Nemački izvoz oružja favorizuje Izrael u odnosu na Ukrajinu

Financijsko oruzje
14 komentara

Njemačka vlada želi dati prioritet isporuci oružja Izraelu usred sukoba s Hamasom, izvijestila je u srijedu novinska agencija DPA, pozivajući se na izvore.

Prema riječima neimenovanih vladinih zvaničnika s kojima je agencija razgovarala, “komercijalne prijave kompanija za izvoz oružja biće obrađene i odobrene s prioritetom s obzirom na trenutnu situaciju” na Bliskom istoku. Međutim, agencija nije dala više detalja o novoj politici.

Izvještaj dolazi nakon što je kancelar Olaf Scholz izrazio podršku Izraelu u njegovom sukobu s Hamasom, rekavši da “postoji samo jedno mjesto za Njemačku – to mjesto je na strani Izraela”.

“Naša vlastita istorija, naša odgovornost koja proizilazi iz Holokausta, čini nas stalnim zadatkom da se zauzmemo za sigurnost države Izrael”, rekao je prošle sedmice.

U skladu s tim pristupom, ministar odbrane Boris Pistorius je prošle sedmice rekao da je Berlin vratio Izraelu dvije borbene bespilotne letjelice Heron koje je iznajmila njemačka vojska, dodajući da su sada u toku razgovori o obezbjeđivanju njemačke municije za izraelske ratne brodove. Izrael je također zatražio od Njemačke da mu obezbijedi zaštitne prsluke, dok je Berlin najavio da će pružiti medicinsku pomoć izraelskim vojnicima i razmotriti druge zahtjeve za pomoć. Konačno, Scholz je obećao da će vlasti njegove zemlje “izdati zabranu aktivnosti Hamasa u Njemačkoj”.

Njemačka kancelarka je u utorak stigla u Tel Aviv u znak solidarnosti. Tokom posjete, njegova delegacija je morala biti evakuirana u sklonište za bombe zbog pristizanja raketa iz Pojasa Gaze, navodi nekoliko medija.

Hamas je 7. oktobra pokrenuo iznenadni napad na Izrael, koji je rezultirao hiljadama mrtvih i povrijeđenih. Prema podacima UN-a, do utorka je u regionu zbog neprijateljstava ubijeno ukupno 4.200 ljudi.

Napor Berlina da podrži Izrael dolazi pošto je on i dalje ključni podržavalac Ukrajine u njenom sukobu s Rusijom, pošto je Kijevu isporučio vojnu opremu vrijednu milijarde dolara, uključujući tenkove Leopard, oklopna borbena vozila i sisteme protivvazdušne odbrane. Moskva je više puta osuđivala zapadne isporuke oružja Kijevu, rekavši da će one samo produžiti sukob.

IZRAELnjemačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
6 mjeseci prije

Sve miriše da je Ukrajina prnula u fenjer…

dupla kamilica
6 mjeseci prije

Mogle bi stvarno lopate u upotrebu.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

“Njemačka kancelarka je u utorak stigla u Tel Aviv u znak solidarnosti.”
Bezmuda Olafa Scholz? 😄

Prvo Merkelova pozove milijune doktora i inžinjera koji su stvarno i došli, a sada njezin nasljednik Scholz kaže da su oni na tvrdoj liniji njihovih zakletih neprijatelja.

Što reći – genijalci!

Izgleda da mu je naređeno preko Velike Bare da što više provocira i izaziva incidente u Njemačkoj, kao što mu je i naređeno da šuti tko je sabotirao Sjeverne Tokove.

Poslušna kujica izuzetnih.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Nijemci stvarno znaju odabrati prave strane – Ukrajinu i Izrael.
Vole njihovo provođenje etničkog čišćenja koje dovodi do rata.
Kud će suza, nego na oko 😄
Scholz – koliko se pametan pokazao do sada – slat će prvo oružje Izraelu, a potom primati palestinske izbjeglice.

Bruno
6 mjeseci prije

Kod Švaba je kancelar , a ne kancelarka. Kancelar koji se ili zbog grižnje savjesti i Hiće osjeća odgovornim za sve što se dešavalo u drugom ratu ili jednostavno kao nacija uživaju u genocidu.

Rovad
6 mjeseci prije

To je logičan potez, oduvijek šuruju s Hazarima. Da nije bilo Hitlera i nacizma ,ne bi bilo ni Izraela 1948. Netko je trebao odraditi prljavi posao Hazarima i progoniti i satirati prosti narod kako bi im se iza WW2 pokazao smjer put “obećane zemlje”… Nažalost ,taj prosti židovski prozelitski narod Hazara je platio tešku cijenu. Ne mogu se oteti dojmu da su bogati Hazari podigli nacizam i Hitlera ,dali mu zlato, mašineriju za ratovanje,naftu da se postigne uzvišeni cilj, nacionalni dom 1948. Taj krvavi plan su najprije platili prosti Židovi,a potom Arapi Palestine. Svom narodu su oduzimali zlato,pretopili ga i nacisti ga uredno isporučili u hazarske banke. Sve su to začinili i okultizmom, jer su narodu zalijepili Molohovu šesterokraku zvijezdu na ruku i na taj način ih doslovno obilježili za žrtvovanje Sotoni. Jer on je valjda trebao blagosloviti njihov plan, a da bi ga umilostivili trebalo je podnijeti žrtvu. Tako… Čitaj više »

giovani
6 mjeseci prije

Jebat će vm majku doktori i ingenjeri.

Max
6 mjeseci prije

Što će Izraelu njemačko oružje kad je njihovo bolje?

Roccos
6 mjeseci prije

Nevjerojatno je gledati u kakva se duboka gowna po tko zna koji put uvaljuju Švabe.Nemam pravi odgovor zašto je to tako.

Goran
6 mjeseci prije

Ko tu koga guzi ???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI