Netanyahu od Putina tražio odgovor o planovima Irana nakon rata u Siriji?

Vladimir Putin - Benyamin Netanyahou
13 komentara

Dan prije turskog predsjednika Erdogana je 9. ožujka Moskvi službeno posjetio izraelski premijer Benjamin Netanyahu. I dok se Erdogan fokusirao na ekonomsku suradnju, a sirijsko pitanje sveo na nastavak kontakata između ruske i turske vojske, napominjući da je turska “crvena linija” status kurdskih YPG snaga kao terorističke organizacije, Netanyahu je bio puno otvoreniji.

“Kada pošast sunitskog ekstremizma kojeg predstavljaju Al-Qaeda i ISIL bude poražena, Sirija bi mogla postati poligon šiitskog ekstremizma usmjerenog protiv Izraela”, rekao je Netanyahu ruskom predsjedniku Putinu u Moskvi i pozvao ga da “obuzda Iran”.

No, Teheran je ključni saveznik sirijskog naroda i predsjednika Assada. Što bi Putin mogao obećati Izraelu, a da to može i napraviti? Malo toga, jer su iranski borci, Hezbollah i njihove savezničke milicije iz Iraka i Afganistana jedan od stupova sirijske obrane na kopnu.

Mediji su izvijestili da je dan nakon Netanyahua Kremlj posjetio turski predsjednik Erdogan. U samo dva dana se ruski predsjednik sastao s tri visoka političara. U četvrtak je razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i njemačkim ministrom vanjskih poslova Sigmarom Gabrielom, a u petak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Tema oko kojih se raspravljalo su bile uglavnom stanje u Siriji, piše njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung, iako je Erdogan veliku pozornost posvetio ukidanju ruskih sankcija i zajedničkih rusko-turskih projekata.

Izraelski premijer je tražio od Rusije da utječe na Iran, ruskog saveznika u sirijskom sukobu, ali u prvom redu se zanimao hoće li iz Sirije otići Hezbollah, libanonski pokret otpora koja prima sredstva i oružja iz Irana.

Netanyahu je izjavio kako Teheran “na Golanskoj visoravni nastoji otvoriti front protiv Izraela”.

Prioritet Erdogana su bili ekonomski odnosi s Rusijom, koji su ozbiljno narušeni nakon obaranja ruskog zrakoplova 2015. i kada su u Kremlju uveli trgovinski embargo protiv Turske. No, embargo ne igra nikakvu kakvu ulogu u izvozu oružja i opskrbi energijom. Naime, Turska pregovara s Rusijom o kupnji obrambenih sustava S-400, a uz rusku pomoć će graditi nuklearnu elektranu.

Putin i Erdogan su razgovarali i o sukobu u Siriji. Turska ima veliki utjecaj na islamističke skupine na sjeveru Sirije, što se vidjelo po obustavi napada na položaje sirijske vojske i ruskih specijalnih snaga nedavno raspoređenih zapadno od Manbija.

Kako piše The Wall Street Journal, uoči sastanka u ruskom glavnom gradu je Benjamin Netanyahu pohvalio ruske napore u borbi protiv Al-Qaede i takozvane “Islamske države” u Siriji, ali je izrazio zabrinutost “kako bi nakon poraza kuge sunitskog ekstremizma, kojeg predstavljaju ove dvije terorističke skupine, Sirija mogla postati poligon za proiranski šiitski ekstremizam”.

“S obzirom na veliki udio ruskog govornog stanovništva u Izraelu i činjenice da su odnosi Netanyahua s predsjednikom Donaldom Trumpom bolji od onih koje je imao s Barackom Obamom, izraelski premijer se našao jedinstvenom položaju koji mu može omogućiti da posluži kao posrednik između Sjedinjenih Država i Rusije”, rekao je izraelski politički analitičar Mitchell Barak.

“Ruski analitičari vjeruju da veze Moskve s Iranom nisu jake. Iako Rusija s Iranom usko surađuje u Siriji i Afganistanu, taj je savez uglavnom situacijski”, uvjeren je izraelski analitičar.

“Benjamin Netanyahu je posjetio Moskvu, tražeći od ruskog predsjednika jamstva da će ruska prisutnost u Siriji pomoći Izraelu da zaustavi svog najvećeg neprijatelja, Iran, koji iskorištava kaos kako bi konačno dobio uporište na sjevernoj granici Izraela”, piše The Washington Post.

“Iako Rusija nije zadovoljna s nekim od strateških ciljeva Irana u poslijeratnoj Siriju, nejasno je koliko Putinu može ići u prilog da pomogne Izraelu i spriječi Iran da razvije sferu utjecaja od Teherana, preko Sirije i Iraka, do Libanona”, piše američki list.

Izrael je u više navrata Vladimiru Putinu poručio da je njegova “crvena linija” spriječiti Iran da podržava libanonski Hezbollah i druge šijitske skupine.

Moskva je odbila službeno komentirati daljnju sudbinu iranskih snaga u poslijeratnoj Siriji.

“Putin nema kapacitete ili namjeru da isključi Iran iz procesa poslijeratne Sirije, jer je uloga Irana u pomoći Assada daleko važnija od uloga Rusije”, kaže ruski analitičar za vanjsku politiku Vladimir Frolov, inače kolumnist koji piše za prozapadni The Moscow Times, The Huffington Post i The Guardian.

Neka od izvješća navodno potvrđuju da je vojska Iranske revolucionarne garde u blizini granice okupiranog dijela Golanske visoravni, kojeg je Izrael zauzeo 1967. godine, a u srijedu su iračke šiitske milicije Harakat Hezbollah Al-Nujaba navodno proglasile stvaranje “Brigade za oslobođenje Golana“.

Vjeruje se da je Izrael nedavno tajno proveo nekoliko zračnih udara u Siriji, a ciljevi su bili skladišta oružja i projektila Irana i Hezbollaha. Rusija nije komentirala ove udare, ali si i informacije s terena bile proturječne. Bilo je govora o brzim udarima provedenih s okupiranog dijela Golana, kao i da su islamističke skupine topništvom gađale objekte koji su navodno bili skladišta tog oružja.

“Putin je podržao Assada, što je dio njegove politike, ali najvjerojatnije neće biti spreman podržati aktivne vojne akcije od strane Izraela”, piše The Washington Post.

“S obzirom na sve to, teško da Putin išta može obećati Netanyahuu. Oni bi mogao puno, vjerojatno i učiniti, ali je u situaciji da to ne može napraviti”, za američki list je rekao Vladimir Frolov.

Francuski Libération piše kako je tijekom susreta Vladimir Putin izraelskom premijeru čestitao nadolazeći blagdan Purim, kojim se slavi neuspjeli pokušaj Perzijanaca prije 2500 godina da se uništi židovski narod, a Netanyahu je čestitke iskoristio da optuži Iran.

“I danas postoje pokušaji nasljednika drevne Perzije, Irana, da uništiti židovsku državu. Oni otvoreno tako nazivaju svoje balističke projektile. Želim nedvosmisleno navesti da je Izrael danas država s jakom vojskom, te da se možemo zaštitili. No, strah od radikalnog šiitskog islama prijeti ne samo nama, nego i cijeloj regiji i svijetu”, samouvjereno je izjavio Netanyahu.

Međutim, Putin mu je odgovorio da je Purim davna povijest. Ruski predsjednik je u šali primijetio “kako se to dogodilo pet stoljeća prije Krista”.

Mi živimo u drugačijem svijetu i sada ćemo govoriti o njemu“, odgovorio je Putin izraelskom premijeru.

Nakon sastanka s ruskim predsjednikom, izraelski premijer Netanyahu je objavio priopćenje koje uključuje četiri važne točke u pregovorima. Izrael je od Rusije zatražio da “riješi problem Irana i Hezbollaha u Siriji”.

Netanyahu stigao u Moskvu samo zbog toga i time je počeo njegov govor tijekom posjete. Na kraju je završio izravnom prijetnjom “kako će uništiti Iran i libanonski Hezbollah”.

“Mi se kategorički protivimo vojnoj prisutnosti u Siriji Irana i njegovih sluga”, rekao je Netanyahu.

“Kao prvo, imao sam važan sastanak s predsjednikom Putinom i jasno je da se Izrael ne protivi rješavanju situacije u Siriji, ali mi se kategorički protivimo mogućnosti u kojoj će se u Siriji zadržati vojna nazočnost Irana ili njegovih sluga. Mislim da je to definitivno razjašnjeno. Iz mog iskustva rada s predsjednikom Putinom, gdje nikada nije bilo nesporazuma, konačno je to zapravo shvatio. Drugo, informirani da se završava provedbe povijesnog sporazuma između dvije zemlje i bit će nastavka dogovora oko pomoći ratnim veteranima. Zahtjevi za rješenje bolnih problema ovih ljudi će biti riješeno do 9. svibnja. Tako mi je rekao predsjednik Putinu. Treće, razgovarali smo niz bilateralnih gospodarskih pitanja i drugih bilateralnih pitanja. I četvrta tema koju sam otvorio je bila sudbina dva izraelska državljana koje drži Hamas. Pitao sam predsjednika Rusije da nam pruži humanitarnu pomoć u ovom pitanju, a on je obećao da će nam pomoći”, rekao je Netanyahu novinarima u Moskvi.

Međutim, prilično je čudno da Netanyahu hvali borbu protiv Al-Qaede i takozvane “Islamske države” u Siriji, a najveći mu je problem prisutnost stranih boraca koji se na poziv sirijske vlade na terenu bore protiv terorizma.

S druge strane, Izrael nema ništa protiv vojnog prisustva u Siriji islamističkih milicija ili državljana Saudijske Arabije, zaljevskih monarhija, Turske i njihovih “pomagača”, NATO pakta i drugih kolonijalnih trupa.

Naravno, vrana vrani oči ne vadi, a politika Izraela i Zapada je uništenje jedinstvene i neovisne sirijske države, posljednjeg bastiona arapskog svijeta i palestinskog pokreta otpora. Sirija je ključno antikolonijalno uporište i zbog toga je najvažniji cilj Izraela, Zapada, Saudijske Arabije, zaljevskih monarhija i Turske bio potaknuti i rasplamsati rat u Siriji.

Izrael je, naravno, jedan od glavnih poticatelja. Izrael, ali ne samo, kladio se na poraz Assada i raspad Sirije. Međutim, rat se razvio u sasvim drugačijem scenariju i sada Netanyahu mora ići u Moskvu, kako bi tamo pitao što će nakon rata u Siriji biti s Irancima i Hezbollahom?

Hezbollah izlazi iz ovog rata uz nezamjenjive ljudske gubitke, ali se u vojnom smislu nadogradio i stekao velika iskustva u gotovo svim vrstama strateških operacija.

Čudno je, ali istovremeno i istinito, da ruski državni mediji svim sredstvima pokušavaju ne spominjati ni libanonski pokret otpora, kao ni Irance, iako svatko tko barem malo razumje problem zna da je Assad opstao isključivo zahvaljujući njima.

Manjak službenog odgovora Izraelu na ovu temu mnogi tumače da Rusija ima spremnu verziju manevra u određenom trenutku, iako nitko ne može znati što će u Kremlju točno odlučiti.

Iako se može reći da se ciljevi Rusije i Irana u Siriji ne podudaraju u potpunosti, nema sumnje da je Putin odavno “pročitao” Benjamina Netanyahua i sukladno tome se Izrael treba pripremiti na službeni odgovor Moskve, ali ne kroz šalu, kao što je bilo prilikom službenog susreta dva lidera u Kremlju.

Posjetapregovori
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Osoba C
7 godine prije

Sve učestalije posjete ruskom predsjedniku, pokazuju, da unatoč medijskom ratu protiv Rusije, oni kojih se to tiče dobro znaju tko je taj bez koga se ne može.

Alen
7 godine prije

Pravac Kuds !

rus
7 godine prije

hahhaha, svi kod putina na raport, tipa kao ona scena iz kuma 1, kad kćerinom vjenčanju, korleoneu dolaze ljudi i mole ga za usluge

karantanac
7 godine prije

Mora nam biti jasno da je ruska podrška Assadovoj Siriji čista ljubav iz interesa;Rusiji trebaju vojne baze na Levantu.Međutim veze Rusije i Izraela su nešto nama nedokučivo ali vrlo prisutno, trajno i tajnovito.
Saradnja Irana i Rusije takođe je iznuđena trenutnom geopolitičkom situacijom i opterećena je obostranim nepoverenjem koje seže u vrme SSSR-a i Tudeh partije.

davor
7 godine prije

Neka Netanyahu pred međunarodnim sudom pravde objasni kako umiru i kako će umirati iranski znanstvenici u naponu snage i mladosti. Netanyahu je smeće od čovjeka, štoviše brojni Izraelci i Židovi diljem svijeta će se složiti s tim..

dalmata
7 godine prije

Sorta ka sta je Izrael razumi samo kad dobije saku po surli.Izraelci su krvavih ruku do lakta,privrtljivi i lazivi,Najeba je oni ko sa njima tikve sadi.Kako se vidi iz samog clanka,Rusi drzu i skare i sukno.Licemjeri izraelskog kalibra ne bi dosli cvilit da in guzica ne cini jakove,jakove.Prosla su vrimena kad su mogli jist govna kako ih volja.Hezbolah je u Siriji izbrusija(uz Rusku pomoc)ostricu i posta vojska od koje cvika cionizam.Kako je receno.Veliki Vladimir nista nije garantira cionisti,jer je isti i dosad radija podmuklo,i dalje ce radit isto,Partnerstvo sa fantasticnim extra borcima Hezbolaha i (kome pravo kome krivo gotovo velesili,u ekonomskom,obrazovnom,vojnom i tehnoloskom smislu)Irancima,Rusi imaju sigurne bokove.Ne zaboravite da se Zidovi aktivno ukljucuju,naoruzaju i obucaju zemlje ka sta je Gruzija,dakle mutu vodu na samoj granici Majke Rusije. Siguran sam,da ce svi ono koji su se debelo zamirili ruskoj naciji,vrlo brzo imat priliku dobit povrat “kredita”sa obilatim kamatama,kad tad

Tedi
7 godine prije

Situacija i buducnost po Izrael nije ni malo ugodna,kao da je proslo vrijeme busanja u prsa sa sve kombinatorikom udaljiti Rusiju iz svjetske trgovine naftom.Boji se NJatanajahu i drugih probleme osim Hezbolaha,petrodolar je uvelike bio kontroliran od Izraela,pa sta oni drugo imaju za prodati osim sto su bili strazari prodaje nafte i vojskom je banili.SA pod njihovom kontrolom gubi primat u izvozu nafte jer Iran sada dobija primat,no to se ne prica za medije,mora biti malo tajnovitosti.A Kremlj inzisira na medunarodnim sporazumima i dogovoru.Kolac je na stolu i sada Putin reze kvote prema zaslugama.E parice,parice su jce od Boga,zato se Putin i nasalio ono sa Perzijom pre Krista.

Perun
7 godine prije

Šta se imaju tom Ćivutu polagati računi? Moderni Izrael je teroristička država nastala terorizmom i otimačinom tuđe zemlje. Osim svoje verzije judaizma nikakve veze oni nemaju sa starim kraljevstvom Izrael kralja Solomona. Oni su Khazari sa Kavkaza koji su prihvatili judaizam i prilagodili ga svom mentalitetu. Sasvim je u redu da imaju državu ali ne na ovakav način. Neka se prouče mape Khazarije pa neka UN i države koje su danas u posjedu teritorija vide kud će s njima. Jedini cilj stvaranja Izraela je da bude faktor nestabilnosti u regiji punoj nafte. Cionist Kissinger otvoreno je priznao da Izrael dugoročno nema šanse za opstanak. Da nemaju američke vojne pomoći i da su Arapi jedinstveni davno bi Izrael bio izbrisan sa mape ali i u takvoj situaciji kad su neke arapske monarhije bliže Izraelu nego Palestincima oni mogu samo produžavati svoju agoniju. U pravu su oni koji tvrde da je rješenje… Čitaj više »

tuf
7 godine prije

Putinu bi najbolji potez bio uspostaviti stalnu vojnu prisutnost u Siriji – geostrateski je pozeljno da tamo zadrzi pomorsku bazu i sagradi nove (u neposrednoj blizini Golana) kojima bi se Izraelu jamcila tampon-zona, istovremeno odrzavajuci dobre odnose sa Sirijom ali i Iranom (koji bi se mozda malo osjecao sputan, ali s diplomacijom i paketom benefita se to moze ispeglati).

Starac
7 godine prije

Perzijanci su dvaput spasili Židove a ne nastojali ih zatrti! Prvi put kad su zauzeli Babilon 537 p.n,e. I oslobodili ih i ropstva Babilonaca. Drugi put kad ih je perzijski kralj Ahasver ili na perzijskom Kserkso I spasio od Hamana koji je bio Agagit doduše njegov glavni knez koji ga j spletkama zaveo da donese zakon kojim bi se pobili svi Židovi. Ali mu je onda glavna žena-kraljica Estera koja je bila Židovka uspjela razotkriti zle namjere Hamana tako da Ahasver na vrijeme donosi novi zakon kojim Židovima daje pravo na samoboranu i uzimanje svih dobara njihovih neprijatelja. Zakon je napisao novi satrap Mordokaj koji je zamijenio Hamana, a koji je Židov. U očiglednoj pobjedi mnogi pripadnici drugih naroda se izjašnjavaju iz straha kao Židovi jer su uslijed božanskih začuđujićih promjena uvidjeli da iza svega stoji Živi Bog. Dakle Parzijanci nisu htjeli uništiti Zidove nego je to bila spletka u… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI