih izbeglica U четири одвојена напада НАТО авијација је убила око 70 а ранила око 35 цивила албанске националности. Сам догађај представља један од најтежих напада са цивилним жртвама током ovog rata.

1 godina prije

Ovo će biti svakodnevnica. Sabahom ih strese par komada , kao Kim Japance , pa polako tokom dana ,elektrana , željeznica , skladište , i tako sedmicu dvije i nema više ukrajine…

nessy
1 godina prije

Zanima me sto kazu u ukrajinskoj vladi? Da li jos uvijek slave i nazdravljaju akciji Most? I, sto misle, je li se isplatilo ostetiti most, koji je isti dan proradio, a ostati bez brojnih infrastrukturnih objekata? Mozda su mislili da ce ruski odgovor biti ‘ostar prosvjed’? Malo su se preracunali.

Lucija, prva
1 godina prije

“РУСКА војска ушла је у Бахмут, стратешки важан град Донбаса, којем ће, чим буде ослобођен бити враћено старо име – Артјомовск.

       Ушла је са југоистока, коначни исход битке зависиће од тога колико ће брзо успети да Украјинце избаци из вишеспратница у центру града

Шеф градске управе Кривог Рога, Александар Вилкул, изјавио је да је његов град било лансирано „десет крстарећих ракета из Каспијског мора и десет крстарећих ракета из Саратова“.

       Навео је и да се више експлозије чуло у важном железнуичком чвору Павлограду преко којег је Кијев снабдевао добар део трупа на донбаском фронту.

       Прецизним ракетним ударима била је подвргнута  Шепетовка (у Хмељницкој области) која је такође значајан  железнички чвор.”

Lucija, prva
1 godina prije

“Немачка је Кијеву предала први ПВО систем Iris-T.        Ово је објавио немачки лист Spiegel, наглашавајући да је то најбољи такав немачки ракетни систем ПВО.        Открио је да је до примопредаје дошло 11. октобра у близини пољско-украјинске границе.” “Eksperti „Military Watch“ su naveli, da se ukrajinska vojska redovno žali na kvalitet naoružanja koje je prebacila Nemačka. Konkretno, samohodna artiljerijska oruđa „Panzerhaubitze 2000“, predstavljena kao najmoćnija na svetu, počinje da pokazuje jake znake habanja nakon samo nekoliko nedelja aktivne upotrebe.” “Nemacki IRIS i americki NASAM su vrlo skupi, prefinjeni i napredni uredjaji Artiljerijski sistemi, prilicno zastareli, kao ruski D20, zahtevaju oko 3 meseca intenzivne obuke i treninga. S-300 zahteva profesionalne vojnike, sa bar 2 godine stalnih vezbi na opremi. IRIS i NASAM imaju uputsva na nemackom i engleskom. Vreme za obuku ne postoji. Dakle- postoje dve opcije – ili dolaze sa nem/usa posadama koji ce biti kao “dobrovoljci” ili je… Čitaj više »

FATIH
1 godina prije

OVO JE DAVNO TREBALO URADITI.
NIKAD NIJE KASNO

FATIH
1 godina prije

ZELENSKI POTPISI KAPITULACIJU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI