fbpx

Na inicijativu Pariza Rusija postaje željeznički „čvor“ između Francuske i Kine

Vladimir Putin - Emmanuel Macron

Već mjesec dana traju rasprave o tome koliko je francuski predsjednik Emmanuel Macron bio ozbiljan kada je rekao da EU ne može poslovati niti rješavati svoje ključne probleme bez Rusije.

„Pri preispitivanju ključnih odnosa prije svega valja napomenuti odnose s Rusijom. Znam da su mnogi od vas u vašoj karijeri radili stvari u kojima vas je sve tjeralo da ne vjerujete Rusiji, ponekad čak i pošteno. Nakon pada Berlinskog zida te smo odnose zbog niza nesporazuma izgradili u nevjerici. Dolazim da revidiram te odnose bez ikakve naivnosti. Ali želio bih naglasiti nekoliko očiglednih činjenica. Nalazimo se u Europi. Poput Rusije. A ako u nekom trenutku ne možemo učiniti nešto korisno s Rusijom, ostat ćemo u situaciji potpuno neplodne napetosti. I dalje ćemo imati zamrznute sukobe u cijeloj Europi. Europa će ostati poprište strateške borbe između Sjedinjenih Država i Rusije. Mi ćemo i dalje gledati posljedice Hladnog rata na našu zemlju i nećemo stvoriti uvjete za veliki projekt obnove europske civilizacije, o kojem sam upravo govorio. Jer sve se to ne može učiniti bez dubokog promišljanja naših veza s Rusijom“, rekao je Macron u svom govoru 27. kolovoza 2019. na tradicionalnoj konferenciji veleposlanika koja se svake godine organizira u Elizejskoj palači.

„Uz to, vjerujem da je izbacivanje Rusije iz Europe velika strateška greška. Činjenica je da guramo Rusiju prema izolaciji, što povećava napetosti ili stvara savez s drugim velikim silama poput Kine, nije u našem interesu. Istovremeno treba napomenuti da su naši odnosi izgrađeni na nepovjerenju i to smo dokumentirali. Kibernetički napadi, destabilizacija demokracija, moderni ruski projekt koji je duboko konzervativan i protivi se projektu EU… Korijeni svega toga sežu u devedesete i 2000-e, kada se dogodio niz nesporazuma, a Europa, naravno, nije uspjela igrati svoju odgovarajuću stratešku ulogu i stekao se osjećaj da se radi o trojanskom konju Zapada čiji je krajnji cilj uništiti Rusiju. U Rusiji su se zauzvrat oblikovale ideje s ciljem uništenja Zapada i slabljenja Europske unije. Upravo je to ono do čega smo došli. Ne možemo se žaliti i možemo ostati u pozicijskom ratu, ali to ne zadovoljava naše interese. Ne zanima nas pokajničko pokazivanje slabosti prema Rusiji, izjavljivanje potrebe da zaboravimo sve dosadašnje nesuglasice i sukobe pod svaku cijenu i da težimo zatopljavanju odnosa. Ne. Ali vjerujem da moramo radikalno revidirati gramatiku tih odnosa“, dodaoje francuski predsjednik.

Ugovor ruske kompanije UTLC ERA i francuske platforme „Delta 3“

Sada, nakon njegovog govora u kojem se dotaknuo svih gorućih problema u svijetu i položaju Francuske u njemu, stiže vijest da će željeznički terminal u ruskom gradu Kalinjingradu služiti kao mjesto povezivanja za željeznice između sjeverne Francuske i nekoliko kineskih provincija, uključujući Šangaj. Ova ruta će ojačati francusko-rusku trgovinu i otvoriti nove kanale distribucije u Francuskoj.

Potpisano je novo francusko-rusko partnerstvo u željezničkom sektoru u kojem je dogovoreno stvaranje željezničke veze s projektom „Delta 3“, multimodularno platformom u Dourgesu, regija Hauts-de-Franceu, koju će francuska strana graditi u suradnji s ruskim željezničkim operaterom UTLC ERA i terminalom u ruskom gradu Kalinjingradu, piše francuski ekonomski list Les Echos.

“Francuska ima mnogo trgovine s Rusijom, ali to se danas radi kamionima”, rekao je direktor prodaje projekta „Delta 3“ Xavier Perrin.

Iako željezničke veze s Rusijom traju 15 do 20 dana, one su do deset puta jeftinije nego prijevoz robe zračnim putem.

Uključivanje Kine s postojećim linijama

Ova ruta osiguravat će i brži uvoz robe iz mnogih kineskih provincija, uključujući Šangaj, Yiwu ili čak Chongqing. Potonji je najbliži Wuhanu, kineskom gradu 1500 kilometara zapadno od Šangaja, koji je s Dourgesom već povezan željeznicom kojom upravlja njemačko-kineska zajednička veza DBO.

Od lipnja je veza aktivna jednom tjedno, a nedavno se proširila i na kineski grad Xian. Vlak koji se sastoji od 40 kontejnera dovozi robu proizvedenu u kineskim tvornicama izravno francuskim tvrtkama, na primjer u Decathlonu.

Nova linija bi mogla biti pokrenuta već sljedeće 2020. godine, navodi isti izvor za francuski Les Echos, te dodao kako je desetak tvrtki na sjeveru Francuske već zainteresirano za uključivanje u projekt.

“To bi omogućilo, na primjer, uvoz dijelova iz Kine za francuske tvornice automobila, a na drugoj strani slanje dijelova proizvedenih u Francuskoj, kako bi se proizvodi mogli sastaviti u kineskim tvornicama. Te se razmjene danas obavljaju avionom”, izjavio je Emmanuel Favreuille, generalni direktor platforme „Delta 3“.

Ovaj će projekt otvoriti nove mogućnosti distribucije u Francuskoj i olakšati poslovanje i kienskim i francuskim kompanijama, a Rusija, osim što će i sama lakše i brže poslovati s Francuskom, dobiva ulogu željezničkog tranzitnog čvorišta koje povezuje Francusku s Kinom.

“Tada ćemo, putem naših željezničkih veza, moći distribuirati sve što dolazi iz Kine i Rusije na jugu Francuske, u Španjolskoj, pa čak i u Beneluksu”, dodao je Emmanuel Favreuille.

Što god značilo, ovaj se projekt nikako ne uklapa u strategiju „izolacije“ Rusije i Kine, koju je kao kategorički imperativ usvojio Washignon, a nedavno na summitu u Londonu u zajedničkoj deklaraciji potvrdio i NATO.

Les Echos

E. Macron: “Definitivno svjedočimo kraju zapadne hegemonije u svijetu”

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Iz dupeta u glavu konačno. Pa Rusija se nalazi i u Europi.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije
Reply to  Dopizdilomi

Dopizdilomi
Rusija (evropski deo)je veci od ostatka Evrope a azijski deo Rusije je veci nekoliko puta od ostatka Evrope.Samo ova cinjenica i najglupljima evropljanima kaze da je EU djavolji projekt protiv ne samo Rusije vec i protiv cijele Evrope.Da je srece,pameti i reda onda bi projekt Evrope bio po De Golu i ostalim normalnim tj.Evropa bi bila od Pirineja do Vladivostoka a englezi van dok se ne unormalizuju.

shumadinac
Member
1 godina prije

Koliko juče Makron je lajao na Rusiju. Ovo je jedan od najboljih primera veka da su političari samo marionete u rukama prave moći i da otvaraju usta kad neko drugi povlači konce.

Ovo je takođe izuzetan primer promene strategije jednog od dva glavna centra moći Zapada. Makron je čovek globalista (ali ne onih Milančetovih “paušalnih” već konkretne struje koju predvode američki demokrate, dakle Obama&Co, bankari, Wall Street…) koji su shvatili da će Rusija i Kina “pojesti” Evropu ako na vreme ne uspostave normalne odnose. Tako stiču i moćne sveznike u borbi protiv konkurentske struje što je “dve muve jednim udarcem”. Mora se priznati odličan manevar ali neophodan jer su u situaciji biti ili ne biti (iako izgleda da se situacija razvija u njihovu korist jer je lisac =bama sve glasniji).

Da li će im Rusija i Kina pomoći da ostvare planove? Nisu sisali vesla pa da naprave istu grešku kao što je Zapad uradio u njihovom slučaju. Prihvatiće saradnju i to vrlo rado i što dublju u svim sektorima ali će paziti da održavaju ravnotežu između dve struje moći na Zapadu jer sve dok su one sukobljene neće imati snagu da krenu na Rusiju i Kinu.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumeći C vitamin . . .

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šteta što Putin nije mlađi, EU komedijaši se samo uz pomoć Putina mogu osoviti na noge. Lavrov je izjavio da u borbi za Evropu, za sada, ne gube bitku

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Jačaju novi centri moći, pa je Trump svojim vazalima iz EU naložio sinergiju s Rusijom. Putinu je problem što nema s kim razgovarati iz EU, sve od reda komedijaši koji na probleme gledju s komediografskog stajališta

ботовање
Gost
ботовање
1 godina prije
Reply to  shumadinac

То си одлично приметио .
Постоји ,условно речено Руски стандард,од 1520мм и стандард који користе европске државе од 1435мм.
То јесте велика препрека и постоји неколико начина да се превазиђе.Сви зајтевају време .
Ипак погледај како иде тгв између Перпињана и Барселоне.Како се прилагођавају композиције промени ширине колосека…Нестварно…
Када се створи компромис елита све ће то да клизи као по леду.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Ihh kad plazis po uncle Trump u, pa te stari vuk cvrkne tako da se preko oceana ne zaustavis!
Zato je sad i Putin dobar , cak i nakon sto si ga pred cijelim novinarskim zborom i u njegovom prisustvu, onako na svoj uobuicajeni ljigavi nacin, dobro uvrijedio!

Tudum
Gost
Tudum
1 godina prije
Reply to  Ana

Francuzi I bratija trguju I rade s Rusima “leva,leva” a Hrvatistancima zabranili izvoz Bajadere I Vegete

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Tudum

EU je udruženje država prvog reda i država drugog reda. Države prvog reda gazduju i odlučuju, a ove drugog reda rade što gazde narede.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Ana

Ali taj isti Macron zove Putina u pomoč

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Washington se deklarativno bori protiv Kine i Rusije. Realno, protiv Kine, Rusije i EU.
Macron, kakav god da je, još je uvijek jedini europski pijetao koji se usuđuje zakukurijekati o tome

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Pa EU je američki projekat, kojeg cilj je štetiti Rusiji na sve moguče načine.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

I naravno Makronu,Merkelovoj i slicnima sumnjam da Putko vjeruje 1% na rijecima.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Uz to i iz EU izvuči sve što se izvuči može

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

EU je najjača ekonomska sila svijeta. Ali vojno razjedinjena i u suganskom odnosu prema USAkroz NATO. Stog se EU mora. Pod hitno otarasit Amera i organizirat svoje vojne snage, jer je suludo da ameri diktiraju EU da li će i kako trgivati sa Rusima, Kinezima, Iranom…

NSU
Gost
NSU
1 godina prije
Reply to  Alex

Neće moći, ispred EU-a je i Kina i USA. Govorimo o ekonomiji.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Kako se piše, Makron je igrač Rotšildovih?!
A isto tako se piše i da Rotšildovi gaje bliske i tesne veze sa današnjom Moskvom!?
Možda te priče i nisu istinite ……

Marko
Gost
Marko
1 godina prije

Mislim da bi eu i rusi bili dobri partneri,i da osnuju eu nato,s ruskim oeuzjem,ovisi,a ne da slusaju gramzive amere koji samo izazivaju rat.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik