NATO obećava više teškog naoružanja za Ukrajinu

Stoltenberg o ratu u Ukrajini
39 komentara

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u subotu da će Ukrajina dobiti više “teške ratne opreme” sa Zapada u “skoroj budućnosti”. Velika Britanija je već obećala tenkove toj zemlji, a Njemačka je pod pritiskom da slijedi njihov primjer. ‘Kontaktna grupa’ za naoružavanje Ukrajine predvođena SAD sastat će se u petak.

“Mi smo u ključnoj fazi rata”, rekao je Stoltenberg za nemački list Handelsblat u nedelju, nekoliko dana nakon što je Ukrajina izgubila strateški važan Donbas grad Soledar od ruskih snaga. “Proživljavamo teške borbe” , nastavio je šef NATO-a. “To stoga je važno da opremimo Ukrajinu oružjem koje joj je potrebno da bi mogla pobijediti.”

Posljednjih sedmica došlo je do dramatične eskalacije u opremi koju su Ukrajini obećale najveće sile NATO-a. SAD, Francuska i Njemačka istovremeno su početkom mjeseca najavile da će donirati borbena vozila pješadije ukrajinskoj vojsci, dok je Velika Britanija u subotu službeno potvrdila da će poslati četrnaest glavnih borbenih tenkova Challenger 2.

“Nedavna obećanja za tešku ratnu opremu su važna i očekujem više u bliskoj budućnosti”, rekao je Stoltenberg za Handelsblatt.

Dalji paketi oružja vjerovatno će biti objavljeni nakon što se ‘Kontaktna grupa za odbranu’ sastane u petak u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj. Ovaj panel od skoro 50 zemalja sastao se već sedam puta od početka ruske vojne operacije u Ukrajini prošlog februara, pri čemu su svaki sastanak praćen novim obećanjima o vojnoj pomoći Amerike i njenih saveznika.

Nakon jednog od prvih sastanaka u maju uslijedile su isporuke protivbrodskih projektila iz Danske, helikoptera iz Češke, te artiljerijskih sistema iz Italije, Grčke, Norveške i Poljske. Posljednji sastanak grupe održan je u novembru kada su SAD najavile paket pomoći od 400 miliona dolara, uključujući rakete zemlja-vazduh.

Iako Stoltenberg insistira na tome da ne želi „potpuni rat između NATO-a i Rusije“, Moskva je više puta upozoravala Zapad da će njena kontinuirana isporuka oružja samo produžiti sukob u Ukrajini, dok će zapadne sile učiniti de facto učesnicima. Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je sukob između Rusije i “cijele zapadne vojne mašinerije”, ali je u subotu rekao da je napredak vojne operacije Moskve “pozitivan”, a da se situacija na bojnom polju “razvija u okviru Ministarstva odbrane i plan Zajedničkog načelnika štabova.”

NATOStoltenbergukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Senj
1 godina prije

Stoltenberg je zasluzio nobelovu nagradu za mir iz Osla

Amar
1 godina prije

Nacisticka EU i Nato su direktni ucesnici u ratu,Rusija ih mora sto prije nuklearno bombardovati.

FATIH
1 godina prije

DZABA KRECITE SMRADOVI.
KOD NAS U BOSNI IMA UZRECICA :”GASI MIJESALICU I MOTAJ KABLOVE”.

Sir Oliver
1 godina prije

Slijepci pa zar ne vidite da im to nije pomoglo , šalji ti ljude to treba a ne stara tehnika.

Branko
1 godina prije

North Aamerican Terrorist Organization

Pametnom dovoljno

Fabijan
1 godina prije

NATO je zaslužio nestanak! Pobjeda nato a je poraz cijeloga svijeta. Dosta je šerifa po svijetu i bilo kog šerifa! Samo uzajamni korektan i pošten odnos vrijedi a ne premoć ovog ili onog!

Senj
1 godina prije

Za rusofobe i slavenofobe Zamjenik ruskog premijera Alexander Novak rekao je u ponedjeljak da su prihodi zemlje od nafte i prirodnog plina skočili za 28% u 2022., pri čemu je izvoz nafte porastao za 7%, a proizvodnja nafte povećana za 2%.

damjan
1 godina prije

stoka smrdljiva…

jewjstone
1 godina prije

Amerika pravi Kaos sirom svijeta, onda recu gledajte kako dobro zivimo.

throne
1 godina prije

Jos jedan od oblika depopularizacije svjetskog stanovništva, izgleda da rezultatom lazne pandemije i lažnog bockanja, (iako ce biti zrtve ogromne u sljedecih 7 do 8 godina, samo cifre umrlih od iznenaditisa, brain and heart storma te cancera biti ce ogromne). svjetskoj globalnoj eliti to nije dovoljno, treba jos i ratne zrtve po svijetu. Koji zlotvori.

Hogar
1 godina prije

Crkni sotono uhljebna.

burt
1 godina prije

za one koji sumnjaju Ukrajini će se sigurno dostaviti Leopard 2, AMX-10, Bradley, Stryker, Marder, AS-90, Challenger, Archer FH77, Wagnerovi plaćenici uspjeli su prodrijeti tri kilometra u zadnjih šest mjeseci i to predstavljaju kao veliki uspjeh i dijele medalje, Prigozhin i Kadyrov su obični bleferi i marginalci i oni ne mogu protiv Ukrajine i zapadne tehnološke, vojne i financijske moći, ciljevi se znaju, izbacivanje ruske vojske iz Ukrajine, oslobađanje Krima i urušavanje Putinove strukture vlasti i nikakvi Prigozhin i Kadyrov to neće moći spriječiti

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

”Rusija nije odustala od pokušaja zauzimanja Ukrajine i možda se priprema za novu ofenzivu” – glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Tko bi rekao…
Sramota je da ovaj čovjek rasipa svoj genij u NATO.

P.S.
Svaka prava žena treba odslužiti vojsku.
Da ima tko sutra braniti ove izdepilirane momke u pink majicama…

Max
1 godina prije

Oružje vrijedno stotine milijardi dolara već je poslano u Ukrajinu.

Ivan
1 godina prije

Zar nema nikog da terminira ovu nistariju? Pa ljudi su stvarno postali kokosi..

ogo
1 godina prije

Trebalo bi i Indijancima u USA poslati malo teskog naoruzanja za povratak svojih teritorija

Karma
1 godina prije

Jens ne kaki. Uzmi pusku i putuj gade bez dana posla u tvornice. Uhljeb.

Rozu
1 godina prije

Što više oružja više će agresora stradati

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI