Na proslavi godišnjice stvaranja Izraela u Kairu najavljen savez Rijada i Tel Aviva

Savez Izraela i Saudijske Arabije
54 komentara

“Krunski princ Saudijske Arabije, Mohammad bin Salman, postao je glavni partner Izraela u provedbi planova za oblikovanje nove stvarnosti na Bliskom istoku”, izjavio je David Govrin, veleposlanik izraelskog režima u Egiptu, prenosi Middle East Monitor.

Izraelski predstavnik je ovu izjavu dao tijekom ceremonije u Kairu na kojoj se obilježavala 70. godišnjica stvaranja  židovske države na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Primjećujemo promjene stava među arapskim zemljama u odnosu na Izrael, kojeg više ne smatraju neprijateljem, već partnerom u uspostavi nove i bolje stvarnosti u regiji. Stvarnosti koja se temelji na stabilnosti i gospodarskom rastu”, rekao je Govrin.

Nakon što je izjavio da je sadašnju realnost u regiji bilo moguće postići samo zahvaljujući viziji saudijskog princa o stabilnosti i ekonomskom razvoju, koju dijele Egipat i Izrael, visoki izraelski dužnosnik je naglasio kako je Rijad kamen temeljac u takvim planovima.

Izraelski dužnosnik je dodao “kako novi regionalni saveznici moraju proširiti partnerstvo s drugim državama, jer samo tako mogu unaprijediti zajedničke interese i boriti se protiv države i terorističkih organizacija koje djeluju pod iranskom zastavom”.

Bez imalo okolišanja je izraelski diplomat dodao “kako u tom smislu treba voditi zajedničku borbu i sučeliti se s Iranom koji je u potrazi za razvojem nuklearnog oružja, što je ujedno glavni razlog da su Izrael i Saudijska Arabija podržavaju prevazilaženje međusobnih podjela i proširenje ovog novog arapsko-izraelskog saveza protiv Teherana”.

Saudijska Arabija službeno nije priznala Izrael, ali nema formalnih ograničenja s ovim režimom. Štoviše, postoje brojni podaci i dokumenti koji ukazuju na to da dvije strane tajno surađuju godinama.

U posljednjih nekoliko mjeseci i Ujedinjeni Arapski Emirati pokušavaju uspostaviti fleksibilniji i prijateljski odnos prema Izraelu, što analitičari, kao i opisuju kao pokušaj da se javno mnijenje u zemlji i na drugim mjestima pripremi za vrlo izvjestan razvoj normalnih odnosa s Izraelom.

Izjava izraelskog diplomata u Kairu, gdje je slavio obljetnicu osnutka židovske države i pozdravio saudijskog princa i vizionara Mohammada bin Salmana kao izraelskog prijatelja, kao i prijateljski stav saudijske monarhije, svjedoče o uspješnom stvaranju nove “Svete alijanse” koju čine SAD, Izrael i Saudijska Arabija, a cilj joj je ojačati redove za mogući rat protiv Irana i svih skupina i zemalja bliskih Teheranu.

Druga strana je “Osovina otpora” koju čine Sirija, Iranu, Libanon i Hezbollah, palestinske skupine otpora i sad već dokazano jaka armija iračkih šiita.

Na hebrejskom jeziku “promicanje stabilnosti” zapravo znači promicanje ratova, uništenja i podjela zemalja koje Izrael smatra neprijateljskima. To je strategija koja uključuje i unutarnju destabilizaciju, kao što poučava iskustvo zemalja poput Libije, Iraka i Sirije. To je zajednički cilj sve tri članice “Svete alijanse”, Izraela, Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država, što više nitko ni ne krije.

Middle East Monitor

 

bliski istokNATOOsovina otporaSveta alijansa
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Baš lijepo. Izrael slavi obljetnicu u Kairu i najavljuje saveze s Arapima za koaliciju protiv Irana. Zemljo “profundaj se”. (Otvori se…, za one koji ne znaju dalmatinski)

žrec
5 godine prije

Nakon desetljeća tihog saveza što da se više kriju?

Riddick
5 godine prije

Vehabije su uvek saradjivale sa Cionistima , i obično radile u njihovu korist… Evo ne prodje nedelju dana da ne bombarduju Irance u Siriji , a Islamska država se nesmetano baškari podno Golanske visoravni. Čak i na Sinajskom poluostrvu Egipatska vojska non stop mora da sprovodi antiterorističke operacije , ko god misli da su to verski fundamentalisti , je delimično u pravu vojnici na prvoj liniji to jesu , ali njima komanduju Emiri koje oni bezpogovorno slušaju , a oni već vode brigu o svojim interesima , i saradjivaće sa svakim sa kim im se najviše isplati … Tako da nema tu nikakvog Svetog rata i sprovodjenja Šerijata , to je samo propaganda ,Sirija je El Dorado za svakog teroristu koga jure da ga ubiju u sopstvenoj zemlji , dodje u Siriju i može da radi šta god hoće i da dobija novac i oružije od sponzora i da bude… Čitaj više »

čitalac
5 godine prije

Perverzno!

nizzde
5 godine prije

Kupili su Izraelci mir sa Egiptom i ostalim državama u okruženju ali da dođe do rata između Izraela i Irana sve te države bi imale ogromnih problema sa svojim narodom koji ne zaboravlja tko su Izraelci imali bi svi miljone ljudi na ulicama

Lindita
5 godine prije

Prodali se Egipatski vladari (ODAVNO) za judine škude a sve na svoj jad i svoje poniženje !!! JADNO DA JADNIJE BITI NE MOŽE !!!!!!!!!!!! Nacija od 90 milijuna stanovnika a ništa da naprave a 99,9% ih misli ovako kako sam napisao !!!!!

davor
5 godine prije

ProIzraelska cenzura na zapadu se počela topiti kao maslac na ljetnom suncu. Saudijska već godinama surađuje s Izraelom, pogotovo u sferi security kompanija na muslimanskim svetištima (to je Izraelu najbolji put do prešutnog ubijanja iranskih znanstvenika a Saudijci nemaju ništa protiv)

davor
5 godine prije

Fali vam slika u članku, Saudijske palače iz Tel Aviva 🙂

Dominik
5 godine prije

I jedni i drugi su Kazari pa nema ništa čudno u ovome.

Globalista
5 godine prije

Dá bi mnogi poznávali povjest židova,izraelaca nebi vás uopce cudilo dá Dodje do saveza.Zidovi su národ kojí je zivio u dolini nila kao kočari .Egipatska zřeci ili vidovnjaci od kojih su postali i globalisti poslali té kočáře dá živé u pustinji i to sinaju.Tako su ih drzali godinama i Nakon sto se ti vidovnjaci raselili do danasnje Evropě,mjesta danasnje Genové i Venecije,tadasnji kocari se osamostalili.Kad se zná dá je Genova i Venecija su mjesta gdje su osnovana dva krila globalista,istocno i západní krilo kóje su formirali ti egipatski vidovnjaci. Pao je stáří egipat,rimsko carstvo i mnoga carstva Ali zidovi su do danas opstali.Kad se své to sagleda nista novo dá Dodje tog saveza.

karantanac
5 godine prije

Ovaj galus 92 govori kao da je član cio-fašističkog kneseta ili vanbračni sin natanjahua.
Iran i Sirija su najpozitivnije države u tom islamskom svetu na BI,pa zato predstavljaju trn u oku dekadentnih zalivskih monarhija koje bi po svim civilizaciskim standardima trbale da nestanu jer predstavljaju relikt davne prošlosti.
Izrael je jedna genocidna tvorevina koja prakticira onaj isti fašizam koji je u prošlosti njima umalo došao glave.Ja se nadam da će ih stići ona narodna: Ko se mača lati od mača će i stradati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI