Netanyahu isključuje prekid vatre u Gazi

Benjamin Netanyahu
10 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kategorički je odbacio ideju o prekidu vatre u Gazi, izjednačavajući svaku pauzu u neprijateljstvima s pobjedom Hamasa tokom konferencije za novinare u ponedjeljak.

” Pozivi na prekid vatre su pozivi Izraelu da se preda Hamasu, da se preda terorizmu, da se preda varvarstvu “, rekao je Netanyahu novinarima, obećavajući: ” To se neće dogoditi. ”

„ Kao što Sjedinjene Države ne bi pristale na prekid vatre nakon bombardovanja Pearl Harbora ili nakon terorističkog napada 11. septembra, Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava s Hamasom nakon užasnih napada 7. oktobra“, nastavio je.

“ Danas povlačimo granicu između civilizacijskih snaga i snaga varvarstva ”, izjavio je Netanyahu, tvrdeći da se zemlje koje nisu uspjele pridružiti Izraelu u “ ratu za našu zajedničku budućnost ” stavljaju sebe u opasnost.

“ Ako Hamas i Iranska osovina zla pobijedi, vi ćete biti njihova sljedeća meta ”, upozorio je on, obećavajući da će se boriti dok palestinska militantna grupa ne bude zbrisana.

Za razliku od Hamasa, za koji je tvrdio da je namjerno gađao civile odsijecanjem glava, silovanjima i drugim zločinima, premijer je insistirao da se Izraelske odbrambene snage (IDF) trude da izbjegnu ubijanje palestinskih civila. ” Čak i najpravedniji ratovi imaju nenamjerne civilne žrtve “, rekao je.

Međunarodni posmatrači za ljudska prava više puta su osuđivali Izrael zbog kolektivnog kažnjavanja civilnog stanovništva Gaze, navodeći namjerno gađanje bolnica, škola i druge civilne infrastrukture i uskraćivanje hrane, vode, lijekova i struje kao kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Izrael je tvrdio da Hamas koristi civilne objekte kao živi štit i upravlja isporukom humanitarne pomoći.

Generalna skupština UN-a donijela je u subotu rezoluciju kojom se poziva na hitan prekid vatre u Gazi. Samo 14 država članica – uključujući Izrael i SAD – usprotivilo se toj mjeri, dok je 45 bilo uzdržano. Izrael je od tada rasporedio tenkove u Gazu kao dio planirane kopnene invazije.

Od objave rata Hamasu nakon iznenadnog napada te militantne grupe 7. oktobra, Izrael je navodno ubio preko 8.300 Palestinaca. Tijelo UN-a za ljudska prava optužilo je zapadni Jerusalem za ratne zločine, uključujući genocid, opisujući naredbu za evakuaciju izdanu za više od milion stanovnika sjeverne Gaze kao tanko prikriven pokušaj etničkog čišćenja pod maglom rata.

Prošle sedmice, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres primijetio je u govoru u Vijeću sigurnosti da se Hamasov napad nije dogodio “ u vakuumu ” i osudio Izrael za “ 56 godina zagušljive okupacije ” koju je nanio palestinskom narodu. Izrael je potom obećao da će odbiti zahtjeve za vizu od strane zvaničnika UN-a, optužujući Guterresa da pokušava opravdati napad Hamasa.

Benjamin NetanyahugazaHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Sada više i nemre drugačije … Otišlo sve u p.m. 😈 … Vežite se … POLEČEMO 🤖

hiber
6 mjeseci prije

Čudne su to i izopačene logike. Eto, čeka se da Muslimani Židovima vrate Medinu već 1400 godina. Međutim, nista od toga. Kazu, pobili smo sve one prve, a sada ovi drugi Aškanezi, Japanezi, Palestinijazi, tko zna tko traže da vratimo. Nisu to isti, mi smo one prve pobili, a ovo su drugi. Međutim, zanimljivo je da su na jednoj strani globalističke organizacije, a na drugoj Izrael i da sada Logično citira UN agencije za Palestince koje sa 40.000 zaposlenih imaju ogromne interese da se suluda neprijateljstva nastave. Toliko je love skucano, da je svaki Palestinac mogao imati kuću na Ibici i jos bi mu doteklo. Dok to ne shvatite, malo koristi od ovakvih tekstova.

ante
6 mjeseci prije

Boli ga kujac, ne gine ni on, a ni njegova djeca!

Nekoime
6 mjeseci prije

Oprosti Dolfi. bio si u pravu.

Drago
6 mjeseci prije

Smece jedno.Je..t ce tebe i tvoju svet knjigu Talmud

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI