Najviši američki general u posjeti vojnicima u Siriji

General Mark Milley
36 komentara

Američke trupe koje okupiraju naftom bogatu regiju na sjeveroistoku Sirije iznenadnu su posjetu američkog najvišeg generala i glasanje o povjerenju da je njihovo ilegalno raspoređivanje apsolutno neophodno kako bi Amerikanci bili sigurni.

Predsjedavajući Združenog načelnika štabova Mark Milley u subotu se nenajavljeno zaustavio u američkoj bazi u Siriji, navodno kako bi pregledao odbranu od napada militanata i procijenio napore da spriječi ponovnu pojavu terorista Islamske države (bivši ISIS/ISIL) grupa. Nakon posjete, rekao je novinarima koji su putovali s njim da američke trupe i njihovi lokalni saveznici postižu napredak u osiguravanju da se IS više ne diže.

Na pitanje da li je sirijska okupacija vrijedna rizika koje nosi, Milley je rekao da bi uklanjanje trupa ugrozilo sigurnost SAD-a i njihovih saveznika. “Ako mislite da je to važno, onda je odgovor ‘Da'”, rekao je on . „Mislim da je to važno. Tako da mislim da je trajni poraz ISIS-a i nastavak podrške našim prijateljima i saveznicima u regionu… Mislim da su to važni zadaci koji se mogu obaviti.”

Djelomična okupacija pod zastavom borbe protiv terorizma povlači se od 2014. godine, čime se krši suverenitet Sirije. To se nastavilo čak i nakon što su ruske, sirijske i iranske snage praktično uništile grupu širom zemlje. Također je nadživjela operaciju promjene režima koju podržavaju SAD, a koja nije uspjela ukloniti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada s vlasti.

SAD nisu odredile ciljni datum za povlačenje svojih oko 900 vojnika u Siriji. General američke vojske Matthew McFarlane, zapovjednik koalicije predvođene SAD-om u Iraku i Siriji, rekao je da Washington predviđa da njegovi partneri razviju “održivi kapacitet i sposobnost da drže ISIS pod kontrolom”, ali to će se dogoditi samo “s vremenom”.

Republikanski kongresmen Matt Gaetz predstavio je prošlog mjeseca nacrt zakona o okončanju raspoređivanja američke vojske u Siriji, tvrdeći da poslanici nikada nisu odobrili misiju. “Sjedinjene Države trenutno nisu u ratu sa ili protiv Sirije, pa zašto onda tamo izvodimo opasne vojne operacije?” pitao. Gaetz je dodao da staviti Ameriku na prvo mjesto znači “zapravo staviti ljude naše zemlje na prvo mjesto – a ne interese vojnog industrijskog kompleksa”.

Tadašnji predsjednik Donald Trump naredio je povlačenje svih preostalih trupa iz Sirije 2019., ali je odustao kasnije te godine, rekavši: “ Zadržavamo naftu… Ostavili smo trupe samo zbog nafte.”

Mark MilleySADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokručilomi
1 godina prije

Po kojoj su to odluci UN-a američki vojnici tamo ili ih je možda Asad pozvao? Sve drugo se smatra napadom i objavom rata.

Petar
1 godina prije

Shvati da iz takva odgoja Turci deset puta više obiluju svojim krepostima, naime da su potpuno nepromišljeni, drskiji, neobuzdaniji i bezobrazniji od kršćana koji su rođeni u podređenu stanju i odgajani su u stalnom strahu. – Upoznaj da su Turci sigurni od zasjeda u svome kraljevstvu kao što su kršćani uplašeni u tuđemu. Zatim razmisli da pašalije, premda su Turci kao i drugi, ipak u usporedbi s drugima na istaknutiji način posjeduju turske vrline, naime oholost, drskost, neobuzdanost, bahatost, bezobrazluk, nepromišljenost, zaštitu i u parnicama pobjedu. Jer su izaslanici vezira koji sudi veoma nadmoćni svim Turcima koji su niži od vezira, pa ako svim Turcima, onda mnogo više raji. Je li tako? Pa ako je tako, stvar je na strani okrivljenog?“
Trebamo se Bogu molit da se poništi duh turskeu našim zemljama

Vatreni
1 godina prije

America je nezasitna

Ivan
1 godina prije

I to smece je trebalo koknuti cim je stupio na tlo Sirije..

tihobl
1 godina prije

ЈУРИЈ ПОДОЉАКА

Русија је тестирала навођене бомбе од једне и по тоне

Русија је први пут погодила циљеве у Украјини новим навођеним бомбама од 1500 кг, (УПАБ-1500В) — Defence Express.

Домет – 40 км. То је ван зоне деловања војне ПВО Оружаних снага Украјине, што омогућава циљано бомбардовање без већег ризика по носач бомбе. То ће нам омогућити да много лакше и брже уништимо посебно утврђене положаје непријатеља.

tihobl
1 godina prije

American Thinker: Американци желе председника као што је Путин.

Све више Американаца почиње да види Владимира Путина као хероја и председника којег би волели да виде у својој земљи. Колумнисткиња Лора Велингтон је писала о растућем тренду на друштвеним мрежама у издању American Thinker.

Американци виде Путина као човека коме је стало до његове земље и његовог народа далеко више него што то ради Бела кућа.

«То показује колико је амерички народ постао очајан, да завиди владару заклетог непријатеља због његове посвећености и лојалности….За две године живот је постао надреалан, неприступачан и луд толико да за неке почиње добро да изгледа идеја пресељења у Русију».

Према речима аутора чланка, овај преокрет догађаја је показатељ потпуног неуспеха Бајденове администрације. А пораст популарности Путина у САД не треба сматрати случајним..

tihobl
1 godina prije

Zapad salje manje nego sto lanceti unistavaju:

Украјина ће добити 33 британске самоходне хаубице АSS90.

tihobl
1 godina prije

Нови квар на америчком авиону: Откривен узрок бизарне несреће Ф-35, сви морају на поправку

Сви амерички борбени авиони Ф-35 широм света требало би да буду поправљени због потенцијалног проблема са вибрацијама мотора, саопштила је Канцеларија заједничког програма Ф-35 (ЈПО) при америчкој ваздухопловној команди.

Don Piškot
1 godina prije

Interesantno da se teroristi pojavljuju,a ameri se bore protiv njih,samo tamo gdje ima nafte.Evo,kaže mi hibert burt da su njegovi iz Buzina već uočili neke malo tamnije sa turbanima oko Ježeva.Štef iz Dugog Sela je oko one naftne lokve vidio neke u američkim uniformama koji su se raspitivali za slobodnu zemlju oko lokve zbog izgradnje NATO baze.Kaže da je iza vojske na lice mjesta došao nekakav američki auto na kojem piše Texas ili nešto slično i nekakav naš crni Audi u kojem je bio ovaj fufljavi za obnovu sa nekakvom torbom.Da li to ima veze sa Jožinim kokošinjcem koji je stradao u potresu,vrag će ga znati.Znao sam da ću se zaje….kad sam kupio ove AP obveznice.Trebao sam kupiti zemlju u Ježevu i prodati amerima.I ja bi onda paradirao sa torbom ko fufljavi.

tihobl
1 godina prije

Украјински извор „Картель“ пише:

„Прича се да све ово затишје пред буру. Обе стране се спремају за нешто.
Русија јача Крим (копа ровове на обали), јер постоји ризик од почетка рата са НАТО блоком.“

Max
1 godina prije

Okupatori i lopovi.

goran
1 godina prije

koja ste vi jebena govna amerikanci,okupirali ste trećinu sirije,pobili mnogo ljudi dolje,kradete im naftu svaki dan po nekoliko tona barela i sad dok je bio potres u turskoj i siriji niste htjeli dopustit humanitarnim konvojima pomoći da odu u siriju i da pomognu ljudima.
imat če te vi jebenih problema uskoro sa cijelim svijetom,ne bih vam bio u koži.
ali zlo koje širite po svijetu morat če se uskoro uništiti,jer zlo neće prevladati niti če ikad prevladati.

Zulu King
1 godina prije

Naravno da im je Sirija jos uvijek vazna… Od pocetka okupacije pa do sredine prosle godine opljackali su nesto vise od 100 milijardi US$ nafte… Pljackaju i psenicu, ali nema podataka o vrijednosti te pljacke.

tihobl
1 godina prije

Kako se rijesiti invalida:

Како јављају украјински медији, Генералштаб Оружаних снага Украјине шаље Бригаду Територијалне одбране из Волињске области у зону борбених дејстава на истоку земље.

Јединица, која раније није учествовала у борбама регрутовала је мушкарце са здравственим ограничењима.

tihobl
1 godina prije

„ Ово није повлачење, већ прегруписавање неких јединица Оружаних снага Украјине “, објаснио је ситуацију у Бахмуту у интервјуу за Си-Ен-Ен Сергеј Черевати, портпарол Источне групе.

Guten
1 godina prije

Kazu Englezi da Rusi nemaju municije pa se boru s lopatama..Moze li itko vise lagati od Engleza.LOL…Ukraine war: Russian reservists fighting with shovels – UK defence ministry

Bosanac
1 godina prije

Kako ovaj Mili pokriva svog Ruskog kolegu Sergeja, kad Sergej ode u Donbas pa mediji sa zapada zaurlaju da je okupator…odma Mili prošeta do Sirijie i kaže kako štiti U.S sigurnost pa tako i svom Ruskom kolegi da legalitet kad je u posjetu Ukrajini, da to nije narušavanje suvereniteta nego rad na sigurnoisti Rusije.

Kum
1 godina prije

Tko je pozvao Amerikance u Siriju?

Karma
1 godina prije

Lopine besramne. Olos

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI