fbpx

Nakon 16 godina Washington ne priznaje da je izgubio ”rat protiv terorizma”

F16 - napad

Američki državni tajnik Rex Tillerson je u ponedjeljak izjavio da američka administracija ne treba novo ili bilo kakvo drugo dopuštenje Kongresa da koristi vojnu silu u inozemstvu i da su dovoljne ovlasti iz 2001. godine, prema kojima američki predsjednik može samostalno koristiti sve potrebne snage i sredstva ”protiv države, skupina ili pojedinaca koji planiraju, počinili su ili pomagali u terorističkim napadima 11. rujna 2001. i protiv svih koji su dali utočište takvim skupinama ili osoba”.

”S tim dopuštenjem se provode i nastojanja da se nanese poraz Islamskoj državi  u Iraku i Siriji. U Siriji napori koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama imaju za cilj pobijediti ISIL. SAD ne žele voditi vojne operacije protiv postrojbi vlade Sirije ili vladinih snaga”, rekao je državni tajnik, sugerirajući da se zakon prema kojem je izvršena agresija na Afganistan može primjenjivati bilo gdje u svijetu, pa tako i u Siriji.

No, što je to napravila američka vojska u gotovo 16 godina kampanje u Afganistanu? SAD su do sada službeno potrošile više od 600 milijardi dolara, izgubili su više od 2 000 svojih vojnika, ne računajući saveznike i plaćenike, a da nisu ostvarili ciljeve.

Nije ostvaren službeni cilj i zemlja nije očišćena od terorista, niti je stvorena prosperitetna i demokratska država. Nije ostvaren ni ona neformalni, prema kojem je Afganistan trebao biti pouzdani američki saveznik i zemlja preko koje će teći transport energenata od Središnje Azije do Indijskog oceana. Nije se blokirao put Kini prema Bliskom istoku i nije zaustavljeno širenje utjecaja Moskve i Pekinga u široj regiji, niti je spriječeno jačanje njihove suradnje s Iranom.

Štoviše, nedavni uspjesi talibana i drugih naoružanih militantnih skupina, koje zauzimaju sve više teritorija, dodatno su pogoršali situaciju.

SAD se sučeljava s dva ključna pitanja – tko je kriv i što treba učiniti?

Pentagon

FOTO: Pentagon

S prvim pitanjem je sve jasno. Krive su same Sjedinjene Države, jer je nemoguće izgraditi zapadnu demokraciju u Afganistanu, nemoguće je svladati militantne skupine isključivo vojnim metodama. Nije se vodilo računa o plemenskoj strukturi afganistanskog društva i fokusiralo se na suradnju s uskom elitom u Kabulu, koja i sama zapadne snage gleda kao “nevjernike”.

No, čak i u ovom slučaju, za Washington su krivi vanjski faktori. Naravno, postoji “ruski” trag, ali veliki ”utjecaj Teherana”, koji su uspostavili kontakte s “militantima” i opskrbljuju ih oružjem.

“U posljednjih godinu dana je Rusija postala sve agresivnija. Otvoreno daje legitimitet talibanima i time podriva položaj NATO saveza i jača njegove protivnike kroz izjave da se samo talibani doista bore protiv Islamske države”, na raspravi pred Odborom za oružane snage u Senatu je rekao zapovjednik američkih snaga u Afganistanu general John W. Nicholson.

”Iran također pruža podršku talibanima, a osim toga, pregovara s afganistanskom vladom o pitanjima vode, trgovine i sigurnosti”, dodao je general Nicholson.

Vojni analitičar Fox Newsa, umirovljeni general Jack Keane, tvrdi kako Rusija i Iran opskrbljuju talibane ”vojnom tehnikom, pješačkim oružjem, snajperima, minobacačima i eksplozivom”.

Ruski stručnjaci ne negiraju kontakte s talibanima, ali su oni politički, a ne vojni. Osim toga, svi su tajno pregovarali s talibanima, koji su imali politički ured u Kataru, a Mulla Omar je 2010. u Njemačku poslao svog izaslanika da pregovara s visokim američkim dužnosnicima.

Der Spiegel tada piše kako je čovjek koji je sletio u zračnu luku u Münchenu u studenom 2010. imao vrlo malo bliskog s normalnim aktivnostima na aerodromu. Iz Perzijskog zaljeva je stigao u zrakoplovu Falcon 900EX njemačke obavještajne agencije BND i njemački dužnosnici su ga odveli u smještaj kojeg je ranije pripremio BND.

Taj čovjek je bio Tayyab Agha i vjerojatno bi bio uhićen kao terorist u Njemačkoj, jer je na popisu talibanskog vodstva. Ali je on stigao kako bi održao najvažniji tajni sastanak, organiziran od strane BND-a i njemačkog ministarstva vanjskih poslova. Taj je sastanak obilježio početak razgovora između talibana i State Departmenta, koji je poslao svoje izaslanstvo u München.

Još u ljeto je BND pokušao pregovarati s Mulla Omarom, vođom talibana. Nijemci su ugostili dva talibanska predstavnika u hotelu Zürich u Münchenu, ali razgovori nisu uspjeli jer se Mulla Omar odbio distancirati se od Al-Qaede. Ovo je samo mali dio na dugoj listi kontakata između američkih dužnosnika i talibanskih vođa, koji su se provodili izravno ili preko posrednika.

Europa Pentagon

FOTO: Avion tipa “AVAKS”

To su radili i Nijemci i drugi. U proljeće 2010. je Bernd Mützelburg, njemački posebni izaslanik u Afganistanu, prvi je put susreo čovjeka koji je trebao predstavljati talibane i Mulla Omara, Tayyab Agu, kojeg je doveo u Njemačku.

Naravno da SAD i saveznici nisu uspjeli učiniti ništa, jer su se njihovi prijedlozi uvijek svodili na ultimatume, koje talibani nisu prihvaćali. Tako da danas, gotovo 16 godina od invazije na Afganistan, imamo istu situaciju kao na početku. Talibani nisu prisutni u nekoliko najvećih gradova, iako redovito provode vojne upade i terorističke napade diljem zemlje. Drže ogromna područja u Afganistanu, iako često neka napuste da bi zauzeli druga, čime zbunjuju američke ”stratege”. No, za sve su krivi Rusi i Iranci.

“Rusija, vidjevši uzaludnost američkih vojnih napora, radi na stabiliziranju situacije u regiji kroz političko rješenje”, izjavio je čelnik Euroazijskog analitičkog kluba Nikita Mendkovič.

”U tu svrhu je osnovan takozvani Moskovski format, koji uključuje Rusiju, Afganistan, ali i Indiju i Pakistan, jer imaju utjecaj na sukobljene strane. Pakistanska obavještajna služba je dugo podupirala talibane i izravno kontrolira mnoge oružane skupine. Cilj razgovora je postizanje neutralnosti Afganistana u sukobu regionalnih sila i da isključivanje potpore militantima iz trećih zemalja i, što je najvažnije, povratak talibana u pravno područje djelovanja. To je temelj na kojem se održavaju svi kontakti”, rekao je Mendkovič.

Kremlj je prisiljen razmišljati što će se dogoditi Afganistanu nakon Sjedinjenih Država. Uostalom, ovo je područje blizu Euroazijske ekonomske unije i ključno je za gospodarski razvoj šire azijsko-pacifičke regije.

Pitanje što učiniti je izazvalo mnogo neslaganja u američkoj upravi. Naravno, neki zbog grešaka žele smijeniti zapovjednika američkih snaga u Afganistanu, generala Nicholsona, a drugi zahtijevaju novu strategiju u najkraćem mogućem roku. Pentagon, kao i uvijek, već ima strategiju. Ali je ona kratkoročna i bez ikakvih izgleda da zemlji donese dugoročnu stabilnost.

“Ne osvajamo rat u Afganistanu i namjeravamo popraviti to situaciju što je prije moguće”, rekao je američki ministar obrane James Mattis.

Po njegovom mišljenju, što je odlika velike većina američkih vojnih i političkih vođa, situacija se može riješiti vojnim sredstvima. U tu svrhu Pentagon u Afganistan želi poslati još 4000 vojnika, uz već 8500 razmještenih američkih vojnika i oko 4500 savezničkih.

Saveznici su također spremni za bacanje svojih vojnika u afganistanski živi pijesak. NATO je već najavio da je spreman povećati kontingent s dodatnih 3000 do 5000 vojnika. Osim toga, moguće je tražiti dodatne vojnike iz zemalja koje žele surađivati sa Sjedinjenim Državama, na primjer iz Ukrajine, koja se nekako mora iskupiti za optužbe u opskrbu raketnom tehnologijom Sjeverne Koreje.

Formalno, porast vojnika je potreban kako bi se “ojačala borbu protiv terorista i obučila afganistanska vojska”. Neformalno, cilj je samo povećati broj trupa u regiji. Neki političari već su podržali povećanje broja vojnika.

“Svaki vojnik u Afganistanu jamči sigurnost američkog teritorija”, rekao je senator Lindsey Graham, koji bi, da može, poslao ne pet, nego pedeset tisuća i afganistanske provincije s nekoliko nuklearnih projektila sravnio sa zemljom.

Vojska u Afganistanu - SAD

FOTO: Vojska u Afganistanu – SAD

Međutim, stručnjaci su skeptični oko ove opcije. Prema mnogima, ova strategija neće dati brz učinak i trebat će najmanje 3 do 4 godine rata i priprema, neizbježnih gubitak vojnika, pilota i specijalnih snaga. I konačno, riječ je o dodatnoj stavci u vojnoj potrošnji.

Pentagon je spreman promijeniti svoj plan kako bi smanjio najosjetljiviju potrošnju – ljudsku, jer Amerikanci ne vole gledati lijesove svojih vojnika. Zbog toga američka vojska nudi da se njeno osoblje zamijeni s plaćenicima. Moskva je već kritizirala ovu mogućnost.

“Ova odluka neće dovesti do ničega dobrog, zato što će plaćenici jednostavno trčati. Zaposliti ih iz cijelog svijeta za novac. Kako će oni ići u borbu protiv talibana?”, istaknuo je Zamir Kabulov, posebni predstavnik predsjednika Putina za Afganistan.

Politolozi nisu oduševljeni ovom idejom. Plaćenici se bore za novac i u stanju su ubiti par stotina talibana, ali nisu obučeni niti žele osvojiti srca i umove stanovništva, a to je jedini ključ uspjeha u afganistanskom ratu. Uostalom, deklarirani cilj Sjedinjenih Država je da afganistanske vlasti same mogu jamčiti vlastiti opstanak.

Međutim, Bijela kuća ima i drugu mogućnost. Jednostavno može odbaciti afganistansku vladu i povući trupe. Naravno, Kabul neće biti prepušten sam sebi i lokalne vlasti će se pokušati spasiti s financijskom pomoći. Ta bi pomoć bila dovoljna da Kabul i opstane neko vrijeme. Naravno, ovaj je plan podržala Rusija.

“Ruska strana nikad nije prisiljavala američke vojnike na povlačenje iz Afganistana. Međutim, zbog činjenice da američka vojska ne može učiniti ništa, neka napusti Afganistan. Kampanja Washingtona u Afganistanu jednostavno nije uspjela”, nedavno je rekao Zamir Kabulov.

Talibani su 15. kolovoza uputili službeno pismo Donaldu Trumpu s prijedlogom da “ode iz Afganistana”. Prema mišljenju militanata, a to mišljenje dijele i mnogi američki stručnjaci, 16 godina američke hegemonije je Afganistan pretvorilo u najnestabilniju zemlju u pogledu sigurnosti, najkorumpiraniju u smislu uprave i najsiromašniju u pogledu ekonomije.

Rusi krivi za debakl u Afganistanu

FOTO: Evakuacija ranjenika u Afganistanu

Talibani sebe smatraju odgovornom silom, sposobnom za povratak reda, iako taj red podrazumijeva i vraćanje u srednji vijek, jer ih je većina zatrovana vehabijskom ideologijom koju je izdašno financirala i promovirala Saudijska Arabija.

Međutim, SAD i dalje odbijaju takvu ”velikodušnu ponudu”, ali ne zato što im nešto znači hoće li Afganistan živjeti u ”demokraciji” ili pod talibanskim režimom.

Naime, odlaskom iz regije SAD gubi tri zračne baze u kojima se nalazi strateško zrakoplovstvo. Osim toga, SAD i NATO gube ionako narušeni ugled, jer su sve zemlje nakon ”izvoza demokracije” potonule u kaos i krvoproliće.

Ako bi Washington prvi gubitak nekako i mogao zamaskirati i pomiriti se s njim, potonji je vrlo opasan, posebno u pozadinu korejske krize. Pokazujući nemogućnost rješavanja sigurnosnih problema, a to bi se dokazalo odlaskom iz Afganistana, mnogi bi se zapitali kome NATO uopće može jamčiti sigurnost? Ta bi situacija mogla izazvati nepovjerenje među američkim saveznicima, čak stvoriti preduvjete za raspada NATO pakta.

Najvjerojatnije će se usvojiti izmjena plana Pentagona, koji uključuje povećanu financijsku, vojnu i političku potporu režimu u Kabulu. Sjedinjene Države još nije sazrele da priznaju vlastiti poraz u kampanji protiv terorizma.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
23 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije

Bitno je da se ratuje,nije bitno pobijediti.Troši se oružje,municija,ratni materijal općenito,vojno industrijski kompleks ima siguran izvor zarade…isto kao Vijetnam.

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije
Reply to  Antonio

Tako je to, kada se Kundalini probudi neda se obuzdati.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Antonio

I dug od 20 triliona …

mars
Gost
mars
3 godine prije

“Na vrhovima kopalja se može stvoriti carstvo, ali se u tom carstvu na njihovim vrhovima ne može sjeditti.” Ne sjećam se više čiji je to citat, ali je aktuelan u svim vremenima.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  mars

Bismark:
Sa bajonetima se može svašta napraviti ali se na bajonetima ne može sjediti.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
3 godine prije

Kako mogu izgubiti nešto ako se i ne bore protiv toga već nasuprat tome finansiraju ga svim sredstvima !

17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

ubise rusi aminu okuevu kod kieva

Undertaker
Gost
Undertaker
3 godine prije
Reply to  17 novembar

Ako jesu,neka su!

basso
Gost
basso
3 godine prije

Amerikanci moraju ratovati,nema veze za sta i gdje.Svaki njihov predsjednik se smatra neuspjesnim ako nije za svoga mandata vodio nekoliko ratova i ubio na desetine hiljada ljudi.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

O razlogu za pokretanje ‘rata protiv terorizma’ je manje-više sve poznato. Jednima je poznata službena strana priče koja kaže da u blizance i zgradu WTC 6 srušili talibani s kojima je zapovijedao Bin Laden; drugima je poznato kako je operacija rušenja blizanaca unutarnji posao kojeg je u suradnji s CIA-om odradio MOSSAD te da su zgrade srušene specijalnim eksplozivom.
Bin Laden je čedo CIA-e (i dakako da ga nisu ubili u onoj poznatoj akciji koju su kao preko TV napeto pratili Obama i Hillary, čovjek je umro prirodnom smrću), a Afganistan je imao nevolju da je preblizu Rusiji i na strateški bitnoj zemljovidnoj točki. Danas je Afganistan baza za proizvodnju narkotika u godišnjoj vrijednosti od 50 milijarda dolara (od čega afganistanski seljaci dobiju tek dvije milijarde) koje uglavnom sjedaju na račune CIA-e.
Nažalost, među vojnicima u Afganistanu su i oni iz Hrvatske koje financiramo mi, porezni obveznici (s jednim od najvećih stopa PDV-a u EU, koji su jedva izbjegli privremeno porez na nekretnine). Između ostaloga, standard nam je loš i zbog tog troška (o nabavci zrakoplova je bolje i ne misliti, sabit će nas u zemlju dublje nego li one arene-sportske dvorane koje su nas koštale milijardu eura,a sad zjape prazne i nemamo ih čim održavati).
Pametna (američka) vlast bi nakon toliko potrošenog novca stala i razmislila, napravila plan izvlačenja iz Afganistana. Opet nažalost, tamo nema pametne vlasti (Trump se pokorio Deep State-u nakon prvotnih pokušaja glumljenja neovisnog predsjednika). Kao i u monetarnoj sferi – znaju da mogu u beskraj s istom lošom politikom, ali svejedno idu. Ako idu u svoju propast, njihov problem. Ali oni tu ne misle i ne žele stati, rado bi za sobom, u propast povukli cijeli svijet. Na sreću, taj SAD_NATO svijet nije jedini. Postoje zemlje BRICSa, postoji RF, Kina koji zasad odolijevaju. Koliko dugo će moći pitanje je, budući da je i njih zarazio virus imperijalizma i onaj još gori – kapitalističke i konzumerističke pohlepe.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Izgubili su oni BI dolaskom rusa i porazom u siriji. Cionisti ce da budu mnogo besni natjerace ih na lude poteze..

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Heroin iz Afganistana i kokain iz Kolumbije su danas glavni financijski izvori CIA-e, a sve se transportira američkim vojnim avionima, i preko njihovih vojnih baza diljem svijeta dalje rasparčava. Samo treba staviti jedan glonass lokator na jedan kamion koji dođe pokupiti opijum poslije berbe i sve će biti jasno kao dan.

ivo
Gost
ivo
3 godine prije

oni nanose poraze islamskoj drzavi mozes mislit drzavi ja ovo vise nemogu da citam jebes ovaj svijet i jos nesto ako niste znali 80 possto amera pogleda cnn jednom godisnje 50 posto misli da je isus crnac ljudi djaba trosite energiju

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  ivo

Bravo ivo. To je tako i napravljeno da se tu utamar trosi energija umjesto za sadnju cvjeca, ljubljenje djece i širenje pozitivne misli i vibre općenito non-stop. Mislim da bi nam planet procvjetao od sreće….kamo sreće

ivo
Gost
ivo
3 godine prije

isto mi nije jasno ko su ovi ljudi koji hodaju po svijetu i promicu njihovu demokraciju kad niko nije glasao za njih i samo tako ovaj narod suti nije mi vise jasno ko je od koga ukrao ovu skolu oni od nas ili mi od njih

davor
Gost
davor
3 godine prije

Kontroliraju obje strane sukoba. Tamo gdje to ne mogu onda uvode sankcije.

Dan Dare
Gost
Dan Dare
3 godine prije

Mnogi ratovi nikada nisu bili zamisljeni da uopce budu okoncani, a kamoli dobiveni. Najjasnije je to primijetio George Orwell.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

“Kako je rečeno pred komisijom Senata SAD, ruski operativci, najverovatnije iz Sankt Peterburga, su preko društvenih mreža isprovocirali Amerikance da izađu na ulice u Teksasu, nakon što su kreirali grupu “Srce Teksasa” i pozvali članove da “zaustave islamizaciju” te savezne države”
Ovo su umni Ameri otkrili za Ruse!

Hrvat
Gost
Hrvat
3 godine prije

Izgubili su rat protiv samih sebe. A to je loše, ali uvjeren sam da može izaći na dobro.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

“U tekstu pod naslovom “NATO krije sopstvene gubitke,” ruska agencija za političke vesti (APN) izvestila je 29. aprila da je NATO izgubio preko 400 vojnika i preko 60 aviona tokom svog 79-dnevnog rata protiv Srbije. Ove procene su navodno bazirane na ciframa ruske vlade, a na Zapadu su ih zataškavali mediji ljubimci Novog svetskog poretka.

Ovo su najviše cifre o NATO ljudskim žrtvama koje su se pojavile do sada u posleratnim post-mortemima. Mi im možemo verovati ili ih tretirati kao propagandu. Ali samo bi ih budale potpuno zanemarile i odlučile da veruju u fikciju NATO-vih “laži ” propagandista, uključujući tu i Bil Klintona, koji je objavio naciji prošlog juna da NATO nije pretrpeo nikakve gubitke u borbi.

Ovaj ruski članak je napisao iskusni vojni dopisnik Vladislav Šurjagin, koji je izveštavao i iz Čečenskog rata. Šurjagin elaborira jedan raniji izveštaj ruskog Ministarstva odbrane koji je prvi put objavljen u listu Pregled stranih vojski a onda ga je objavio ITAR-TASS, jedna od dve zvanične agencije ruske vlade.

Šurjagin primećuje da su NATO i Pentagon lagali bez stida i da i dalje to rade. On primećuje da mogu proći godine dok američka vlada prizna šta je stvarno izgubila u svom ratu sa Srbijom. On kaže, na primer, da je NATO čak lagao i u pogledu broja obavljenih borbenih letova, a kamoli u pogledu sopstvenih žrtvi. Umesto 35.000 letova koje NATO tvrdi da je obavio, ova alijansa je u stvari obavila samo oko 25.000, kaže on.

Urednici APN su se odrekli odgovornosti, navodeći da je Širjaginov tekst “lično viđenje autora” o ovoj temi. Ali Sirjagin je samo jedan od izvesnog broja izvora koji su se pojavili od kraja NATO-vog bombardovanja, a koji ukazuju na to da NATO možda krije značajne gubitke koje je pretrpeo tokom 79-dnevnog bombardovanja Srbije.

Pseudonim “Venik” je možda poznati termin za čitaoce sajtova Truth in Media i Beograd.com tokom rata. Venik je bio prvi koji je sistematski analizirao i izvestio o NATO gubicima u aprilu 1999. A ovaj izvor stalno ažurira tu informaciju od tada. Evo Venikovog poslednjeg doprinosa na temu o NATO gubicima:

“Prema članku od 25. marta 2000., koji je objavila novinska agencija ITAR-TASS, ruski GRU (Glavni obaveštajni direktorat) izvori izveštavaju da su tokom operacije “Savezničke snage” NATO-ve vazdušne snage pretrpele gubitke mnogo veće nego što je to NATO komanda zvanično priznala. Prema informacijama GRU, NATO je izgubio tri F-117A stealth bombardera i najmanje 40 drugih borbenih aviona i preko 1.000 krstarećih raketa.

Do sada su NATO zvaničnici priznali da su izgubili tri borbena aviona (27.marta USAF F-117A , 1.maja USMC AV-8B Harrier i 2.maja F-16CG-40-CF), dva desantna helikoptera (AH-64 Apače 26.aprila i još jedan Apač 5. maja), između 30 i 32 bespilotne izviđačke letelice – najmanje 16 američkih, 7 nemačkih i 5 francuskih UAV. Interesantno je da je NATO priznao sve gubitke bespilotnih izviđačkih letelica koje su pominjali jugoslovenski vojni zvaničnici – 30 – i možda čak još i više.

Zvanični NATO izveštaji i izjave koje su dali različiti NATO zvaničnici ukazuju na to da je oko 10 NATO aviona napravilo prinudna sletanja. Dva F-117A su pretrpela velika oštećenja (F-117A 86-0837 je oštećen 21.aprila tokom sletanja; a drugi F-117A je izgubio deo svog repa zbog obližnje eksplozije SA-3 SAM). Jedan RAF C-130K Hercules transportni avion se srušio 11.juna u Albaniji. Ovaj avion je isporučivao jednu britansku SAS jedinicu koja je pokušavala da pretekne ruske padobrance u bazi Slatina. Američki OH-58 borbeni izviđački helikopter srušio se 26.maja u Bosni…

U februaru je britanska štampa diskutovala o velikom nedostatku operativnih aviona koje je pretrpelo Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo. Ove vesti su se prvi put pojavile 23.januara 2000 – ‘Na stotine onesposobljenih mlaznjaka dovelo RAF u krizu’ – je članak objavljen u listu London Observer. Naročito je članak, baziran na sopstvenoj istrazi lista Observer, iscrtao sledeće probleme kod RAFa: “Dva od tri u floti Ujedinjenog Kraljevstva koju čini 186 Tornado bombardera je prizemljeno; manje od 40% drugih borbenih aviona, kao što su Harrier i Jaguar, je spremno da leti odmah;

Ministarstvo odbrane je potrošilo skoro 1 milijardu funti razvijajući lasrerski navođen sistem za bombardovanje koji ne radi kako treba;

Tu je i manjak od skoro 20% mlađih oficira pilota brzih mlaznjaka a RAF ima ozbiljan problem da zadrži obučene pilote.”

Prema pregledu agencije ITAR-TASS članka objavljenog u časopisu Pregled stranih vojski ruskog Ministarstva odbrane, jugoslovenska avijacija je sprečila korišcenje američkog desantnog helikoptera AH-64 Apače tokom Kosovskog sukoba. U članku “NATO gubici u ratu protiv Jugoslavije”, Pregled stranih vojski” piše … največa senzacija je bio broj vojnika koje je NATO izgubio. Ne samo da su NATO piloti poginuli u Jugoslaviji, već su poginuli i vojnici za pretragu i spasavanje čiji je zadatak bio da pronađu oborene pilote. Jugoslovenska PVO je oborila ne manje od pet NATO helikoptera, koji (sami) su rezultirali u smrti oko 100 vojnika Alijanse.”

Prema ovom listu, razlog što Pentagon nije koristio helikoptere Apače na Kosovu “…nije imao ništa sa tehničkim problemima helikoptera ili nedovoljnom obukom njihove letačke posade, kako su često izjavljivali NATO zvaničnici. Jedini razlog je bio napad kojeg su 26.aprila 1999. izvršili jugoslovenski “Galeb” lovci na “Rinas” aerodrom koji se nalazi blizu albanskog glavnog grada Tirane, gde su Apači bili bazirani. Tog dana su unistene dve grupe ovih lakih helikoptera, a preko 10 helikoptera je oštećeno.”

Sličnu operaciju je izvela jugoslovenska AF 18.aprila na aerodromu u Tuzli, u Bosni, koji je korišćen kao aerodrom za prinudno sletanje NATO aviona. Kao rezultat ovog napada nekih 15 NATO aviona je uništeno na zemlji. Pregled stranih vojski piše: “Uprkos činjenici da su američki avioni dominirali u NATO operacijama, oni nisu bili jedini avioni koje je oborila jugoslovenska PVO. Među uništenim avionima je i pet nemačkih “Tornada,” nekoliko britanskih “Harijera’” dva francuska “Miraža,” belgijski, holandski i kanadski avion. 7.juna je američko ratno vazduhoplovstvo izgubilo strateški bombarder B-52, dok je 20.maja oboren B-2A “Spirit”.”

Posmatrajući listu izveštaja očevidaca koju su sačinili vazduhoplovni entuzijasti u Jugoslaviji, možemo naći sledeći unos – (br. 381) 7. juni, između 012 and 040, zona između Slankamena i Inđije. Jedan veliki bombarder (najverovatnije B-52) je oboren. Avion je eksplodirao nakon direktnog pogotka rakete SAM. Posada je poginula.”

Koliko god da se čini neverovatnim na prvi pogled zapadnoj publici naviknutoj svojim “lazima “, gornje procene nisu daleko od istovremenih izveštaja grčkih medija.

Na primer, 7.aprila 1999. je atinski dnevni list Athinaiki` (Atinjanin) rekao u jednom članku da je NATO već izgubio 88 vojnika. A to je bilo samo posle dve nedelje rata! Ako je NATO izgubio 88 vojnika u vreme kada je intenzitet borbe bio na nižem nivou nego kasnije tokom rata, onda su njegove ljudske žrtve tokom 11-nedeljnog konflikta mogle biti preko 1.000, ako se nastavila ista stopa gubitaka.

Koja god da je stvarna cifra, ona je sigurno veća od nule, što je cifra koju tvrde Klinton, NATO i Pentagon. Stabilna struja novih informacija koje se pojavljuju u ruskim medijima, koje se uglavnom baziraju na ruskim zvaničnim vojnim izvorima (koji su bili u poziciji da prate iz prve ruke bojna polja u vazduhu i na moru pre godinu dana – Rusija je imala dva broda u Jadranu tokom rata, koja su posmatrala rat putem elektronskog nadzora), služe da diskredituju takve smešne tvrdnje NATO-a i Klintonove administracije.

U stvari, ne bi nas iznenadilo da se ruska vlada ovde angažovala u igri političke ucene i balansiranja na ivici rata sa Klintonovom administracijom, pokušavajući da dobije neku prednost u pregovorima oko drugih, većih stavki, kao što su Raketni odbrambeni štit (vidi moju kolumnu “Opasno nuklearno zveckanje sabljama”). Sve ovo, naravno, u nadi da steknu neku prednost pre Klintonove posete Moskvi 4. juna.

Pošto i Moskva i Vašington znaju da kad bi Rusija objavila dokaze (snimke elektronskog praćenja, na primer) koji podržavaju njene tvrdnje o NATO gubicima, ovo bi imalo razorni efekat na javnost NATO/Novog svetskog poretka. Jer, ceo svet bi onda znao da je sićušna jugoslovenska vojska ispljuskala arogantnog i svemoćnog agresora, koristeći neko prilično zastarelo oružje, ali više nego nadoknađujući to lukavstvom i hrabrošću njenih oficira i vojnika.

Jedino pitanje koje ostaje otvoreno, međutim, je kako je Klintonova administracija uspela da spreči toliko puno ožalošćenih američkih i NATO familija da progovore o gubicima svojih voljenih? Ili, da pređemo na stvar, da li ih je podmitila (isplatila) ili zastrašila pretnjama ili nečim još gorim?”

Balad
Gost
Balad
3 godine prije

Rat protiv terorizma moguće je jedino dobiti dubokom promjenom međunarodnih odnosa, na temeljima pravde, uzajamnog poštovanja, ne miješanja (onog nasilnog i podrivačkog) u unutrašnje stvari država, poštivanju međunarodnih ugovora, pomoći nerazvijenima bez političkih ucjena i dogovaranja u okviru UN.

Drugim riječima – samo se nadajte.

Sretni ste što ste živi, i što vas nitko nije raznio na komadiće; ni kojekakve interventne snage, ni teroristi kao odgovor na njih.

Ne lažimo se!

Zbog vlastitih interesa, koji se često ostvaruju u sprezi s interesima vladajućih oligarhija i inih elita država u kojima prebivate, spremni ste na izborima birati one koji će vaše najdraže poslati šest stopa pod zemlju, ako uopće ostanu ikakvi ostaci od njih.

Uglavnom, imate svijet kakav zaslužujete! 🙂 🙂 🙂

stipa
Gost
stipa
3 godine prije

da li ovdje “smiju” komentirati samo oni koji idu uz dlaku Adminu?

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  stipa

Ti si svojim rovarenjem, vredjanjem i pretnjama presao sve granice i legalnim putem vise neces komentarisati pa pisao ti pod nickom subaru, bbbb, travis, hiber, stipe, mate jebach il jedan od ostalih 100 imena svejedno je.
I kaze se niz dlaku, a ti bas ides uz dlaku …

POVEZANE VIJESTI

Izbornik