Može li Donald Trump zaista odustati od doktrine “permanentnog rata”?

Vojnik u borbi
23 komentara

Nedavno je američki predsjednik Donald Trump najavio je “povijesno povećanje” proračuna za vojsku za više od 9 posto, iako SAD s aktualnim proračunom imaju najskuplju vojsku na svijetu.

Trump će za iduću fiskalnu godinu povećati iznos sredstava Pentagona za 54 milijarde dolara, a isti će iznos smanjiti u neobrambenim područjima, poput izdvajanja za inozemnu pomoć, kao, na primjer, agenciji USAID, ali i State Departmentu.

“Ovo je povijesni događaj i poruka svijetu u ovim opasnim vremenima o američkoj snazi, sigurnosti i odlučnosti. Moramo osigurati da naši hrabri vojnici i vojnikinje imaju alate potrebne da spriječe ratove, a da kad su pozvani da se bore u naše ime, da učine samo jedno: pobijede”, rekao je američki predsjednik i obećao “jedno od najvećih vojnih osnaživanja u američkoj povijesti”.

Donald Trump je rekao da želi modernizirati nuklearni arsenal kako bi mogući nuklearni rat bio “ograničen”. Da njegovi generali misle na “dugoročne obveze” u Iraku, naravno “protiv Islamske države”, što ukratko znači okupaciju. Američke generale je upozorio da planiraju kako poslati još vojnika u Siriju i kako odrediti “sigurnu zonu”.

Trump kaže da će povećati izdvajanja za Pentagon je za 9%, odnosno za 54 milijarde dolara, a smanjit će troškove  State Departmenta. Poznato je da proračun Pentagona iznosi oko 600 milijardi dolara, što je jednako zbroju vojne potrošnje sedam zemalja koje najviše troše na svoje oružane snage, a to su Kina, Saudijska Arabija, Rusija, Velika Britanija, Indija, Francuska i Japan.

Potrošnja na naoružanje
Potrošnja na naoružanje

Također je poznato da postoji ogromna crna rupa u potrošnji Pentagona, koja je kroz korupciju i pronevjeru, te pogrešno i nikada prikazano trošenje novca, progutala milijarde dolara. U kolovozu prošle godine se u izvješću Glavni inspektorat tog istog Pentagon žalio na nedostatak sustavne dokumentacije troškova i nije mogao opravdati astronomsku cifru od 6 500 milijardi dolara, što je novac koji je “nestao” u proteklih dvadeset godina.

“Za dva desetljeća američka vojska nije bila u stanju provesti reviziju troškova, čime je prekršila savezni zakon, prikrivajući korupciju i prijevare u vrijednosti milijarde dolara”, piše tada The Fiscal Times, ali je veliki skandal ubrzo ušutkan.

Pentagon je “izgubio” u Iraku i Afganistanu 700 000 oružja raznih vrsta, što je polovica od milijuna i pol komada oružja koje je u dvije okupacijske zone poslano od “11. rujna”. To se oružje kasnije pojavilo u rukama islamističkih terorističkih skupina, što potvrđuje sumnje da je američko Ministarstvo obrane naoružalo Al-Qaedu, ISIL, talibane i ostale slične terorističke skupine.

Ako postoji jedna stvar koja je Pentagonu očito potrebna, to nije povećanje, nego odlučujući rez sredstava i fokusirati se na učinkovitost. Naime, trenutno se ogroman novac troši na financiranje vojsci nepotrebnog kadra, koji čini sponu u korupciji s velikim vojnim industrijama i tvrtkama koje vojsku opskrbljuju svim potrebnim nevojnim materijalom. Ovaj kadar kasnije polovicu od koruptivne zarade dijeli s vojnom birokracijom i generalima.

Ekvivalent američkoj vojnoj i poluvojnoj koruptivnoj hobotnici je sicilijanska mafija pomnožena sa sto

General Flynn, dok je još savjetovao Trumpa, kao da je bio svjestan tog skandala i odlučio je to popraviti. Sada kad ga više nema, a jedan od razloga zašto je uklonjen bi mogao biti i navedena revizija ne samo troškova, nego i sustava u Pentagonu, Donaldu Trumpu je ostalo da sluša “Ludog Psa” generala Jamesa Mattisa, čelnika Pentagona, te generala H.R. McMastera, koji je kao savjetnik za nacionalnu sigurnost zamijenio Flynna. Posebno je zastrašujuće kako se novi predsjednik lako da uvjeriti što mu ova dvojica govore.

General Mattis je doslovno razorio Faludžu 2004. godine, grad u kojem je bilo najviše pristaša Sadama Husseina. Kako bi “poštovao pravila ratovanja”, Mad Dog Mattis je civilima dao 48 sati da napuste grad i sklone se u obližnje šatorsko naselje za prihvat izbjeglica, a nakon ultimatuma su svi proglašeni teroristima. Nekoliko tisuća ljudi je uspjeli napustiti Faludžu, a ostali su sprženi bijelim fosforom i osiromašenim uranom, do te mjere da ne samo da je poginulo najmanje 5 000 civila, koje je Mattis buldožerima pokopao u masovne grobnice, nego oružja koja je koristio i dalje izazivaju takav postotak malformacija u novorođenčadi, da liječnici počinju govoriti o počinjenom genocidu.

General McMaster, koji je uvjeren da su SAD izgubile svoju superiornost nad Rusijom, tvrdi da se Amerika mora naoružati i modernizirati ubrzanim tempom, kako bi u sljedećem ratu prevladala Moskvu. McMaster je napisao i esej “Zanemarivanje dužnosti“, u kojem generale i političare optužuje što su izgubili rat u Vijetnamu, jer u taj rat nisu poslali dovoljno vojnika. Njegova brojka je 700 000 vojnika, koliko je Amerika mogla unovačiti u to vrijeme, dok ih je u Vijetnamu poginulo 55 000 američkih državljana, što dovoljno govori o mentalitetu generala McMaster.

Poznato je da je McMaster drugi izbor Trumpa, nakon što je otpustio Flynna. Prije je pitao da njegov savjetnik postane viceadmiral Robert Harvard, ali ga je on uljudno odbio. Donald Trumpu je generala McMastera predložio senator Tom Cotton, jedan od najvažnijih neokonzervativnih ratnih huškača među republikancima i fanatični zagovornik interesa Izraela.

Govori li nešto o Donaldu Trumpu činjenica da vjeruje ljudima koje je izabrao za savjetnike? Razina utjecaja McMastera na Trumpovu vanjsku politiku je jasna u njegovom govoru iz 2016., gdje je naveo ono što on naziva “strateškom vizijom”, odnosno borbu protiv “neprijateljskih revizionističkih sila” kao što su Rusija, Kina, Iran i Sjeverna Koreja, koji “kradu teritorij, plaše američke saveznike, razvijaju nuklearno oružje i pod okriljem konvencionalnih moderniziranih oružanih snaga se koriste njima odanim stranim borcima”.

Znači li sve navedeno da se SAD na kraju ipak vraćaju uobičajenoj strategiji i da nijednu razliku ne mogu riješiti bez rata?

U psihijatriji se to zove ovisnost, kao ovisnost narkomana o drogama. Dakle, američka politika ne može uspješno proći program detoksikacije, a ako na trenutak i uspije, kontinuirano pada u recidiv  “Sjedinjenih Država u permanentnom ratu”.

Ranije je stalni rat bio namjerna politička volja pod izgovorom napada od 11. rujna 2001. godine, kada su neokonzervativci de facto preuzeli vlast s novoizabranim predsjednikom Georgeom W. Bushem.

Bush je tada održao jedva razumljiv govor u kojem je najavio: “Naš odgovor će biti daleko jači od trenutne osvete i izoliranih udara. Amerikanci ne trebaju očekivati jednu bitku, nego dugotrajnu kampanju, koja će se razlikovati od bilo koje druge koju smo vidjeli.”

Onda je stvoren službeni izraz “dugog rata protiv globalnog terorizma”.

Sljedeće godine, Richarda Haassa, koji će postati predsjedavajući Vijeća za vanjske poslove, George W. Bush  imenuje za direktora odjela Planiranja politika (Policy Planning). Sve većem broju kritičara, koji su tražili jasniju izlaznu strategiju,

Richard Haass je rekao: “Ne može biti izlazne strategije u borbi protiv terorizma. To je rat koji će trajati. Malo je vjerojatno da postoji odlučujuća bitka u tom ratu. Izlazne strategije, dakle, neće biti. Trebamo trajnu strategiju“, što je izraz za strategiju beskonačnog rata.

Nakon osam godina Bushevih ratova, Iraka, Afganistana, Somalije, Pakistana i drugih operacija, Amerikanci biraju Obamu. Progresivni, crni čovjek i pacifist za kojeg su računali da će okončati sukobe. Europa ga je dočekala s istim oduševljenjem i unaprijed mu dala Nobelovu nagradu za mir.

Nakon osam godina Obame, krajem 2016. u zrakoplovnoj bazi na Floridi, “progresivni, dobri crni čovjek” je rekao: “Kada sam preuzeo dužnost, Sjedinjene Države su bile u ratu već sedam godina. Ja ću biti prvi američki predsjednik koji je puna dva mandata proveo u uvjetima rata.”

To nije bila žalba, nego obična tvrdnja. On je naveo da ga Kongres nije ovlasti da produži Busheve ratove.

“Do danas vodimo ratove koje je ovlastima potvrdio Kongresu prije 15 godina. Prije 15 godina…”, rekao je Obama, kao da je htio reći da je Kongres donio zakone da Amerika ne može izaći iz ratova i da ih zauvijek mora voditi.

“Demokracije ne bi trebao funkcionirati u zakonima propisanom trajno ratnom stanju”, rekao je  Obama, koji je Amerikancima i svijetu podario više od nastavka Bushevih ratova u Afganistanu, Iraku, Somaliji i Pakistanu. Obama je izazvao tri genocidna rata, onaj u Libiji, Jemenu i Siriji, da ne spominjemo odlično “odrađene poslove” s državnim udarima Egiptu i Ukrajini. Sve se može dirati, samo ne Izrael i Saudijska Arabija.

Godine 2009. je Obama u Afganistan poslao dodatnih 40 000 vojnika. On je to učinio dobrovoljno, a ministar obrane Robert Gates je potom rekao:

“Nećemo napustiti Afganistan preuranjeno. U stvari, nećemo ga uopće napustiti.”

James Clapper, koji je bio ravnatelj Nacionalne obavještajne agencije, rekao je: “Ako Islamska država i bude poražena, vjerojatno neće nestati, nego će nastaviti živjeti u nekom drugom obliku i uvjeren sam da ćemo nastaviti raditi u suzbijanju tih ekstremističkih pokreta još dugo vremena.”

Posljednji ministar obrane Obame, Ashton Carter, potvrdio je odanost beskonačnom ratu, tvrdeći da su američke koalicijske snage “moraju ostati vojno angažirane i nakon neizbježnog protjerivanja ISIL-a iz Mosula i Raqqe.”

Nakon svega se čini da je nada u Trumpa nestala poput jutarnjeg sna. No, to je bilo neizbježno, jer kolektivni ovisnik koji ovu drogu koristi već od 16 godina. Previše je interesa da se pometu interesne skupine i vojna birokracija, koji su povezani s korumpiranim američkim vojno-industrijskom kompleksom.

Po hodnicima Pentagona vršljaju neokonzervativci i senatori, zastupnici koji traže financije za svoje izbore.

Tih 6 500 milijardi dolara Pentagona, za koje nitko pojma nema gdje su potrošeni, ocean su mita, dodatnih troškova, “crnih fondova” i korupcije.

Novi ministar obrane, general James Mattis, tijekom saslušanja u Senatu je rekao: “U ovom svijetu naše oružane snage moraju ostati najbolje kontrolirane, najbolje opremljene, najubojitije na svijetu.”

Više iznenađuje da se državnog tajnika Rexa Tillersona, koji je došao iz Exxona, smatra “prijateljem Putina”, a  tijekom rasprave za njegovu potvrdu je kritizirao Obamu “što Kijevu nije pomogao da vojno obrani Krim u borbi protiv Rusije. ”

Trump je obećao i da će “Kini poslati jasan signal u otocima u Južnom kineskom moru”.

“Prvo, morate zaustaviti gradnju na otocima, a kao drugo, pristup tim otocima vam neće biti dozvoljen”, rekao je Trump.

Hoće li Donald Trump zaista odustati od doktrine permanentnog rata? Za sada je bio na programu detoksikacije, ali bi ubrzo mogli vidjeti kako američka administracija u svojoj ovisnosti o ratovanju pada u recidiv.

permanentni ratPolicy Planningvojni proračun
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rodoljub
7 godine prije

Nakon ubistva Kenedija, Amerika se razvijala i organizovala kao drzava kriminalaca. Bahato ponasanje i agresije na Jugoslaviju, irak , Avganistan i Libiju su direktan pokazatelj stupnja razbojnistva i banditizma kojeg je Amerika dostigla .

PanSlaven
7 godine prije

Moga bi da oće, ali da oće- ne bi bio doveden na poziciju glavnog glumca. Recimo da Kenedi nije bio dovoljno iskusan, ali ovaj bi mogao naučiti iz tuđih iskustava, da oće..
Nego, Admine.. čestitam na kontinuiranom radu.. ali možda da je stavit’ rubriku ‘najrelevantniji članci’ umjesto najplusiranijih komentara? Mislim, super je kad netko napiše ‘živjela majka Rusija’ ili ‘smrt kozohebima’.. ali, uz dužno poštovanje, to ne znači ništa

Michael Collins
7 godine prije

A koliko je Čečena ubijeno 90-ih? Jbg, sebe nitko ne vidi. Istina, Čečenija je dio Rusije. I u Hrvatskoj se Srbi nisu baš proveli u to vrijeme, ni Albanci na Kosovu, ni sva tri naroda u BiH.
Doklegod postoji tiskara novca, Pentagon se ne mora brinuti. I notorni Rumsferld je dan prije one lakrdije (false flaga, kako hoćete) 9/11 napomenuo kako je nestalo na ztrilijune USD iz Min.obrane.

Iza_horizonta
7 godine prije

Poštovani g. Babiću, vaši tekstovi su odlični, ali oko ovog konkretnog bi trebalo mnogo bolje i mnogo dublje da razmislite.

Travis
7 godine prije

Pa zbog čega onda diže proračun za vojsku za 54 milijarde dolara? Da ne bi ratovao?

USA exceptional
7 godine prije

@ rodoljub – Pogledaj na Wikipedia koliko je zlocina napravio Kennedy.
Zamalo sto nismo imali nuklearni rat za vrijeme njegove vladavine.
Hruscov je spasio svijet od nuk. rata.

Nije mi jasno, zasto su komunjari odgojili narod u bivsoj Jug. da JFK bio pozitivac?

Odgovor bi mogao biti , susret komunistickog predsjednika Tita, sorry – tako su ga americka medija zvali s liderom slobodnog svijeta Kennedija 17 Oct. 1963.

A vec 22 Nov. je bio ukokan od Amerikanca, bivseg marinca, koji je zatrazio jednom politicki azil u Rusiji.

H\'ghar
7 godine prije

Dok god postoje USA u ovom obliku i ‘skup’ Anglo Saksonska Talasokracija koja koristi SAD kao vlastito oruđe za ‘vladanje’ svijetom, trajat će vječiti – permanentni rat. SAD/USA su prije svega bussines koji se.krije pod.pojmom država. Rat je najefikasnija aktivnost za.ostvariti profit.

Nikola Turajlić
7 godine prije

Autorovi tekstovi, sadrže manje ili više točnu faktografiju, ali zaključci koje iz ove izvodi ne pogadjaju “sridu”. Već i vrapci pjevaju na grani kako svijetom upravlja svjetska financijska oligarhija, kojoj je modus operandi permanentan kaos, što znači ratovi, revolucije, ekonomske krize i drugi manje značajni poremećaji postojećih društvenih odnosa. Nespornu činjenicu da je Rus Lenjin sa svojom komunističkom bratijom bio prevezen vlakom u domovinu, iz Švicarske preko Njemačke, zaraćene sa Rusijom, ukazuje da je ruska revolucija bila organizirana od ZNA SE kojih financijera ratnih strana u I-v om svj. ratu. Okolnost da je Hitler Njemačku, koja je bila bankrot za Vajmarske republike, podigao za mali tucet godina u svjetsku vojnu silu, može imati samo jedno ZNA SE financijsko objašnjenje. Svjetska ekonomska kriza i kasnije financijske krize (Azijska i sl.) bile su aranzirane takodjer od Imperije kaosa, koja u normalnim okolnostima ne može postići brzo ostvarenje svog temeljnog cilja, totalnog ovladavanja… Čitaj više »

Jupiter
7 godine prije

Kada je Rim bio na vrhuncu slave trošio je najviše zlata za održavanje brojnih legija po celom svetu.Kada se carstvo smanjilo na prirodne granice mnogo manje para je trošeno za vojsku i državu.

Garibaldi
7 godine prije

Sve je ovo davno opisao Orwel …

davor
7 godine prije

Izvrstan tekst, što reći, žalosno je i nakaradno da ešaloni američkog establišmenta ne samo da su zreli za zatvor, već su jedni od najgenocidnijih ljudi koje je svijet upoznao od Nurnberških procesa naovamo i zasigurno najveći agresor 21.stoljeća. Strašno i sramotno. Malezijski međunarodni tribunal je trebao biti poduprijet sa više strana kako bi se barem donekle potakla debata o američkim ratnim zločinima koji ne da su očiti nego su naslijeđe koje je postalo neizdrživi uteg “demokratskog” svijeta.

Spektator
7 godine prije

Trump je iznenadio elitu svojom pobjedom, a elite voli pobjednike, a pogotovo ako su dio establishmenta. Sada je faze testiranja i “kroćenja” Trumpa, gdje mu se pokazuje snaga “deep state-a” (morao se odreći generala Flynnta), ali i stavljaju na stol načini preživljavanja s rizicima i benefitima. Trump kao, prvenstveno biznismen, zna da kompromis caruje, a rezultate već vidimo.
Dakle, ništa od velike promjene američke politike. Trump će vjerojatno pokušati dokazati da je on jedini političar trenutno u stanju kontrolirati unutarnju scenu, a stvarni potezi bit će mu dirigirani od strane elite.
Sve u svemu, kako bi biznismeni rekli, na relaciji Trump – “deep state” traži se win-win rješenje čije prve rezultate već vidimo: nema promjene politike prema Rusiji, nastavak podizanja tenzija u Europi (izbor Tuska za predsjednika EK), nastavak separatne politike “rata protiv terorizma”, i dr.

H\'ghar
7 godine prije

Dok god postoje USA u ovom obliku i ‘skup’ Anglo Saksonska Talasokracija koja koristi SAD kao vlastito oruđe za ‘vladanje’ svijetom, trajat će vječiti – permanentni rat. SAD/USA su prije svega bussines koji se.krije pod.pojmom država. Rat je najefikasnija aktivnost za.ostvariti profit.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI