Nakon Šri Lanke, Panama postaje sljedeća nacija koja će propasti zbog globalnih recesijskih pritisaka i neumoljive inflacije

Panama protest
8 komentara

Panama je zadnja zemlja koja je propala zbog rastuće inflacije i recesije, iako predsjednik zemlje samo pogoršava stvari nametanjem marksističkih/socijalističkih ”rješenja”. Prema izvješćima, ono što je započelo kao štrajk učitelja protiv visoke cijene benzina preraslo je u najveće građanske nemire u zemlji od kraja vladavine terora diktatora Manuela Noriege 1989.

Građani su podigli vatrene blokade na glavnim autocestama koje zauzvrat samo ometaju dostavu hrane i drugih roba, čime se pogoršava nestašica. I dok je panamska vlada ušla u novi krug pregovora čiji je cilj umiriti mase i izbjeći daljnje razaranje, šteta je već premašila 500 milijuna dolara i raste, navodi Glas Amerike.

Twitter račun America 1st zabilježio je u objavi koja sadrži video-isječke nasilja i nemira, koji uključuju i razbijanje policijskog vozila: “Panama se (doslovno) zahuktava. Prosvjeduju protiv korupcije i visokih cijena.”

Predsjednik Laurentino Cortizo u lipnju je napravio dva velika poteza u pokušaju da prekine nemire, ali ono što je učinio zapravo je pogoršalo situaciju, pa su se nemiri samo proširili.

Dana 11. lipnja naredio je šire subvencije koje uključuju proširenje zamrzavanja cijena benzina na sve potrošače, ograničavajući cijenu na 3,95 dolara po galonu, ili 24 posto niže nego što je cijena bila do kraja lipnja. Osim toga, obećao je više ograničenja cijena za 10 osnovnih prehrambenih proizvoda, uključujući goveđi lungić, tjesteninu, biljno ulje i sardine u konzervi.

No, naravno, umjetno ograničavanje cijena nikada ne funkcionira jer prisiljava tvrtke da trpe gubitke na svojim proizvodima, što ih zauzvrat ili izbacuje iz posla ili ih tjera da proizvode manje kako bi njihovi gubici bili ograničeni. U svakom slučaju, oboje uzrokuje povećane nestašice i više nemira. “S prosvjednicima koji su zahtijevali smanjenje cijena u cijelom gospodarstvu i povećanu potrošnju na obrazovanje i zdravstvenu skrb, demonstracije su se nastavile, ne samo u obliku marševa i štrajkova nego i blokada glavnih autocesta, uključujući međunarodno kritičnu Panameričku autocestu. Panamski kanal dosad je izbjegao smetnje; štrajkovi radnika na kanalu su nezakoniti,” dodao je Zero Hedge.

Naravno, blokiranje ključne autoceste također samo pridonosi nestašicama — što onda pridonosi gnjevu i nemiru, poput začaranog kruga.

Kako bi raščistio blokiranu autocestu, Cortizo je udvostručio socijalističko rješenje, obećavši još više ograničiti cijene benzina na 3,25 dolara po galonu.

Ali ni to nije dovoljno dobro.

U ponedjeljak su čelnici Nacionalne alijanse za prava naroda ili Anadepo, koalicije koja predstavlja radničke sindikate, civilne organizacije i domorodačko stanovništvo, objavili da više neće poštovati svoju obvezu da autoceste budu očišćene, tvrdeći da su se dogovorili s predsjednikom pod prisilom. Neke od skupina primijetile su da nisu niti bile zastupljene tijekom razgovora.

Cortizova vlada pristala je vratiti se pregovorima u utorak, uz posredovanje katoličkog nadbiskupa Paname. Ipak, čelnik polu-autonomne regije u zemlji već je otvoreno izjavio da je bilo koja cijena plina iznad 3 dolara po galonu “o kojoj se ne može pregovarati”.

Ali osim cijena plina i nestašice robe, Panamci su također bolesni od mita i korupcije. Kao odgovor na te zahtjeve, Cortizo je naredio da vladine institucije počnu skraćivati plaće za 10 posto, dok će rezati proračune agencija i ograničiti putovanja u inozemstvo.

Ipak, nijedan od ovih napora možda neće biti dovoljan da spriječi potpunu revoluciju “protiv vlade za koju se smatra da dobro živi na grbači običnih ljudi”, izvijestio je Zero Hedge, dodajući: “Ranije su članovi vladajuće Demokratske revolucionarne stranke bacili ulje na vatru kad su ih uhvatile fotografije kako ispijaju boce viskija Macallan od 340 dolara dok slave početak novog zakonodavnog zasjedanja.”

Ekvador također ima slične probleme i mogao bi biti sljedeći domino koji će pasti na američkoj hemisferi.

KorupcijaKrahPanamarevolucija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Smokva
1 godina prije

Hrvatska je sljedeća

Iva Bg
1 godina prije

“Lokalne Vlade će se pokazati nesposobne i zameniće ih jedna svetska”, napisao je jedan komentator.

Kad pre?

Emiliano Zapata
1 godina prije

Dokle traju pregovori, dotle ce i dalje varat, lagat i mucit vlastiti narod.
Onog trenutka kad pocnu s lincovanjem, bogatim tiranima blizi se kraj.

JozoO
1 godina prije

Što je sa Šri Lankom? Jesu ugušili prosvjede i agenda je pobijedila?

1 godina prije

uz pozdrav autoru …jedan “mali”detaljčić i čemu ovaj prilog…pa izvještaji o stanju kanala Panama i problemi o nivou vode i znakovima ploče na kojoj leži ovaj dio kopnacomment image

Max
1 godina prije

Prvo će stradati najsiromašniji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI