Nakon potvrde kongresa, diplomatska “čistka”

Diplomacija USA
19 komentara

Politika.rs, Tanjug, The New York Times: Tranzicijski tim Donalda Trumpa izdao je ukaz kojim se od “političkih” ambasadora u diplomatskim misijama Sjedinjenih Država širom svijeta, traži da do inauguracije Donalda Trumpa, 20. siječnja, podnesu ostavke.

Prema The New York Timesu, zahtjev je upućen bez izuzetaka, u sažetom telegramu diplomatima, poslanom 23. prosinca. Prigovor ovakvoj odluci je mogućnost da SAD ostanu bez akreditiranih predstavnika u, kako se navodi, kritično važnim partnerskim nacijama poput Njemačke, Kanade i Velike Britanije.

U prethodnim smjenama predsjednika, obično se produženje mandata dopuštalo, ili rješavalo od slučaja do slučaja, dijelom i zbog privatnih razloga ambasadora, poput završetka školovanja njihove djece. NYT navodi primjer ambasadora Kostarike, Stafford Fitzgerald Haneyja, koji hitno traži kuću ili stan za obitelj. Obitelj uključuje četvero djece školske dobi i suprugu ambasadora, koja se liječi od raka dojke.

Donald Trump je ovom prilikom zauzeo tvrdolinijaški pristup, smjenjujući sve ambasadore koji spadaju u krug “političkih”, Obaminih suradnika. Mnogi od njih bili su imenovani zahvaljujući bliskim vezama s Obamom, ili povezani s donatorskim krugovima iz Obaminih kampanja.

Ronald E. Neumann, predsjednik Američke diplomatske akademije, neprofitne organizacije iz Washingtona, naglašava da je bilo razumno očekivati povratak s krajem mandata, uzevši u obzir da se radi o poslanicima izravno povezanima s predsjednikom Obamom. Usprkos tome, ostaje činjenica da se radi o presedanu.

Ronald E. Neumann je, prenosi NYT, izjavio: “Kad se radi o ljudima čiji jedini razlog za ambasadorsku poziciju je njihova politička povezanost s odlazećim predsjednikom iz druge stranke (različite od stranke novog Predsjednika, op. autora), logično je očekivati da odu. Ipak, ne sjećam se da se ikada primijenila takva siječanjska giljotina, s jednostavnim zahtjevima svim političkim izaslanicima da odu”.

Ne ulazeći u redoslijed događanja i moguću koincidenciju bez povezanosti, moramo primijetiti da se način smjene i neobazrivost prema osobnim interesima američkih diplomata, u velikoj mjeri podudaraju s Obaminim protjerivanjem ruskih diplomata.

Izvori: The New York Times, Politika

American Academy of Diplomacyamerički ambasadoridiplomacijadiplomatska čistkaNew York Timespolitika.rsRonald E. Neumanntanjug.rs
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
7 godine prije

Ima istu filozofiju kao i Putin, “ako vidiš da je sukob neizbježan ili je počeo, ne čekaj, udari snažno i prvi”.

shumadinac
7 godine prije

Menjanje strategije je nagovešteno, zamena “kadra” je potvrđuje.

Izgleda da ćemo videti velike izmene u američkoj politici a one nevidljive mogu biti i veće. Ali i pored veličine izmene mogu biti samo kozmetičke prirode ili da služe istoj strategiji koristeći drugu taktiku. Pa ipak namere se ne mogu kriti na duži rok – mogu se šamarati u rukavicama ali modrice će se ipak pojaviti.

holop
7 godine prije

Novinaru, kazi istinu, Trump cisti vlast od nepotizma, korupcije i politickog kriminala koje je cvjetalo i koje se namnozilo za vrijeme Obame kako u USA tako i po natovskoj Europi.

f4731
7 godine prije

Njemacki podpredsjednik je izjavio da Nijemci imaju najvise koristi od EU – znali smo mi cijelo vrijeme da Nijemci gradu svoj cetvrti Reich, da su neredi u Ukrajini njemacki prodor na istok……..”It is no longer unthinkable that [the EU] breaks apart,” German vice chancellor Sigmar Gabriel said in the interview. “Should that happen, our children and grandchildren would curse us because Germany is the biggest beneficiary of the European community – economically and politically.”

Alen
7 godine prije

Usa i rusija ,ili ce se dogovoriti ili ce se unistiti..treceg nece biti ovaj put…

jale
7 godine prije

Ovo je vijest koja mnogo govori o budućem smjeru USA i politike Donalda Trumpa. Prvo i osnovno, nitko se više u svijetu ne može nadati aktivnoj i izdašnoj podršci USA u razračunavanju sa susjedima ili neželjenim nacijama u svojoj državi. Ne očekute da će Trump ispravljati Obamina i Clintoničina sranja, ali da će se svjetski poredak stubokom promjeniti poslije 10. januara, to je više nego očito. 30 godina pogrešne i griješne američke politike je iza nas. Treba da gradimo novi svijet na ruševinama neoliberalne i globalističke stranputice. Državni preotekcionizam u USA će dovesti do lančane reakcije u cijelom svijetu, a oni koji su smatrali i nastojali progurati kao normalnu i prirodnu agendu o nadmoći korporacija nad državama mogu početi pisati memoare i tražiti prijevremenu penziju.

Michael Collins
7 godine prije

Pa je li rekao Donald Duck kako više ne želi mijenjati “nepoćudne režime”, i izvoziti obojene revolucije i “tenkovine demokracije”(a ekipa u veleposlanstvima je glavna baza za takve stvari u dotičnim državama) – osim možda u Iran, i to preko Kurda, šegrta hijena, IzraHELLaca, za koje je i ovo win-win situacija.
Mene više zanima od toga kako Trump misli razdvojiti Kinu i Rusiju, brine kako misli napasti Iran,a da Rusija ne reagira. Ako tu Moskava okrene leđa teheranu, želim im Soroša pod zidinama Kremlja u rekordnom roku.
Za Kinu i Meksiko me nije briga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI