NATO pozdravlja odluku Trumpa da proračun za obranu Europe poveća za 40%

SAD - NATO - proračun - Europa
19 komentara

Glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg pozdravlja prijedlog nacrta američkog proračuna Trumpove administracije, prema kojem će se povećanje proračuna za obranu zemalja u Europi povećati za 40%, prenosi The Associated Press.

Stoltenberg je naveo da je u utorak, 23. svibnja, Trumpova administracija predstavila nacrt proračuna prema kojem će financiranje američke vojne nazočnosti u Europi porasti je za 40%.

“Pozdravljam jučerašnji prijedlog američkog proračuna”, rekao je Stoltenberg tijekom konferencije za novinare u sjedištu NATO pakta u Bruxellesu, gdje će se u četvrtak održati summit šefova država zemalja članica Saveza.

Stoltenberg ovaj prijedlog proračuna Trumpa i njegove administracije vidi kao znak podrške Washingtona za sigurnost Europe.

Glavni tajnik NATO-a je izjavio kako je ovaj potez Sjedinjenih Država “podrška kolektivnoj obrani ne samo riječima nego i djelima”.

Govoreći uoči razgovora s predsjednikom Donaldom Trumpom u četvrtak, Stoltenberg je kazao kako će povećanje financiranja u Europi za 40 posto značiti više vojnih vježbi, obuku, oružja i streljiva, te ulaganja u infrastrukturu.

Trumpov proračun za 2018. godinu bilježi povećanje od 1,4 milijarde dolara vojne potrošnje samo u Europi.

Prema Stoltenbergu, to će također pomoći povećanju prisutnosti rotirajućih američkih snaga i pomoći Washingtonu da ispuni svoje obveze prema NATO paktu.

Treba li podsjećati da je ova odluka Trumpa radikalan zaokret u odnosu na predizborna obećanja, kada je tvrdio da je NATO zastarjela struktura i da europske zemlje moraju više izdvajati za vlastitu obranu, a ne da računaju na pomoć Pentagona?

Osim toga, priopćeno je da će Sjedinjene Države povećati i dodjelu sredstava za Siriju, što polako rasvjetljava smjernice američke vojne strategije koja u pod Trumpom jača snage na istoku Europe, a na drugoj strani na Bliskom istoku.

Sjedinjene Države će se povećati dodjelu sredstava za Siriju, što je također dio nacrta proračuna State Departmenta za 2018. fiskalnu godinu.

Iznos sredstava za Siriju ili, bolje rečeno protiv Sirije se po želji State Departmenta povećao sa 177 milijuna na 191,5 milijuna dolara.

U isto vrijeme, SAD u novoj fiskalnoj godini se planira smanjiti potrošnja za humanitarnu pomoć na 5,27 milijardi dolara, koja je 2016. iznosila 7,35 milijardi dolara.

Rečeno je i da SAD planira tri puta smanjiti dodjelu pomoći Ukrajini u odnosu na 2016. godinu. No, smanjenje vojne pomoći Ukrajini ima svoju logiku, jer je zemlja sada dovedena u situaciju u kojoj će Washington vojnu pomoć ponuditi Kijevu samo u zamjenu za nešto, na primjer, teritorij ili spremnost da slijedi sve njegove upute

NATOvojni proračun
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cliff
6 godine prije

Hrvatska delegacija je svrsila od radosti.

Podravec
6 godine prije

kolektivna obrana od čega???? Američke gluposti?

tuf
6 godine prije

Mozemo sada ocekivati poziv Kolinde Grabar-Kitarovic upucen Amerima da sagrade vojnu bazu u Hrvatskoj. Ionako su vec sudjelovali u ‘renovaciji’ Slunja, uskoro bi se moglo otici korak dalje, npr. vojnom bazom na ‘braniku domovine’ – negdje u Baranji ili istocnoj Slavoniji. Pa za koju godinu se slucajno instalira i pokoji Minuteman-III, uz vec standardni folklor politicara i medija “tko, mi ? nemamo pojma, nismo znali, Rusi su krivi…”

Pen
6 godine prije

Kad NATO povećava proračun “za obranu Europe” – sto je ustvari u ocima Rusije za napadaj Rusije – onda to NATO ne vidi da je prijetnja Rusiji.

Kad Rusi na svoju granicu dovedu pojacanje onda to nije “obrana Rusije” nego prijetnja natovskoj Europi, Kanadi i Americi.

f4731
6 godine prije

“Trump says Brussels is a hellhole. Brussels says Trump is an ass-hole”.

jale
6 godine prije

Dosta političke korektnosti!!! NATO je notorna zločinačka organizacija i svako ko s njima sarađuje u bilo kakvom obliku, a pogotovo financiranjem, zločinac je as well.

London
6 godine prije

Gledate film pod imenom “Alibaba i 28 razbojnika”
Glavne uloge: Trump, Stoltenberg, Theresa May, Merkel…
Statisti: Kolinda, Erdogan…

subaru
6 godine prije

Čista objava rata, rusi će morati udariti nuks preventivno jer čekajući da se ovi naoružaju stotinama tisuća mikrodronova i sm-3 i ostalim raketama potpisuju svoj poraz.

MilanCZ
6 godine prije

te pare vojnici ce najmanje dobiti,to ide lesinarima koji sjede po kancelarijama,visokim oficirima a ovi jadnici koji su obicni brojevi,ti ce najmanje dobiti..

Andrej
6 godine prije

Puno mi je srce kada pročitam da je Kongres odlučio povečati vojne rashode na starom kontinentu za 40%, a istovremeno Trumpova administracija ukida bonove za hranu za 44,2 milijuna ljudi u vrijednosti približno 160 milijardi dolara. Dakle 15% građana je na rubu životne egzistencije u najdemokratskijoj državi svijeta koja odmah šalje nosače aviona onima koji misle drugačije. Neka me netko podsjeti koji su bili argumenti za odustajanje od socijalizma? Bogu hvala, od uvođenja demokracije i svesrdnim naporima lokalnih političara, uspjeli smo nekako dostiči, a ponegdje i prestići USA. Barem u postotku socijalnih slučajeva. Eh, da ne zaboravim. Gdje je zapelo sa obveznim služenjem vojnog roka u RH? Financije nisu problem, jer još ima invalida rada i djece sa posebnim potreba kojima se može malo otkinuti, obzirom da oni ionako puze pa i ne troše mnogo dok postoje. Razmišljam, da ne bi bilo loše ustanoviti još jednu državnu agenciju koja bi… Čitaj više »

davor
6 godine prije

NATO-ovo reketarenje Europe se nastavlja..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI