”Nemojte podcjenjivati našu želju i sposobnost obrane suvereniteta”

Kina-SAD-tenzije
19 komentara

Tijekom razgovora s medijima nakon sastanka s američkim kolegama, vrhunski kineski diplomati naglasili su da će ostati čvrsti u obrani svojih nacionalnih interesa.

“Između dviju strana postoji mnoštvo velikih razlika”, rekao je kineski dužnosnik za vanjsku politiku Yang Jiechi novinarima na Aljasci. Prema Jangu, koji je razgovarao s novinarima s kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yijem, premda Peking vjeruje da bi obje zemlje “trebale slijediti načela bez sukoba”, Kina će ostati čvrsta u pitanjima koja uključuju njezinu unutarnju politiku i interese.

“Još smo jednom ponovili SAD [da] suverenitet i teritorij predstavljaju glavna pitanja… Nadamo se da SAD neće podcijeniti odlučnost Kine da brani svoj teritorij, štiti svoj narod i održava svoje pravedne interese”, rekao je Wang.

U međuvremenu, državni tajnik Antony Blinken, koji je predstavljao Bijelu kuću na sastanku u Anchorageu s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom, istaknuo je “brojna područja u kojima su Washington i Peking u osnovi u sukobu.”

Među tim područjima, američki je dužnosnik još jednom spomenuo pitanje Xinjianga. Washington i njegovi zapadni saveznici često su optuživali Peking za kršenje ljudskih prava u toj regiji, što su navodi koje je Kina nazvala “apsolutno smiješnim i potpuno suprotnim činjenicama.” Blinken je također ukazao na situaciju u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji u kojoj su se održavali prosvjedi protiv središnje vlade. Ranije ovog tjedna Washington je sankcionirao niz kineskih dužnosnika zbog, kako smatra, pekinškog suzbijanja polu-autonomnog statusa grada, dok Kina to smatra “ozbiljnim miješanjem u unutarnje stvari zemlje.”

“Nije iznenađenje da smo, kada smo pokrenuli ta pitanja, jasno i izravno, dobili obrambeno-orijentirani odgovor”, rekao je Blinken novinarima nakon dvodnevnih razgovora.

Prema američkom diplomatu, izaslanstvo se suočilo s “teškim i izravnim razgovorima,” točno onakvim kakvima su i očekivali. Međutim, još uvijek postoje područja na kojima se američki i kineski interesi presijecaju, zbog čega je potrebno nastaviti dijalog, složili su se visoki diplomati s obje strane.

U četvrtak, kad su se kolege prvi put sastali licem u lice nakon stupanja na dužnost nove američke administracije, razgovori su postali prilično žestoki o brojnim pitanjima. Izaslanstva Washingtona i Pekinga razmijenile su oštre riječi i međusobno se optuživale za pokušaj podrivanja svjetske stabilnosti.

kinaSADsuverenitet
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
burt
3 godine prije

kineski i sjevernokorejski komunistički čelnici ne žele ratovati sa SAD ali ne zato jer njima nešto znače ljudski životi, Mao Zedong i tri Kima su ubili više svojih sunarodnjaka nego Hitler i Staljin ljudi zajedno, nego zato što čuvaju političke i ekonomske privilegije svojim kastama a to im je važnije od Tajvana i borbe protiv imperijalizma, kad je Sjeverna Koreja izvodila raketne pokuse 2017 bilo je prijedloga od strane Boltona i još nekih da se kao opomena izvedu zračni napadi na nekoliko sjevernokorejskih baza, Trump je to odbio ali tome su se usprotivili i južnokorejske i japanske vlasti, dakle ne samo da Kinezi ne žele rušenje Kima nego to ne žele ni čelnici Južne Koreje i Japana koji su američki saveznici, zato je Bolton objasnio da se sa idiotom Trumpom i šizofrenikom Moon Jai Inom koji su se bacali pod noge Kimu ništa nije moglo napraviti

ledeno doba
3 godine prije

“Između dviju strana postoji mnoštvo velikih razlika”, rekao je kineski dužnosnik za vanjsku politiku Yang Jiechi ..”
————-
pročitah i prsnuh u smijeh…ne, šalim se.. ovo više nije ni za smjeh..jer je tako loša komedija

inače, kineska crvena mafija je nedavno objavila da želi pomoći WHO-u u pravljenju univerzalnih kovid putovnica za sve građane svijeta

Max
3 godine prije

Kina je svijetska velesila čija se rastuća snaga ne smije podcjenjivati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI