NATO je de facto u ratu sa Rusijom

Dmitrij Peskov
15 komentara

Kolektivni Zapad predvođen SAD mora promijeniti svoj pristup globalnoj sigurnosti i konačno uzeti u obzir zabrinutost Moskve, prije nego što se mogu obnoviti razgovori o novom nuklearnom sporazumu START, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Govoreći za novine Izvestija za intervju objavljen u utorak, Peskov je rekao da su se odnosi sa Sjedinjenim Državama i Evropom “radikalno promijenili” otkako je predsjednik Vladimir Putin formulirao nacrte sigurnosnih sporazuma koji su poslani u Washington, Brisel i Beč krajem 2021., samo da bi čuli da “nisu bili spremni da razgovaraju ni o čemu sa nama.”

„Da su htjeli, mogli su sjesti za pregovarački sto tada, prije odluke o pokretanju vojne operacije u Ukrajini“, rekao je. “Bilo bi vrlo složenih, pozicionih, ponekad nepomirljivih razgovora, ali oni bi bili u toku. Međutim, oni su odbili.”

Nakon neuspjelog pokušaja dijaloga, tenzije su nastavile rasti između Moskve i Zapada uoči sukoba u Ukrajini. Peskov je tvrdio da je NATO sada u potpunosti uključen u neprijateljstva, napominjući da „njihova obavještajna služba radi protiv nas 24 sata dnevno, njihovo oružje… se isporučuje Ukrajini besplatno da puca na našu vojsku, a da ne spominjemo da pucaju na ukrajinske građane. ”

„Onog trenutka kada je NATO de facto postao učesnik sukoba u Ukrajini, situacija se promenila“, nastavio je portparol. “U stvari, blok NATO-a više se ne ponaša kao naš uslovni protivnik, već kao naš neprijatelj.”

„Predsednik Putin je bio i ostaje otvoren za sve kontakte koji mogu pomoći Rusiji da ostvari svoje ciljeve na ovaj ili onaj način“, nastavio je Peskov. “Po mogućnosti mirno, za pregovaračkim stolom, ali kada to nije moguće, i vojnim putem, kao što sada vidimo.”

Peskov se dotakao novog ugovora START, američko-ruskog sporazuma koji ima za cilj da ograniči nuklearne zalihe obje zemlje i omogući im da nadgledaju vojne objekte jedne druge kako bi potvrdili poštovanje. Usred sukoba u Ukrajini, međutim, Moskva i Vašington su se međusobno optuživali da nisu omogućili takve inspekcije.

Prošle sedmice je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio da Moskva namjerava formalno suspendovati svoje obaveze prema paktu, a Peskov je objasnio da se “uslovi moraju nekako promijeniti”. Tokom pregovora o novom STARTu, nuklearni arsenali Francuske i Velike Britanije izostavljeni su iz jednačine, iako su “dovoljno značajni za cijeli sistem evropske strateške sigurnosti”, rekao je on.

“Ove zemlje – Francuska, Britanija, Sjedinjene Države – su članice organizacije koja je de facto u ratu s nama… morate zvati stvari pravim imenom”, dodao je Peskov, napominjući kako zapadne države ipak ” ponavljaju kao mantra da ne žele da budu učesnici u sukobu.”

Putin je takođe optužio stručnjake NATO-a da su pomogli Kijevu da pokrene napade dronovima na ruske aerodrome na kojima se nalaze bombarderi dugog dometa, koji su deo moskovskog sistema nuklearnog odvraćanja. On je okrivio Vašington i zastupnički rat NATO-a protiv Rusije za uništavanje temelja povjerenja na kojem je ugovor prvobitno izgrađen.

KremljNATOPeskovrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Cudi me da Rusi nisu aktivirali svoje spavace i nisu do sada skratili za glavu onu budaletinu Stolterberga?

tihobl
1 godina prije

Главне изјаве са брифинга генерал-потпуковника Игора Кирилова, начелника снага радијационе, хемијске и биолошке одбране Оружаних снага Руске Федерације:

– САД планирају да изврше провокацију у Украјини употребом токсичних хемикалија;

– САД селективно испуњавају своје обавезе по Конвенцији о хемијском наоружању, легализацијом отровних супстанци;

– У Украјину је испоручена гелерна муниција за провокацију под маском грађевинског материјала;

– НАТО се спрема да Украјини испоручи 600.000 доза противотрова за отровне материје;

– Оклопна возила произведена у САД са хемијским супстанцама превезена су на линију фронта;

– У Краматорск је испоручена психотропна супстанца за Запад да припреми провокацију;

– САД очекују да ће кривицу за употребу хемијског оружја у Украјини свалити на Руску Федерацију.

PS. jucerasnji pregled na temi o Iranu.

tihobl
1 godina prije

Америчка војска ће бити прва родно неутрална армија на свету. Ово је изјавио министар одбране земље Лојд Остин.

Да би се то постигло, удео небинарног војног особља мора да достигне 40% до 2025. године.

Ziv je Geza
1 godina prije

Amerika i NATO svojom propagandom nemogu promjeniti istinu i trenutnu geopoliticku situaciju u svijetu,koja i povrsno upucenom promatracu sugerira da su Ameriku i NATO u ovom trenutku na nisanu dvije nuklearne sile,(Rusija i Kina), te na nisanu Sjeverne Koreje koja takodje posjeduje nuklearno oruzje,tu je jos Iran i jos stotine drzava svijeta koji jedva cekaju obracun saj hegemonom i nasilnikom, koji je desetljecima raketama sirio demokraciju po svijetu. Amerika i NATO svoj strah i nemoc najbolje pokazuju i na primjeru Ukrajine,gdje se krecu kao po jajima i dobro paze hoce li ukrima poslati raketu dometa 50 ili 100 km. Mozete li ovu situaciju zamisliti 90-tih godina, kada su nato i amerika bombardovali desetine drzava bez suglasnosti 90% drzava ostatka svijeta,poneked sa francuzima u koaliciji, ponekad sa britancima i italijanima, ponekad sami amerikanci,ponekad sa kanadom, ponekad sa njemcima koji su svojim tornadima humanitarno bombardovali, itd itd.. Eto im danas Rusija,citavu godinu… Čitaj više »

Ivan
1 godina prije

Sve je tocno, lijepo i balansirano receno. Amerika ne apelira na razum, Amerika je programirala ljude mrznjom. Provaj ovo objesniti nekom Rusofobu, on ce te htijeti ubiti. Zasto djeca vole kauboje a ne indijance iako su indijanci bili zrtva? Zato jer ih tako americka propaganda programira da mrzu a ne da trazu pravdu Ili istinu. U Americi vlada ideologija istrebljenja I po njihovom shvacanju Rusija mora nestati, ako ne onda biti izolirana i mala dijeca moraju pokazati da mrzu Ruse i Rusiji.

Eto
1 godina prije

Ako je to tocno, onda je u stvari rusija bila napala NATO?

Ady Hus
1 godina prije

Rusi samo prijete , a Ameri im se smiju i provociraju. Do kada?

tihobl
1 godina prije

Ukrajinski dronovi opte napadaju Rusiju. Pogodjeno selo Tetkino i pogodjena benzinska pumpa u Blogorodskoj oblasti.

Tupko Glupko
1 godina prije

Tajnik NATO-a Jens Stoltenberg odlazi ove godine sa ove pozicije.

Glavna kandidatkinja za njegovog nasljednika je Kaja Kallas, estonska premijerka – prva žena na toj poziciji koja je na tu funkciju došla početkom 2021. – nakon što je estonski premijer Juri Ratas podnio ostavku zbog – pazite sad – korupcijskog skandala protiv njegovih pet stranačkih kolega. među kojima je bio i glavni tajnik Mihhail Korb.  
Korb je estonskom poduzetniku Hillaru Tederu sugerirao da stranci donira milijun eura u zamjenu za povoljnu koncesiju nad nekretninom u talinskoj luci vrijednoj 39 milijuna eura, što je ovaj i napravio.
Estonski premijer čist u ovoj priči, ali je podnio ostavku iz moralnih razloga.
Nešto što je na ovim balkanskim prostorima nemoguća misija.

Max
1 godina prije

Odavno poznato

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI