Nema šanse za produženje ugovora o crnomorskom žitu

Brod iz ukrajine prevozi zito
26 komentara

Dogovor koji omogućava izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora “nema šanse” da se produži kako stvari trenutno stoje, rekao je sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je “nekoliko puta pokazala dobru volju, napravila ustupke” i produžila sporazum, ali ono što je Moskvi obećano u sklopu sporazuma još uvijek nije ispunjeno, rekao je on u intervjuu za list Izvestia u subotu.

„Teško da je ovde moguće predvideti nekakvu konačnu odluku, ali možemo samo da konstatujemo da – sudeći de facto prema statusu koji sada imamo – ovaj dogovor nema šanse”, objasnio je Peskov.

“Dogovor podrazumijeva djela; djela od strane država ili organizacija ugovornica. I jedan dio ovog posla je obavljen, a drugi dio, koji se odnosi na [obećanja data] Rusiji, nikada nije obavljen”, tvrdi portparol.

Dogovor uz posredovanje UN-a i Turske potpisan je u julu 2022., kojim se predviđa sigurna otprema ukrajinskog žita kroz crnomorske koridore u zamjenu za uklanjanje prepreka SAD i EU za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i gnojiva. Zapad je tvrdio da nikada nije ograničavao te artikle, ali Moskva je tvrdila da ih još uvijek ne može isporučiti stranim kupcima zbog sankcija za otpremu, osiguranje i posredovanje, koje su nametnute Moskvi zbog sukoba s Kijevom.

Prvobitni sporazum je trajao 120 dana, ali je od tada nekoliko puta produžen. Sada je predviđeno da ističe 17. jula.

Obraćajući se u petak delegaciji afričkih lidera u Sankt Peterburgu, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da “isporuka ukrajinskog žita na svjetska tržišta ne rješava probleme afričkih zemalja kojima je potrebna hrana”.

Uprkos obećanjima Zapada da će sporazum pomoći najsiromašnijim zemljama, samo 3,1% pošiljki ukrajinskog žita završilo je u Africi, a 38,9% njih ide u EU, objasnio je on.

Ranije ove sedmice, Putin je rekao da Moskva “razmišlja o izlasku iz ovog sporazuma o žitu” jer ništa nije učinjeno da se olakša ruski izvoz hrane i đubriva. Također je rekao da je Ukrajina koristila sigurnosne koridore u Crnom moru za lansiranje pomorskih dronova.

Crnomorski Sporazumrusijaukrajinažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stop budalama
10 mjeseci prije

Bio bi zanimljiv jedan analiticki članak- zasto Putin razvlaci rat?.
Zasto nije pregazio ukrajinu ( sa dva milijuna vojnika nije mu problem) za mjesec dana I onda se pomirljivo povukao na zeljene mu granice.

Stop budalama
10 mjeseci prije

Zaboravio je reci da su afrikanci pokupovali rusko zato, a najveci uvoznik ukrajinske psenice je kina

tihobl
10 mjeseci prije

Sta vrijedi potpisivati ugovore sa Londonom i njegvim kerovima kad uvijek prekrse. Eno Putin je africkoj mirovnoj delegaciji pokazao sta je potpisano u Stambolu. Rusi su ispostovali svoj dio sporazuma i povukli se od Kijeva, a onda je dosao Bo Jo, pobio kijevske pregovarace i rekao Zelenskom da proglasi pobjedu, da je natjerao ruse u bijeg i da podere sporazum. Zatim je natjerao Zelenskog da donese dekret po kome je kaznivo bilo kakvo pregovaranje sa Moskvom. Po sporazumu Rusija nebi pripajala oblasti, a Kijev bi morao redukovati vojne snage na nivo Donbasa. Анекс уговора: — Тенкови: 342; — Оклопних возила: 1029; — Артиљерија: 519; — Вишецевни ракетни бацачи: 96; — Противтенковски топ: 96; — Минобацачи: 147; — Противтенковски ракетни систем: 333; — Зенитно-ракетни комплекс: 190; — Преносни зенитно-ракетни комплекс: 608 јединица; — Борбени помоћни авиони: 102; — Број оружаних снага: 85 хиљада људи; — Национална гарда: 15 хиљада људи. Africka… Čitaj više »

tihobl
10 mjeseci prije

Juce su ukropi krenuli u napade sa vecim formacijama, velicine bataljona na tri pravca. Od Zaporozja krenuli su u selo Pjatihatki koje je iza sela Lobkovoe. Oba sela su u nizini na nicijoj zemlji, a 200 m vise na brdu je selo Zerebjanki gdje je ruska prva linija. Prvih nekoliko talasa rusi su razbili u dolasku i prezivjele je artijelrija otpratila do njihovih rovova. Zatim su uspjeli upasti u selo, ali rusi su ih pobili vatrom sa brda. Ohrabreni poslali su jos nekoliko talasa i jedni su uspjeli upasti u selo i posakrivati se po podrumima. Rusi su ih izbacili kontrajurisom. nastavili su ici u talasima dok jedan talas ponovo nije uspi upasti u selo. Rusi su se spremali da ih ponovo izbace kontrajurisom, ali dosla su 4 TOS i sa 96 raketa sprzili sve. Mrtvih na sve strane. dva bataljona su potpuno unistena, a nekoliko je prepolovljeno.

tihobl
10 mjeseci prije

Na telegramu masa snimaka je sa novih dronova sa jeftinom kamerom. Slika je losija od VHS, pa je jasna cijena drona od 400 dolara. U Tatarstanu su nikli pogoni dronova, svako ziv se tim bavi. Rusi za dron privezu glavu protivoklopne rakte i posalju ga na oklop. Ima puno snimaka pogodaka ukropskih kolona sa zapadnom tehnikom. Cak gadjaju kamione i terenska vozila sto govori o njihovoj jeftinoci i masovnosti. A onda sacekaju da dodju inzenjerjska vozila da izvace ostecenu tehniku pa i njih gadjaju. Lancet je glomazan, lako se primjeti u dolasku pa posada uspije pobjeci pjeske. Ovo je maleno i brzo pa ne znaju sta ih je strefilo ili su naletjeli na minsko polje. A ima jos nesto. Lovacka udruzenja su se javila u dobrovoljce. I organizovani su lovacki odredi za lov na leoparde. Vozac, dronista i nisandzija na konkursu dobili su ladu nivu. Dok se zpadna tehnika muci… Čitaj više »

Dux
10 mjeseci prije

Africi više treba gnojiva nego žita, to Anglosasi znaju vrlo dobro, zato ovaj sporazum i ne funkcionira. Premda će Rusi sigurno pronaći alternativu, a tzv. zapad je toga svjestan, i vjerovatno sad slijedi pritisak na zemlje BRICSA.

Dux
10 mjeseci prije

Izgleda da Rusi lagano počinju provocirati, proglasili su Azovsko more isključivo ruskim, uz zaključak da drugi brodovi nemaju tu što raditi. Čekamo reakciju NATO-a.

nessy
10 mjeseci prije

Ukrajinska psenica nije bez razloga najjeftinija na trzistu. Kao i kod svake robe, kvaliteta diktira cijenu. Dakle najjeftinija=najgora, uskoro ce imati jos jedan atribut koji utjece na cijenu. Uz pomoc darezljivih donacija svojih saveznika, uskoro ce konzumenti navedene hrane svjetliti u mraku, zbog prisutnosti osiromasenog urana iz zapadnih protuoklopnih projektila. Tko zna, mozda tu bude i neplaniranih prednosti, ljudi koji budu isli na snimane CT-om, nece morati uzimati reagens kao kontrast. Ukrajinsko vodstvo rado prima opisane granate, ne razmisljajuci o posljedicama koje ce biti vrlo dugorocne, bez obzira tko bude zivio na kontaminiranom podrucju.

Jomla
10 mjeseci prije

Znači da je Lloyd svjetski monopolist!
To treba razjeßat, pod hitno!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI