NATO država previše ‘uplašena’ da prisustvuje sastanku UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a
14 komentara

Češka nije imala hrabrosti da javno odgovori na tvrdnju Moskve da je Ukrajina koristila rakete češke proizvodnje za ubijanje civila, rekao je u nedjelju zamjenik izaslanika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski.

Rusija je u subotu sazvala hitan sastanak u sjedištu UN-a u New Yorku, tražeći da češka delegacija prisustvuje i “objasni zašto se municija ove zemlje koristi za ubijanje civila u Belgorodu”, rekao je Poljanski.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, ukrajinske trupe su ranije tog dana iskoristile višecevne raketne bacače RM-70 Vampire koje su isporučile Češke da pucaju na pogranični grad Belgorod, pri čemu su poginule najmanje 22 osobe i ranilo više od 100.

Prag je odbio da učestvuje na sastanku UN. “Odbijamo da nas bilo gdje proziva Rusija”, napisao je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky na X (bivši Twitter), optužujući Moskvu za “propagandu”.

“Kada Rusija bude željela da razgovara o povlačenju svojih okupatorskih trupa u Vijeću sigurnosti, rado ćemo doći”, napisao je Lipavsky.

Poljanski je uzvratio na X. „Vaš kukavičluk i prostodušnost su primećeni“, napisao je ruski diplomata. “Pretpostavljamo da Češka više neće učestvovati na sastancima Vijeća sigurnosti UN-a o pitanju Ukrajine.”

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova također je osudila postupke Praga. “Nisam mislila da će češko ministarstvo vanjskih poslova biti toliko neupućeno da zna kako funkcionira Vijeće sigurnosti UN-a”, napisala je na Telegramu.

Govoreći u Vijeću sigurnosti, ruski izaslanik Vasilij Nebenzia je naveo da su američki i britanski “konsultanti” pomogli Kijevu da isplanira “predumišljaj teroristički čin” protiv civila u Belgorodu. On je upozorio da će odgovorni biti “kažnjeni”.

Ukrajina je negirala optužbe i optužila Moskvu za “terorizam” nakon što je rusko ratno vazduhoplovstvo izvelo velike udare u susednoj zemlji. Prema riječima ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, 39 ljudi je ubijeno, a skoro 160 je ranjeno tokom bombardovanja u petak.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je gađalo samo skladišta municije i druge vojne ciljeve. Ruski zvaničnici su dalje tvrdili da je smrt civila uzrokovana radom ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane raspoređenih u stambenim područjima.

BelogrodcivilirusijaukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Damir
3 mjeseci prije

Nažalost, uljezi u vlastitom rodu, u današnje vrijeme čest primjer vlastite prodaje, od obitelji pa nadalje.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Ovaj napad na ruski Belgorod samo će dati Rusiji opravdanje da dublje uđe u Ukrajinu, tj. da osvoji pokrajinu Harkov, a uskoro će i na Sumi, sve na istoku Ukrajine i u graničnoj zoni sa Rusijom.

Pogotovo kada Nijemci isporuče Ukrajini dalekometne rakete Taurus dometa do 500 kilometara, a Ukri počnu gađati sa njima sa istočne ukrajinske granice duboko u Rusiju, kao što su ovaj puta uz podršku američkih i britanskih “konzultanata” kako piše u tekstu.

Uz takve prijatelje, Ukrajini stvarno ne trebaju neprijatelji.

Dux
3 mjeseci prije

Ako EU i anglosasi misle da se dug neće platit…..gadno se varaju…

Mrčikola
3 mjeseci prije

Česi..?…ono kada se iz frustracije da si sitan i nemoćan prodaš “velikom i moćnom” pa postaneš još sitniji i nemoćniji…ružno je za reć, ali Česi su se pretvorili u ološ izgubljenog identiteta.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Čemu se čuditi Češkoj?

Ona je – uz Austriju, Mađarsku i Hrvatsku – bila jedina europska država koja je glasala protiv rezolucije UN-a u kojoj poziva na humanitarno primirje u Pojasu Gaze prije dva mjeseca.
U uglednom društvu SAD, Izraela, Fidžija, Maršalovih otoka, Mikronezije, Naurua, Papue Nove Gvineje, Paragvaja i Tonga.

Prije 20 dana bilo je ponovno glasanje za ovu rezoluciju – Hrvatska je promijenila mišljenje, kao i Mađarska.
Češka i Austrija nisu, i opet u uglednom društvu SAD, Izraela, Gvatemale, Liberije, Mikronezije, Naurua, Papue Nove Gvineje i Paragvaja.

Ne treba zanemariti činjenicu da sz Česi ove godine za svog predsjednika izabrali Petra Pavela, bivšeg generala i bivšrg predsjednika vojnog odbora NATO-a.

Vaclav Havel okreće se u grobu.

Fify
3 mjeseci prije

Česi hodaju na tankoj liniji….L.p.

Anis
3 mjeseci prije

Nema se tu sta cuditi onog trenutka kad mala zemlja udje u nato ili EU ona je automatski izgubila samostalnost i drzavnost i postala alat u rukama Amerike i engleske za ostvarenje njihovih ciljeva

Nekoime
3 mjeseci prije

Slijedi Praško proljeće v2.0

RoPe
3 mjeseci prije

E, a zasto ne pisete za Rusiju naslove: ODKB drzava…. I za Armeniju, Azerbajdjan i to isto nego njih spominjete poimence, a ove drzave koje su nam blize… Madjarska, Ceska, Slovacka to zbirno zovete Nato i EU drzave?

Jomla
3 mjeseci prije

Česi su postali jeftini. Nakad su samo čehinje bile jeftine, jbg… 😛 😛

Max
3 mjeseci prije

Poznata češka hrabrost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI