Netanyahu raspustio ratnu vladu

Benjamin Netanyahu
14 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu raspustio je ratnu vladu koja nadgleda sukob u Gazi nakon što je ključni član, penzionisani general Benny Gantz, podnio ostavku iz vanredne vlade, javljaju mediji. Premijer je, kako se izvješćuje, najavio taj prelazak ministrima na sjednici kabineta u nedjelju.

Gantz, bivši ministar odbrane bez portfelja koji je ušao u ratni kabinet ubrzo nakon početka sukoba s palestinskom militantnom grupom Hamas prošlog oktobra, najavio je ostavku ranije ovog mjeseca, navodeći neslaganje s Netanyahuovom politikom.

” Kabinet je bio u koalicionom sporazumu sa [Nacionalno jedinstvo MK Benny] Gantzom na njegov zahtjev. Čim je Gantz otišao – više nema potrebe za kabinetom ”, rekao je Netanyahu, a prenose lokalni mediji.

Očekuje se da će premijer sada održati konsultacije o sukobu u Gazi s malom grupom ministara, uključujući ministra odbrane Yoava Gallanta i ministra za strateška pitanja Rona Dermera, koji su bili u ratnom kabinetu.

Ubrzo nakon Gantzove ostavke, još jedan ministar bez portfelja, bivši načelnik štaba IDF-a Gadi Eisenkot, također je dao ostavku iz kabineta, gdje je služio kao jedan od tri posmatrača. Drugi posmatrač, član Kneseta Yechiel Tropper, dao je istu najavu.

I Gantz i Eisenkot rekli su da su podnijeli ostavke zbog Netanyahuovog neuspjeha da formira strategiju za rat u Gazi.

Tokom sastanka vlade u nedjelju, Netanyahu je navodno rekao, “kako bi se postigao cilj eliminacije sposobnosti Hamasa, [ja] sam donio odluke koje nisu uvijek bile prihvatljive za vojni ešalon”, dodajući, “imamo zemlju sa vojska, a ne vojska sa državom.”

Ratni kabinet uspostavljen je 11. oktobra, samo nekoliko dana nakon što je izbio rat između Izraela i Hamasa nakon iznenadnog napada palestinske militantne grupe na južni Izrael, u kojem je ubijeno više od 1.000 ljudi, a oko 250 uzeto kao taoci. Kabinetom je predsjedavao Netanyahu, a uključivali su Gantz i Gallant, zajedno sa tri posmatrača – Dermerom, Eisenkotom i liderom stranke Shas Arijem Derijem.

Benjamin NetanyahuHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

To tko god činio u vrijeme rata , rat – gubi – neminovno ! Barem je do sada tako bilo …

Darko
4 mjeseci prije

Jeftinije je ubiti Neitanahua nego li ga preodgojiti i privesti pravdu.

Max
4 mjeseci prije

Bježe s broda koji tone.

FELIX
4 mjeseci prije

OD NETANYAHUA SE OCEKUJE DA SE BORI PROTIV TERORISTA SA SVEZANIM RUKAMA A OD NJEGA SE OCEKUJU USPESI U TOJ BORBI, KDE STE JOS VIDELI DA SE NEPRIJATELJIMA OMOGUCI SNABDEVANJE U SVEMU STO JE POTREBNO ZA NEOMETANU BORBU, AKO BI TO BIO PRAVI RAT ISRAEL NEBI BIO PRISILJEN DA VODI RACUNA O SIGURNOSTI CIVILA MEDZU KOJIMA SU POMESANI BORCI HAMASA, AKO BI BILI PRAVI BORCI ONDA SE NEBI KRILI IZA ZENSKIH HALJINA I UPOTREBLJAVALI CIVILNE OBJEKTE ZA NAPADE NA IDF STA JE VEC RUTINSKI JER ZNAJU DA ISRALEL MORA DA SLUSA AMERIKU KOJIMA NIJE U INTERESU, DA SE HAMAS UNISTI. AKO AMERIKANCI NEBI SNABDEVALI HRANOM, LJEKOVI, GORIVOM, VODOM I OSTALIM PREKO ISRAELSKE TERITORIJE RAT SA HAMASOM BI BIO VEC DAVNO ZAVRSEN POBEDOM ISRAELA. AKO DODZE DO IKAKVOG SPORAZUMA O PREKIDU VATRE TO CE BITI POBEDA TERORORISTA UZ POMOC TERORA I KAPITULACIJA ISRAELA..

Sardelino
4 mjeseci prije

Odavno sam u početku sukoba rekao činjenicu da ne postoji mogućnost da će palestinski narod napustiti svoju domovinu bez obzira na genocid kojem je podvrgnut od strane cionista.
Politika kojom se koristi Netani – Satani /proglašen i promoviran kao židovski mesija/ koja nastoji genocidom lzbaciti palestinski narod iz Gaze sa ciljem stvaranja velikog Izraela i sa namjerom da
*Hamas ostaviti na suhom, ne daje rezultate jer Hamas i dalje živi popunjavanjem redova sa civilima koji su genocidom ostali bez svoje obitelji.
Prozirnu priču koju je kao *glavoč progutao dio opće populacije da su eto cioniste sami hamsovci *primorali da ubiju desetke tisuća Palestinske djece i žena jer se kukavički skrivaju između žena i djeca je laž koju i primitivan um može dokučiti. Hamas je u tunelima a ne među ženskim suknjama.
A u tunelima osim Hamasa nalazi se i poraz cionističke vojske.

goran
4 mjeseci prije

tebe stoko jedna nacistička treba uhitit i transferirati u haag za sudjenje za genocid nad palestinskim narodom smeće jedno odvratno

Dokurčilomi
4 mjeseci prije

Godina 2025. Blizu. Jako blizu.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI