Nakon 16 godina Washington ne priznaje da je izgubio ”rat protiv terorizma”

F16 - napad
23 komentara

Američki državni tajnik Rex Tillerson je u ponedjeljak izjavio da američka administracija ne treba novo ili bilo kakvo drugo dopuštenje Kongresa da koristi vojnu silu u inozemstvu i da su dovoljne ovlasti iz 2001. godine, prema kojima američki predsjednik može samostalno koristiti sve potrebne snage i sredstva ”protiv države, skupina ili pojedinaca koji planiraju, počinili su ili pomagali u terorističkim napadima 11. rujna 2001. i protiv svih koji su dali utočište takvim skupinama ili osoba”.

”S tim dopuštenjem se provode i nastojanja da se nanese poraz Islamskoj državi  u Iraku i Siriji. U Siriji napori koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama imaju za cilj pobijediti ISIL. SAD ne žele voditi vojne operacije protiv postrojbi vlade Sirije ili vladinih snaga”, rekao je državni tajnik, sugerirajući da se zakon prema kojem je izvršena agresija na Afganistan može primjenjivati bilo gdje u svijetu, pa tako i u Siriji.

No, što je to napravila američka vojska u gotovo 16 godina kampanje u Afganistanu? SAD su do sada službeno potrošile više od 600 milijardi dolara, izgubili su više od 2 000 svojih vojnika, ne računajući saveznike i plaćenike, a da nisu ostvarili ciljeve.

Nije ostvaren službeni cilj i zemlja nije očišćena od terorista, niti je stvorena prosperitetna i demokratska država. Nije ostvaren ni ona neformalni, prema kojem je Afganistan trebao biti pouzdani američki saveznik i zemlja preko koje će teći transport energenata od Središnje Azije do Indijskog oceana. Nije se blokirao put Kini prema Bliskom istoku i nije zaustavljeno širenje utjecaja Moskve i Pekinga u široj regiji, niti je spriječeno jačanje njihove suradnje s Iranom.

Štoviše, nedavni uspjesi talibana i drugih naoružanih militantnih skupina, koje zauzimaju sve više teritorija, dodatno su pogoršali situaciju.

SAD se sučeljava s dva ključna pitanja – tko je kriv i što treba učiniti?

Pentagon
FOTO: Pentagon

S prvim pitanjem je sve jasno. Krive su same Sjedinjene Države, jer je nemoguće izgraditi zapadnu demokraciju u Afganistanu, nemoguće je svladati militantne skupine isključivo vojnim metodama. Nije se vodilo računa o plemenskoj strukturi afganistanskog društva i fokusiralo se na suradnju s uskom elitom u Kabulu, koja i sama zapadne snage gleda kao “nevjernike”.

No, čak i u ovom slučaju, za Washington su krivi vanjski faktori. Naravno, postoji “ruski” trag, ali veliki ”utjecaj Teherana”, koji su uspostavili kontakte s “militantima” i opskrbljuju ih oružjem.

“U posljednjih godinu dana je Rusija postala sve agresivnija. Otvoreno daje legitimitet talibanima i time podriva položaj NATO saveza i jača njegove protivnike kroz izjave da se samo talibani doista bore protiv Islamske države”, na raspravi pred Odborom za oružane snage u Senatu je rekao zapovjednik američkih snaga u Afganistanu general John W. Nicholson.

”Iran također pruža podršku talibanima, a osim toga, pregovara s afganistanskom vladom o pitanjima vode, trgovine i sigurnosti”, dodao je general Nicholson.

Vojni analitičar Fox Newsa, umirovljeni general Jack Keane, tvrdi kako Rusija i Iran opskrbljuju talibane ”vojnom tehnikom, pješačkim oružjem, snajperima, minobacačima i eksplozivom”.

Ruski stručnjaci ne negiraju kontakte s talibanima, ali su oni politički, a ne vojni. Osim toga, svi su tajno pregovarali s talibanima, koji su imali politički ured u Kataru, a Mulla Omar je 2010. u Njemačku poslao svog izaslanika da pregovara s visokim američkim dužnosnicima.

Der Spiegel tada piše kako je čovjek koji je sletio u zračnu luku u Münchenu u studenom 2010. imao vrlo malo bliskog s normalnim aktivnostima na aerodromu. Iz Perzijskog zaljeva je stigao u zrakoplovu Falcon 900EX njemačke obavještajne agencije BND i njemački dužnosnici su ga odveli u smještaj kojeg je ranije pripremio BND.

Taj čovjek je bio Tayyab Agha i vjerojatno bi bio uhićen kao terorist u Njemačkoj, jer je na popisu talibanskog vodstva. Ali je on stigao kako bi održao najvažniji tajni sastanak, organiziran od strane BND-a i njemačkog ministarstva vanjskih poslova. Taj je sastanak obilježio početak razgovora između talibana i State Departmenta, koji je poslao svoje izaslanstvo u München.

Još u ljeto je BND pokušao pregovarati s Mulla Omarom, vođom talibana. Nijemci su ugostili dva talibanska predstavnika u hotelu Zürich u Münchenu, ali razgovori nisu uspjeli jer se Mulla Omar odbio distancirati se od Al-Qaede. Ovo je samo mali dio na dugoj listi kontakata između američkih dužnosnika i talibanskih vođa, koji su se provodili izravno ili preko posrednika.

Europa Pentagon
FOTO: Avion tipa “AVAKS”

To su radili i Nijemci i drugi. U proljeće 2010. je Bernd Mützelburg, njemački posebni izaslanik u Afganistanu, prvi je put susreo čovjeka koji je trebao predstavljati talibane i Mulla Omara, Tayyab Agu, kojeg je doveo u Njemačku.

Naravno da SAD i saveznici nisu uspjeli učiniti ništa, jer su se njihovi prijedlozi uvijek svodili na ultimatume, koje talibani nisu prihvaćali. Tako da danas, gotovo 16 godina od invazije na Afganistan, imamo istu situaciju kao na početku. Talibani nisu prisutni u nekoliko najvećih gradova, iako redovito provode vojne upade i terorističke napade diljem zemlje. Drže ogromna područja u Afganistanu, iako često neka napuste da bi zauzeli druga, čime zbunjuju američke ”stratege”. No, za sve su krivi Rusi i Iranci.

“Rusija, vidjevši uzaludnost američkih vojnih napora, radi na stabiliziranju situacije u regiji kroz političko rješenje”, izjavio je čelnik Euroazijskog analitičkog kluba Nikita Mendkovič.

”U tu svrhu je osnovan takozvani Moskovski format, koji uključuje Rusiju, Afganistan, ali i Indiju i Pakistan, jer imaju utjecaj na sukobljene strane. Pakistanska obavještajna služba je dugo podupirala talibane i izravno kontrolira mnoge oružane skupine. Cilj razgovora je postizanje neutralnosti Afganistana u sukobu regionalnih sila i da isključivanje potpore militantima iz trećih zemalja i, što je najvažnije, povratak talibana u pravno područje djelovanja. To je temelj na kojem se održavaju svi kontakti”, rekao je Mendkovič.

Kremlj je prisiljen razmišljati što će se dogoditi Afganistanu nakon Sjedinjenih Država. Uostalom, ovo je područje blizu Euroazijske ekonomske unije i ključno je za gospodarski razvoj šire azijsko-pacifičke regije.

Pitanje što učiniti je izazvalo mnogo neslaganja u američkoj upravi. Naravno, neki zbog grešaka žele smijeniti zapovjednika američkih snaga u Afganistanu, generala Nicholsona, a drugi zahtijevaju novu strategiju u najkraćem mogućem roku. Pentagon, kao i uvijek, već ima strategiju. Ali je ona kratkoročna i bez ikakvih izgleda da zemlji donese dugoročnu stabilnost.

“Ne osvajamo rat u Afganistanu i namjeravamo popraviti to situaciju što je prije moguće”, rekao je američki ministar obrane James Mattis.

Po njegovom mišljenju, što je odlika velike većina američkih vojnih i političkih vođa, situacija se može riješiti vojnim sredstvima. U tu svrhu Pentagon u Afganistan želi poslati još 4000 vojnika, uz već 8500 razmještenih američkih vojnika i oko 4500 savezničkih.

Saveznici su također spremni za bacanje svojih vojnika u afganistanski živi pijesak. NATO je već najavio da je spreman povećati kontingent s dodatnih 3000 do 5000 vojnika. Osim toga, moguće je tražiti dodatne vojnike iz zemalja koje žele surađivati sa Sjedinjenim Državama, na primjer iz Ukrajine, koja se nekako mora iskupiti za optužbe u opskrbu raketnom tehnologijom Sjeverne Koreje.

Formalno, porast vojnika je potreban kako bi se “ojačala borbu protiv terorista i obučila afganistanska vojska”. Neformalno, cilj je samo povećati broj trupa u regiji. Neki političari već su podržali povećanje broja vojnika.

“Svaki vojnik u Afganistanu jamči sigurnost američkog teritorija”, rekao je senator Lindsey Graham, koji bi, da može, poslao ne pet, nego pedeset tisuća i afganistanske provincije s nekoliko nuklearnih projektila sravnio sa zemljom.

Vojska u Afganistanu - SAD
FOTO: Vojska u Afganistanu – SAD

Međutim, stručnjaci su skeptični oko ove opcije. Prema mnogima, ova strategija neće dati brz učinak i trebat će najmanje 3 do 4 godine rata i priprema, neizbježnih gubitak vojnika, pilota i specijalnih snaga. I konačno, riječ je o dodatnoj stavci u vojnoj potrošnji.

Pentagon je spreman promijeniti svoj plan kako bi smanjio najosjetljiviju potrošnju – ljudsku, jer Amerikanci ne vole gledati lijesove svojih vojnika. Zbog toga američka vojska nudi da se njeno osoblje zamijeni s plaćenicima. Moskva je već kritizirala ovu mogućnost.

“Ova odluka neće dovesti do ničega dobrog, zato što će plaćenici jednostavno trčati. Zaposliti ih iz cijelog svijeta za novac. Kako će oni ići u borbu protiv talibana?”, istaknuo je Zamir Kabulov, posebni predstavnik predsjednika Putina za Afganistan.

Politolozi nisu oduševljeni ovom idejom. Plaćenici se bore za novac i u stanju su ubiti par stotina talibana, ali nisu obučeni niti žele osvojiti srca i umove stanovništva, a to je jedini ključ uspjeha u afganistanskom ratu. Uostalom, deklarirani cilj Sjedinjenih Država je da afganistanske vlasti same mogu jamčiti vlastiti opstanak.

Međutim, Bijela kuća ima i drugu mogućnost. Jednostavno može odbaciti afganistansku vladu i povući trupe. Naravno, Kabul neće biti prepušten sam sebi i lokalne vlasti će se pokušati spasiti s financijskom pomoći. Ta bi pomoć bila dovoljna da Kabul i opstane neko vrijeme. Naravno, ovaj je plan podržala Rusija.

“Ruska strana nikad nije prisiljavala američke vojnike na povlačenje iz Afganistana. Međutim, zbog činjenice da američka vojska ne može učiniti ništa, neka napusti Afganistan. Kampanja Washingtona u Afganistanu jednostavno nije uspjela”, nedavno je rekao Zamir Kabulov.

Talibani su 15. kolovoza uputili službeno pismo Donaldu Trumpu s prijedlogom da “ode iz Afganistana”. Prema mišljenju militanata, a to mišljenje dijele i mnogi američki stručnjaci, 16 godina američke hegemonije je Afganistan pretvorilo u najnestabilniju zemlju u pogledu sigurnosti, najkorumpiraniju u smislu uprave i najsiromašniju u pogledu ekonomije.

Rusi krivi za debakl u Afganistanu
FOTO: Evakuacija ranjenika u Afganistanu

Talibani sebe smatraju odgovornom silom, sposobnom za povratak reda, iako taj red podrazumijeva i vraćanje u srednji vijek, jer ih je većina zatrovana vehabijskom ideologijom koju je izdašno financirala i promovirala Saudijska Arabija.

Međutim, SAD i dalje odbijaju takvu ”velikodušnu ponudu”, ali ne zato što im nešto znači hoće li Afganistan živjeti u ”demokraciji” ili pod talibanskim režimom.

Naime, odlaskom iz regije SAD gubi tri zračne baze u kojima se nalazi strateško zrakoplovstvo. Osim toga, SAD i NATO gube ionako narušeni ugled, jer su sve zemlje nakon ”izvoza demokracije” potonule u kaos i krvoproliće.

Ako bi Washington prvi gubitak nekako i mogao zamaskirati i pomiriti se s njim, potonji je vrlo opasan, posebno u pozadinu korejske krize. Pokazujući nemogućnost rješavanja sigurnosnih problema, a to bi se dokazalo odlaskom iz Afganistana, mnogi bi se zapitali kome NATO uopće može jamčiti sigurnost? Ta bi situacija mogla izazvati nepovjerenje među američkim saveznicima, čak stvoriti preduvjete za raspada NATO pakta.

Najvjerojatnije će se usvojiti izmjena plana Pentagona, koji uključuje povećanu financijsku, vojnu i političku potporu režimu u Kabulu. Sjedinjene Države još nije sazrele da priznaju vlastiti poraz u kampanji protiv terorizma.

BNDCIAISILIslamska državaKalifatNATOTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Bitno je da se ratuje,nije bitno pobijediti.Troši se oružje,municija,ratni materijal općenito,vojno industrijski kompleks ima siguran izvor zarade…isto kao Vijetnam.

mars
6 godine prije

“Na vrhovima kopalja se može stvoriti carstvo, ali se u tom carstvu na njihovim vrhovima ne može sjeditti.” Ne sjećam se više čiji je to citat, ali je aktuelan u svim vremenima.

Kajzer Soze
6 godine prije

Kako mogu izgubiti nešto ako se i ne bore protiv toga već nasuprat tome finansiraju ga svim sredstvima !

17 novembar
6 godine prije

ubise rusi aminu okuevu kod kieva

basso
6 godine prije

Amerikanci moraju ratovati,nema veze za sta i gdje.Svaki njihov predsjednik se smatra neuspjesnim ako nije za svoga mandata vodio nekoliko ratova i ubio na desetine hiljada ljudi.

Alerik
6 godine prije

O razlogu za pokretanje ‘rata protiv terorizma’ je manje-više sve poznato. Jednima je poznata službena strana priče koja kaže da u blizance i zgradu WTC 6 srušili talibani s kojima je zapovijedao Bin Laden; drugima je poznato kako je operacija rušenja blizanaca unutarnji posao kojeg je u suradnji s CIA-om odradio MOSSAD te da su zgrade srušene specijalnim eksplozivom. Bin Laden je čedo CIA-e (i dakako da ga nisu ubili u onoj poznatoj akciji koju su kao preko TV napeto pratili Obama i Hillary, čovjek je umro prirodnom smrću), a Afganistan je imao nevolju da je preblizu Rusiji i na strateški bitnoj zemljovidnoj točki. Danas je Afganistan baza za proizvodnju narkotika u godišnjoj vrijednosti od 50 milijarda dolara (od čega afganistanski seljaci dobiju tek dvije milijarde) koje uglavnom sjedaju na račune CIA-e. Nažalost, među vojnicima u Afganistanu su i oni iz Hrvatske koje financiramo mi, porezni obveznici (s jednim od… Čitaj više »

Alen
6 godine prije

Izgubili su oni BI dolaskom rusa i porazom u siriji. Cionisti ce da budu mnogo besni natjerace ih na lude poteze..

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Heroin iz Afganistana i kokain iz Kolumbije su danas glavni financijski izvori CIA-e, a sve se transportira američkim vojnim avionima, i preko njihovih vojnih baza diljem svijeta dalje rasparčava. Samo treba staviti jedan glonass lokator na jedan kamion koji dođe pokupiti opijum poslije berbe i sve će biti jasno kao dan.

ivo
6 godine prije

oni nanose poraze islamskoj drzavi mozes mislit drzavi ja ovo vise nemogu da citam jebes ovaj svijet i jos nesto ako niste znali 80 possto amera pogleda cnn jednom godisnje 50 posto misli da je isus crnac ljudi djaba trosite energiju

ivo
6 godine prije

isto mi nije jasno ko su ovi ljudi koji hodaju po svijetu i promicu njihovu demokraciju kad niko nije glasao za njih i samo tako ovaj narod suti nije mi vise jasno ko je od koga ukrao ovu skolu oni od nas ili mi od njih

davor
6 godine prije

Kontroliraju obje strane sukoba. Tamo gdje to ne mogu onda uvode sankcije.

Dan Dare
6 godine prije

Mnogi ratovi nikada nisu bili zamisljeni da uopce budu okoncani, a kamoli dobiveni. Najjasnije je to primijetio George Orwell.

Sinisa
6 godine prije

“Kako je rečeno pred komisijom Senata SAD, ruski operativci, najverovatnije iz Sankt Peterburga, su preko društvenih mreža isprovocirali Amerikance da izađu na ulice u Teksasu, nakon što su kreirali grupu “Srce Teksasa” i pozvali članove da “zaustave islamizaciju” te savezne države”
Ovo su umni Ameri otkrili za Ruse!

Hrvat
6 godine prije

Izgubili su rat protiv samih sebe. A to je loše, ali uvjeren sam da može izaći na dobro.

Sinisa
6 godine prije

“U tekstu pod naslovom “NATO krije sopstvene gubitke,” ruska agencija za političke vesti (APN) izvestila je 29. aprila da je NATO izgubio preko 400 vojnika i preko 60 aviona tokom svog 79-dnevnog rata protiv Srbije. Ove procene su navodno bazirane na ciframa ruske vlade, a na Zapadu su ih zataškavali mediji ljubimci Novog svetskog poretka. Ovo su najviše cifre o NATO ljudskim žrtvama koje su se pojavile do sada u posleratnim post-mortemima. Mi im možemo verovati ili ih tretirati kao propagandu. Ali samo bi ih budale potpuno zanemarile i odlučile da veruju u fikciju NATO-vih “laži ” propagandista, uključujući tu i Bil Klintona, koji je objavio naciji prošlog juna da NATO nije pretrpeo nikakve gubitke u borbi. Ovaj ruski članak je napisao iskusni vojni dopisnik Vladislav Šurjagin, koji je izveštavao i iz Čečenskog rata. Šurjagin elaborira jedan raniji izveštaj ruskog Ministarstva odbrane koji je prvi put objavljen u listu Pregled… Čitaj više »

Balad
6 godine prije

Rat protiv terorizma moguće je jedino dobiti dubokom promjenom međunarodnih odnosa, na temeljima pravde, uzajamnog poštovanja, ne miješanja (onog nasilnog i podrivačkog) u unutrašnje stvari država, poštivanju međunarodnih ugovora, pomoći nerazvijenima bez političkih ucjena i dogovaranja u okviru UN.

Drugim riječima – samo se nadajte.

Sretni ste što ste živi, i što vas nitko nije raznio na komadiće; ni kojekakve interventne snage, ni teroristi kao odgovor na njih.

Ne lažimo se!

Zbog vlastitih interesa, koji se često ostvaruju u sprezi s interesima vladajućih oligarhija i inih elita država u kojima prebivate, spremni ste na izborima birati one koji će vaše najdraže poslati šest stopa pod zemlju, ako uopće ostanu ikakvi ostaci od njih.

Uglavnom, imate svijet kakav zaslužujete! 🙂 🙂 🙂

stipa
6 godine prije

da li ovdje “smiju” komentirati samo oni koji idu uz dlaku Adminu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI