NATO neće braniti SAD

Trump i NATO
21 komentar

NATO neće priskočiti u pomoć ako SAD budu napadnute, rekao je u subotu bivši predsjednik Donald Trump, nastavljajući svoju tradiciju kritikovanja zapadne alijanse.

Prema članu 5 Povelje NATO-a, oružani napad na jednu državu članicu mora se smatrati napadom na sve njih. Tramp je, međutim, rekao da ne računa da će saveznici požuriti da brane njegovu zemlju.

„Plaćamo za NATO, a od toga ne dobijamo toliko“, rekao je Tramp gomili pristalica na predizbornom događaju u Las Vegasu u Nevadi.

„I znate – mrsko mi je što vam ovo govorim o NATO-u – da nam ikada zatreba njihova pomoć, recimo da smo napadnuti, ne vjerujem da bi bili tamo“, rekao je bivši predsjednik. “Poznajem ljude.”

Izjava prati dugu istoriju pritužbi koje je Trump iznio na alijansu koju predvode SAD tokom i nakon njegovog predsjedavanja. Poznato je da je potresao mnoge perje u Briselu tvrdeći 2017. da je NATO “zastario”. Kasnije je u više navrata kažnjavao Njemačku i druge američke saveznike zbog, kako je rekao, nedovoljno trošenja na odbranu.

Slično tome, Trump je kritizirao predsjednika Joea Bidena zbog pružanja vojne pomoći Ukrajini tokom njenog sukoba s Rusijom. „Nemamo municiju za sebe, a još dajemo drugima“, rekao je prošle godine.

Tramp je takođe obećao da će prekinuti borbe između Moskve i Kijeva u roku od 24 sata i vratiti mir u regionu ako bude ponovo izabran. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je međutim rekao da je Trumpova tvrdnja nerealna. Na pitanje NBC Newsa u novembru da li veruje da će Tramp nastaviti da podržava Ukrajinu, Zelenski je odgovorio: „Stvarno, ne znam“.

Trump je i dalje favorit za nominaciju Republikanske stranke kao njihovog kandidata protiv Bidena. Ovog mjeseca je udobno došao na prvo mjesto u poslaničkim klubovima Iowe i predizborima u New Hampshireu, primoravši guvernera Floride Rona DeSantisa da odustane. Bivša američka izaslanica u UN-u Nikki Haley sada je jedini Trumpov republikanski rival.

NATOSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Кличко ће у Кијеву отворити парк који носи име Голде Меир.

tihobl
3 mjeseci prije

Према Међународном монетарном фонду, Украјини ће ове године бити потребно најмање 37 милијарди долара спољне подршке.

Ovih 37 milijardi trebaju za rate kredita i civilnu potrosnju, ne racunajuci vojsku.
Zelenskom nece otpisati kredite, vec ce mu davati nove pod vecim kamatama. A od novih kredita vrhuska ce uzimati svoj procenat.

Zato Bajden gura 61 milijardu da kongres odobri, a Usrulja jos 50.

tihobl
3 mjeseci prije

Polemika sa ukrajinskih kanala:

Друштвеним мрежама се проширила информација да су милитанти Оружаних снага Украјине у Харковској и Сумској области остали без хране

Реч је о бригадама Оружаних снага Украјине које се налазе у околини Купјанска, као и дуж државне границе. На друштвеним мрежама за све се окривљује Министарство одбране Украјине, али украјински „добровољци“ тврде да у 61. омбру храна једноставно труне у складишту, а из неког разлога је команда не преноси на положаје.

Такође, у овој бригади се често дешавају случајеви да позадински официри чак организују прикупљање хране за милитанте Оружаних снага Украјине, и извештавају о прехрамбеним производима који су већ испоручени. У Донбасу су милитанти Оружаних снага Украјине такође приморани да једу оно што нађу у напуштеним кућама.

Prije je bilo hrane koja je debelo preplacena i raspravlljalo se ko je uzeo pare. Sad ni hrane ni para.

Šele
3 mjeseci prije

Prateći intenzivno u zadnji pet šest godina događanja u svijetu mogu reći da više ne vjerujem u ništa što se objavi,ćak polako sumnjam i u nezavisne izvore,i kao što je logično, iz razloga što se mnogo toga ,vijesti namjerno namješta, izvukao sam iz svega svoj zaključak, nešto uopćeno, da bogatuni,a zna se koji,ni logično ih ne smije imenovati, već se spominje Trump, ursula, itd,rade i uveliko traje ww3,samo na način koji velika većina ljudi još uvijek ne shvata,

AJeTo
3 mjeseci prije

Ove izjave služe u svrhu izborne kampanje. Amateri misle na taktiku, profesionalci na logistiku.

Josip
3 mjeseci prije

Krajnje je vrijeme rasformirati fasisticki NATO a odgovorne suditi

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

NATO je brzohebačka – ispričana priča i valja ga rasturit ! To više ničemu ne služi a ” article 5 ” je i onako , mrtvo slovo na papiru … Sad ..Bez tog. NAtO nema niti EU , niti … Još puno toga ! No ..Komu to treba , neka se i bori za to kako zna i umije – ako umije …..

Jomla
3 mjeseci prije

A reci mi Donalde, koja država ima megakorist od NATO?
Pa jbg ti! 😛 😛

Max
3 mjeseci prije

Neće ni SAD braniti Europu.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Lako je Trumpu tvrditi da će rat u Ukrajini riješiti za 24 sata, kada su izbori tek u studenome, a do tada bi Zelenski lako mogao biti ukrajinska prošlost.

Darko
3 mjeseci prije

NATO se mora pod hitno iseliti s cijelog europskog kontinenta pa neka si ga plaćaju budale kojima treba takva fašističko okupatorska vojska..

Babilon
3 mjeseci prije

Klaun i marioneta kao i senilko.

ime
2 mjeseci prije

budu budu. jedni metlama, neki anemijom. pa koliko ko obrani.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI