Netanyahu otkrio plan ‘Dan poslije Hamasa’

Netanyahu
8 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zvanično je predstavio svoj plan za budućnost Gaze nakon okončanja sukoba s Hamasom, stavljajući snažan naglasak na “deradikalizaciju” palestinske enklave.

Dokument na jednoj stranici pod nazivom “Dan nakon Hamasa” dostavljen je izraelskoj vladi na raspravu u četvrtak, u kojem se navode predložene akcije za trenutni, srednjoročni i dugoročni rok.

Ponavlja se Netanyahuov stav da će Izraelske odbrambene snage “nastaviti rat do potpunog uništenja vojnih kapaciteta i vladine infrastrukture Hamasa,” i dok se izraelski taoci ne vrate i dok se ne uspostavi čvrsta sigurnosna arhitektura.

Srednjoročno, premijer želi da Izrael “održi operativnu slobodu djelovanja” u enklavi iz sigurnosnih razloga, bez ikakvog vremenskog ograničenja. “Doći će do potpune demilitarizacije u Pojasu Gaze bilo kakvog vojnog kapaciteta, mimo onoga što je potrebno za potrebe održavanja javnog reda . ”

Netanyahu je također predložio da se zadrži “južno zatvaranje” granice Gaze i Egipta kako bi se spriječilo bilo kakvo krijumčarenje u enklavu, napominjući da bi perimetar trebao biti čuvan u saradnji s Kairom i uz pomoć SAD-a.

Plan predlaže da se odgovornosti civilne uprave daju „lokalnim službenicima“ sa iskustvom u rukovođenju koji nisu vezani ni za jedan subjekt koji podržava terorizam.

U međuvremenu, visoki izraelski zvaničnik rekao je za Times of Israel da se jevrejska država protivi učešću Palestinske uprave (PA) sa Zapadne obale u upravljanju Gazom. On je navodno rekao da iako je PA u sukobu s Hamasom od protjerivanja iz Gaze 2007. godine, još uvijek nije osudila raciju 7. oktobra.

Netanyahuov plan također naglašava da će Izrael “nastaviti da se protivi jednostranom priznanju palestinske države”.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova suprotstavilo se Netanyahuovom planu, tvrdeći da on u suštini znači “ponovnu okupaciju” Gaze i opstruiranje napora za uspostavljanje palestinske države. “Netanyahuov plan služi njegovom interesu da produži rat kako bi ostao na vlasti”, dodaje se.

Hamas je pokrenuo iznenadni upad u Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 Izraelaca. Prema zvaničnim podacima, više od 29.000 Palestinaca ubijeno je u operaciji IDF-a u Gazi koja je uslijedila

HamasIZRAELNetanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Drugim riječima, puni konc-logor Gaza želi se potpuno isprazniti od domicilnog stanovništva.

A onda – u poznatom židovskom stilu – sve palestinsko srušiti i graditi židovska naselja u Gazi.

Mrčikola
2 mjeseci prije

Nema ovo veze s Hamasom…ovo netko iz režije podyebaje “Džoa”.😁

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Day after – nećeš postojati !

No.1
2 mjeseci prije

Ovaj če na kraju zabraniti rječ “Palestinac” i zabraniti da propaganda Palestince spominje u bilo kojem okviru. Jednostavno če jih izbrisati fizički i istorijski, kao da nikad nisu postojali.
Tko je sledeči na redu?

Max
2 mjeseci prije

Taj dan neće svanuti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI