Iskliznuća vlakova u Ohiju mogla su se 100% spriječiti

Nesreca u Ohaju
5 komentara

Nacionalni odbor za sigurnost u prometu SAD-a istražuje treba li revidirati sigurnosne standarde

Razorno izlijevanje kemikalija uzrokovano iskakanjem vlaka Norfolk Southern u istočnoj Palestini, Ohio ranije ovog mjeseca bilo je “100%  moguće spriječiti”, izjavila je predsjednica Nacionalnog odbora za sigurnost prometa (NTSB) Jennifer Homendy novinarima u četvrtak. Tiskovna konferencija uslijedila je nakon što je agencija objavila preliminarno izvješće o incidentu.

“Stvari nazivamo nesrećama. Nema nesreće”, rekla je Homendy. “Svaki događaj koji istražujemo može se spriječiti.” Međutim, dodala je, nema naznaka da je osoblje vlaka učinilo nešto loše.

”Znajte da NTSB ima jedan cilj, a to je sigurnost i osigurati da se ovo nikada više ne dogodi”.

Preliminarno izvješće NTSB-a o katastrofi otkrilo je da je temperatura jednog od ležajeva kotača vlaka skočila za 215 stupnjeva Fahrenheita tijekom zadnjih 30 milja (48 km) koliko je prešao, što potvrđuju dva senzora postavljena uzduž rute koja se koriste za otkrivanje vrućih ležajeva.

Dok je Norfolk Southern potvrdio u četvrtak da toplinski senzori rade ispravno, vlastiti alarm vlaka nije bio postavljen da se uključi dok se ne postigne još viša temperatura. U trenutku kada se oglasilo upozorenje, ležaj je bio 253 stupnja topliji od okoline, i dok je strojar brzo djelovao da uspori vlak, ležaj je navodno otkazao, uzrokujući iskakanje 23. vagona, prema izvješću.

Plastične kuglice u vagonu zapalile su se kad su bile izložene pregrijanim ležajevima, ubrzo se proširivši na 11 drugih vagona, koji su sadržavali opasne materijale, uključujući pet punih vinil klorida koje su vlasti na kraju odlučile ispustiti i spaliti na licu mjesta. Istragom je utvrđeno da je ova mjera poduzeta jer je temperatura unutar jednog od spremnika punih vinil klorida nastavila rasti, zbog čega se operater bojao da je eksplozija neizbježna.

Priznajući da je “prerano reći” sa sigurnošću kako se katastrofa mogla izbjeći, Homendy je rekao novinarima da će NTSB nastaviti istraživati jesu li industrijski sigurnosni standardi u vezi s toplinskim pragom za alarme visoke temperature i druge detektore kvarova, željeznički vagon i dizajn kotača, te razmak senzora duž staze treba prilagoditi.

Inspekcijska praksa Norfolk Southerna također će se pomno ispitati, a agencija će provjeriti je li željeznički operater pravilno odložio vinil klorid, rekla je. Stanovnici su požar okrivili za sve veći broj uginuća ptica, stoke i riba kao i za zagađenje vode u tom području, iako državni i savezni dužnosnici inzistiraju na tome da je zrak siguran za udisanje, a da je voda sigurna za piće.

OhajoSADvlakovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
peralozac
1 godina prije

1800 iskakanja vozova iz sina godisnje, nema sta stvarno je usranija broj jedan na planeti.

Jomla
1 godina prije

253°F topliji od okoline.
253°F×5/9=140°C. Kako je tamo zimski period, možemo računati da je tamperatura okoline do 10°C. Dakle, ukupno temperatura ležaja je do ~150°C.
Šta se to pali na toj temperaturi?

Max
1 godina prije

Nemar ili planirana sabotaža.

tihobl
1 godina prije

Znaci kriv je pomocni lozac.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI