Netanjahu će biti svrgnut?

Benjamin Netanyahu
14 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu neće moći zadržati vlast nakon što vojska te zemlje završi svoju operaciju protiv Hamasa u Gazi, tvrdi medij Ynet, pozivajući se na anonimne izvore iz njegove stranke Likud. Usred sve brojnijih poziva na prijevremene izbore, izraelski lider je u subotu insistirao da sada “nije vrijeme za politiku”, sugerirajući da će se sljedeće glasanje održati “za nekoliko godina”.

Višestruke ankete javnog mnijenja pokazale su da su Netanyahuov rejting i rejting njegove stranke Likud u padu otkako su Hamasovi militanti izveli svoj smrtonosni iznenadni upad na izraelsku teritoriju 7. oktobra 2023. Još u decembru, Izraelski institut za demokratiju, pozivajući se na rezultate istraživanja, tvrdi da više od dvije trećine Izraelaca želi da se opći izbori održe čim se neprijateljstva u Gazi završe.

Istraživanje provedeno ranije ovog mjeseca pokazalo je da bi opozicione stranke osigurale čak 75 od 120 mjesta u izraelskom parlamentu da se izbori održe sada.

U svom izvještaju u subotu, Ynet je citirao neimenovanog visokog člana Likuda koji predviđa da će “ko god je bio premijer 7. oktobra, završiti svoju funkciju na kraju rata”.

Drugi službenik Netanyahuove stranke navodno je tvrdio da koliko god Netanyahu odgađao kraj i koliko ne želi, na kraju ovog rata idemo na izbore. Prema pisanju medija, anonimni velikaš Likuda dodao je da će premijera biti primorani da raspiše vanredne izbore bilo od strane članova svoje političke snage ili drugih stranaka koje čine vladajuću koaliciju, pri čemu će svi biti svjesni da „ to ide Da se desi.”

Govoreći na konferenciji za novinare u subotu, Netanyahu je odbacio pozive na vanredne izbore, insistirajući da bi glasanje za Knesset trebalo da se održi kako je zakazano, odnosno u oktobru 2026. godine.

“Predlažem da se time ne brinemo tokom rata”, rekao je premijer, tvrdeći da su “zadnja stvar koja nam je trenutno potrebna izbori”. Netanyahu je upozorio da će unutarnja politička podjela u Izraelu igrati na ruku Hamasu.

Opoziciona stranka Yesh Atid objavila je saopštenje u kojem je premijerove komentare opisala kao „još jedan nastup nepodobnog premijera koji je, po svemu sudeći, odavno izgubio povjerenje javnosti i nastavlja bježati od odgovornosti za najveći neuspjeh jevrejskog naroda od holokausta.”

“Izraelu su potrebne promjene. Izbori su redosled dana”, tvrde u stranci.

Benjamin NetanyahuHamasIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Zadržimo mi Bibija dok ne obavi svoj posao da napokon zaokružimo svoj Lebensraum, a onda ćemo ga smijeniti i reći da je za sve on kriv zadržavajući aureolu svetih i odabranih.

Jest, kako da ne, čitav Bliski Istok žudi za osvetom, a ionako velika mržnja koja je rasla zadnjih 75 godina se sada produbila do Marjanske brazde, a od saveznika u svijetu ostadoše im tek izuzetni i ovi bezlični EU aparatčici koje oblikuješ po potrebi Washingtona kao lego kocke.

tuf
2 mjeseci prije

Nikakav bitan pomak ne bi se dogodio taman i da ‘centristički’ Yesh Atid dođe na vlast, njihov Lapid daje izjave koje su samo filtrirane da ne spominju etničko čišćenje – mantra o “osiguravanju da se ne ponovi” ostaje.

Mahatma
2 mjeseci prije

Oće li suspendirati izbore kao njegov plemenski kolega iz Ukrajine?

Max
2 mjeseci prije

Čisto sumnjam.

gigi pinna
2 mjeseci prije

Hahaha, “Izraelski institut za demokraciju” – Monthy Python i Alan Ford u 5.-oj brzini.

xyz
2 mjeseci prije

Dat če mu priznanja i dobru penziju. Bit če prozvan za največeg izraelskog heroja. Obavio je prljav posao, a ostali židovi če se pravdati, da oni nisu prljali ruke, i dvolično tvrditi, da duboko žale za Palestincima.

goran
2 mjeseci prije

predsjednika premijera ministra obrane i sve generale države izrael koji su zaduženi za genocid pohapsit,izručit haggu sudit im za genocid i zatvorit ih u najdublju rupu u zemlji da nikad više ne vide ni9 sunce ni mjesec.

Roccos
2 mjeseci prije

Bilo kako bilo,Jan Bibijan Sotonjahu svakako gubi na duže staze.

No.1
2 mjeseci prije

Muslimani moraju na primjeru Palestinaca spoznati, da golgotu koju Palestinci doživljavaju danas, sutra če doživjeti svi ostali muslimani. To je tek početak generalnog genocida protiv arapskih, a možda čak i do svih muslimana.
Jedino rješenje je islamski sveti rat (totalni Džihad) protiv zapada i židova uopče.
Ako židovi sljede svoje proročanstvo, da če zavladati svetom, moraju znati da postoji i proročanstvo, da če kineski, pravoslavni i islamski svet stvoriti jak savez i u teškom ratu uništiti židovsku-američku pošast.

samo u prolazu
2 mjeseci prije

Svrgnut? Sto to znaci? Izveden pred medjunarodni sud i optuzen za ratne zlocine?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI