New York Times tvrdi da je u dva tjedna uništeno 20% cjelokupnog ukrajinskog naoružanja

Ukrajinska vojska
22 komentara

Zapadni tenkovi i oklopna vozila Kijeva, “svi su izgorjeli”, rekao je jedan vojnik novinama

Ukrajinska vojska izgubila je 20 posto opreme koju je poslala na bojište tijekom prva dva tjedna svoje protuofenzive, izvijestio je u subotu New York Times. Ova visoka stopa opadanja navodno je bila ključni čimbenik u odluci Kijeva da pauzira operaciju. Počevši početkom lipnja, ukrajinske snage pokrenule su niz napada duž cijele crte bojišnice od Hersona do Donjecka. Napredujući kroz minska polja i bez potpore iz zraka, ukrajinska vojska izgubila je 26.000 ljudi i više od 3.000 komada vojne opreme, prema posljednjim podacima ruskog Ministarstva obrane. Ukrajinski gubici bili su najveći tijekom prva dva tjedna ofenzive, tvrdi New York Times pozivajući se na neimenovane američke i europske dužnosnike. Ti su dužnosnici rekli da je do 20% ukrajinskih tenkova i oklopnih vozila uništeno u tom razdoblju, uključujući mnoga vozila zapadnih snaga.

Za neke postrojbe, zapadna oprema izgubljena je čak i višom stopom, nastavio je Times, pozivajući se na brojke pro-ukrajinske organizacije. Ukrajinska 47. mehanizirana brigada, jedinica koju je obučavao NATO, navodno je izgubila 30% od svojih 99 borbenih vozila pješaštva Bradley u dva tjedna, dok je 33. mehanizirana brigada izgubila gotovo trećinu od svoja 32 tenka Leopard njemačke proizvodnje u jednom tjednu.

“Svi su izgorjeli”, rekao je jedan ukrajinski vojnik koji je svjedočio uništenju najmanje šest zapadnih vozila u jednom ruskom topničkom rafalu. Drugi ukrajinski borac rekao je za Times da Bradley iz njegove jedinice svakodnevno nailazi na protutenkovske mine. Dok trupe unutar njih često prežive, vozila ostaju imobilizirana mnogo prije nego što stignu do ruskih linija. Prema riječima ruskog predsjednika Vladimira Putina, ruske snage uništile su ukupno 311 ukrajinskih tenkova od 4. lipnja. “Najmanje trećina njih, vjerujem, bili su tenkovi zapadne proizvodnje, uključujući Leoparde”, rekao je Putin za Russia 24 TV u četvrtak.

Nakon prva dva tjedna, ukrajinski zapovjednici odlučili su pauzirati protuofenzivu, a gubici su kasnije pali na 10%, tvrdi Times. Predsjednik Vladimir Zelenski priznao je pauzu ovog tjedna, ali je okrivio Zapad što mu nije dostavio dovoljno oružja i opreme za uspješnu operaciju.

S malim teritorijalnim dobitkom koji se može pokazati kao dodatak gubicima Kijeva, zapadni dužnosnici izrazili su razočaranje tempom ofenzive, prema stalnom nizu medijskih izvješća od sredine lipnja. Zelenski i neki od njegovih najviših dužnosnika i dalje inzistiraju na tome da odlučujuća faza njihove protuofenzive tek treba započeti. U međuvremenu, zapadnim podupirateljima Ukrajine ponestaje streljiva, posebno topničkih granata od 155 mm. Američki predsjednik Joe Biden priznao je ovog tjedna da nam “ponestaje” ovih granata, objašnjavajući da ga je nestašica natjerala da umjesto njih pošalje kontroverzno kazetno streljivo. SAD je također odugovlačio s odobravanjem obuke ukrajinskih pilota na borbenim zrakoplovima F-16, nešto za što Kijev inzistira da će pomoći ponovnom pokretanju posrnule protuofenzive.

BradleyrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
9 mjeseci prije

Ovo sto New York Times tvrdi ako pase rusima ovdje se objavi da su tvrdili drugacije ne bi bilo ni objavljeno aaaahahahhaaha kako providno guranje rusa u prvi plan sto odmah znaci da je ovo jednostrani medij .

Ante
9 mjeseci prije

Taj rezultat se mogao očekivati. O tome sam već prije pisao da Ukrajinska vojska ima premali broj sati vježbe na zapadnim tenkovima kao i premali broj sati vježbe Ukrajinskih vojnika koji su išli u Europske zemlje na uvježbavanje. Prozapadni navijači to nisu željeli priznati onda kao što to sada ne žele priznati. Još u Afganistanu se vidio isti rezultat kada su Talibani bez ikakvih većih problema porazili prozapadnu vojsku. Rusi provode istu taktiku kao u Siriji, povuku su na položaje koje mogu braniti i onda uništavaju neprijatelja dokle god ima koga da se bori. Još je zanimljivije kako su svi prozapadni navijaći popušili onog što se dogodilo između Wagnera i Putina. Najveća predstava za zapadni svijet. Još prije dok se šef Wagnera žalio da nema municije po internatu te vijesti su zapadni mediji rado prenosili kao porugu. Sada su wagnerove jedince predale tone i tone municije i razne opreme Ruskoj… Čitaj više »

Zlovenac
9 mjeseci prije

Biče jeftin Ruski čelik, kupit če se preko Indije… Več su svi BMW-ji iz TATA Steel. Danke Amerika.

Zlovenac
9 mjeseci prije

Dobro krave prde, pa jih treba potamanit. Kukce neču, pa mi preostaje grah. A hebote, i mene prdonju če zaklat u ime spašavanja planete.

tihobl
9 mjeseci prije

Мобилисани Украјинци се жале да их под пратњом воде на линију фронта, као последње педере.

„Јуче смо чекали митраљезе и комплете прве помоћи. Одводе нас у Кременну кроз Харков, као осуђенике – без оружја, под стражом, као последње педере”, жале се укропи.

NECIJEPLJENI PUTINOV OBOZAVALAC
9 mjeseci prije

hiber, debeli djuro i company prikljuceni na aparate u sigurnosti septicke jame, disite duboko, ukronarkofili, bute crkli od muke

Max
9 mjeseci prije

Rusi pričekaju da stignu i lupaju.

nessy
9 mjeseci prije

Steta te jadne mladosti. Idiot Zelenski ne shvaca da ne mozes glavom kroz zid. No, mora pokazati napredak gazdama, jer ce se slavine naglo zatvoriti. Nije mu lako.

hiber
9 mjeseci prije

Meni je cudno da se zbog svega smjenjuju ruski generali. Ili oni zapovjedaju ukrainskim divizijama ili su stvari malo drugačije. Evo, nakon zapovjednika Juga generala Popova, danas smjenjen zapovjednik sjevernog krila Bahmuta general Seliverstov. Cak je i kreator obtambene linije general Surovikin u zatvoru. Cudna neka vojska.

Ivan
9 mjeseci prije

Sad glupi Ukrajinci trebaju poslati u minsko polje svoje zapadne trupe i instruktore koji su ih nahuskali pa da to Rusi s gustom samelju. Mozda i na prvu crtu bojisnice da pozovu i onu svinju Bidena i njegovog sineka?

Mat
9 mjeseci prije

Nista strasno,tek se zagrijavaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI