Najviši ukrajinski general ‘bijesan’ zbog kritika kontraofanzive

Valery Zaluzhny
22 komentara

Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga izrazio je svoju frustraciju zbog stalnih primjedbi međunarodnih komentatora i zvaničnika da se protunapadi zemlje odvijaju presporo.

U intervjuu za Washington Post objavljenom u petak, general Valery Zaluzhny je naglasio da kontinuirano nastojanje Kijeva – za koje Moskva tvrdi da nije uspjelo dobiti nikakav rezultat – nije spektakl u kojem uživa cijeli svijet.

“To nije emisija koju cijeli svijet gleda i na koju se kladi ili tako nešto. Svaki dan, svaki metar se daje krvlju”, naglasio je on.

Zalužni, za koga je ranije saopćeno da je ozbiljno povrijeđen u ruskom raketnom napadu, također je rekao da je “ga razljutilo” kada čuje da je ukrajinska ofenziva zaglavljena.

Ukrajinski general je također ponovio da bez adekvatnih zaliha Kijev neće moći da sprovede svoje planove. “Ali oni se provode. Da, možda ne tako brzo koliko bi sudionici emisije, promatrači, željeli, ali to je njihov problem”, dodao je.

Zalužni se dalje žalio da Ukrajini još uvijek treba više oružja od svojih zapadnih pristalica, rekavši da su njegove trupe često bile nadjačane od strane protivnika zbog ograničenih resursa. On je također izrazio frustraciju što Ukrajina mora jurišati na ruske linije bez zračne podrške, s isporukom naprednih borbenih aviona F-16 još najmanje nekoliko mjeseci.

Ukrajina je započela svoju dugo očekivanu kontraofenzivu početkom svibnja, pokušavajući da prodre u rusku odbranu duž nekoliko dijelova fronta. Prema Moskvi, do sada nije uspela da zadobije nikakvu osnovu. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su ukrajinski gubici premašili moskovske za faktor deset, procjenjujući da je Kijev od početka kampanje izgubio 259 tenkova i 780 oklopnih vozila.

Istovremeno, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov opisao je napade kao “pripremnu operaciju”, dok je predsjednik Vladimir Zelenski priznao da se ofenziva razvija “sporije nego što se željelo” suočen sa “oštrim otporom” ruskih trupa.

kontraofanzivarusijaukrajinaValery Zaluzhny
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
10 mjeseci prije

U Washington Postu Zalužni se vratio i moli za još oružja:

Zalužny želi F-16 i više streljiva, ali i više ‘svakog oružja’. Evo problema.

Kada Zalužni dobije svoje F-16, odmah će saznati da je ruski Su-35 daleko bolji od njih. Njegov radar može vidjeti dalje od radara F-16, a njegovi projektili dalekog dometa iznad horizonta mogu ubiti F-16 prije nego što uopće imaju priliku ispaliti svoje.

‘Zapad’ trenutno nije u stanju proizvesti onoliko streljiva koliko Ukrajina želi ispaliti. I dok SAD još ima neke borbene tenkove Bradleys i Abrams u svojim rezervama, skladišta za ‘svako oružje’ u drugim zemljama NATO-a već su prazna. Nema više ni tenkova, ni oklopnih vozila ni haubica koje bi mogli pokloniti.

Ukupno jednostavno nema dovoljno da nadomjesti gubitke koje Ukrajina ima na dnevnoj bazi. U međuvremenu Rusija već proizvodi više svakog oružja nego što je njezinoj vojsci potrebno za svakodnevne operacije.

Perko
10 mjeseci prije

Interesantno, frustraciju izražava general koji u javnosti nije viđen dva meseca?
Da ga u frustraciji nije podržao Kiril Budanov?

Brahman
10 mjeseci prije

Zalužni se javio sa koncerta Tome Zdravkovića? 🤣

Mrčikola
10 mjeseci prije

Jel’ ovo je nova dimenzija zagrobnog života…treba ovo malo sjesti.😁
S čime se sve ovi bolesnici bave…al’, računaju, dok prolazi i ima interesanata…zašto ne.

Dux
10 mjeseci prije

Prije pola godine Zalužni je “iskakao iz paštete”, a sad daje izjave i intervjue preko “telefona”, pametnom dosta… nešto nije kako treba.

NOVI STARI
10 mjeseci prije

otkud on sad..ga živig tko vidio…prije 15-tak dana su objavljivali vijest da je razbucan..skoro biljka?
jel uskrsnuo?

Trt
10 mjeseci prije

Ima li negdje svježi snimak tog Zalužnija? Jel živ ili mrtav na kraju?

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Ko te postavio!?
Retoričko pitanje.
Uostalom bu ti Greta rekla kako “zelenski” ratovati!
P.S. Ak ima šalabahter pri asistentici!
Jer očito je kuži na prvu pošto nema “bubu” u uhu.

Max
10 mjeseci prije

Ukrajinska protuofenziva jest skupo plaćena ali zaustavljena.

MNK
10 mjeseci prije

Nevjerojatno. Covjek je bio mrtav prema rusofilskim stranicama. Sve sto rusi govore je laž. Govorili su da na ce biti rata a imamo rat. Da specijalna operacija trajat ce 3 dana a traje vise od 400 dana. Putler u 2022 govorio da ne financira Wagnera a prije par dana priznao da jesu. Pobuna nije bila pobuna nego maskirovka a sada da u stvari bila to pobuna. Lažete vi rusofili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI