Na početku sastanka Xi-Biden globalni lideri izražavaju potrebu za snažnim partnerstvom

Xi-Biden sastanak
10 komentara

Dugo očekivani sastanak između dva globalna lidera održan je kao sredstvo da se osigura da obje strane budu u stanju da izbjegnu bilo kakve nesporazume i pogrešne komunikacije. Tenzije između dvije nacije su nedavno bile na istorijskom vrhuncu.

Američki predsjednik Joe Biden i generalni sekretar Komunističke partije Kine Xi Jinping održali su virtuelni sastanak kasno u ponedeljak kako bi razgovarali o različitim problemima, od navodnih kršenja ljudskih prava do neslaganja oko Tajvana.

Očekuje se da će sastanak ‘starih prijatelja’ pomoći u daljem definisanju američko-kineskih odnosa pod Bidenovom administracijom.

Biden je započeo virtuelni sastanak istakavši da se nada da će njegov razgovor sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom biti iskren, jer sastanak dolazi nakon eskalacije tenzija između lidera dvije najveće svjetske ekonomije.

Američki predsjednik je tokom uvodne riječi priznao da je njihova odgovornost kao lidera Kine i Sjedinjenih Država da obezbijede da veze „ne prijeđu u sukob, bilo namjerno ili nenamjerno, već u jednostavnu, direktnu konkurenciju“.

„Moramo da uspostavimo zaštitne ograde zdravog razuma gdje ćemo biti jasni i pošteni u slučaju da se ne slažemo, i da radimo zajedno tamo gdje se naši interesi ukrštaju, posebno o vitalnim pitanjima poput klimatskih promjena“, rekao je Biden.

Biden je dodao da odnos između SAD i Kine nije samo najvažniji za njihove građane već i za svijet, navodeći da će njegov razgovor sa Xijem uključivati oblasti koje zabrinjavaju SAD, od ljudskih prava do rastućih vojnih tenzija u Indo-Pacifiku .

I Biden i Xi su iskoristili priliku da se slože da SAD i Kina treba da povećaju svoju komunikaciju i njeguju saradnju kako bi se suočile sa globalnim izazovima.

Xi je, slažući se sa ranijim stavovima Bidena, rekao da Kina i SAD moraju da sarađuju, ne samo da bi riješile svoje unutrašnje stvari, već i da bi ispunile međunarodne obaveze.

„Čovječanstvo živi u globalnom selu i zajedno se suočavamo sa višestrukim izazovima“, rekao je Xi, takođe napominjući da je „zdrav i stabilan“ odnos neophodan za njihovo kontinuirano partnerstvo.

Obje zemlje treba da poštuju jedna drugu, rekao je Xi prije nego što je rekao da se raduje pomjeranju američko-kineskih odnosa u pozitivnom smjeru u odnosu na sveobuhvatnu diskusiju dvojice šefova država.

„Radujem se što ću prijeći na posao“, rekao je kineski lider.

Na virtuelnom sastanku, koji je trajao manje od dva sata, učestvovali su između ostalih zvaničnika i ministarka finansija Janet Yellen, državni sekretar Entony Blinken i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan.

Uoči sastanka, sekretar za štampu Bijele kuće Jan Psaki rekla je novinarima tokom brifinga u ponedeljak da je Biden osjećao da će moći „iskreno razgovarati“ sa Xijem pošto su svjetski lideri u prošlosti učestvovali u razgovorima na visokom nivou.

BidenkinaSADxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Xi: ‘Ne pijem, ne pušim, ne kurvam se…”
Biden: ”Kuvam, perem, peglam…”
Xi: ”Ne falim se… žalim se!”
Biden: ”I ja!”

Xi: ”Trebalo bi češće da se ne viđamo…”

Emiliano Zapata
2 godine prije

Reko Biden ovo,reko Biden ono!
Pa sta je vama??
On kad se pred ogledalom u kupaoni vidi u pidzami nezna jel ustao ili treba da ide spavat!

Mirko
2 godine prije

Nisam bas za teorije zavjere, al vise i vise imam osjecaj, da ovi bas dobro sodjeluju a sve drugo je samo igra za javnost.

NeBudiOvca
2 godine prije

Iako je najveći broj američkih predsjednika imao ulogu marioneta (oni koje su pobili vjerojatno nisu i možda još koji…) instaliranje Bidena i njegovih “81 milijun glasova” ipak ima i jedan simbolički značaj.
To je jasna poruka “ako smo vam mogli instalirati ovog dementnog inkontinentnog senilca, ništa nas ne sprječava da za idućeg predsjednika postavimo majmuna”
Medjutim iako je kod većine ljudi došlo do početnog nesnalaženja, dijelom i zato sto su polagali nade u vrhovni sud u kojem je većina sudaca imenovana od republikanaca, dijelom zato sto su im čak i mediji koje su do tada doživljavali kao svoje (Breitbart, Fox…) govorili da nema izborne pljačke, otpor je sada sve jači. Na kraju krajeva to je jedna od rijetkih zemalja u kojoj možeš interno emigrirati od Covid zločinaca u neku slobodnu saveznu državu.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Xi: ”I šta kažeš, vi bili na Mjesecu!?” Biden: ”Da bili… Golf igrali i Muju tražili!!” P.S. Kinezi kažu da je u prosincu prošle godine na Mjesečevu površinu sletjela njihova automatska međuplanetarna postaja “Chang’e-5”. Koja je nekoliko dana prikupljala uzorke kamenja i prašine. I na Zemlju dopremila oko 1,73 kg tog materijala iz Oceana oluja. Analiza materijala je zbunila Kineze. Ti su se uzorci vrlo razlikovali od onih koje je dostavila NASA kao dokaz američkog leta na Mjesec. Ispostavilo se da su kineski uzorci Mjesečevih stijena mnogo mlađi od svega što su američki astronauti dostavili na Zemlju u okviru projekta Apollo. Razlika u godinama između lunarnih stijena vulkanskog podrijetla koje su prikupile Sjedinjene Države i Kina je više od milijardu godina. Materijal iz misija Apollo između 1969. i 1972. formiran je prije više od tri milijarde godina, dok su se uzorci s kineske postaje “Chang’e-5” pojavili prije oko 1,97 milijardi godina.… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Zašto si onda priijete šalju flote i testiraju rakete to je opasna igra

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI