NATO u pregovorima da stavi više nuklearnog oružja u pripravnost

Jens Stoltenberg
37 komentara

Članice NATO-a raspravljaju o stavljanju većeg broja svog nuklearnog oružja u stanje pripravnosti usred tenzija s Rusijom i Kinom, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

U intervjuu za Daily Telegraph u nedjelju, Stoltenberg je izjavio da NATO pregovara o vađenju nuklearne imovine iz skladišta i njenom spremanju za upotrebu, budući da vojni blok predvođen SAD-om mora jasno prenijeti vanjskom svijetu da ima jak potencijal odvraćanja.

„Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba da bude operativno i koje treba da budu uskladištene, ali moramo da se konsultujemo o ovim pitanjima“, rekao je on, dodajući da su već u toku rasprave.

Šef NATO-a je naglasio da iako je krajnji cilj bloka svijet bez nuklearnog oružja, „sve dok postoji nuklearno oružje, mi ćemo ostati nuklearni savez, jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO nema, je opasniji svijet.” Izrazio je posebnu zabrinutost zbog onoga što je nazvao rastućim nuklearnim kapacitetima Kine, dodajući da bi se NATO uskoro mogao suočiti sa “nečim s čime se nikada prije nije suočio, a to su dva potencijalna protivnika na nuklearni pogon” – Peking i Moskva.

Prema Stoltenbergovim riječima, SAD također moderniziraju svoje nuklearne gravitacijske bombe raspoređene u Evropi, a njihovi saveznici na kontinentu također unapređuju avione koji ih nose. Ovo je uslijedilo nakon što je Pranay Vaddi, specijalni pomoćnik američkog predsjednika i viši direktor za kontrolu naoružanja, ranije ovog mjeseca rekao da će “u nedostatku promjene putanje neprijateljskih arsenala”, SAD uskoro doći do tačke u kojoj će morati povećati broj raspoređenog nuklearnog oružja.

Zapadni mediji i zvaničnici su više puta optuživali Rusiju za zveckanje nuklearnom sabljom usred ukrajinskog sukoba. Međutim, zvaničnici u Moskvi su u više navrata govorili da ne planiraju da koriste nuklearke protiv susjedne zemlje, ističući da je jedini scenario u kojem bi mogli pribjeći nuklearnoj opciji ako je u pitanju samo postojanje Rusije.

Istovremeno, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov upozorio je prošle sedmice da bi Moskva potencijalno mogla promijeniti svoju nuklearnu doktrinu s obzirom na rastuću prijetnju uzrokovanu “neprihvatljivim i eskalacijskim akcijama SAD-a i njihovih saveznika iz NATO-a”.

jens stoltenbergNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan BGD
4 mjeseci prije

Mic po mic, i na kraju ce to oruzje biti upotrebljeno.
Kao u pozorisnoj predstavi. Ako u prvom cinu vidite pusku koja visi okacena na zidu, znajte da ce u trecem cinu ta puska da opali.
Sve je tako predvidljivo, i oni sve rade po scenariju, polako i postepeno, i do sada su tako radili samo sto vecina nije bila svesna toga, sada mnogi jesu i pitanje je da li cemo i dalje da pusimo to sto nam serviraju, ili cemo se suprotstaviti njihovoj demonskoj igri.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Hoće li NATO staviti više nuklearnog oružja i na Aljasku gdje SAD direktno graniče sa Rusijom, ili je to samo za europske potrebe?

Max
4 mjeseci prije

Štetno gomilanje.

Bruno
4 mjeseci prije

Prvi kažeš mi smo odbrambeni savez i svi moraju vjerovati, unatoč napadu na Irak, Libiju, Siriju, Srbiju. Kako ono koažu zapadni “stručnjaci” ničim izazvani. Koja budala može još vjerovati ovom kretenu , zaštitniku nacisata. Čak mu ni djeca njegovih sugrađana i njegovog naroda ne znače ništa. Đubre.

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Ak nemaju – imaju Rusi za prodat !

Darko
4 mjeseci prije

NATO se mora pod hitno raspustiti i istjerati s ovog kontinenta. NATO je gora opasnost po EU od Hitlera po ovaj kontinent.

suzi
4 mjeseci prije

Žele sačuvati svoj kontinent od razaranja. Europa je korisna investicija, kao i Ukrajina

nastran
4 mjeseci prije

bolesnik!

Zlovenac
4 mjeseci prije

Ubiče ga Bili ko zeca.

Gad
4 mjeseci prije

Samo prvo skinuti paučinu i sastrugati hrđu i pazite da vam ta krama tamo ne detonira nekontrolirano.

Bruno
4 mjeseci prije

Ovo kurac nije napravio. Čak i da ga je rodoa donijela bio bi pametniji.

Гавран
4 mjeseci prije

Čitav Kijevski simfonijski orkestar (73 osobe) pobegao je iz Ukrajine zajedno sa muzičkim instrumentima i dobio azil u Nemačkoj, prenose mediji.

Biti-ili-ne-biti
4 mjeseci prije

Ukrajina je na rubu.Zastrašujući odredi vade ljude iz autobusa i šalju ih u vojsku.Tema mobilizacije u Ukrajini uvuče se u gotovo svaki razgovor, koji onda nerijetko postane i žestok.Prošlog mjeseca netko je bacio eksploziv u vrt kuće časnika za novačenje. Konačno su se sjetili kako s mobilizacijskom bandom u Ukrajini. SERHIJ i Tanja dugo su planirali vjenčanje na plaži, ali nad njega su se nadvili tamni oblaci. Dok je par hodao niz dugo bijelo stubište kako bi pozdravio svoje goste, prazne stolice signalizirale su da postoji veći problem. Ukupno je nedostajala polovica gostiju. Njihova obitelj i prijatelji su se ispričali, ali su objasnili da je rizik sudjelovanja bio prevelik. Što ako ih uhvati jedan od vojnih odreda koji sada lutaju ulicama Ukrajine? Gledajući u Crno more u južnom gradu Odesi, Tanja je tiho promrmljala da razumije zašto se njezini prijatelji i obitelj ne žele boriti. Otac joj je poginuo na prvoj crti… Čitaj više »

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Pogledajte kako se lijepo ovaj rat u Ukrajini uklopio u uništavanje koje provode oni koji žele Novi svjetski poredak; ne samo da izbjeglice iz Ukrajine – kao i druge, uništavaju zemlju u koju dolaze, nego i – zemlju iz koje odlaze. Umjesto da svi rade i napreduju – svi propadaju. “Prema podacima savezne vlade, u siječnju 2024. je zaposleno bilo oko 119.000 ukrajinskih izbjeglica od preko milijun, koliko ih je stiglo od početka ruske agresije u veljači 2022.  Pravo na dječji doplatak od 250 eura po djetetu imaju samo primatelji građanskog novca i azilanti nakon priznatog statusa. Nakon podizanja građanske pomoći početkom godine u Njemačkoj se pokrenula rasprava o tome isplati li se uopće raditi ako se uzme u obzir da obitelj s troje djece preko socijalne pomoći ima pravo na popriličan financijski iznos mjesečno.  Izbjeglice iz Ukrajine od dana dolaska primaju tzv. građanski novac (Bürgergeld), što je u principu… Čitaj više »

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Nastavak. Komentari. “Financiraju to radnici povecanjem poreza, bar mi tako kaze brat koji tamo zivi. Svaka platna lista novi porez kojima se placaju neradnici iz Ukrajime i Bliskog istoka Prica mi prijatelj koji zivi u Frankfurtu. U njegovoj luksuznoj stambenoj zgradi zive dvije ukrajinske obitelji. Mladji ljudi svaka obitelj sa dvoje skolske djece. Stan, struja, grijanje zabadava. Svaki odrasli 513€ a svako dijete 178€ pomoci. Djeca idu u skolu roditelji na tecaj njemackog. Ne trude se bas jer su culi ako pokazu znanje njemackog da moraju ici na posao. Hrane se u puckoj kuhinji a Salvation Army ih snabdijeva sa hranim, odjecom i kucnim potrepstinama. Upravo su se vratili sa ljetovanja sa Kanarskog otocja a na jesen se spremaju u Italiju. Vele da im nikad ovako dobro nije bilo i jebe I’m se za rat u Ukrajini. Jedino se boje da AfD ne pobijedi na izborima. kod nas kupuju nekretnine… Čitaj više »

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“Stoltenberg je za britanski list Telegraph izjavio da NATO razgovara o razmještaju veće količine nuklearnog oružja, o njegovu izvlačenju iz skladišta i stavljanju u pripravnost s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine.”

Danas je nešto rekla i glasnogovornica Pentagona.

Danas je stigao i odgovor Kremlja. Peskov.

Je li bilo tko iz EU kmeknuo nešto normalno? Na bilo koji način?

Ono, prestanite više, koji vam je…

E, to je prava tragedija.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“modus operandi EU fašista su stalno stvaranje kriznih situacija, posljedičnih radikalnih promjena i sijanje straha i na taj način držanje stoke sitnog zuba u vječnoj pokornosti i zatupljenosti

Radikalne promjene ce ici na stetu obicnih malih ljudi. Bogatasi ce i dalje gomilati milijarde, jahte, vile, hotele…

slabiji i radnička prava će platiti cijenu suludih odluka onih koji misle da su pozvani vladati”

Jajce
4 mjeseci prije

Ovaj covjek, ova pozicija je van svake kritike po NATO zemmljama.
On je sveta krava po NATO zemljama u njega se nesmi dirnuti.
On je u NATO-stanovima novi Papa.

Josip
4 mjeseci prije

Zar nitko u EU ne shvaca da je pod hitno potrebno staviti ovog majmuna Stoltenberga u kavez?

Darko
4 mjeseci prije

Smrt ovoj NATO svinji..

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI