Nema alternative ruskoj nafti, OPEC upozorava EU

OPEC
22 komentara

Sankcionisanje ruske nafte moglo bi da izazove rekordnu katastrofu, upozorava kartel za izvoz nafte.

Sadašnje i buduće sankcije Rusiji mogle bi da izazovu jedan od najgorih šokova u snabdijevanju naftom u istoriji, upozorio je generalni sekretar OPEC Mohamed Barkindo u ponedjeljak zvaničnike EU, dodajući da bi bilo nemoguće nadoknaditi količinu nafte izgubljenu u takvom slučaju. Oko 7 miliona barela ruske nafte dnevno ne stiže na svjetsko tržište kao rezultat sankcija i drugih ograničenja ruske trgovine, tvrdi Barkindo.

Zvaničnik OPEC je takođe rekao EU da je trenutna nestabilnost na tržištu posljedica „nefundamentalnih faktora” van kontrole OPEC i da je odgovornost EU da promoviše „realističan” pristup energetskoj tranziciji.

EU je objavila da planira da se pridruži SAD i Velikoj Britaniji u uvođenju embarga na ruske energente. Međutim, za razliku od SAD i Velike Britanije, Evropa većinu svojih zaliha energije uvozi iz Rusije, a stručnjaci upozoravaju da bi pokušaj prekida isporuke mogao imati katastrofalne rezultate. Njemačka posebno očekuje kolaps čitave industrije, dok je čelnik austrijskog energetskog giganta OMV izjavio da bi bilo „nemoguće“ da njegova zemlja odustane od kupovine ruskog gasa.

Dok su SAD obećale da će pojačati i popuniti praznine svojim skupljim izvozom tečnog prirodnog gasa, većina evropskih LNG terminala već radi punim kapacitetom, što znači da ne bi bilo mjesta za skladištenje goriva. Druge zemlje su željne da iskoriste krizu kao mogućnost za pomak ka obnovljivim gorivima.

Bez obzira na to, Evropski parlament je prošle sedmice zahtijevao trenutni i potpuni embargo na ruski uvoz nafte, uglja, prirodnog gasa i nuklearnog goriva, a očekuje se da će imati značajan negativan uticaj na evropski životni standard ako se sprovede. Neke zemlje, poput Mađarske i Slovačke, jasno su stavile do znanja da planiraju da ignorišu zabranu zbog samoodržanja, dok su druge upozorile svoje građane da stegnu kaiš i da se pripreme za mršava vremena koja predstoje.

Nafta i gas nisu jedine robe čije zalihe presušuju usred rata u Ukrajini. Rusija i Ukrajina zajedno proizvode oko trećinu svjetskog izvoza pšenice, a obje zemlje su takođe veliki izvoznici suncokretovog ulja i đubriva. Kao rezultat toga, cijene hrane su dostigle istorijski maksimum, a mnoge zemlje i nevladine organizacije upozoravaju na nestašicu hrane koja prijeti u bliskoj budućnosti.

euNaftaOPECrusijaRuska nafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Magefun
2 godine prije

Na tu kartu i igra Amerika, uništenje Europe! Samo kaj će i sebe uništiti, s obzirom da rublja jebeno raste u odnosu na dolar, do kraja mjeseca bi trebala biti na 60rub za 1dol, što u protivbnom već bude uništilo ekonomski Ameriku….i neka, treba ih uništiti, sami su si krivi…poslije će dollar jedino vrijediti u Americi, svugdje van Amerike ćeš s dollarom brisati dupe…neće čika vrijediti!

yale
2 godine prije

Lukašenko je dodao da će Rusija i Bjelorusija raditi na obnovi svojih zemalja nakon što ih je Zapad sankcionirao, ističući da oni mogu reci goodbye to the crooked West

Max
2 godine prije

Pa i nema.

abc
2 godine prije

Došao žalosni kraj blefiranju Brisela. Još da Putin zavrne slavine, bila bi to višnja na vrh torte.
Lažovi iz EU če da dožive nervni slom.

Tupko Glupko
2 godine prije

Citat iz teksta:

“Evropski parlament je prošle sedmice zahtijevao trenutni i potpuni embargo na ruski uvoz nafte, uglja, prirodnog gasa i nuklearnog goriva.”

Hajde, portalu Logično, napišite članak koji su naši europarlamentarci glasali za to.
Da ih znamo prozvati i priupitati što su mislili kada su glasali za to, pogotovo ako to stvarno i donesu i izazovu gospodarski kolaps Europske Unije.

Trenutno su tamo:

Karlo Ressler (HDZ), Tomislav Sokol (HDZ), Željana Zovko (HDZ), Sunčana Glavak (HDZ), Biljana Borzan (SDP), Tonino Picula (SDP), Predrag Fred Matić (SDP), Romana Jerković (SDP), Ladislav Ilčić (Pokret za uspješnu Hrvatsku), Valter Flego (IDS), Mislav Kolakušić (nezavisni), Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

Dosta je bilo skrivanja iza stranaka.

Ne sumnjam da će vam Kolakušić ili Sinčić drage volje odgovoriti.

ogo
2 godine prije

Ukrajina maltretira Njemacku sa ucjenama tipa ako mi proadamo propadnite i vi.
US to potencira jer im je prilika da ojacaju interese u EU.
Drzave koje zele unistiti svoje gospodarstvo ga i nemaju podrzavaju US ocekujuci mrvice sa stola.
Nece ni to dobiti nego mogu samo visestruko placati energente jer USA samu sebe spasava.
Svi politicari u EU koji rade ekonomsko samoubistvo moraju pod hitno biti smjenjeni i poslati ih u Ukrajinu na bojiste nek se tamo dokazu.
UK je izasla iz EU da bi pomogla US u diktaturi pa jo treba zatvoriti granice sa EU.
Poljska zedna Ruske krvi ima vojsku pa nek objave rat Rusiji a ne da drze predike ostalim drzavama.
Morace uskoro velika vecina drzava u EU traziti zastitu od Putina.

Starina
2 godine prije

Pa jasno je kao dan da meta nije Rusija nego građani EU, GB i Usa. Samo bi idiot radio sebi na štetu i na štetu svojih građana, ali takav je plan i program, pa oni ne misle da su idioti nego se smatraju da zaslužuju biti dio najviše elite zbog njihovog nesumnjivog doprinosa ostvarenju agende. Mnogi ne mogu vjerovati da bi političari uništavali vlastite narode, ekonomiju i države, pa traže nekakve racionalne razloge za suludo ponašanje. Moraju shvatiti da je Zlo iracionalno!!! Vođeni najnižim strastima, nagonima i bolesnim strahom kojim ih naganja njihov vođa i bog, oni rade baš sve suprotno od razuma i logike. Takvi postupci će naravno dovesti do revolucija na svim meridijanima, i tada će ovi najglasniji korisni idioti od političara biti žrtvovani da bi se stvorio red iz kaosa. (latinski Ordo ab Chao – krilatica Novog svjetskog poretka). Čovječanstvo će uskoro ogreznuti u krvi prisiljeno na… Čitaj više »

2 godine prije

Popucali , ušla voda u uši , sad im samo trpati , neće im se zgaditi , vole oni to..

123
2 godine prije

A kakvo je stanje s vodkom?

malina
2 godine prije

Ne mogu se registrirat! Mail mi nije dosao.
Da umjesto toga posaljem mail na [email protected]?

gargamel
2 godine prije

Kako nema alternative, dupli đemper, naš tradicionalni ” smederevac”, zavrni bagri slavine, dolaze kao da pregovaraju o miru, ustvari prose za gas.

tihobl
2 godine prije

Arapi su prvo otpilili Bajdena, a sad i EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI