Budžet NATO-a porastao je za više od četvrtine

Jens Stoltenberg
21 komentar

Države članice NATO-a složile su se da povećaju budžet alijanse za 2023. godinu za preko 25 %, objavio je vojni blok u srijedu. Alijansa predvođena SAD opravdala je taj potez pozivajući se na tekući sukob između Moskve i Kijeva.

Odluka je motivisana “degradiranim bezbednosnim okruženjem” izazvanim krizom u Ukrajini, navodi se u saopštenju vojnog bloka.

“Snažno pozdravljam sporazum o civilnom i vojnom budžetu NATO-a za 2023.”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ističući da “samo Sjeverna Amerika i Evropa, radeći zajedno u snažnom NATO-u, mogu zaštititi našu milijardu ljudi u više opasnom svijetu.”

„Civilni“ budžet je postavljen na 370,8 miliona eura (396,1 milion dolara), dok bi vojni rashodi trebalo da dostignu 1,96 milijardi eura. Brojke predstavljaju naglo povećanje u odnosu na 2022. godinu, za 27,8 %, odnosno 25,8 %.

Budžeti predstavljaju potrošnju same organizacije, s tim da ”civilni” dio pokriva “sredstva za osoblje, operativne troškove i programske izdatke NATO štaba i njegovog međunarodnog osoblja.” Vojni budžet treba da pokrije troškove “štaba, misija i operacija NATO komandne strukture širom svijeta”.

Treći element koji se zajednički finansira, NATO-ov program ulaganja u sigurnost (NSIP), koji pokriva troškove izgradnje, kao i “investicije u sistem komandovanja i kontrole”, također je dobio poticaj. Granica za NSIP je postavljena na milijardu eura, što predstavlja povećanje od 26,6 %.

Oštar porast potrošnje za zajednički finansirane aktivnosti bloka dolazi jer se više zemalja članica obavezalo da će trošiti više na odbranu pojedinačno, navodeći potrebu da se popune zalihe oružja, koje su smanjene kontinuiranom podrškom Kijevu.

Oni su također tvrdili da je potrebno pojačati svoje sposobnosti suočeni s navodnom “ruskom prijetnjom”. Samo SAD su odobrile rekordan budžet od oko 848 milijardi dolara, sa oko 800 miliona dolara posebno izdvojenih za pomoć Ukrajini.

Rusija je u više navrata izražavala zabrinutost zbog stalno rastućeg bloka NATO-a, čije je širenje na istok Moskva otvoreno imenovala kao glavnu prijetnju svojoj sigurnosti.

“Širenje NATO-a ostaje glavni pokretač Zapada u odnosima ne samo sa Rusijom, postsovjetskim zemljama i državama bivšeg Varšavskog pakta, koje su već skoro sve apsorbirane od strane alijanse, već i općenito u odnosima s drugim regijama. svijeta”, rekao je prošle sedmice ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

NATOStolnbergvojni proračun
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravednik
1 godina prije

Hmmm, nije mi jasno.Ako si sa nekim dobar zašto se naoružavati?
Aha, zapadnjaci bili kolonijalisti, i još su neki, pa se boje da im se ne desi ono što se dešavalo na prostorima njihovih kolonija-brisanje cijelih civilizacija-.

Umpah Pah
1 godina prije

NATO

najvoli budžetati ?

borjana
1 godina prije

Zaista svaka čast amerima i njihovoj politici.
Zaista svake pažnje vrijedni i uporni u stvaranju profita i monopola u svemu i svačemu, a sve na račun eu budala koji predano rade na prelijevanje kapitala iz domaćih kasa u američke. Svaka čast!

Evo čitam jutros da je i Njemačka odlučila na obnavljanje ratnog zrakoplovstva, a čime drugim nego “najboljim” letjelicama, koja ono bi oznaka f33 ili f35, u količini od 30-ak komada.

Dok je EU politikanata/budala/saveznika ameri se nemaju čega plašiti, a šta ih više jašu, ovi sve krotkiji i pokorniji.

Tupko Glupko
1 godina prije

Samo SAD će u 2022. izdvojiti za vojsku 750 milijardi dolara. Njihova uobičajena brojka.
Velika Britanija 55 milijardi, Njemačka 50 milijardi, Francuska 41 milijardu, gdje su još sve druge europske države članice NATO saveza..

Nasuprot njima Rusija 48 milijardi dolara.

A sada NATO još misli povećati izdvajanja.

Ispražnjena su skladišta Europljana šaljući oružje Ukrima, sada treba početi kupovati od izuzetnih naoružanje koje će opet slati Ukrima na reciklažu.

Reket izuzetnima za naoružanje, reket izuzetnima za Pfizer cjepiva, reket izuzetnima za energente…
A EU guta sve na putu samouništenja.

Bosanac
1 godina prije

Sad napucavaju mladu za udaju, a kad je picnu onda će je udomit za sva vremena.

Vojni analitičar
1 godina prije

Odakle uopće dolaze sredstva za proračun NATO-a i kako se prikazuju u proračunima pojedinih zemalja? Iskazuju li se u okviru vojnog, odnosno proračuna ministarstva obrane ili negdje zasebno? Da li naprimjer Hrvatska u svom proračunu ima negdje jasno naznačenu stavku koja se odnosi na naš udio u finaciranju NATO pakta? I zna li netko koliki je hrvatski doprinos financiranju, odnosno gore navedenom proračunu NATO-a.

tihobl
1 godina prije

Malo je to.
Sa tim nece moci odbraniti Grcku kad Erdogan krene, a misle braniti Zelenskog i iduce godine.

Max
1 godina prije

Zato je i pokrenut rat u Ukrajini da bi se opravdala militaarizacija Europe.

nessy
1 godina prije

Nakon rijeci Mutti Merkel, postalo je bjelodano, sto znamo odavno, koliko vrijede svi medjunarodni sporazumi. Sporazum vrijedi samo dok obje strane od njega imaju interesa. Trump je hladno raskinuo sporazum sa Iranom, gdje je USA bila samo jedna od potpisnica. Da EU zamlje imaju ikakav kredibilitet, drzale bi se sporazuma, ali, samo su pognule glave i pratile USA smjernice. NATO-EU-USA postaje, nezaustavljivo, vojno-policijski blok, koji je pogazio sve lijepe ideje za koje se navodno zalazu.

nessy
1 godina prije

Za 10-20 godina citat cemo ovakve tekstove; “Posto je prijetnja strasnih hordi sa istoka malo popustila, u budjetu je ostalo cak 15% BDP-a, za opcu potrosnju. Ostalo je naravno, otislo, za vojsku. Iz USA stizu opravdani protesti, jer su ove godine od oruzja planirali zaraditi skromnih 960 miljardi $, a ovako su dobili samo 940 miljardi $”. Negdje pri dnu ce biti ovakav clanak; “Standard stanovnika konstantno raste, danas je Cistoca pokupila sa gradskih ulica samo 65 mrtvih. Ostavimo patologu da odredi, koliko ih je umrlo od gladi, a koliko od pothladjenosti”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI