Najveći američki LNG terminal misteriozno eksplodirao – svi mediji šute

LNG Terminal
26 komentara

Izuzetno važna vijest stiže iz Teksasa, ali domaći mediji ju potpuno prešućuju. Najveći terminal za LNG plin u Americi, u Freeportu u Texasu, misteriozno je eksplodirao, što će dodatno povećati cijenu plina i smanjiti zalihe koje se izvoze u Europu. Postavlja se pitanje je li moguće da se radi o namjerno podmetnutoj eksploziji kako bi se napuhala cijena plina. Osim toga, ova vijest pokazuje koliko su LNG terminali opasni, i koliko stanovnici Riječke regije trebaju biti zabrinuti zbog ekološke tempirane bombe u njihovoj blizini. Možda upravo zato mediji šute.

NEW YORK (AP) – Eksplozija na terminalu ukapljenog prirodnog plina u Teksasu uznemirila je obližnje stanovnike i skinula značajnu količinu goriva s tržišta u vrijeme kada globalna potražnja raste.

Freeport LNG terminal bit će izvan funkcije najmanje tri tjedna, objavila je tvrtka u četvrtak, nakon požara u svom izvoznom pogonu. Iz tvrtke kažu da nitko nije ozlijeđen, a uzrok se istražuje.

Melanie Oldham, koja živi u Freeportu, rekla je da je u srijedu ujutro čula tri glasna praska i izašla van kako bi saznala što se događa.

“Osjećam se kao da svakodnevno živimo s visokim rizikom od eksplozije, ispuštanja plina, problema s javnim zdravljem ne samo za nas u Freeportu, već i za sve ljude koji idu na te velike plaže na otoku Quintana”, rekla je Oldham, fizioterapeutkinja i suosnivačica organizacije Citizens for Clean Air i Clean Water of Freeport i Brazoria County. “Ne znamo što je moglo biti pušteno u zrak ili čak u vodu.”

Požar u sustavu za ukapljivanje LNG terminala doveo je do prekomjernih emisija ugljičnog monoksida, dušikovih oksida, čestica, sumporovog dioksida i hlapljivih organskih spojeva, navodi se u izvješću o incidentu podnesenom Teksaškom povjerenstvu za kvalitetu okoliša u četvrtak.

Dugogodišnja stanovnica Freeporta Gwendolyn Jones, 63, rekla je da je bila oko kilometar ili dva od objekta kada je vidjela bijeli oblak kako se nadvio nad njim nakon požara. Bila je zabrinuta što stanovnici Freeporta nisu evakuirani ili upozoreni na incident od strane lokalnih vlasti i smatrala je da bi stanovnici u blizini trebali dobiti gas-maske kako bi se smanjio rizik od udisanja opasnih para.

“Trebali bismo imati sastanke na kojima bismo mogli razgovarati o pitanjima kako bismo bili sigurni da se ovo više nikada ne ponovi, jer se bojim onoga što će se dogoditi sljedeće”, rekla je Jones. “Ništa osim Božje milosti nije nas održalo na životu u ovim situacijama.”

Inače, Freeport LNG izvozi oko 2 milijarde kubičnih stopa ukapljenog prirodnog plina dnevno, što je oko 15 % nacionalnog izvoza LNG-a.

Zaustavljanje dolazi u trenutku kada je globalna potražnja za LNG-om velika jer se mnoge nacije pokušavaju odviknuti od ruskog plina, koji se u Europu šalje prvenstveno putem cjevovoda. Američki izvoz raste.

Većina izvoza Freeport LNG-a išao je u Europu, prema Rystad Energyju. Europa će možda uspjeti nadoknaditi izgubljeni volumen povećanjem iz svojih zaliha, rekla je Emily McClain, potpredsjednica Rystada. Europa dobiva oko 45 posto svog LNG-a iz SAD-a, a ostatak dolazi iz Rusije, Katara i drugih izvora, rekla je.

Freeport LNG prodaje plin mješavini kupaca, uključujući velike naftne i plinske tvrtke, azijske komunalne kompanije i trgovce robom, i “ti kupci više neće primati isporuke iz Freeporta dok se postrojenje ne popravi”, rekao je Ross Wyeno, vodeći analitičar u S&P Globalu Uvid u robu. Wyeno je rekao da je malo vjerojatno da drugi LNG terminali diljem svijeta mogu povećati proizvodnju kako bi nadoknadili zastoj, jer “svi su prilično iscrpljeni.”

Kao rezultat toga, cijene LNG-a rastu, a potrošači u Europi vjerojatno će osjetiti utjecaj, rekao je Wyeno. Ali u SAD-u cijene prirodnog plina padaju jer je glavni kupac plina – LNG terminal – prestao kupovati, dodao je.

Ipak, niže domaće cijene prirodnog plina ne smiruju živce ljudi koji žive u blizini terminala. Stanovnici Freeporta poput Oldhama i Jonesa dugo su zabrinuti zbog potencijalnih incidenata na terminalu.

“Naši strahovi su se, nažalost, ostvarili”, rekao je Oldham.

Izvor: lmtonline.com

LNGPlinSADTeksas
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cjepljen_pa_jalov
1 godina prije

Ovaj plin iz LNG se koristi i za punjenje upaljača za cigarete, a o tome šute mediji i plinski boca za grilanje ni riječi o tome u zapadnim medijima. Cemsura je uzela toliko maha da će se morat pušit i bez potpaljivanja.

rade iz niša
1 godina prije

mokri san zelenih zločinaca je sažet u talking heads-klasiku “nothing but flowers”, koja ima i meni drag distih “as things fell apart/nobody paid much attention”.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Najveći terminal za LNG plin u Americi, u Freeportu u Texasu, misteriozno je eksplodirao.”“Postavlja se pitanje je li moguće da se radi o namjerno podmetnutoj eksploziji kako bi se napuhala cijena plina.”

“Većina izvoza Freeport LNG-a išao je u Europu, prema Rystad Energyju.”

“Ali u SAD-u cijene prirodnog plina padaju jer je glavni kupac plina – LNG terminal – prestao kupovati, dodao je.”

Pitanje i odgovor u istom tekstu.

1 godina prije

3 nedelje?
U tri nedelje če otkloniti posljedice eksplozije?
U području, gdje je opasno nešto sječ, variti…. Oštečene su ruke za utovar, automatika, kablovi…
Jp! Novinari mogu svašta napisati…
To če trajati mjesecima. Ali nesme se stvoriti panika…

tihobl
1 godina prije

Sta ovi rusi rade, tako izbacuju konkurenciju iz igre.

Mlata
1 godina prije

Potpisan sporazum s Mađarima, Srbija kod njih skladišti dovoljnu količinu plina

HEKPCT
1 godina prije

Što je Ursula prvo pomislila kad je pročitala ovu vijest? – Sada je pravi trenutak za embargo na ruski plin!

zapadni neimac
1 godina prije

Samo sam navratio da vam se svima koji pisete i naseravate na ovom portalu nejebem matere pogane.

Tupko Glupko
1 godina prije

Slavonske kuće se prodaju u bescijenje. Većina ih ima dimnjak.
Postoje i štednjaci na drva koji ujedno griju i prostoriju.
Usput dobijete i okućnicu/njive/oranice sa plodnom zemljom.
Izgleda da nam je to budućnost.

Sve naopako
1 godina prije

I plinske boce ponekad eksplodiraju
Treba ih zabraniti
I automobile I benzinske Pumpe

Mrčikola
1 godina prije

Kažu da, na “dobrim” plinskim poljima , 100 eura pokriva troškove proizvodnje i Rusi bi, sada, ako su vizionari u dovoljnoj mjeri, svim “zapadnim” državama, trebali, javno, ponuditi jednogodišnji ugovor s cijenom plina od 120 eura “po kubičnoj mjeri (u daljnjem tekstu “po kubiku”😁 )”, a tajno, europskim “liderima” ponuditi proviziju od 20 eura “po kubiku”…i čekati “ponašanje”.
Ovakvim potezom bi pokazali da su dobri šahisti, i da su, nadasve, duhoviti. 😁

Vedran
1 godina prije

Ne sute svi. Vidio na Logicno.com

O'Sguran
1 godina prije

Ništa ne brinite! Sve je pokriveno osiguranjem od nezgoda. LNG tu ili tamo, uopće nije važno!

Nego vi, kako kažu naši (para)analitičari, pobrinite se za sigurnu opkrbu i dovoljne količine za zimu koja slijedi – cijena nije bitna!

Kako cijena nije bitna (ha ha ha) naši profiti bit će abnormalni!

Ako neki analitičar još nije solidno plaćen za svoje uratke, zna se što mu je činiti! Neka piše pravovjerno!

Sam
1 godina prije

Sabotaza kao i sve do sada.
Zelena agenda ide dalje i pretvara se u crnu,najcrniju do sada.
Kupujte konje,moze i kobile,jer cemo se tesko naviknuti pjeske hodati😉

Dokurčilomi
1 godina prije

Nakon cjepiva protiv kovida i pojave “iznenadnih” smrti za koje nema objašnjenja evo i u ekonomiji se pojavile “slučajne” eksplozije i to baš na vitalnim i nužnim strukturama. Teorije zavjera? Pa što se nije obistinilo?

Tim Kunić
1 godina prije

U koji prigodni čas… Mora da je slučajno.

hiber
1 godina prije

Eksplozija je ono sto se dogodilo u Bejrutskoj luci. Navesti izjave dvije, tri usidjelice koje su čule nekakve praskove kao mjerodavnu vijest, stvarno je duhovito.

Max
1 godina prije

Čini se kao sabotaža.

tihobl
1 godina prije

Doplutala ukrajinska mina i do SAD.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI