Necijepljeni na Filipinima lišeni prava, Duterteova politika: „Nemojte im dopustiti da izađu iz domova“!

Rodrigo Duterte
22 komentara

Poput Zapada, Filipini idu putem diskriminacije necijepljenih tako što im zabranjuju izlazak van zbog zapovjedi predsjednika Rodriga R. Dutertea koja govori da se necijepljeni trebaju ”obuzdati” i da im se ne treba dopustiti izlazak iz njihovih domova.

COVID-19 je poprimio još jedan nepredvidiv zaokret s porastom slučajeva diljem svijeta zbog pojave Omikron varijante. Od 2020. godine u mnogim su zemljama diljem svijeta uvedene mjere izolacije u nadi da bi to moglo spriječiti porast slučajeva s predvidivim posljedicama osakaćenja gospodarstva u cijelom svijetu i pogoršanja situacije siromaštva posvuda. Na cjepiva se gledalo kao na lijek za pandemiju, što se kasnije pokazalo pogrešnim. Vlade posvuda provode mandate o cjepivima prisiljavajući čitavo stanovništvo na cijepljenje. Ovo je teško i jasno kršenje slobode izbora od strane građana.

Filipini su slijedili vodstvo zapadnih zemalja u rješavanju vlastite zdravstvene krize zbog COVIDA-19. Cijepljenje se smatra lijekom za sve problem kada ne bi trebalo biti nego tablete i druge terapije lijekovima. Prvo, njezina Međuagencijska radna skupina za upravljanje novim zaraznim bolestima (IATF-EID) planirala je provesti cijepljenje dajući prioritet rizičnim skupinama kako bi se postigao cilj cijepljenja od 50 milijuna Filipinaca. Kasnije je, međutim, promijenio svoj cilj na 70 milijuna za 2021. godinu. Ali spor tempo cijepljenja pogoršan kašnjenjima u dolasku cjepiva natjerao je upravu da pomakne postizanje cilja do veljače ove godine, 2022. Kao od 04. siječnja 2022. godine, samo 50.627.482 je u potpunosti cijepljeno ili 46 posto od ukupnog broja stanovnika od 109,6 milijuna, što nas dovodi do situacije na Filipinima s Duterteom koji lišava prava necijepljenih na kretanje.

Dana 04. siječnja 2022., u snimljenom obraćanju javnosti, Duterte je zapovjedio:

“Kapetani Barangay, obaviješteni ste i nalog vam je da otkrijete osobe koje se ne pridržavaju zakona ili odbijaju da dobiju cjepiva. Vi zapravo možete spriječiti necijepljene u napuštanju domova”.

Neracionalno je izjednačavao one koji nisu cijepljeni s onima koji se ne pridržavaju zakona, što nisu. Koji su zakon prekršili necijepljeni? Ako inzistiraju na izlasku, Duterte je rekao da bi ih vlasti trebale čuvati dodajući:

“Ako forsirate pitanje, rekao sam, jer je kapetan Barangay osoba od autoriteta, on vas [necijepljene] može uhititi i dovesti vas u postaju”.

Ako je policija u blizini, kapetan Barangay može zamoliti policajca da nevakciranog dovede u policijsku postaju. Ako nema policije, kao osoba na vlasti, kapetan barangayja može koristiti, Duterteovim riječima, “razumnu silu” s nevakciniranima.

U istom obraćanju Duterte je također rekao na tagalogu, što je otkrilo da se zauzima za cijepljenje:

“Ako umreš, sam si… Sada, ako od mene zatražite pomoć, reći ću da vam neću pomoći. Zato što se niste cijepili. Ako ste se cijepili, ja nemam problem i vi nemate problem.“

Misli da samo cjepivo može spasiti život pacijenta oboljelog od COVIDA-19, kaže:

“Bez uvrede za vas… ali postoji velika šansa da ako se zarazite umrijet će.”

Zatim je Vijeće metroa Manile dosljedno donosilo rezoluciju tražeći od jedinica lokalne samouprave (LGU) da donesu lokalne uredbe kojima se ograničava kretanje nevakciniranih. Dana 5. siječnja, neke lokalne jedinice u Metro Manili kao što je Quezon City itd. odobrile su uredbe u tom smislu ograničavajući ulazak na ustanove za necijepljene i predviđajući kazne za prekršaj. Putnici koji dolaze u Manilu ili na graničnim prijelazima sada moraju predočiti kartice za cijepljenje.

Zašto bi nevakcinirani snosili teret oklijevanja filipinskog stanovništva oko cjepiva kada sama cjepiva nisu sigurna? Od 17. listopada 2021. bilo je 1.122 smrtonosna događaja koje je primila Uprava za hranu i lijekove (FDA) filipinskog Ministarstva zdravstva (DOH). Izvješće je izbjegavalo priznati da je smrt uzrokovana cjepivom, već je ukazivalo na “osnovna stanja ili postojeća zdravstvena stanja”. Većina ili 70,14 % (787) smrtnih slučajeva dolazi iz dobi od 60 godina i više, 21,21 % (238) iz dobi od 40-59 godina, 7,40 % (83) iz dobi od 18-39 godina i 1,25 % iz neidentificirane dobi. Od istog datuma, isti je FDA primio 68.690 prijava sumnjivih nuspojava i 3.004 izvješća o sumnji na ozbiljne nuspojave od 52.303.905 primijenjenih doza.

Zabrana izlaska necijepljenih osoba iz svojih domova krši zakon o pravima sadržanim u filipinskom ustavu, posebice pravo na pravilan postupak i pravo na putovanje. Koji su zločin počinili? Je li odbijanje cijepljenja zločin? Sputavati ih da ostanu kod kuće kako bi bili pod pritiskom da se cijepe isto je kao prisiljavanje kojim se krši njihovo pravo na slobodu izbora. Pravo na putovanje ne smije biti narušeno “osim u interesu nacionalne sigurnosti, javne sigurnosti ili javnog zdravlja, kako može biti propisano zakonom”. Filipinska komisija za ljudska prava (CHR), putem svog glasnogovornika, ispravno je i na vrijeme intervenirala rekavši:

“Trenutno ne postoji zakon koji bi necijepljenost proglasio kaznenim djelom, niti postoji zakon koji bi zadovoljio ustavnu odredbu o ograničavanju slobode kretanja. Svako uhićenje izvršeno na ovoj osnovi može biti protuzakonito; dakle, kršenje Ustava i naših zajamčenih ljudskih prava”.

Duterte koji se razmeće kao dobar odvjetnik mora to znati, ali je tijekom godina zahrđao. Zapravo, Duterteov nalog treba osporiti na filipinskom Vrhovnom sudu.

Mogućnost cijepljenja ili necijepljenja ovisi o izboru svakog pojedinog građanina. Ne treba ga zakonski propisati. Odbijanje cijepljenja ne bi trebalo biti kriminalizirano. Cijepljenje ne smije biti dostupno samo kao rješenje za pandemiju. Terapije lijekovima za liječenje COVIDA-19 trebale bi biti dostupne javnosti jer je bolest izlječiva ili izlječiva kada se odmah dijagnosticira i liječi.

Ograničavanje kretanja necijepljenih samo je reakcija na porast slučajeva COVIDA-19 u prvim danima ovog mjeseca. Trebalo bi se usredotočiti na masovno testiranje na COVID-19. Umjesto Covid kartica kao uvjeta za sve dolaske i odlaske u objekte ili mjesta, jer cijepljenje ne jamči da se osoba neće zaraziti, negativni PCR testovi i brzi testovi bočnog protoka trebali bi biti obvezni za sve koji posjećuju trgovačke centre, tržnice, trgovine ili bilo koje druge institucije. Pozitivne osobe treba potaknuti na samoizolaciju i ostanak u domovima.

Za Dutertea je bolje da odbaci ovu neopredijeljenu politiku forsiranja necijepljenih na ostanak u njihovim domovima, usredotočujući se na masovno testiranje stanovništva i korištenje terapija lijekovima za izlječenje COVIDA-19 umjesto masovnog cijepljenja, te širenje gospodarstva, a ne zatvaranje radi normalizacije vratite se što je prije moguće.

Autor: Erwin S. Fernández
cjepivoCovidFilipiniNecijepljeniRodrigo Dutertevakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mikojan
2 godine prije

E sad me zanima, brine li on za zdravlje necjepljenih i zabranjuje im izlazak iz kuće da se ne zaraze ili ne nešto drugo u pitanju?
Ako je prvo, svaka mu čast na brizi ako je nešto drugo onda je malo maka i mozak baj baj.

Keki
2 godine prije

Taj nebu još dugo.

Stipe
2 godine prije

Puno ti idioti pričaju ali dobar dio nas uopće ih ne sluša nego radimo po svome i super nam je.

So baby talk to me
2 godine prije

Ogavni mali pacov

Ja to onako
2 godine prije

Al ce neko da ga skenja.

ledeno doba
2 godine prije

ovo kabalino odvratno đubre, ovaj nadrkani bahati kepec iz rotšildovog shupka, nadam se, da će doživjeti sudbinu Čaušeskua i Musolinija

Venom
2 godine prije

Ima ovaj Duterte pravo, samo što ga svi pogrešno razumiju.
Čovijek hoče da zaštiti nevakcinisane od vakcinisanih, koji šire zarazu.

Max
2 godine prije

Duterte je zločinac.

Starina
2 godine prije

Još prije dvije godine ovaj divljak je bio zvijezda opsjene zvane geopolitika. Političari i plandemičari su nstruirani da psihološkim igrama labilne navode na pelcovanje, a posljedica je namjerno izazivanje kaosa u kojem će baš te idiote od političara, doktora, novinara njihov bog žrtvovati bez trunke razmišljanja i samilosti. Da bi uspostavio jednu “spasonosnu” svjetsku vladu koja će “donijeti”mir i spasenje..
Duhovna borba je najvažnija stoga čvrsto se primimo duhovnosti, ojačajmo osobni odnos s Bogom i nema straha od sotonskih pulena.

Incog
2 godine prije

Zdrave zatvarajmo, bolesne/cijepljene puštajmo da šetaju, nenadmašna logika!

nepoželjni
2 godine prije

Ovaj priglupi, beskrupulozni zločinac je već davno trebao biti pokriven zemljom u neoznačenoj rupi.

BTK
2 godine prije

Ovoga će maknit netko iz bliže okoline, straža ili tako nešto..
Najveći psihopata na čelu neke zemlje.

Kardinale
2 godine prije

FAJZER SOTONAS

Nitko_bitan
2 godine prije

Bravo Duterte! Treba odmah uvesti obvezno cijepljenje za sve kao i za druga cijepiva koja primamo od rođenja i gotova stvar, a ne da dolazi do toga da odjednom su svi veliki stručnjaci u medicini. Samo me čudi kako ljudi koji se ne žele cijepiti primaju razne terapije, konzumiraju razno razne tablete i suplimente a da nemaju blage veze o tome i to im ne smeta…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI