Nakon neuspjeha u Afganistanu, češki predsjednik poziva NATO da se, umjesto na Moskvu, usredotoči na terorizam

Milos Zeman
22 komentara

Neprijatelj NATO-a nije Rusija, nego međunarodni terorizam. Tako tvrdi češki predsjednik Miloš Zeman, koji je u utorak govorio o neuspjehu američkog vojnog bloka u borbi protiv talibanskih militanata u Afganistanu.

Zemanovi komentari, izrečeni praškim novinama Parlamentnílisty, ponavljaju primjedbe koje je dao francuski predsjednik Emmanuel Macron u studenom prošle godine, kada je pozvao čelnike NATO-a da se preusmjere s Rusije i Kine, ističući da je terorizam “zajednički neprijatelj” za sve nacije.

Češki čelnik također je kritizirao NATO zbog “dramatičnog” neuspjeha u Afganistanu, ali je napomenuo da je podržavao rat protiv islamističkog terorizma. Tvrdio je da je američkim predsjednicima Donaldu Trumpu i Joeu Bidenu tijekom summita NATO-a rekao da je povlačenje postrojbi “kukavičluk”. Legitimitet postojanja bloka sada je doveden u pitanje, rekao je.

Predsjednikova kritika NATO-a dolazi manje od tjedan dana nakon što su militanti ušli u afganistansku prijestolnicu Kabul i izjavili da su preuzeli kontrolu nad cijelom zemljom. Situacija se intenzivirala nakon odluke Washingtona o povlačenju američkih postrojbi iz zemlje.

Zeman je kontroverzni političar u svojoj zemlji i opisivan je i kao proruski i prokineski. Ranije ove godine skupina čeških senatora otkrila je da će razmatrati tužbu protiv predsjednika, nakon što je izrazio sumnju u navode da je operacija ruske sigurnosne službe bila uključena u miniranje skladišta streljiva 2014. godine.

Prošlog je tjedna moskovski dnevnik Vedomosti otkrio da je Češka postala najveći uvoznik ruskih obrambenih proizvoda u cijelom svijetu, potrošivši 683 milijuna dolara u prvoj polovici 2021. Ovaj izdatak dolazi unatoč tome što je Moskva Prag stavila na svoj službeni popis ‘neprijateljskih zemalja’, uz SAD.

Miloš ZemanNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
piždro
2 godine prije

Uhh vidi ovoga Garibaldija’ – jučer ja moskvu danas za nato.. di kabala kaže blago majci sta donese..

Max
2 godine prije

Afganstan nije neuspjeh nego je to bio plan

Sunseeker
2 godine prije

Vidi vidi, ima ljudi koji se ipak sjete reci nesto normalno o Rusiji i napraviti trgovinu s njima…

Segota
2 godine prije

Ovaj Zeman stiče sve vise postovanja; ovo mu je dobar prijedlog da se NATO počne baviti sa terorizmom . Naime ova organizacija je NAJGORA TERORISTICKA organizacija svih vremena!!!

ledeno doba
2 godine prije

još jedan glumac u službi kabale…
koji sada sjerucka sa igrama geopolitike, a inače je i on popzvao na vakcinocid

Aeronetcz
2 godine prije

Zeman ponekad melje gluposti a jako dobro znam Zemana i njegovu politiku prije 20 i kusur godina i sada.Previse ga neslusajte jer ionako on o nicem neodlucuje, prica gluposti..

Onogošt
2 godine prije

Dajte malo argumente ako već pljujete Ženama. Zamisli u 80tim godinama imaš sve privilegije kao predsjednik pažnju mas medija zadovoljstvo super ega a ti pišaš uz vjetar protiv narativa i imaš lični stav i karakter. Respekt Zemanu

Zdenko
2 godine prije

Mandžuriski kandidat

xyx
2 godine prije

Kojeg neuspjeha??USA ostavlja vrući krumpir Rusiji i Kini.Oni vole Afganistan ka mater ludu kćer.Lako im je bilo dok su Ameri držali to pod kontrolom.Neka sad oni malo dršću.EU i USA su malo dalje .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI