Netanyahu je štitio Hamas

Benjamin Netanyahu
4 komentara

Benjamin Netanyahu imao je “neobičnu simbiozu” s palestinskom militantnom grupom Hamas koja je vladala Gazom decenijama dok je bio premijer Izraela, objavio je Washington Post (WaPo) u nedjelju, pozivajući se na mnoštvo stručnjaka za Izrael.

Političar je navodno smatrao da je Hamas koristan za odugovlačenje izraelsko-palestinskog mirovnog procesa i za remećenje uspostavljanja palestinske države, tvrdi list.

Netanyahu, koji je vodio izraelsku vladu bez prekida između 2009. i 2020., a zatim se vratio na vlast u decembru 2022., više puta je obećavao da će uništiti Hamas tokom svog mandata, ali je umjesto toga vodio politiku koja je pomogla grupi da zadrži kontrolu nad enklavom, izvještavaju američki mediji. .

Kabineti premijera pristali su na transfer novca iz Katara koji se koristi za isplatu javnih plata u Gazi, poboljšanje lokalne infrastrukture i navodno čak finansiranje operacija Hamasa, navodi se, dodajući da je, pod Netanyahuom, Izrael također odobrio periodično puštanje zatvorenika na slobodu od čega je navodno koristila i grupa.

“U posljednjih deset godina, Netanyahu je radio na blokiranju svakog pokušaja rušenja Hamasa u Gazi”, rekao je za WaPo izraelski istoričar Adam Raz, koji je proučavao odnose između premijera i militantne grupe, nazivajući to “čudnim savezom” koji bi mogao imati završnicu nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra i izraelskom vojnom operacijom u Gazi koja je uslijedila.

Cilj Netanyahuove politike je navodno bio podijeliti Palestince, prepustiti Hamasu da vlada Gazom i prepustiti svojim rivalima iz palestinskih vlasti da kontrolišu Zapadnu obalu. Sukob između dvije grupe učinio je nemogućim dogovoreno rješenje dvije države, tvrdi WaPo, dodajući da je to također omogućilo premijeru da u potpunosti odbaci palestinsko pitanje.

„Bez jedinstvenog rukovodstva, Netanyahu je mogao reći da ne može napredovati u mirovnim pregovorima“, rekla je Dahlia Scheindlin, izraelska anketarka i politička analitičarka. “To mu je omogućilo da kaže: ‘Nema s kim razgovarati’.” Umjesto toga, on se fokusirao na sukob Izraela s Iranom i na ekonomski razvoj, dodaje Post, citirajući Netanyahuovog biografa Anshela Pfeffera.

“Netanyahu je uvijek smatrao da je palestinski sukob smetnja koja se koristi kao pitanje klina u Izraelu”, rekao je Pfeffer za list. Prema pisanju Posta, premijer je posebno nastojao spriječiti bilo kakvo pomirenje između Hamasa i palestinskih vlasti usred očiglednog zbližavanja 2018. Međutim, nije dao nikakve detalje o tom pitanju.

Ured premijera odbio je dati bilo kakve komentare američkim novinama, ali im je jedan izraelski zvaničnik rekao, pod uvjetom da ostane anoniman, da je Netanyahu “udario Hamas jače od bilo kojeg premijera u istoriji”. Iako premijer nije ranije uništio grupu, to je bio nešto što je njegov “ratni kabinet” radio nakon 7. oktobra, dodao je zvaničnik.

Izrael je vodio tri velike vojne operacije u Gazi pod Netanyahuovim vodstvom, koje su bile 2012., 2014. i 2021. godine. Sve su se na kraju završile dogovorenim prekidima vatre zbog kojih je grupa ostavila kontrolu nad enklavom.

Benjamin NetanyahugazaHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
5 mjeseci prije

Svaka kvočka štiti svoje pile…

A zar simbioza eu ropske vrhuške sa našom “vladom” nije također čudna? ….izdajice svog naroda ne moraju biti militantne (ako gazde to ne traže)… i naravno, kada posluže i odsluže, svi završavaju jednako.

Max
5 mjeseci prije

Mossad i Shinbet su osnovali Hamas kako bi potisli PLO.

xyz
5 mjeseci prije

Izrael je planski stvorio Hamas, da dobije razlog za izseljenje Palestinaca. To je organizovani holokavst nad Palestincima, koji su u stvari veči genski semiti od današnjih evropeiziranih Izraelaca. Tako da možemo slobodno reči da su današnji Izraelci najgori antisemiti. Oni prave semite (arape) mrze do dna duše.

Nostradurus
5 mjeseci prije

Ovak Izrael ima jeftinu radnu snagu i drži narod u konstantnoj ratnoj krizi da bi podržavao imperijalizam cionista na bliskom istoku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI