Načelnik stožera Egipta posreduje u pregovorima libijskih frakcija

Mahmoud Hegazy
0
0

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Egipta, general Mahmoud Hegazy, obavlja misiju posrednika u neizravnim pregovorima između dviju vodećih političkih snaga u Libiji, javlja Associated Press.

Ranije su Ujedinjeni narodi kao legitimnu libijsku vladu priznali kabinet Fayeza Al-Seraja, koji ne kontrolira ni Tripoli, ni naoružane islamističke milicije iz Misrate i Sirte.

Međutim, zapovjednik “Libijske narodne armije”, general Kalifa Haftar, odbacio je prijedlog za održavanjem izravnog sastanka u Kairu na kojem su trebali “izgladiti nesuglasice“.

No, tada su se složili s prijedlogom za formiranje “pregovaračkog odbora“, a obvezu provedbe pregovora je na sebe preuzela egipatska strana.

U egipatskoj prijestolnici je general Mahmoud Hegazy imao odvojene susrete sa Serajem i Haftarom. Prema izvješćima, libijska strana je dala konačnu suglasnost za uspostavu povjerenstva koja će se baviti izmjenama plana za nacionalno pomirenje u Libiji, kojeg je UN usvojio 2015. U slučaju dogovora bi se u Libiji u idućoj godini trebali održati parlamentarni i predsjednički izbori.

Kao što je poznato, Zastupnički dom u libijskom gradu Tobruku, na istoku zemlje, iza kojeg stoji vojska generala Haftara, ne priznaje legitimnost vlasti u Tripoliju i Fayeza Al-Seraja.

Konačno, sve da do dogovora i dođe, postoji treći akter i samoproglašena islamistička “Vlada nacionalnog spasa” Kalife Al-Ghwala u Tripoliju, čiji su borci zauzeli zgrade više ministarstava u bivšoj libijskoj prijestolnici. Tu su i brojna plemena, prije svega milicije grada Zintana i pleme Warfalla, koji su formalno saveznici generala Haftara, ali imaju apsolutnu autonomiju vlasti i vlastite naoružane milicije.

Egipat pokušava riješiti nerješivo, ali bi se nakon pregovora mogao javno odreći suradnje s kabinetom Fayeza Al-Seraja i dati otvorenu vojnu i diplomatsku podršku generalu Haftaru.

Vezani tekstovi:
• Farsa na Malti – EU se prerano hvalila sporazumom o izbjeglicama s “Libijom”
• Libija se vratila starom savezniku i Rusiji će dati vojnu bazu?

Kalifa HaftarMahmoud Hegazypregovori
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI