Muskov AI jednako „krajnje lijevi“ kao i ChatGPT

Elon Musk
8 komentara

Novi AI chatbot Grok milijardera Elona Muska ima gotovo istu lijevo-liberalnu političku ideologiju kao i njegov poznatiji konkurent ChatGPT, tvrdi naučnik David Rozado u objavi na X (bivši Twitter) u petak, navodeći svoje odgovore na popularni kviz o političkoj ideologiji.

Ne samo da je Grokova ideologija na krajnjem lijevom kraju lijevo-desnog ekonomskog spektra korištena u kvizu, već je zacrtana čak i dalje lijevo od ChatGPT-a, čiji kritičari ga često optužuju za nečuvenu liberalnu pristrasnost po političkim pitanjima.

Chatbot se ” složio ” s izjavom ” ‘Od svakog prema njegovim sposobnostima, svakom prema njegovim potrebama’ je dobra ideja ” – naizgled prihvatajući marksizam – dok se ” u potpunosti ne slaže ” s izjavom ” što je tržište slobodnije, to slobodnije ljudi. ” Također se “ snažno složio ” da je postojanje flaširane vode “ tužan odraz našeg društva. ”

Grok je također izgleda odbacio pojam privatnog vlasništva, ” slažući se ” s izjavom ” zemlja ne bi trebala biti roba koja se kupuje i prodaje “.

Možda najironijačnije dato je osnivaču xAI milijardera, Grok se „ snažno složio “ sa izjavom: „ Za žaljenje je što mnoga lična bogatstva ostvaruju ljudi koji jednostavno manipulišu novcem i ne doprinose ništa svom društvu. ”

Nakon što je objavio rezultate testa na X, Rozado je rekao da ga je kontaktirao izvršni direktor tehnologije xAI Igor Babuškin. Na njegov prijedlog, Rozado je ponovo upravljao kvizom, tražeći od chatbota da objasni svoje odgovore. To je Groka gurnulo prema političkom centru.

Iako je Musk također obećao da će pomaknuti Grokovu ideologiju bliže neutralnosti nakon što je vidio rezultate kviza, kritizirao je nekoliko pitanja kao netačna.

Međutim, Rozado je podvrgao Groka nekoliko vrsta kvizova političke ideologije, koji su dali slične rezultate. Grok je bio “ liberalan establišmenta ”, “ lijevo-liberalac ” i – što je možda najviše pogubno za Muskovu konzervativnu bazu obožavatelja – “ progresivac ”, zajedno sa grafikom srpa i čekića, pokazali su drugi testovi.

Musk je više puta upozoravao na “ terminatorsku budućnost ” u kojoj će ljudska civilizacija biti uništena umjetnom inteligencijom. U martu je potpisao otvoreno pismo u kojem se poziva na šestomjesečni moratorijum na glavni razvoj AI kako bi se implementirao sistem zaštitnih mjera za sprječavanje takvih scenarija sudnjeg dana. Međutim, on je u julu izjavio da takva pauza nije “ realistična ” i uspostavio je xAI kao “ pro-čovječanstvo ” AI startup.

Teslin tajkun je prošlog mjeseca predstavio Groka kao drskog i navodno manje pristrasnog ChatGPT izazivača, objašnjavajući da je sistem „ dizajniran da ima malo humora u svojim odgovorima. ” Za razliku od ChatGPT-a, koji je široko dostupan široj javnosti, pristup Groku ostaje otvoren samo za plaćene X pretplatnike koji su dio njegovog „ programa ranog pristupa ”. Prodajna tačka sistema, prema njegovoj web stranici, je njegovo “ poznavanje svijeta u realnom vremenu putem X platforme ”.

elon muskLijevo orjentisanX
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Buničar
4 mjeseci prije

Ocekivati da “inteligencija” koju je netko programirao ima razlicite stavove od programera je ipak pomalo naivna.

Dobronamjerno
4 mjeseci prije

Teslin tajkun !?
Jel I on Šolakov covjek?

Max
4 mjeseci prije

Ista stvar.

gargamel
4 mjeseci prije

Žestok folirant, ali nisam mu zavidan, ko se upeca na trange-frange sam je kriv.

Gregor Samsa
4 mjeseci prije

Zaboravlja autor da je ogromna većina tzv IT kadra koji rade na programiranju pogrešno nazvane “umjetne intelgencije” isto tako “lijevo-liberalno” odnosno 2woke” orijentiran, pa su tavi i algoritmi koje programiraju. Musk i nitko drugi jednostavno nema dovoljno “desnih” odnosno normalnih programera i IT stručnjaka pa da izbjegne ljevičarenje kako na svojim platformama, tako i novim programima. Nadalje, tzv. “liberalni ljevičari” se skrivaju iza pojmova i ideja koje svakom normalnom izgledaju prihvatljivo – mir, nenasilje, tolerancija, ekologija, ljudska prava, jednakost, sloboda itd… Sve pojmovi i deje koji su ne samo prihvatljivi ljudima nego i vrlo privlačni. I jako ih je lako inkorporirati u algoritme pa da sve izgleda divno i krasno. Problem “woke” “ljevičara” je što su svi ti lijepi pojmovi iz kojih se skrivaju za njih samo prazne riječi iz akojih se krije upravo sve suprotno onome što tobože zastupaju. Njihovo ponašanje je uglavnom za 180 stupnjeva suprotno od njihovih… Čitaj više »

Antuntun
4 mjeseci prije

Pa kad su očito svi ti LLM-ovi trenirani na istim podacima. Vjerojatnoća da su sve velike tehnološke kompanije u isto vrijeme napravile prilično slične ako ne i iste chatbotove jednaka je nuli. Dobili tj. nabavili tamplate pa ga možda malo nadogradili ako i to uopće.

pokositelj muha
4 mjeseci prije

neoliberalizam, (čiju agendu prati umjetna inteligencija) nije niti lijevi niti liberalan, to je samo floskula koju mainstream gura, prodaje onima koji su na suprotnoj strani od umjetne inteligencije, tj prirodno su glupi
mi, poštena, lijeva inteligencija sigurno ne podržavamo AI i globalizaciju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI