NATO se sprema za rat, tvrdi Rusija

NATO tenkovi
91 komentar

Stav vojnog bloka predvođenog SAD podstakao je ruski strah od sukoba.

Govoreći tokom brifinga za vojne atašee i druge strane diplomate, u ponedjeljak u Moskvi, zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin optužio je NATO da se sprema za sveobuhvatni rat sa Rusijom.

„Vojni razvoj bloka je u potpunosti preusmjeren na pripremu za oružani sukob velikih razmjera visokog intenziteta sa Rusijom“, naveo je Fomin.

Priprema dolazi sa proširenjem vojnih kapaciteta bloka, a ogleda se i u programskim dokumentima NATO u kojima je Moskva nedvosmisleno imenovana „kao glavni izvor prijetnji koalicionoj bezbjednosti“, primjetio je Fomin. Istovremeno, stariji dokumenti, uključujući Rimsku deklaraciju iz 2002. godine, kojom se utvrđuje da Rusija i NATO ne smatraju jedni druge protivnicima, ostaju na snazi, dodao je on.

Stalno hladni odnosi između Rusije i alijanse koju predvode SAD postali su još gori posljednjih mjeseci. Moskva je u oktobru saopštila da će obustaviti sve direktne veze sa NATO, zatvarajući svoje kancelarije u Moskvi kao odgovor na protjerivanje osam ruskih diplomata iz njenog sjedišta u Briselu. Tada je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da je blok koristio bilateralne kanale za „razvijanje propagande i pritisak na Rusiju“ umjesto za smislen dijalog.

Početkom decembra, ruski predsednik Vladimir Putin iznio je ideju o sveobuhvatnom, pravno obavezujućem bezbjednosnom sporazumu sa Zapadom. Prijedlog je već materijalizovan u dva nacrta dokumenta, jedan za SAD i poseban za NATO u cjelini. Predloženi sporazum predviđa zaustavljanje širenja NATO na istok i sadrži garancije o nerazmještanju određenih sistema naoružanja u Evropi.

Nacrt sporazuma je osmišljen da služi i Rusiji i NATO, rekao je Fomin, izrazivši nadu da će se blok uskoro pripremiti da konstruktivno razgovara o prijedlozima za bezbjednost.

„Smatramo da je ovaj sporazum razvijen u interesu i Rusije i Evrope u cjelini. Radujemo se ozbiljnom, konstruktivnom razgovoru“, rekao je on diplomatama. „Čekamo da alijansa pruži suštinsku reakciju na naše prijedloge i spremni smo da započnemo pregovore u svakom pogodnom trenutku.“

NATORatrusijaSADsukob
Pretplatiti se
Obavijesti o
91 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
2 godine prije

Razmjestite posejdone ,avangarde , kindzale , cirkone , onixe , obe satane , i okanite se šuplje priče s zapadom…

tuf
2 godine prije

Mikhail Delyagin je jedini ruski političar koji je javno rekao ono što svaki poznavatelj prilika već vidi itekako jasno – amerikanci će nahuškati ukrajince da prvi krenu u napad kako bi se Rusiju uvuklo u sukob. Svi ostali nešto u rukavicama, ali cilj je jasan. Pogledajte da ne prođe dan a da se militanti iz SAD-a, EU i NATO-a ne dogovaraju sa slinom na ustima koje pakete sankcija će uvoditi Rusiji. Podjela plijena prije napada. Delyagin kaže da se može očekivati oko veljače. Nije nemoguće, vjerojatnije na proljeće kada prođe sezona grijanja pa da EU provede godinu radeći mučnu prilagodbu izvora energije.

ledeno doba
2 godine prije

pogled u budućnost…
godina 2031.

nakon dvadeset petog vala koronavirusa i najnovijeg soja delta-gama-omikron-zeta-epsilon++++³³ i nakon pedeset devete doze cjepljenja u svim državama Europe… Rusija ima sada 5 milijuna stanovnika, SAD-10 milijuna, Njemačka 2 milijuna, Francuska 1 milijun…
Rusko vodstvo je izjavilo da je spremeno na moguću invaziju NATO-a, dok su iz NATO-a i Washingtona izjavili da su spremni na mogući napad Rusije na prazne, nenaseljene oblasti 3 baltičke države Litve, Latvije i Estonije, dok su svih 4500 staovnika Poljske, svih 345 stanovnika Finske i svih 522 stanovnika Švedske izjavili da će se hrabro suprostaviti mogućem napadu Rusije..
A predsjednik Khazarstana, (formerly known as Ukraine), Abraham Goldštajnenko izjavio je kao hrabri ukrajinski patriot, da će se Khazarstan suprostavti Rusima, do zadnjeg od ukupno 3000 Ukrajinaca.

radoznalo_mače
2 godine prije

Šta li će ostat od naše majčice Zemlje upuste li se ovi u nuklearni rat? Hoće li opstat ikakav život? Hoće li planet promijenit nagib? Hoće li se raspast?
Žalosno je koliko ludih glava želi rat, zar ne vide da neće ni za njih bit mjesta na uništenom planetu?

Ukleti
2 godine prije

Posejdon nije u funkciji do aprila,nijedna armata nije izasla,a i neke price postoje oko hipersonickog oruzja da su laz,jer su problem ostri rubovi.A zapad stalno dovlaci svakodnevno.Leopardi njemacki su u litvi 100 komada,a i stize mrls 270.englezi dostavili bojne otrove ukrima.plus tb2.

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Tko sijeća Titovih riječi: “Ako želiš mir spremaj se za rat.”

Incog
2 godine prije

SAD JE PITANJE HOĆEMO LI NASJEST KAO 90-TIH?!

preseren3
2 godine prije

NATO se sprema na rat več godinu i pola.
Dovukli su iz SAD 2500 tenkova i 35.000 komada teškog naoružanja za vježbe, koje su otpale zbog korone, oprema je ostala.
Ta mašinerija čeka po hangarima, šumama. Najviše u Poljskoj.
Prošle godine, kad su bile željeznice, putevi zatrpani transportom, mediji su svaki dan pisali o tome.
Sada je sve potihnulo.
Čeka se samo provokacija…

Marijan
2 godine prije

Dakle već viđeno. Židovi opet europske narode guraju u rat protiv Rusije, na kraju rata će sebe proglasiti najvećom žrtvom a o našim žrtvama nećemo smjeti niti pisnuti.

car
2 godine prije

Dok Rusi cekaju na pregovore s kaubojima, Amerika i Engleska s nekim manjim igracima dovlacu instruktore, oruzje u Ukrajinu…istovremeno Ukrajina se priprema da preduhtiri Rusiju da je prva napane.
Onda ce zapad proglasiti Rusiju agreserom kao sto je bilo 2008 u Gruziji.

tadija
2 godine prije

Vojnici NATO -a ne sudjelujte u tom ratu,štrajkajte kako god znate,sabotirajte i nazivajte ruske vojnike herojima jer brane svoju državu,svoju domovinu.
Pozivajte ih prijateljima i predajite se kad god imate priliku,a ne da ginete za interese sotonista.
Svi ratovi su jednom prestali pa i ona Pirov….

Boba Lazarević
2 godine prije

NATO ne da se sprema za rat, nego želi rat. To je odavno jasno svakome tko promatra.

tihobl
2 godine prije

U januaru bice pregovori o ruskom ultimatumu koji nece trajati dugo. Onda ce sacekati da Crna Gora i Sjeverna Makedonija prebace svoje trupe na istocni frot jer jos nisu. I onda sve je spremno.

Americka mornarica je zakljucila da moze voditi dva rata istovremeno. Zakljucili su da im ne trebaju brodovi u Crnom moru i Baltiku, pa sve brodove mogu usmjeriti prema Kini sakrivsi ih iza Australije od ubica nosaca aviona.

Ljudov
2 godine prije

Ništa idemo u Rusiju da im pomognemo protiv NATO GANGSTERA.

abc
2 godine prije

NATO če sa Rusima ratovati do poslednjeg Ukrajinca, Poljaka, Hrvata, Čeha, Slovenca, Slovaka, Litvanca, Latvijca………
A Švabe, Francuzi i Skandinavci če sve to posmatrati sa strane i cerekati se….

Max
2 godine prije

To je točno ali Rusija je prejaka.

Гавран
2 godine prije

Otvorena špijunaža NATO-a za rusku vojnu opremu, jedinice i mesta razmeštanja ruskih trupa dovela je Zapad do neočekivanih problema.
Kako se ispostavilo, zapadni stelit je, pod uticajem nepoznatog zračenja, neočekivano izašao iz funkcije – više od tri dana nije bilo moguće povratiti kontrolu nad njenim sistemima. Ruski sistemi za elektronsko ratovanje raspoređeni u blizini ukrajinske granice mogli bi da unište sisteme zapadnih svemirskih letelica, na šta je ruska strana više puta upozoravala NATO.
h ttps://webtribune.rs/generali-pobesneli-nepoznato-antisatelitsko-oruzje-onesposobilo-zapadni-satelit-koji-je-kontrolisao-ruske-trupe-na-granici-sa-ukrajinom-politika/

Ljudov
2 godine prije

Da budem korektan treba pomoći i Rusima i Ukrajinkama, siti vuci i koze na broju.
Nije pošteno ostaviti jadne žene same u potrebi treba se potruditi i biti human.

2 godine prije

Prema analizama umirovljenih USA oficira Duoglas Macgregora i Scott Rittera u slučaju konvencionalnog rata u Ukrajini NATO nema šanse ako Rusija odluči intervenirati. Izgleda da je to postaje jasno i političkim krugovima jer su javno obznanili da će njihov odgovor na eventualnu rusku vojnu akciju … biti političke a ne vojne prirode ( sankcije). To u osnovi podriva glavni plan. Za sljedeću godinu je bilo planirano čak deset zajedničkih usa-ukrajina vojnih vježbi. Takve vježbe su sjajna prilika da se u Ukrajini pojavi velika količina vojne opreme koja poslije vježbi tamo i ostane. Očito se pokušava igrati po starim skriptama hladnog rata 1.0 i kreirati u Ukrajini Afganistan 2 za Rusiju. Prvo kroz obuku i opremu stvoriti uvjete da Ukrajina napadne Donbas i time isprovocirati rusku intervenciju. Organizirati otpor Rusoj agresiji i aktivno ih pomagati sa ciljem da se ekonomski i vojno iscrpi Rusija. Posljedično bi došlo i do pucanja ekonomskih… Čitaj više »

abc
2 godine prije

Velika večina Ukrajinaca je na strani Rusije. Zasad samo čute i mirno dočekuju rusku vojnu intervenciju, jer se plaše neonacističkih grupa, poduprtih sa strane zapada, koji danas obvladavaju kompletni ukrajinski sustav…. Čim ruske vojne trupe naglo uđu u Ukrajinu, sledi konačan obračun sa fašistima, prozapadnim huliganima i nacionalistima, koji su pomoču zapadnih agenata izveli državni udar i svrgli legalno izabranu ukrajinsku vlast. Biče opet bežanije prema Hitlerdojčlandu…….

abc
2 godine prije

Bit če opet NATO bežanije, kao one iz Afganistana. Toliko brzo su bežali, da su iza sebe puštali svo naoružanje i opremu.

abc
2 godine prije

Za ukrajinske neonaciste biče dosta kadirovi pješački čakija-eksekutori….Jadna jim majka proplakala….

Krle
2 godine prije

Mislim da je plan bio silom zauzeti Donbas što bi omogućilo veću prisutnost NATO u Ukrajini. Krim bi bio slijedeća etapa. Da ne tupim sa šahom, Rusija očito ima dobre informacije i analitičare da ih obrade. Sasvim slučajno su rasporedili ozbiljne snage u blizini mogućeg ili bolje rečeno vjerovatnog, djelovanja ukrajinske vojske te čitav plan doveli u pitanje. Tad je usljedila medijska kampanja o agresiji Rusije na Ukrajinu ne bi li došlo do povlačenja ruskih snaga i omogućavanje zauzimanja Donbasa. Datum “ruske agresije” se vjerovatno poklapa sa planovima Kijeva i vjerovatno će doći bar do pokušaja zauzimanja Donbasa. SAD i NATO će pomagati Ukrajini u svakom pogledu, naoružanjem, obavještajnim podacima i medijskom kampanjom, ali sigurno će izbjegavati direktnu konfrontaciju sa Rusijom. U međuvremenu je Rusija zatražila garancije od Zapada pa je moguće da se situacija značajno promijeni. Jasno da je takav ugovor neprihvatljiv za Zapad, bar većim dijelom, i da… Čitaj više »

Perun
2 godine prije

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prosli tjedan pozvao na snažnije povezivanje zemalja koje su do prije 30 godina bile dio Sovjetskog Saveza….te strukture postoje i danas ….nepoznanica za NATO je stanje u bivsim drzavama Varsavskog ugovora…procjene rizika sirenja NATO na istok pod izlikom ,,prodavanja muda o sigurnosti”,su pod velom tajne…Drang nach osten i blut und boden je relikt proslosti i neupotrebljive floskule ….Citat…Početkom decembra, ruski predsednik Vladimir Putin iznio je ideju o sveobuhvatnom, pravno obavezujućem bezbjednosnom sporazumu sa Zapadom. Prijedlog je već materijalizovan u dva nacrta dokumenta, jedan za SAD i poseban za NATO u cjelini. Predloženi sporazum predviđa zaustavljanje širenja NATO na istok i sadrži garancije o nerazmještanju određenih sistema naoružanja u Evropi… .P.S..zasto bi mene netko prisiljavao da RUSSE smatram neprijateljima …Ja sam uvijek bio i bicu uz RUSSE ….Osim toga EuRopska vise lici na prosto prosirenu Austrougarsku monarhiju s ciljem da srednju Evropu pretvori u kolonijalni ,,posjed”… Čitaj više »

Karma
2 godine prije

NATO talibani, gamad koja zdere novac radnika. Smece

FATIH
2 godine prije

ZAR MISLITE DA CE POLJSKI,BUGARSKI,CRNOGORSKI,SLOVENACKI,MADJARSKI RUMUNSKI,GRCKI,HRVATSKI …..VOJNICI KRENUTI NAPOLEONOVIM PUTEM KA MOSKVI????NECE!!!A AKO KRENU CEKA IH BORODIN.CEKA IZ HILJADE KUTUZOVA!!!!!SLAVA I SELAM NARODIMA RF!!!!! ,SMR FASIZMU I KABALISTIMA!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI