NATO ne planira razmještati svoje postrojbe u Ukrajini, tvrdi Stoltenberg

Jens Stoltenberg
26 komentara

Šef NATO-a priznaje da među saveznicima postoje nesuglasice o tome kako pomoći Ukrajini. Zapadni dužnosnici i mediji mjesecima tvrde da je Rusija spremna napasti svog susjeda. Moskva je odbacila ove optužbe, sugerirajući da zapadni savez koristi napetosti kako bi opravdao svoje daljnje jačanje u istočnoj Europi.

NATO nije siguran u namjere Rusije prema Ukrajini i u ovoj fazi ne planira razmjestiti postrojbe saveza u zemlji, objavio je glavni tajnik NATO-a JensStoltenberg.

“Ne planiramo rasporediti borbene postrojbe NATO-a u Ukrajinu, to je točno”, rekao je Stoltenberg, govoreći u petak na virtualnom forumu trusta mozgova, sa sjedištem u Washingtonu.

“Nema izvjesnosti o ruskim planovima i možda nisu donijeli nikakvu konačnu odluku. Iz perspektive NATO-a, spremni smo se uključiti u politički dijalog, ali također, spremni smo odgovoriti ako Rusija izabere oružani sukob. Spremni smo za obje mogućnosti”, istaknuo je šef saveza.

Stoltenberg je tvrdio da “ruska agresija” protiv susjeda možda nije ograničena na kopnenu invaziju te da postoje i druge metode koje bi Moskva mogla koristiti, poput kibernetičkih napada, pokušaja državnog udara ili sabotaže. “Moramo biti spremni na širok raspon različitih oblika agresije”, rekao je.

Stoltenberg je također priznao da u ovom trenutku među saveznicima u NATO-u postoje “nesuglasice” i “različitosti” oko “kakve potpore” treba pružiti, pri čemu su neki saveznici izrazili oklijevanje kada je u pitanju nabavka smrtonosne vojne opreme.

Blok je podijeljen

Ranije ovog tjedna Njemačka je ponovila kako neće rasporediti vojnu opremu u Ukrajinu, sugerirajući da je najbolje što Berlin može učiniti je osigurati 5.000 kaciga za ukrajinsku vojsku.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović obećao je u utorak povući cjelokupno borbeno osoblje iz regije u slučaju rusko-ukrajinskog rata, rekavši da sukob “nema nikakve veze s Ukrajinom ili Rusijom, već ima veze s dinamikom unutarnje politike SAD-a.” U petak je Rumunjska, koja se tradicionalno smatra jednom od najjačih pristaša Ukrajine u istočnoj Europi, također objavila da se Bukurešt neće vojno uplitati u ukrajinsko-ruski sukob u slučaju eskalacije.

Također ovog tjedna, Pentagon je objavio da je 8.500 američkih vojnika na američkom tlu stavljeno u stanje visoke pripravnosti i pripremljeno za raspoređivanje u Ukrajini, vjerojatno kao dio većih snaga za odgovor NATO-a. Međutim, CNN je izvijestio, pozivajući se na anonimne dužnosnike, da je fokus Washingtona bio na stvaranju “koalicije voljnih” za raspoređivanje dodatnih snaga NATO-a u istočnoj Europi, uključujući Mađarsku, Rumunjsku i Bugarsku, ali ne i Ukrajinu. Odvojeno, šef britanske obrane Ben Wallace obećao je Kijevu pružiti dodatnu vojnu opremu i pomoć u obuci, ali nije dao bilo kakva sigurnosna jamstva. Wallace je istaknuo da Rusija ima “najveće oružane snage u Europi” i istaknuo da Ukrajina “nije članica NATO-a”. Umjesto toga, rekao je, mjere Londona se odnose na “pomaganje Ukrajini kako bi si mogla sama pomoći”.

Zapadni dužnosnici i mediji mjesecima tvrde da je Rusija spremna napasti svog susjeda. Moskva je odbacila ove optužbe, sugerirajući da je Zapad koristio navodnu ”rusku prijetnju” kao izgovor za pojačavanje vlastite prisutnosti u regiji. Posljednjih dana sve veći broj ukrajinskih dužnosnika, uključujući premijera Denisa Šmihala, ministra obrane Oleksiya Reznikova i šefa Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksiya Danilova, javno pozivaju na popuštanje napetosti, pa čak i kritiziraju zapadne medije zbog pretjeranog strahovita izvješća o navodnim ruskim planovima za skoru invaziju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov primijetio je promjenu tona među ukrajinskom političkom elitom, rekavši ruskim medijima u petak da je strah od Zapada postalo “toliko otvoreno i cinično” u korištenju Ukrajine kao ovna protiv Rusije “da je režim u Kijevu postao uplašen” i zamolio svoje dobročinitelje da ublaže svoju retoriku.

jens stoltenbergNATOrusijaukrajinavojne trupe
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

NATO podrška: vi ratujte, a mi ćemo vam osigurati vreće za leševe.

Гавран
2 godine prije

Lavrov je rekao da Rusi već duže vreme ne analiziraju sta Столт… govori.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Zbog loših presedana u povijest, Rusija bi trebala izraziti svoju zabrinutost zbog prisustva njemačkih trupa u blizini danske, nizozemske, belgijske, francuske, austrijske, češke ili poljske granice…

P.S.
Jedina greška bivšeg zapovjednika njemačke ratne mornarice Kai-Achima Schönbacha je što ima dobro pamćenje…
Zapamtio je djedove priče o Rusiji.

Mrčikola
2 godine prije

Znam da je veoma bitno i ozbiljno što ovaj govori, pa bih postavio jedno, isto takvo bitno i ozbiljno pitanje; zna li netko što bi se dogodilo da se mali pelinkovac ubrizga u organizam na način na koji se ubrizgava “cjepivo”.

gigi pinna
2 godine prije

Ne, mi samo očajnički tražimo svoj raison d’etre, pa malo mutimo, podgrijavamo, ali ako i dođe do rata to je kraj NATO-a.
Zna suvoguzi što radi.

gandi
2 godine prije

North Atlantic Terrorist Organization

ergo
2 godine prije

“Ako ovisi o Rusiji, neće biti rata. Ne želimo rat”, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.
“Ali nećemo dopustiti [Zapadu] da grubo ignorira i gazi naše interese”, rekao je Lavrov na videokonferenciji s ruskim radijskim postajama.

Sve u svemu, jos vise pritisaka na Rusiju, nove sankcije dolazu od Perfidnog Albiona, nove sankcije iz zemlje “freedom”…ako nece Rusija rat – rat ce joj nametnuti zapad, citaj NATO pakt. Rusija je slabiji igrac pa kako ce sve skupa ovo zavrsiti mi ne znamo, bit ce pogubno za mnoge. Americka agresija je vlak koji juri ogromnom brzinom i on ne moze skrenuti zato jer ide po utkanim tracnicama. Ove tracnice su se pocele graditi jako odavno a gradili su ih oni koji Rusiju zelu izbrisati s mape svijeta. To su Turci, Englezi, Nijemci, Amerikanci….svi se nadaju pljenu cak i Balti. Hrvatska ne moze dobiti nista niti zeli dudje.

Viktor
2 godine prije

Lazes zlato,lazes duso. Lazes vjestice. Lazes svojim slatkim jezikom, kurve, svjetice.

tihobl
2 godine prije

Nato ne planira, jer se NATO nista ne pita. Dodje americki general i naredi. Zato je tvrdnja istinita, ali istina je da su NATO vojnici u Ukrajini (kako se zove ono kad strana vojska dodje u tvoju zemlju i instalira marionetsku vladu?).

Max
2 godine prije

Zapad je iskoristio Ukrajinu.

abc
2 godine prije

Stolten opet pojeo govvance…

abc
2 godine prije

Ako sada nije Ukrajincima jasno kakvu zlu sudbinu jim predviđa USA onda su stvarno izgubljena nacija. Ako žele umirati za koristi zapada, nek izvole….
Od 2015 kad su ukrajinski neonacisti izveli državni udar i nasilno svrgli legalnu vlast, s pomoču zapadnih agentura, Ukrajina samo tone u bjedu i jad, a neonacisti iz države stvaraju svoj konclogor i zapadnu vojnu ispostavu, za koju če ginuti jeftini Ukrajinci.
Jad i čemer od države…A zapadnog napredka niodkud. Dolaze samo zapadni pljačkaši odnose sve što je vredno.

abc
2 godine prije

Da danas ruska vojska uđe u Ukrajinu paradnim defilejem i bez oružja, Ukrajinski narod bi je dočekao ružama, aplauzom, hlebom i soli…
A onih 10.000 neonacista bi pobjeglo na zapad.

abc
2 godine prije

Pošto ukronacistima puno fali mobilnih wc-ja, Njemci ukronacistima poslali 4000 kaciga, da bar zasilno udovolje velikim potrebama…. A Milanović razmatra opciju, da ukronacistima pošalje šleper wc papira…

Kardinale
2 godine prije

STOLTENBERG SIBICARU, UZMI PUSKU I KRENI U BLATO UKRAJINE. GOVEDO NAROKANO KOKOM.
MIR NA ZEMLJI.

pirat sa kariba
2 godine prije

nekad postovao ovog covjeka ali se danas pretvorio u otprdak ,,,,jadno

Perun
2 godine prije

NEMOĆNI američki vojni avion F-35C srušio se ranije ovog tjedna u Južnom kineskom moru…..avion vrijedan 100 milijuna dolara je otklizao i pao u more , pilot je poslije pada i spasavanja najvjerojatnije zavrsio sa psihickim i fizickim ozljedama ….P.S..otkazao program za letenje a ukljucio se program za podvodno djelovanje…

Janko
2 godine prije

Stoltenberg ,ako ste se dozvali pameti,bolje ikad nego nikad.Ostavite evropsku mladost neka zivi u miru,a onima iz Amerike i Engleske koji bi ratovali neka uzmu pod ruku evropske političare i njihove sinove i ravno na granicu prema Rusiji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI