Moskva protjeruje diplomate EU

Rusko ministarstvo vanjskih poslova
29 komentara

Taj potez je odmazda za protjerivanje ruskih diplomata, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije proglasilo je 18 zaposlenih u Delegaciji EU „persona non grata“ kao odgovor na „neprijateljske akcije“ Evropske unije.

Ministarstvo je u petak pozvalo šefa Delegacije Evropske unije Markusa Ederera da izrazi “snažnu primjedbu” na ranije “neopravdano” protjerivanje 19 radnika stalne misije Rusije pri EU i Euratomu.

„Ruska strana je navela da je EU odgovorna za dosljedno uništavanje arhitekture bilateralnog dijaloga i saradnje koja je stvarana decenijama“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ederer je takođe dobio podsjetnik na neophodnost da EU poštuje Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

„Kao odgovor na neprijateljske akcije Evropske unije, 18 zaposlenih u Delegaciji EU u Rusiji proglašeno je za „persona non grata“ i morat će da napuste teritoriju Ruske Federacije u bliskoj budućnosti“, saopštilo je ministarstvo.

Evropska unija osudila je ono što je nazvala „neopravdanom, neosnovanom odlukom“ Moskve. Portparol bloka Piter Stano rekao je da je ova mjera „čista odmazda” koja će „samo produbiti izolaciju Rusije”.

„Evropska unija snažno poziva Kremlj da se vrati poštovanju međunarodnih pravila i kooperativnom pristupu međunarodnim odnosima“, naveo je Stano na Twitteru.

EU je 5. aprila proglasila 19 ruskih diplomata personama non grata, rekavši da se „uključuju u aktivnosti suprotne njihovom diplomatskom statusu“. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na tu najavu rekavši da EU treba da očekuje „odgovarajuće mjere“ kao odgovor.

Vijest o protjerivanju diplomata EU od petka je posljednja runda u tekućem diplomatskom sukobu između Rusije i zapadnih zemalja, koji se intenzivirao nakon pokretanja ruske ofanzive na Ukrajinu 24. februara. Desetine ruskih diplomata su protjerane, a Rusija je upozorila da će svako protjerivanje izazvati odmazdu.

Rusija je napala svog susjeda krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da primijeni uslove Minskih sporazuma, prvi put potpisanih 2014., i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Njemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da daju otcjepljenim regionima poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj od tada zahtijeva od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

diplomateeuprotjerivanjerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
strava
2 godine prije

Sta vi imate protjeravati zlocinci , napadate druge drzave .

Zoran
2 godine prije

Klaus Schwab je sretan kako Great Reset ide po planu. Predstava za sirotinju.

2 godine prije

Pa ovi birokrati u EU totalno su poludjeli!
Sazivaju sa na neke sporazume, koje su ONI SAMI prekršili!
Meni je samo žao, fali jedan. EU protera 19 Ruskih, a Rusija samo 18….
Sad mi je največa želja u životu, doživjeti dan, kad če ta bagra počet puzati…

2 godine prije

Koje boodale vladaju Europskoj Uniji danas ukazuje članak: SAD ukinule sankcije na uvoz umjetnih gnojiva, kao iz Rusije, tako iz Bjelorusije. Treba opskrbjeti zemlju da če biti jesti….
EUROPSKA UNIJA NE! I još nezna, odakle če dobiti…

nekoime
2 godine prije

Nekada se SSSR širio uz parolu Proleteri svih zemalja, ujedinite se.
Sutra će se mnogo uspješnije širiti uz parolu Radnici svih zemalja, zagrijte se.

2 godine prije

Evo nam Milić siša’ s miseca….ali…..postavimo u …A L i ……..pa odkud ovo: 15. travnja 2022,skraćeno ….”Veliki dio vas koji nastavljaju slati dobre vibracije, pomažu im da se podignu. Ne samo da svi vi podižete i svoje vlastite i što ih više podignete postajete zaštićeniji od negativnih energija. Možda niste nužno svjesni da vam se vaši vodiči također mogu približiti kako bi vam pomogli sa svojim vodstvom. Naravno, prvo morate zatražiti njihovu pomoć i ona vam je uvijek dostupna. To vam nikada nije nametnuto, jer možete učiti samo iz vlastitih izbora i pogrešaka. Jedina iznimka je kada idete protiv svog životnog plana koji je već dogovoren. Ponekad može biti teško zadržati vas na vašem putu, ali postoji mnogo načina da se vratite na pravi put. Naravno, životni planovi se mogu spojiti tamo gdje je uključeno više od jedne osobe, ali opet pažljivim planiranjem obično je moguće okupiti prave ljude za… Čitaj više »

HOPE
2 godine prije

Moskva protjeruje diplomate EU a ovi iz EU se Bühne…LOL

Vrijeme
2 godine prije

Za one koje to interesira ima na Телеканал «Звезда» najnovije vijesti i napredovanje Rusa. Ovdje gdje ja zivim imam slobodan pristup. Mora se koristiti Google prevoditelj.

2 godine prije

Eli! Eli! lamâ azâvtani?!Silvije Strahimir Kranjčević Na Golgoti je umro – a za kog je izda’no? Je l’ pala žrtva ova il kasno ili rano? Na Golgoti je umro i svijet za to znade, Al od te žrtve davne još ploda ne imade. A krv je tekla mnoga i srce tu je stalo, Što nikad nije više onako zakucalo… I vjekovi su prošli daleki, strašni, crni, Osušila se krvca i suha još se skrvrni. Prošetala se povijest u sramotničkoj halji, I što smo nebu bliži, sve od neba smo – dalji! Na Golgoti je staro prelomilo se drvo, Pokradoše mu čavle – i to je bilo prvo! U ime čovječanstva i bratstva i slobode Počeše krvno kolo da bezbožnički vode – – – I derala se družba od gadne strasti pjana; Mi ubijamo, Bože, sve zbog Tebe – Hosana! Na Golgoti je mrtvo i vjetrić tamo tajni Tak cvili: Eli!… Čitaj više »

nekoime
2 godine prije

Zakaj?

Ico
2 godine prije

Rusija griješi, ipak je trebala uzeti u obzir vazalski status EU

Drago
2 godine prije

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je rad diplomata iz drugih država u zemlji “već sličan fašizmu”. Prema njegovim riječima, rezultat njihovog djelovanja bile su, između ostalog, i sankcije. Bjeloruski čelnik je također napomenuo da će jednog dana bjeloruskom narodu republike reći o skrivenim aktivnostima zapadnih diplomata.

“Jednog dana ću to učiniti. Sažet ćemo sve dokumentirano i iznijeti vam što oni ovdje rade. Bit ćete užasnuti. Ovo više nisu čak ni nacisti, ovo je već srodno fašizmu – što oni rade ovdje u Bjelorusiji. To se može vidjeti u obliku ovih sankcija i pritiska na Bjelorusiju”, rekao je Lukašenko, prenosi Sputnik Bjelorusija.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Nakon protjerivanja ruskih diplomata, stanovništvo Litve se smanjilo za jednu četvrtinu…

P.S.
U jednom gruzijskom zatvoru došlo do pobune.
Već 2 tjedna pokušavaju jednog “Ukrajinca” protjerati u domovinu, al’ on se opire…
Pojeo je ukrajinsku putovnicu, hoće dokazati da je Gruzijac…
Sad hoće pojesti i kravatu, kaže da je bio predsjednik.

abc
2 godine prije

Svakom strpljenju jednom dođe kraj. Dugo su Rusi tolelirali zapadni cinizam.

abc
2 godine prije

Auf Wiedersehen phederluck….

Mali zloco
2 godine prije

Vazduh u Moskvi ce biti puno cistiji.

Max
2 godine prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI