Moskva tvrdi da zna krivca za religiozni udar u Ukrajini

Ruska pravoslavna crkva
19 komentara

SAD su saučesnici u tekućem religioznom gušenju u Ukrajini, nastojeći da zabiju klin između vjernika te nacije u sklopu svoje antiruske vanjske politike, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo vanjskih poslova Moskve.

Ministarstvo je u saopštenju komentarisalo nedavnu odluku vlasti u Kijevu da igumana Kijevopečerske lavre – najistaknutijeg ukrajinskog pravoslavnog manastira – mitropolita Pavla (svetovno ime Petar Lebed) stave u kućni pritvor. Visoki sveštenik je osumnjičen za gajenje proruskih stavova i podsticanje međureligijske mržnje, što on negira.

Ovaj najnoviji razvoj događaja, navodi se u saopštenju, pokazuje da je ukrajinska kampanja za zauzimanje Lavre “došla do vrhunca”.

Međutim, ministarstvo je tvrdilo da “nije tajna da režim ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog nije nezavisan u svojoj anticrkvenoj politici”.

“Rascjep pravoslavlja, udar na ovu sferu života, cilj je koji je Washington davno proklamovao”, navelo je ministarstvo i dodalo da su SAD stvorile “izopačeni mehanizam direktnog i indirektnog uticaja na konfesionalnu stranu Kijevska politika.”

Aktivnosti u tom pravcu podržavaju američki ambasador za međunarodne vjerske slobode i Komisija za međunarodne vjerske slobode, dodaje se.

Trenutna situacija sa Lavrom i drugim crkvama u Ukrajini “u potpunosti je ljudske prirode i predstavlja raspirivanje vjerske mržnje koju je stvorio čovjek”, tvrdi ministarstvo.

„Imenovan od strane Vašingtona… Aktuelni predsednik Ukrajine u potpunosti razume svoju zavisnost od SAD. On vodi antipravoslavnu politiku po nalogu Amerikanaca koji izvršavaju antiruske zadatke, još jednom koristeći ukrajinsku administraciju kao ništa drugo do oruđe.”

Ministarstvo je dodalo da vjerska politika Kijeva ne pogađa samo pravoslavne vjernike, ukazujući na izvještaje o islamofobiji i antisemitizmu u zemlji.

Proteklih sedmica ukrajinske vlasti su izvele masovni udar na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC), koju Kijev sumnjiči da prikriveno podržava Rusiju, uprkos činjenici da je crkva proglasila nezavisnost od Moskve nakon početka sukoba u februaru. 2022.

Prošlog mjeseca, kao dio kampanje protiv UOC-a, vlasti su zahtijevale da monasi Lavre napuste manastir, navodeći navodno kršenje sporazuma iz 2013. kojim je entitetu dozvoljeno da upravlja vjerskim objektom. UOC je odbio da se povinuje, odbacujući naredbu kao nezakonitu.

Ukrajina je dugo iskusila vjerske tenzije, s nekoliko entiteta koji tvrde da su prava pravoslavna crkva. Dva glavna rivala su Ukrajinska pravoslavna crkva i Pravoslavna crkva Ukrajine (OCU) koju podržava Kijev, a koju Ruska pravoslavna crkva smatra raskolničkom.

pravoslavljerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Eto
1 godina prije

Znamo I mi – nacisticki bradonja iz Moskve

Ivan Bgd
1 godina prije

CIA

tihobl
1 godina prije

Nova religija koja zagovara LGBT, transhumanizam, jedenje insekata, smanjenje CO2 i ostale stvari je krenula u vjerski rat protiv tradicionalnih religija. U bivsoj Ukrajini prvo je na udaru pravoslavlje, na Bliskom istoku islam, a po latinskoj americi katolicanstvo. Sad se spremaju da udare na Kinu. Indiju su ostavili za kraj jer ih zbunjuje 100.000 bogova.
Svi koji u analizama razmatraju da je ovo ideoloski sukob grijese. Ovo je sukob religija. Pogledajte vjerske fanatike nove relgije (Hilari, Greta, Analena…) i vidjecete da je rijec o vjerskom sukobu.

Max
1 godina prije

Krivci su uvijek isti.

Гавран
1 godina prije

Rat je ogolio svoju unutrašnju dinamiku. Napad veštačke inteligencije na Kijevo-Pečersku Lavru.

nessy
1 godina prije

Izbaciti monahe iz samostana koji je njihov vise od 1000 godina? I demokratski zapad nema komentar? Ukrajina i njeno vodstvo, svakodnevno dokazuju svoju antidemokratsku i antihumanu politiku. Najbolje placeni glumac je zabranio sve stranke opozicije, medije takodjer, sada i popove koji mu ne pasu. Obavjestajci UA se sluze klasicnim teroristickim sredstvima. Naglasimo samo ubojstvo Dugine i ovog blogera. Zapad nema sto reci? Kada bi rusi radili iste stvari, to bi bilo na svim vijestima u udarnim terminima. To da su USA stakori u pozadini svega, pa to je poznata cinjenica koju znaju svi, koje zanima i oni drugi. USA, demokracija, ljudska prava, sloboda? Pisurija od smijeha. Odavno USA podrzavaju najekstremnije ubojice, ako rade u njihovom interesu, ali nikada prije tako otvoreno i obilato. Deklarirani glavosjece i nacisti su im rado vidjeni suradnici.
Pa neka se i dalje cude sto ih temeljito mrze gdje god su zagazili, sirom svijeta.

hiber
1 godina prije

Zapravo se radi o jednom od glavnih uzroka rata i ključnom Putinovom neuspjehu da osvoji Kijev za tri dana. Naravno da ce ih Zelenski sve izbaciti kao sto su oni, uz pomoć Arafata izbacili suparničku crkvu iz Hebrona. Upravo je pocela crkvena diferencijacija iz koje ce izaći samo jedna ukrainska pravoslavna crkva, a sto je sve započelo tomenom svevaseljenskog carigradskog patrijarha. A kada diferencijacija završi, onda ce biti jasno zasto jedina Srpska pravoslavna crkva pokušava stati uz RPC. Drugim rijecima, slucaj bi bio identičan kada bi Katoličku crkvu izbacili iz Vatikana, a biskup iz Lagosa tvrdio da je papa. Ukratko, ma koliko se trudili da se stvar svodi na aneksiju Donbassa, ne moze se sakriti da su rusi izgubili dušu.

Garo
1 godina prije

Pre oko 40 godina Vatikan, USA i nemacka su potpisale sporazum o unistenju pravoslavlja jer im je pravoslavlje najveci proble.
Sve zlo se planira i dolazi iz VATIKANA. Katolicka religija i nije religija vec SATANIZAM !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI