Nagrađivani novinar nestao otkako je FBI ”zaplijenio povjerljive dokumente” u kućnoj raciji

James Gordon Meek
27 komentara

Novinar ABC Newsa, dobitnik nagrade Emmy, koji je otkrio nekoliko visokoprofilnih priča o nacionalnoj sigurnosti i terorizmu, nestao je otkako je FBI navodno zaplijenio povjerljive podatke s njegovog prijenosnog računala tijekom racije u njegovoj kući u Virginiji, prema objavljenim izvješćima.

James Gordon Meek, 52-godišnji istraživački novinar i producent Huluovog hvaljenog dokumentarca “3212 Un-redicted”, nije viđen u javnosti otkako su do zuba naoružani savezni agenti pretresli njegov penthouse stan u Arlingtonu u travnju, prema Rolling Stoneu.

Časopis je citirao “izvore upoznate s tim” koji su rekli da su federalni agenti pronašli povjerljive informacije na Meekovu prijenosnom računalu.

Meekov odvjetnik, Eugene Gorokhov, rekao je za Rolling Stone: “G. Meek nije svjestan optužbi koje anonimni izvori iznose o njegovom posjedovanju povjerljivih dokumenata.”

“Ako takvi dokumenti postoje, kao što se tvrdi, to bi bilo unutar opsega njegove duge karijere kao istraživačkog novinara koji pokriva vladina nedjela”, rekao je odvjetnik Rolling Stoneu u izjavi.

Nejasno je koja je vijest potaknula saveznu vladu da se okomi na Meeka, čije je revolucionarno izvješćivanje o Pentagonovu zataškavanju smrti američkih vojnika u Nigeru 2017. poslužilo kao osnova za dokumentarni film Hulu.

“Navodi u vašoj istrazi zabrinjavajući su iz drugog razloga: čini se da dolaze iz izvora unutar vlade”, rekao je Meekov odvjetnik za Rolling Stone. “Vrlo je neprikladno i protuzakonito da pojedinci u vladi odaju informacije o istrazi koja je u tijeku.”

“Nadamo se da će DOJ [Ministarstvo pravosuđa] odmah istražiti izvor ovog curenja.”

Meekovo boravište nije poznato. Prije nego što je radio za ABC News, također je pokrivao nacionalnu sigurnost za New York Daily News.

The Post je zatražio komentar od ABC Newsa i FBI-a. Ministarstvo pravosuđa odbilo je komentirati.

Glasnogovornik ABC Newsa u vlasništvu Disneyja rekao je za Rolling Stone: “Dao je ostavku vrlo iznenada i mjesecima nije radio za nas.”

Telefonski pozivi Meekovoj obitelji ostali su bez odgovora.

Meekova posljednja javna izjava bio je tweet od 27. travnja, u kojem je napisao jednu riječ: “Činjenice”.

Tweet je bio reakcija na objavu o tekućoj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Prema Rolling Stoneu, federalni agenti izveli su munjevitu raciju na njegovu kuću na zadnjem katu šesterokatnog stambenog kompleksa Siena Park koja je trajala oko 10 minuta.
Agenti su izvršavali nalog za pretres koji je odobrio federalni sudac u istočnom okružnom sudu Virginije.

Prošle je godine Bidenova administracija uvela politiku zabrane saveznim istražiteljima da zaplijene novinarske zapise bez odobrenja zamjenika državnog odvjetnika.

Da su se agenti domogli Meekove dokumentacije, taj bi potez morala odobriti zamjenica američkog državnog odvjetnika Lisa Monaco.

Od racije, Meekovi susjedi ga nisu vidjeli, izvijestio je Rolling Stone. Svjedoci su također rekli časopisu da se čini da je njegov stan prazan.

Izvor: nypost.com

FBIJames Gordon MeeknovinarRacijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tony
1 godina prije

Nece nitko dignuti glas protesta za njega u EU ili USA, Tako je na zapadnu svi bi se hebali samo da drugog pokradu

tata mata
1 godina prije

tako se to radi u zemlji za koju klece nase prodane duse svako jutro cim se ustanu ,,,,,, covjek nestane jer je otkrio istinu

Emiliano Zapata
1 godina prije

Pojasnjenje faktografa:”gospodin se zaljubio i pobjegao od kuce”

1 godina prije

pokusao sam staviti link na detaljniju pricu oko nestanka ovog novinara ali ne prolazi..

1 godina prije

ajmo probati opet https://youtu.be/oDd52BPMB3M hvala.

Max
1 godina prije

Čovjek je čini se otet ili likvidiran.

tihobl
1 godina prije

Otuze te anonimni izvori i nestanes.
Kao u doba Staljina.

Partizan
1 godina prije

Tako prolaze kritičari sotonističkog sistema u SAD-u! Mrtvi, zabetonirani u temelje, na dnu nekog jezera ili samljeveni. U SSSR-u su barem imali provizorno suđenje pa u Sibir krči šumu i gradi prugu pa možda i preživiš. A dobiješ i besplatni preodgoj.

Lucija, prva
1 godina prije

Samo novinare?
Umirovljenicima uzimaju mirovine.

“Jednoj umirovljenici iz Njemačke država je oduzela mirovinu jer je bila članica antidržavne organizacije

Jednoj umirovljenoj učiteljici iz Njemačke, tamošnji je Mirovinski zavod oduzeo mirovinu nakon što je uhićena zbog optužbe da je sudjelovala u jednoj antidržavnoj organizaciji koja je planirala oteti ministra zdravstva Karla Lauterbacha, a potom i izvesti državni udar”.

Naši razmatraju mogu li i oni.
Cjepiva nisu dovoljno brza. Beroš je predvidio preventivne preglede za prvi kvartal 2023. Prednost nebockanima.

“Prema Zakonu o općem upravnom postupku, postoji mogućnost obnove postupka bez vremenskog ograničenja i to u slučaju ako je rješenje doneseno temeljem lažne isprave ili iskaza svjedoka ili vještaka, pa čak i ako je riječ o posljedici nekog kaznenog djela.”

Lucija, prva
1 godina prije

“Blinken: Prvo da porazimo Rusiju, pa Kinu i onda da definišemo NOVI SVETSKI POREDAK

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je era posle Hladnog rata završena. Prema njegovim rečima, trenutno je u toku konkurs za definisanje novog svetskog poretka, navode RIA Novosti.

„Sada je trenutak kada je era posle hladnog rata došla do kraja i postoji projekat koji će odrediti šta će se dalje desiti“, rekao je sekretar američkog spoljnopolitičkog resora.”, webtribune

Dokurčilomi
1 godina prije

Potpuno krivo informiranje jer ipak radi se o kolijevci demokracije. Novinar bi nestao u Rusiji, Kini, Sj. Koreji i sličnim zemljama. U kolijevci demokracije, ljudskih prava i prava na izjašnjavanje novinar je otišao u nepoznatom smjeru.

Miki
1 godina prije

Rusi su praktičniji. Oni te bace s balkona i nema nedoumica gdje si.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI