Najbolji tenkovi NATO-a odlaze za Ukrajinu. Što će to značiti za nastavak rata?

Tenk Abrams
46 komentara

Kijev će dobiti ono što je tražio od Zapada, ali hoće li to biti dovoljno?

Isporuka tenkova Ukrajini iz članica NATO-a glavna je vijest ovog tjedna. Kijev je tražio to oružje od svojih zapadnih sponzora od početka ruske ofenzive, a čini se da su sada, nakon jedanaest mjeseci borbe, ti zahtjevi ispunjeni. SAD je najavio da će poslati 31 glavni borbeni tenk Abrams. U na brzinu planiranom govoru u srijedu, predsjednik Joe Biden istaknuo je da su oni komplicirani za rukovanje i održavanje, pa će SAD Kijevu osigurati “dijelove i opremu potrebnu za učinkovito održavanje ovih tenkova na bojnom polju”.

Također je potvrđeno, istog dana, da će njemačka vlada poslati tenkove Leopard 2A6 iz vlastitih zaliha i dopustiti drugim nacijama, poput Poljske, prebacivanje tenkova njemačke proizvodnje u Ukrajinu. London je 14. siječnja objavio planove za isporuku svojih Challengera 2 u Kijev, dok se sada čini neizbježnim da će Pariz isporučiti vozila AMX-56 Leclerc.

Ruski stručnjaci i novinari sudjeluju u žestokoj raspravi o razlikama između ovih zapadnih glavnih borbenih tenkova i ruskih T-90, uspoređujući njihov oklop, oružje, točnost, sustave aktivne i pasivne zaštite, manevarske sposobnosti, sustave za upravljanje vatrom, streljivo, i mnoge druge atribute.

Na kraju krajeva, tim raspravama nedostaje praktična vrijednost. Bojno polje je jedini lakmus test za prednosti i nedostatke bilo koje vrste oružja ili vojne opreme. Pouzdani statistički podaci o borbenoj uporabi sve su što je potrebno za usporednu analizu suvremenih glavnih borbenih tenkova, ako ona želi biti vjerodostojna.

Još jedna stvar koju treba zapamtiti je da su svi tenkovi ranjivi na moderne protutenkovske sustave, pa je pitanje koliko će NATO tenkova probiti na putu do Ukrajine?

Koliko je tenkova potrebno Kijevu?

Radi pojednostavnjivanja stvari i računanja, kao mjerilo ćemo koristiti oklopnu diviziju, glavnu strukturno-taktičku jedinicu oklopnih snaga u bivšim sovjetskim republikama. Prema sovjetskim priručnicima, oklopna divizija mora imati 296 tenkova, 230 borbenih vozila pješaštva, 54 samohodna topnička sustava, preko 2000 redovnih vozila i gotovo 12 000 vojnika i časnika. Koliko divizija treba Kijevu? Najmanje po jedna na svakom od tri glavna fronta: u Lugansku, Donjecku i Zaporožju. Crta dodira u zoni posebnih vojnih operacija trenutno je duga 815 km, što tri divizije čini preskromnom količinom da bi napravile razliku, ali zanemarimo to zasad.

Tri oklopne divizije zajedno bi imale ukupno oko 900 tenkova. Osim toga, još jedna oklopna divizija bi mogla biti potrebna na bjeloruskom frontu, gdje bi se mogle voditi vrlo teške borbe. U slučaju tamošnje eskalacije, oklopna divizija ili slična postrojba u pričuvi je obavezna, što povećava broj potrebnih tenkova za 300 na 1200.

Konačno, niti jedan vrhovni zapovjednik ne može bez vlastite pričuve, takozvane pričuve vrhovnog zapovjedništva. Bez barem jedne oklopne divizije, ova se pričuva ne može stvarno računati kao takva, što znači još 300 tenkova na potrebnih ukupno 1500. Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir su vjerojatni ukrajinski gubici tijekom ofenzivnih operacija. Prosječni dnevni gubici oklopne jedinice u ovom slučaju iznose 10 do 15 %. Otprilike 15 do 20 % neispravnih tenkova tipično su nenadoknadivi gubici, dok ostali zahtijevaju popravke (opće održavanje za 30 do 50 %, popravci srednje razine za 15 do 30 % i remont za 10 do 20 %).

Jednostavno rečeno, najmanje još 300 tenkova potrebno je za nadoknadu gubitaka tijekom borbenih operacija. To nam daje brojku od 1800 tenkova, što se mora smatrati apsolutnim minimumom. Ovo su vrlo približni i donekle pojednostavljeni izračuni, no ipak nam daju okvirne brojke.

Koliko će tenkova Kijev dobiti?

Jednostavno rečeno, najmanje još 300 tenkova potrebno je za nadoknadu gubitaka tijekom borbenih operacija. To nam daje brojku od 1800 tenkova, što se mora smatrati apsolutnim minimumom.

Ovo su vrlo približni i donekle pojednostavljeni izračuni, no ipak nam daju okvirne brojke. Na nedavnom sastanku Obrambene kontaktne skupine predvođene SAD-om u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, dužnosnici 12 zemalja raspravljali su o slanju ukupno oko 100 tenkova u Kijev, ako Berlin da zeleno svjetlo, što je, prema izvješću ABC-a , to i učinjeno.

Rheinmetall bi Ukrajini dodatno mogao isporučiti ukupno 139 tenkova, uključujući 88 Leoparda 1 i 51 Leoparda 2A4, no njemački proizvođač priznaje da bi samo njih 29 moglo biti isporučeno prije ljeta 2023.

Kakav će utjecaj imati poslani tenkovi NATO-a?

Hoće li se svi ovi tenkovi uskoro biti u borbama? Razmotrimo primjer M1 Abramsa, koji se smatra jednim od simbola američke vojne moći.

Mali broj ovih tenkova sa slabo obučenim posadama i nedostatkom pune podrške infrastrukturi za održavanje i opskrbu najvjerojatnije bi dao negativne rezultate. Neće uspjeti promijeniti sudbinu Ukrajine na bojnom polju, dok će slike zapaljenih američkih tenkova vjerojatno ozlijediti javno mnijenje SAD-a. Tako će jedno od američkih vrhunskih oružja, ponos i dika njezine obrambene industrije, dugo biti ponižavano na bojnom polju. To je nešto što Pentagon ne može dopustiti ni pod kojim okolnostima. Stoga, prije bilo kakve stvarne borbe, timovi za evakuaciju, jedinice za popravak tenkova i zalihe rezervnih dijelova moraju biti na mjestu, dok posade moraju proći vrhunsku obuku za rukovanje američkim tenkovima.

Posljednje, ali ne manje važno, prvo raspoređivanje američkih glavnih borbenih tenkova u Ukrajini mora biti popraćeno značajnim uspjehom ukrajinske vojske, barem na taktičkoj razini, što bi zahtijevalo ne manje od 200-300 (možda čak 400-500) tenkova.

Inače, isporuka M1 Abramsa Ukrajini nema ni vojnog ni političkog smisla. Prebacivanje jedne satnije (10 do 15 tenkova) odjednom značilo bi samo da će ta oprema gorjeti na bojnom polju bez ikakvog značajnog utjecaja ili čak privlačenja ičije pažnje. Do sada, prema poznatim podacima, Rusija nije imala značajnijih problema s neprijateljskom tehnikom. To je nešto oko čega se, čini se, slažu i rusko Ministarstvo obrane i većina zapadnih analitičara.

Od početka vojne operacije, prema riječima general-pukovnika Igora Konašenkova, glasnogovornika ruskog Ministarstva obrane, ruske snage uništile su 376 zrakoplova, 203 helikoptera, 2944 bespilotne letjelice, 402 protuzračna raketna sustava, 988 MLRV-ova i 3898 topova poljskog topništva i minobacači.

Kao i 7.614 tenkova i drugih oklopnih vozila.

Nema razloga za zadovoljstvo

Vrlo je vjerojatno da će se prve tenkovske satnije NATO-a koristiti kao jedinice za obuku ukrajinskih posada, dok će Poljska u početku osigurati kapacitete za održavanje i popravak za servisiranje njemačkih ili američkih tenkova.

Ne treba, međutim, misliti da će se obuka razvući jako dugo. Za provedbu cijelog programa obuke mogu biti potrebni samo tjedni, dok bi podučavanje posade T-64/84 borbi u M1 Abramsu ili Leopardu 2A5 moglo biti završeno za nekoliko dana. Ono što je bitno u izvješćima o razmišljanjima Zapada o isporuci tenkova Ukrajini nisu sami tenkovi koliko rušenje tabua koji je donedavno sprječavao prebacivanje teške oklopne tehnike zapadne proizvodnje u Ukrajinu. Nakon što se ovaj tabu razbije, postoji svaki razlog za pretpostavku da će, prije ili kasnije, Kijev dobiti ne samo 1.800 zapadnih glavnih borbenih tenkova koji su mu prijeko potrebni, već i mnogo više od toga.

U tom trenutku, a možda i ranije, Ukrajina će moći stvoriti udarnu snagu na frontu u Zaporožju, na primjer. Uspije li takva sila probiti rusku obranu, mogla bi za manje od tri dana prevaliti 82 km do Melitopolja, što bi rasjeklo svu dubinu ruske obrane na ovom području. Imajući to na umu, ruske oružane snage moraju postići opipljive vojne i političke rezultate mnogo prije nego što zapadne isporuke oružja dostignu svoj puni potencijal.

Autor: Mikhail Khodaryonok

KijevnjemačkarusijaTenkoviukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Klica
1 godina prije

Samo jos vise mrtvog zeljeza za rastopiti. Ti tenkovi nisu uopce pogodni za istocno ratiste i bit ce debakl

Гавран
1 godina prije

Svaki tenk je ozbiljno oružje makar bio neadekvatan ili zastareo. Do sada u ovom ratu nismo videli tenkovske bitke. Ako ih i bude neće biti odlučujuće. I najmanje minobacačke granate 60mm kada se ispuste iz drona (što se masovno koristi) mogu samo da oštete opremu na oplati tenka ali ga time izbacuju iz borbe. Mislim da se ovde pre radi o pokušaju odbrane zapadne Ukrajine i američkе dominacije u Zapadnoj Evropi.

throne
1 godina prije

Svaka isporuka novoga oruzja dize ljestvicu eskalacije vise. Sada smo na razini nakon verbalne objave rata njemacke ministrice vanjskih poslova Baerbock (to je u politickom smislu defactoobjava rata kako god to objašnjavali politicari zapada, nas Milanovic je tu iskren), stanje je kao u razdoblju rata njemacke i francuske na Magino liniji 1939 -1040. godine. Rat je tu a ne poduzima se nista, do iznenadne kombinirane zracno kopnene ofenzive njemacke preko ardena na belgiju i nizosemsku i zaobilazak tzv jake ih utvrda Magino linije. Hosu reci rat u ukrajni ce se voditi jos vecom zestinom, rusi spremaju veliku ofenzivu, poslje koje dolazi do sudara rusije i natoa. To je to eu politicari i usa su trazili to ce i dobiti, a mi smo ga naj….ali. Spas je da se sve drzave bivse ex ju proglase neutralnost, jer nam je dosta rata, zasto mi ne bi preuzeli ulogu svedske i svicarske u… Čitaj više »

Ico
1 godina prije

Irak se prebacio na ruske tenkove, jer su američki tenkovi Abrams vrlo skloni kvarovima i komplicirani za održavanje,

Ico
1 godina prije

Pravi razlog Amerikanaca da “doniraju” tenkova Ukrajini je testiranje Abramsa u stvarnim ratnim uvjetima, sve ostalo su šuplje priče. I to je sve dogovoreno s carem Putinom.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Inače, isporuka M1 Abramsa Ukrajini nema ni vojnog ni političkog smisla.”

Ima. Pokazat će se koliko vrijede na bojnom polju. Što bi u slučaju debakla, moglo imati velike posljedice na prodaju oružja izuzetnih u svijetu, uključujući i Europu.

“Postoji svaki razlog za pretpostavku da će, prije ili kasnije, Kijev dobiti ne samo 1.800 zapadnih glavnih borbenih tenkova koji su mu prijeko potrebni, već i mnogo više od toga.”

Pola Ukrajine odsječeno ako Rusi sruše sve mostove preko Dnjepra i kako će onda ti tenkovi u istočnu Ukrajinu? A to da će poslati toliko borbenih tenkova i razoružati sami sebe i uvući Europu u direktan sukob sa Rusijom, mislim da niti Scholz i Macron nisu baš toliki poslušnici izuzetnih.
Dovoljno je da Scholz javno izjavi istinu tko je sabotirao Sjeverne Tokove, i eto instant promjene raspoloženja u Europi. Ali mali miš još skuplja hrabrosti za to😃

burt
1 godina prije

ne šalju 30 Abramsa da se oni skupe i krenu u napad nego se gleda dovođenje svih oružja zajedno, sa Abramsima i Leopardima su Bradley, Stryker, CV90, lovci tenkova, navođeni protutenkovski sistemi, zato se ruskoj vojsci ne piše dobro kad stignu sva oružja koja su najavljena, ovo je Putinova majka svih bitaka, Saddam je svoju izgubio a sad su odlučili da se to dogodi i Putinu

Noppo
1 godina prije

mislim da neče. Ukrajina je imala 2600 tenkova od toga 1600-1800 operativnih. Plus sve one koje su poklonjeni od istočno evropskih zemalja. Tenk rabi vežbane posade, podporu pešadije i aviona, inače svaki tenk, možda i najbolji lepo gori…

Jajaja
1 godina prije

Znacit ce to da ce cigani imati posla!!!

Tim
1 godina prije

A da se Ukrajinci i Rusi okrenu protiv svojih elita, zavrnu im vratovima i vrate svoje opljačkano blago? Dok bi čudeći se brojali zapljenjeno bogatstvo svojih elita zaboravili bi na rat i okrenuli se svaki svom napretku, a i stranci se boje naroda koji zavrće vrtovima svojim vlastitim elitama. Probajte Slaveni, vjerujem da je vrlo zabavno, ljekovito i korisno .

Ivan Bgd
1 godina prije

Nista. Pogledao sam analizu jednog vojnog analiticara i strucnjaka – za te tenkove na svaki sat upotrebe idu tri sata odrzavanja i servisiranja. S tim da u vojskama gde se vec koristi imaju potpuno organizovanu podrsku i servis na licu mesta, medjutim u Ukrajini, ako se pokvare, oni treba da se transportuju nazad, na opravku, sto je logisticka nocna mora, i troskovi. Tako da je to pomoc koja sluzi za potrebe medija na zapadu, realno na terenu ne predstavlja nista, pogotovu sto su ukrajinici obuceni za tenkove sa posadom od 3 coveka, dok ovde treba cetiri, i za obuku ce isto trebatio vise nedelja…

Max
1 godina prije

Mogu dovesti do sramoćenja amerikanaca i eskalacije rata.

Vojni analitičar
1 godina prije

Fascinira me koliko ima eksperata za tenkove i tenkovsko ratovanje, kako na portalu tako i općenito. Mali milijun ljudi točno zna koji je tenk bolji od kojega i ta stručna procjena je uglavnom bazirana na tome za koju stranu u sukobu navijaju. A stvar je u tome da uglavnom nitko nema pojma jer nijedan suvremeni tenk nije isproban u ratnom sukobu sa koliko toliko ravnopravnim protivnikom. Amerikanci nisu samo svojim Abramsima razbili iračku vojsku opremljenu uglavnom zastarjelim verzijama sovjetskih odnosno ruskih tenkova. Učinili su to uz obilnu, pa i presudno pomoć zrakoplovstva, raketno-topničkih postrojbi, satelistskog nadziranja i izviđanja i drugim naprednim tehnologijama koje iračani nisu imali. Također obučenost, disciplina i moral iračke i ostalih arapskih vojski nikad nisu bili na nekom visokom nivou. Rusija je potpuno drugi par cipela. Unatoč tome što je ruska vojska u ovom ratu pokazala mnoge nedostatke, prije svega organizacijske, ali i tehnološke, mora se spomenuti… Čitaj više »

Rozalija
1 godina prije

Koliko je ovdje vojnih i geopolitičkih stratega, tačno bi vam pozavidjeli i NATO i Rusija.

Tim
1 godina prije

Je, iz Hrvatske kreću kolone tamića berača starog željeza. Za cigane je počela zlatna groznica.

Gnostic
1 godina prije

Zbogom

Paskvalino sedam ljepota

Lucija, prva
1 godina prije

Evo vam malo da imate sliku. Ove tenkove je kupila Poljska. 5,6 milijardi za 190 komada? Obratite pažnju na “aktivna obrana”. “The K2 Black Panther is a 55 ton tank made for and by South Korea. It is an excellent tank although I have never seen >>any armor strength testing results. It has the >>Korean Active Protection System and is fast well armed with an excellent fire control… The Black Panther is armed with a CN08 120 mm/L55 smoothbore gun. This gun is a German Rheinmetall gun, that is license-produced in South Korea. The K2 is completed with an automatic loader, which is similar to that used on the French Leclerc main battle tank >KAPS is a complex system that includes a three-coordinate radar station, infrared sensors, a computer system and an anti-missile launcher.  The primary purpose is to detect incoming projectiles and guided anti-tank missiles at a distance of approximately… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Dopuna: nemojte zaboraviti da i kvantitet oružja ima ulogu.

Poznato je da je npr Panter, njemački bio daleko bolji od Shermana…itd

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI