Netanyahu kaže Bidenu da se ne miješa u izraelske poslove

Netanyahu i Biden
5 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgovorio je nakon što je predsjednik Joe Biden izrazio zabrinutost zbog predloženih pravosudnih reformi u Izraelu, inzistirajući da će njegova zemlja sama donositi odluke i da neće podleći “pritisku iz inozemstva”.

U nizu tweetova podijeljenih u utorak navečer, Netanyahu je istaknuo da poznaje svog američkog kolegu “više od 40 godina” i pohvalio Bidena za njegovu “dugogodišnju predanost Izraelu”. Međutim, pozvao je Washington da se ne miješa u unutarnje stvari njegove zemlje, nakon što je Biden rekao da je “vrlo zabrinut” zbog nadolazećih zakonskih promjena.

“Moja administracija predana je jačanju demokracije vraćanjem odgovarajuće ravnoteže između tri grane vlasti, što nastojimo postići putem širokog konsenzusa”, rekao je Netanyahu, dodajući “Izrael je suverena zemlja koja svoje odluke donosi voljom svojih ljudi, a ne na temelju pritisaka iz inozemstva, uključujući i one od najboljih prijatelja.”

Kontroverzna reforma pravosuđa omogućila bi izraelskom parlamentu da poništi odluke Vrhovnog suda jednostavnom većinom glasova, potez za koji kritičari kažu da će oslabiti tradicionalnu provjeru pravosuđa nad moći vlade. Reforma je potaknula velike prosvjede diljem Izraela i izazvala kritike nekih stranih država, uključujući bliske saveznike poput SAD-a.

Međutim, u ponedjeljak je Netanyahu najavio da će vlada uzeti “timeout” za prijedlog do sljedeće sjednice Knesseta, nadajući se da će dodatno vrijeme pomoći zastupnicima da “postignu sporazum o zakonu”. Unatoč tome, odluka nije zaustavila kritike reforme.

Obraćajući se novinarima ranije u utorak, Biden je zamoljen da komentira zakonsku promjenu, rekavši da se nada da će Netanyahu “odstupiti” od plana prije nego što on postane zakon, dodajući “Oni ne mogu nastaviti ovim putem”.

“Kao i mnoge snažne pristaše Izraela, vrlo sam zabrinut i zabrinut sam da će oni to shvatiti”, nastavio je. “Nadajmo se da će premijer djelovati na način da može pokušati pronaći neki istinski kompromis. Ali to tek treba vidjeti.”

Predsjednik je također istaknuo da Netanyahu neće biti pozvan u posjet Bijeloj kući “u bliskoj budućnosti”, unatoč njegovom nedavnom ponovnom izboru za premijera – njegovom trećem mandatu na toj poziciji.

Dok se čini da Bijela kuća eskalira svoje kritike izraelske politike, republikanski guverner Floride Ron DeSantis priprema se za put u Jeruzalem sljedećeg mjeseca, gdje će održati uvodni govor na događaju čiji su domaćini Jerusalem Post i Muzej tolerancije. Iako DeSantis tek treba službeno najaviti predsjedničku kandidaturu 2024., naširoko ga se smatra glavnim kandidatom među potencijalnim republikanskim kandidatima i postao je popularan među konzervativcima zbog svog glasnog protivljenja mandatima u vezi s Covid-19.

Ured guvernera iskoristio je svađu između Bidena i Netanyahua uoči njegova posjeta, izjavivši da “Florida služi kao most između američkog i izraelskog naroda” u vrijeme “nepotrebno zategnutih odnosa” između Izraela i Sjedinjenih Država.

BidenIZRAELNetanyahuReformaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ahmat Sila
1 godina prije

Lopov lopovu prijeti…..

Kardinale
1 godina prije

Haha

Max
1 godina prije

Gospodar ukorio slugu.

Ahmat Sila
1 godina prije

Nema tu ništa čudno. Par židovskih bogataša vlastiti cjelu USA i radi s njom što hoče.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI