NATO “nije obavezan” da pomaže Ukrajini

56 komentara

Stalni predstavnik Njemačke u NATO-u objasnio je da blok koji predvode SAD nije dužan ponuditi direktnu vojnu pomoć Ukrajini. Ruediger Koenig je dodao da njeni članovi žele izbjeći veliki rat.

On je razgovarao za Dein Spiegel, omladinska verzija magazina Der Spiegel, koji je intervju objavio u subotu.

Sukob u Ukrajini dominirao je većim dijelom članka, a Koenig je opisao odluku Rusije da pokrene ofanzivu protiv svog susjeda krajem februara kao prelomni događaj.

“Imali smo mir, a sada odjednom vidimo da jedna država samo tako napada drugu, u Evropi”, rekao je zvaničnik i dodao da tako nešto niko nije mogao ni zamisliti.

Predstavnik Njemačke u NATO-u naglasio je da vojna alijansa u cjelini, međutim, nema zakonsku obavezu pomoći Kijevu da odbije napad Moskve jer Ukrajina nije država članica. To znači da se član 5 NATO-ovog sporazuma ne može aktivirati, objasnio je zvaničnik. Prema njemu, napad na jednog saveznika se smatra napadom na cijeli NATO, pri čemu se sve države članice moraju zalagati za ciljanu naciju.

Prema Koenigovim riječima, vojni blok želi po svaku cijenu izbjeći aktivno uključivanje u sukob jer bi “to značilo veoma veliki rat”.

Takav scenario, po kojem bi se još 30 zemalja pridružilo borbi, je nešto što “niko ne želi”, istakao je diplomata.

Na pitanje šta se može učiniti da se pomogne Ukrajini, izaslanik je objasnio da pojedine zemlje članice Kijevu daju oružje i novac. Koenig je dalje citirao sankcije EU uvedene Rusiji u proteklih šest mjeseci.

Zaključio je da su izgledi za mir prilično mali jer se čini da su pozicije Ukrajine i Rusije nepomirljive. Kenig je pojasnio da Ukrajina “s pravom” traži da Moskva ustupi sve bivše ukrajinske regije na jugu i istoku zemlje koje su nedavno glasale za priključenje Rusiji, kao i Krim koji se toj zemlji pridružio 2014. Zvaničnik je istakao da Kremlj, međutim, malo je vjerovatno da će pristati na takve uslove.

Dein Spiegel je medij koji nudi “uzbudljive, razumljivo napisane priče” za djecu koja “žele razumjeti svijet”, prema opisu na svojoj web stranici. Časopis izlazi mjesečno.

NATOnjemačkaRuediger Koenigukrajinavojna pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grdi
1 godina prije

Hrvatska treba istupiti iz NATO cim prije …….. uz to na koncu hrvatski narod nikada nije glasovao za ulazak u taj NATO …………..

Grdi
1 godina prije

Hrvatska treba biti neutralna, u zavada ni sa kim a prijetalj sa svim ….

rade
1 godina prije

Sada kadu su ruske republike postale i zvanicno Rusija ,Nato pere ruke.Znali ste opet naci nekog glupana koji ce za saku dolara i vrecicu kokaina da za vas unisti sopstvenu zemlju.Koliko je samo mladih ukrajinaca poginulo,koliko ce njih ostati invalidi,a zelenski se dobro obogatio i njegova su djeca u Londonu,na sigurnom.Jurisaju kao sumanuti na ruske polozaje i pri tome ih jako puno gine.Zasto sada Nato ne spasi svog “saveznika”,neka udje u rat sa Rusijom,ako su posteni.Nisu naravno.

Max
1 godina prije

Lucidna analiza prisebmog čovjeka koji je svijestan težine situacija . Ali nažalost u današnjoj Europi prisebni mirotvorci su rijetkost u moru ratohuškačkih luđaks.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Koji licemjeri. Žele izbjeći veliki rat, a naoružavaju Ukrajinu sa svime od igle do lokomotive. A što je i na kraju “veliki rat”? Rat u kojem ne ginu “mali” Ukrajinci!??!

Nekoime
1 godina prije

Imali smo mir, a sada odjednom vidimo da jedna država, koja nije Njemačka, samo tako napada drugu, u Evropi

hiber
1 godina prije

U paralelnom svijetu Ukrainci su već 20 km od Lymana. Zauzeli Borovu što ih dovodi pred Svatove i Kreminu i novih 2.000 km2 oslobođenog teritorija. Međutim, daleko važnije stvari se događaju na Hersonu gdje su pale dvije važne obrambene ruske točke: Mirolubivka i Mihailovka. S druge strane, Putler šalje sto moze vojne tehnike preko Krima. Ovim tempom, praktički će Rusija biti demilitarizirana za nekoliko mjeseci, sto ce dovesti u pitanje njenu opstojnost budući je vojska vise neće moći garantirati. Mobilizacija teče na neki čudan način, pod kontrolom guvernera, a ne vojske. Nepočudni šljam se šalje u Ukrainu na mljevenje, a bolji dio ostaje formirajući naoružanu teritorijalnu obranu pod kontrolom guvernera. Za svaki sličaj, kada neutješnom narodu stigne tuzna vijest o velikom vođi i strategu koji se prekombinovao.

ogo
1 godina prije

Nisu Rusi toliko kilavi na mjestu Ukrajinaca ja bih napravio kracu pauzu i malo razmislio.
Bojim se da ce biti vrlo brzo unistena Ukrajinska velika vojska naravno zao mi je obicnih
vojnika neduznog naroda

mrdo
1 godina prije

NATO (USA u stvari. ostale članice su beznačajni prdeži) nije obavezan da “pomaže” bilo kojoj članici NATO. Do ponovimo lekciju. Čanstvo u NATO i član 5 ne nudi nikakvu zaštitu i sigurnost. Ako neko smatra da je suprotno neka slobodno argumentuje i obrazloži zašto to smatra. Lekcija; Šta je član 5? Ništa. Mrtvo slovo na papiru. Ni jedna članica nije dužna da vojno pomogne napadnutoj članici, već može sama da procjeni na koji način može i želi pomoći napadnutoj članici. Procjena može da bude bilo šta. Slanje pelena, na primjer, vojnicima napadnute države, kojima je, zbog straha, probavni trakt u haosu. Da li bi kauboji imali hrabrosti da napadnu Rusiju i rizikuju totalni nestanak sa površine zemlje zbog jedne beznačajne Finske, ili Litvanije, li bilo kojeg prdeža od države? Sigurno ne. Zašto bi? Article 5 ———————— This language is relat­ively flex­ible. It permits each NATO member to decide for itself… Čitaj više »

mrdo
1 godina prije

“Imali smo mir, a sada odjednom vidimo da jedna država samo tako napada drugu, u Evropi”
—————–

Ne napada USA samo jednu državu u Evropi već cijelu Evropu. Propadanje cijele Evrope je rezultat agresije, a bivša Ukrajina je samo sredstvo. 2014 državni udar u Kijevu su kauboji iscenirali s ciljem da dodatno pokore Evropu. Uništavanje bivše Ukrajine je sporedno.

Isto Ime
1 godina prije

Belgorod (K-329) “nestao” !

SIRIUS
1 godina prije

uskoro ide nekakva čistka u Ukrajini. kak znam, pa baš sam uhvatio vijest da masovno bježe iz Ukrajine. po tome uvijek možemo znati da se sprema neka pi.darija… ne znam detalje al sam vidio slike. također neki dan vidio video da na poljskoj strani, blizu granice sa ukrajinom, u nekakav super-market ne puštaju samo židove. bilo čudno za gledat… more bit porast prirodno stvorenog i opravdanog anti-semitizma, a ne hebrejski organiziranog nacizma, bar se nadam.

Tamarino
1 godina prije

Nama su dali embargo na oruzje a sad sa istom tom ekipom radimo sranja po svijetu .
Nato je los,jako los.
Hrvatski politicari nikad nisu bili pametni,a pametni se ne zele baviti politikom.

Klosterman
1 godina prije

Prema njemu, napad na jednog saveznika… Pa koji ste k…. onda radili u Iraku i Libiji?

BTK
1 godina prije

“Imali smo mir, a sada odjednom vidimo da jedna država samo tako napada drugu, u Evropi”
2014-2022 je bilo posebno mirno i cvatuće razdoblje. samo tako.

tri p
1 godina prije

Pojedine zemlje članice daju oružje, smješno, pa valjda pojedine NE daju oružje. Kada vidim patuljke poput Makedonije, dobili tenkove od Rusije kada im je bilo potrebno da spriječe građanski rat i drž. udar, i sad te iste tenkove pošalju Ukrajini. Jad i bijeda….Na žalost lijepa zemlja Makedonija tone dublje u propast.

Ringo10
1 godina prije

Rusi su Ukrima prepustili inicijativu.
Kao da su zadovoljni sa ovim što imaju

Alp Arslan
1 godina prije

Nije potrebno ljudstvo NATO-a jer ukrajinaca ima dovoljno ali NATO i amerika su već debelo uvučeni u rat, svim mogučim naoružanjem pomažu ukrajinu, logističkim i obavještajnim podacima uključujući i satelitsko špijuniranje odnosno pračenje svakog pomaka ruske vojske..zbog njihove pomoći ukrajinska vojska i ima uspjehe jer rusi praktički nemogu niti jednom operacijom iznenaditi ni sa jedne strane ukrajinske naciste, sve se prati preko satelita te američki i britanski obavještajci javljaju ukrajinskoj strani koja sukladno tome kreče u akciju i točno znaju gdje je najslabija točka ruske obrane tu i napadaju. Teško će rusi pobjediti ovu nacističku bandu, trebali su osvojiti prvo Kijev i ne povlačiti se iz njega dok ne sruše vlast.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI