Napad na teretni brod “u izraelskom vlasništvu” prijavljen kao iranska “greška”

CSAV Tyndall
4 komentara

Izvještaji u kojima se kaže da je teretni brod “u izraelskom vlasništvu” bio meta raketiranja u sjevernom dijelu Indijskog okeana pojavili su se ranije tokom vikenda. Brod, prema izvještajima, nije pretrpio veću štetu, a povređenih nije bilo.

Subotnji napad na teretni brod CSAV Tyndall, koji je donedavno bio u vlasništvu izraelske kompanije, mogao je biti rezultat “pogrešne kalkulacije” Irana, objavio je The New York Times pozivajući se na anonimnog izraelskog zvaničnika nacionalne bezbjednosti.

Zvaničnik je tvrdio da Teheran očigledno posjeduje „pogrešnu obavještajnu informaciju u vezi sa vlasništvom nad plovilom“. Prema izjavi kompanije Zodiac Maritime, koju predvodi izraelski milijarder Eyal Ofer, brod više nije u vlasništvu firme.

„Nakon izvještaja u medijima, možemo potvrditi da brod CSAV Tyndall (koji je napadnut u Zalivu) nije u vlasništvu i njime ne upravlja kompanija Zodiac Maritime, britanska kompanija za upravljanje brodovima“, navela je kompanija.

NYT je primijetio, pozivajući se na bazu podataka Međunarodne pomorske organizacije Ujedinjenih nacija, da je CSAV Tyndall trenutno u vlasništvu druge firme sa sjedištem u Londonu, Polar 5 LTD.

O napadu je izviještavano ranije tokom vikenda, a pojavile su se sugestije da Iran možda stoji iza incidenta. Ni Teheran ni Tel-Aviv nisu zvanično komentarisali incident, ali izraelski TV kanal N12, na koji se poziva Al Jazeera, izvijestio je da izraelski odbrambeni zvaničnici istražuju mogućnost umiješanosti islamske republike.

Brod je napadnut u subotu sjeverno od Indijskog okeana, navodno ga je pogodila raketa, ali na kraju nije počinjena veća šteta, a posada je nepovrijeđena. Izvještavano je da je brod bio na putu iz luke Jeddah u Saudijskoj Arabiji do Jebel Ali u UAE.

Sugestije da bi Teheran mogao biti umiješan u incident dolaze dok Iran i Izrael, usred napetih odnosa, ciljaju na brodove jedni drugima širom regiona Bliskog Istoka. U aprilu je iranski generalni teretni brod Saviz napadnut u Crvenom moru, a izvještaji su uslijedili ubrzo nakon napada na izraelski brod u blizini obale UAE.

Za potonji incident Izrael krivi Iran, dok islamska republika to nije komentarisala. Incident sa Savizom potvrdio je Iran, a NYT je izvijestio da su izraelske snage obavjestile Washington o napadu na plovilo.

iranIZRAELteretni brod
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
4e 65 6b 64 6f 2e
2 godine prije

Ovo je sve vrlo sjenovito. Koliko vidim, radi se o brodu CSAV Tyndall, izgrađenom 2014 u brodogradilištu Daewoo, Mangalia, Rumunjska. Predat je Demsly Shipping Inc. (UK) i cijelo vrijeme je u njihovom vlasništvu i plovi pod zastavom Liberije. Sestrinski brod CSAV Trancura, 2013. je preuzela Trisby Shipping Inc. (UK) koji također plovi pod liberijskom zastavom. Tako da ne znam od kud nekim agencijama, prenositeljima vijesti, da je brod ikada plovio pod izraelskom zastavom. http://www.frdcenter.ro/assets/FRD-Center-DEMO-Report-Naval-Sector-Romania-and-Bulgaria-2014.3.pdf Može biti, da je tvrtka bila u vlasništvu trećeg najimučnijeg Izraelca (1. Miriam Adelson, 2. Roman Abramovič) Eyala Ofera, koji se bavi sa brodarstvom, ali prema dostupnim podacima još uvijek su direktori David Mark Offer i Daniel Guy Ofer. Firma ima jednu dionicu, u vrijednosti 1£. https://www.haaretz.com/israel-news/business/MAGAZINE-the-top-30-richest-people-in-israel-and-where-they-get-their-money-from-1.7373110 https://find-and-update.company-information.service.gov.uk/company/08855577/officers Inače (vjerojatno) njegov sin David Mark Offer trenutačno je direktor 140 kompanija (uglavnom d.o.o. sa sjedištem u UK), a drugi sin(?) Daniel Guy Ofer je direktor 116 kompanija… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio 4e 65 6b 64 6f 2e
Max
2 godine prije

Ovo je vrlo mutna priča.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI