Nema ruskog teškog naoružanja u nuklearnoj elektrani Zaporožje

nuklearna elektrana Zaporožje
9 komentara

Rusija ne postavlja teško naoružanje u nuklearnoj elektrani Zaporožje, rekao je u ponedjeljak generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi.

Moskva i Kijev su se međusobno optuživali za granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi, koja se nalazi blizu linije fronta. Ukrajina i njeni zapadni pristalice takođe su optužili Moskvu da koristi taj objekat kao pokriće za svoje trupe.

“Tamo nema teškog naoružanja”, rekao je Grossi novinarima nakon sastanka Vijeća sigurnosti UN-a posvećenog ponovnim udarima na elektranu.

Iako u fabrici postoje ruska “oklopna vozila i izvesno prisustvo bezbednosti”, posmatrači IAEA nisu videli nikakvo zabranjeno oružje, poput višecevnih raketnih bacača, tenkova i artiljerije, objasnio je Grosi.

Dodao je da IAEA nema mandat da utvrđuje koja je strana napadala postrojenje, te ustvrdio da su potrebni “neosporni dokazi” da bi se utvrdilo ko je odgovoran.

Obraćajući se Vijeću sigurnosti, Grossi je potvrdio da je 7. aprila pogođena najveća nuklearna elektrana u Evropi, što je bio prvi direktan napad na to mjesto od novembra 2022. godine. Inspektori su utvrdili da je pogođen vrh kupole reaktora bloka 6. , dodao je. “Iako je oštećenje konstrukcije površno, napad predstavlja vrlo opasan presedan uspješnog ciljanja reaktorske kontejnmente”, naglasio je Grossi, upozoravajući da “ovi nepromišljeni napadi moraju odmah prestati”.

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia rekao je Vijeću sigurnosti da ukrajinske snage “sistematski” gađaju fabriku i okolna područja. Ruska vojska “uočava i presreće do 100 dronova sedmično”,  dodao je Nebenzia, ističući da Moskva nikada nije postavila teško naoružanje u objekat niti koristila postrojenje za napade na Ukrajinu.

Zvaničnici u Kijevu negirali su da su izvršili udar na nuklearnu elektranu. „Stav Ukrajine je jasan i nedvosmislen: mi ne sprovodimo nikakve vojne aktivnosti ili provokacije protiv nuklearnih lokacija“, rekao je Andrej Jusov, portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe, za nacionalnu TV ovog meseca. Andrej Kovalenko, šef državnog Centra za suzbijanje dezinformacija, optužio je Moskvu za širenje lažnih informacija i “manipulaciju IAEA”.

Agencija je u svom ovosedmičnom izvještaju navela da je svih šest reaktora postrojenja trenutno u hladnom stanju. Prema rukovodstvu elektrane, od 2022. godine radio je samo jedan reaktor kako bi lokacija bila u funkciji. Inspektori IAEA raspoređeni su da nadgledaju postrojenje u septembru 2022.

rusijaukrajinaZaporožje
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
13 dana prije

Očekujemo poslanicu veleumnog 76-godišnjeg Josepa Borrella, Visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku na izneseno od strane generalnog direktora IAEA 😃

Max
13 dana prije

Ukrajinsko vodstvo je toliko suludo da bi moglo izazvati nuklearnu katastrofu.

DUŠAN ,
13 dana prije

A što Rusi uopće rade u UKRAJINSKOJ nuklearci??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI