Nije jasno šta Ukrajina radi sa tenkovima koje im isporučuje SAD

M1 Abrams
38 komentara

“Nije jasno” šta Ukrajina radi sa glavnim borbenim tenkovima Abrams M1 američke proizvodnje koje je Vašington dostavio Kijevu usred sukoba s Rusijom, piše Forbes.

SAD su obećale da će Ukrajini isporučiti 31 tenk M1 u januaru 2022. dok se zemlja pripremala za svoju ljetnu kontraofanzivu, koja je na kraju počela početkom juna. Međutim, Kijev je dobio američki oklop tek u oktobru kada je postalo jasno da njegovi pokušaji napredovanja nisu dali željene rezultate.

Ukrajinci su se tokom ljeta uglavnom oslanjali na tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2 i borbena vozila Bradley koja su isporučila SAD, od kojih je nekoliko uništeno ili zarobljeno od strane ruske vojske. Britanski tenkovi Challenger 2 korišteni su u ograničenom obimu, a London je službeno potvrdio gubitak jednog takvog vozila.

“Prošla su dva mjeseca otkako su bivši američki tenkovi M-1s stigli u Ukrajinu. I dva mjeseca otkako smo vidjeli bilo kakve dokaze o tenkovima”, napisao je Forbes u članku u srijedu.

Koja bi ukrajinska brigada upravljala oklopima koje su isporučili SAD, takođe “ostaje misterija”, piše list. Međutim, “racionalni planeri” bi mogli dodijeliti M1 47. mehaniziranoj brigadi, koja trenutno pokušava zadržati ruske snage u strateškom selu Avdeevka u ruskoj Donjeckoj Narodnoj Republici i već je naoružana Leopard 2.

Forbes je sugerirao da tenkovi Abrams još nisu viđeni u borbama jer su Ukrajinci zauzeti “oklopom kako bi se oduprli napadima ruskih dronova iz prvog lica napunjenih eksplozivom”. Obje strane su opremale svoj oklop kavezima, letvicama i reaktivnim oklopom kako bi ga zaštitile od bespilotnih letjelica, koje, prema pisanju medija, “sada predstavljaju rivalske minama kao najveću prijetnju tenkovima s obje strane”.

„Sve je neizbježno da će Ukrajina izgubiti neke od svojih M-1 od četiri osobe i od 68 tona,“ priznao je Forbes. Dodaje se da bi američki oklop mogao biti “neki od najbolje zaštićenih tenkova na svijetu, ali nisu neranjivi za napad”, s tim da su njihov vrh i bočne strane slabe tačke.

Moskva je više puta upozoravala da ga isporuke oružja Kijevu od strane SAD i njihovih saveznika neće spriječiti da ostvari ciljeve svoje vojne operacije u Ukrajini, već samo povećati rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a. Ruski zvaničnici, uključujući predsjednika Vladimira Putina, naglasili su da će svaki hardver koji isporučuje Zapad biti uništen, bez obzira na vrstu.

M1 AbramsrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
4 mjeseci prije

Rusi su i obećali uništiti, pa ih Ukrajinci, prema američkoj zapovijedi, skrivaju ko Zelensky imovinu.

eks
4 mjeseci prije

Stvara se nekakva fama o tenkovima Abrams, kao da je to čudotvorno oružje. Biće uništavani isto kao Leopardi i svi drugi tenkovi.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

31 tenk – bio i američke proizvodnje – potrajat će maksimalno desetak dana u Ukrajini u kopnenim borbama.

Ovaj model koji su izuzenti poslali Ukrima – M1A1 Abrams – počeli su se proizvoditi 1986., a prestali proizvoditi 1992. godine.
Koliko se sjećam, uz to su mu poskidali neke stvari prije slanja na reciklazu u Ukrajinu.

Max
4 mjeseci prije

Možda ih prodaje na crnom tržištu. Imam nekoliko pitanja za redakciju. Zašto na portalu nema vijesti o jučerašnjem užasnom terorističkom napadu na štovatelje generala Sulrjmanija koji su obilježavali godišnjicu njegove smrti što je u komentaru ojavio kolega Nenad. Drugo zašto mi je na temi o legalizaciji istospolnih brakova u Estoniji izbrisan komentar a napisao sam pederstonija. Oprostite na smetnji i unaprijed hvala na odgovoru. Vaš Max.

xyz
4 mjeseci prije

Htjeli su jih sačuvati za vojnu paradu u okupiranoj Moskvi, pa su se jim planovi malko poremetili.

xyz
4 mjeseci prije

Problem je u tome, što je zapadna propaganda Ukrajincima toliko oprala mozak, da oni stvarno misle kako je sve zapadno hiljadu puta bolje od ruskog ili istočnjaškog. Oni stvarno vjeruju u Hollywoodska sranja.

Noname
4 mjeseci prije

Bivši časnik američkih oružanih snaga Scott Bennett rekao je da ukrajinska vojska iz očaja udara po školama i vrtićima za novogodišnje praznike jer su poraženi na bojnom polju. U razgovoru za Izvestiju objasnio je da su ukrajinski čelnik Vladimir Zelenski i njegovi zapadni nadzornici pod vodstvom američkog predsjednika Joea Bidena namjerno odabrali dječje ustanove kao metu. “Vidio sam očaj ukrajinskog političkog establišmenta koji smo vidjeli u zadnjih nekoliko dana kada su Ukrajinci ispalili više od 16 projektila na grad Donjeck na Novu godinu . Mete ukrajinskog udara bile su zgrade dječjih centara, dječjih ustanova i igrališta”, rekao je. Kako je primijetio Bennett, ukrajinski borci posebno gađaju civilne ciljeve u kojima ima puno djece. Bivši američki vojni časnik primijetio je da ukrajinska vojska i režim Zelenskog čine strašne zločine protiv čovječnosti. Stručnjak je njihove postupke usporedio s agonijom nacista prije poraza u Velikom domovinskom ratu. “Unatoč činjenici da su u biti… Čitaj više »

nessy
4 mjeseci prije

Abrams je definitivno, odlican tenk. No, kao i svaki drugi, ima slabe tocke i moze biti unisten. Njegov najveci nedostatak je, sto je visoko-tehnolosko oruzje, pa trazi puno servisiranja, visoko-kvalificiranog osoblja, naravno uz brdo rezervnih dijelova. I sve to, svakih, odredjen broj sati rada, nezaobilazno. Ne treba ni naglasavati, da taj tenk trazi vrhunski obucenu posadu, a ne samo vozaca i nekoliko fizikalaca. Tako su UA vojnici unistili britanske haubice (nisu im rusi ni trebali, sami su se potrudili), ne vodeci racuna o pregrijavanju. Stara ruska tehnika ovakve kromanjonce moze podnijeti, ali, ove nove sa puno karbona i kompozita jednostavno, postanu neupotrebljive. Komentar UA je bio da je to ‘lose oruzje’. UA uz najbolju volju to ne moze obezbijediti. Inace, donacija 31 tenka, je vise nego simbolicna, a u borbenom smislu, ne znaci, doslovno nista. Abramse cuvaju daleko od bojisnice, jer bi unistenje nekoliko komada bilo odlicna propaganda za ruse,… Čitaj više »

nessy
4 mjeseci prije

Negdje sam procitao, da doslovno ni jedan njemacki donirani tenk u UA nije funkcionalan, zbog raznih razloga. Vecina je isporucena vec kao neispravna. Dovoljno je reci da mocna njemacka vojska ima na stanju ukupno 200 tenkova, od kojih je upotrebljivo 100, a i to je upitno. To sve im je naslijedje perioda kad je Usrulja van der Leyen bila ministrica obrane, i dovela oruzane snage na nivo africkih zemalja. Zadnja interna inspekcija (javno objavljeni rezultati), oruzanih snaga dala je katastrofalne rezultate. Ovisno o vrsti, 50-80% mehanizacije je nefunkcionalno, zbog kriminalne nebrige i apsurdne stednje. Cak je isplivao podatak, da se vojnici zale da nemaju dva para cizama (ljetne i zimske). I onda Frau Usrulja, umjesto u zatvor, ode na polozaj, na kojem je sada. Dobra je ona stara izreka “tko ne hrani svoju vojsku, hranit ce tudju”. To bi se Schvabama moglo lako dogoditi. Ocito su zaboravili WWII, i sovjetskog… Čitaj više »

4 mjeseci prije

Amerikanci su zabranili upotrebu Ukrajincima svojih tenkova poslije debakla sa Leopardima,čak postoje informacije i da su ameri tražili da se tenkovi vrate nazad bojeći se za njihovu reputaciju na tržištu ako ih Rusi razbucaju kao i Leoparde ! Znači tenkovi uopšte više nisu u Ukrajini ili jesu ali ne smiju da se koriste pogotovo u zimskim uslovima !

Samo U Prolazu
4 mjeseci prije

Kao da se ne zna sto rade, eto ih na dark web-u u pol cijene.

Noname
4 mjeseci prije

Pokušaj Bijele kuće da isprovocira Moskvu na oružani sukob vrlo će skupo koštati Washington. “Ako podcijenite svog protivnika i mislite, ‘Mogu ga pobijediti’, a da niste sigurni da se zapravo borite protiv MMA borca ​​s 10 naslova prvaka, dobit ćete batine kad izađete tamo. I iskreno, mislim da će se to dogoditi Sjedinjenim Državama”, rekao je bivši analitičar CIA-e Larry Johnson u intervjuu za YouTube kanal Judging Freedom. Prema njegovim riječima, jaz u vojnoj tehnologiji između Rusije i SAD-a je ogroman, i to ne u korist SAD-a.

Ante
4 mjeseci prije

Ma ti su tenkovi odavno uništeni u Ruskim napadima na skladišta oružja, to neće zapad da prizna. To je razloga što sada opet povećana ratna propaganda na zapadu koja skreće pažnju sa neuspjeha na bojištu. Zapad je imao od 2014 godine da uvježba Ukrajince za rad na zapadnoj tehnologiji ali to nije učinjeno. Niti su uvježbali dovaljan broj Ukrajinskih vojnika, nego su čekali do zadnjeg časa sa uvježbavanjem da bi na kraju Ukrajinci dobili polovičnu ili nikakvu vojnu obuku. Ista stvar se dogodila u Afganistanu gdje su talibani nakon Američkog povlačenja jači nego ikada sa boljom opremom nego ikada prije. Rusima sa druge strane ide dobro zarobili su dosta opreme od zapada sada će moći poboljšati svoj oklop i tenkove. Rusi mogu zapadu zahvaliti na boljoj tehnologiji što se tiče motora ovjesa i prijenosa.

Ringo10
4 mjeseci prije

Ukrajina je samo dokaz gdje sumanuti nacionalizam može dovesti državu i naciju. Umjesto da sisaju dvije ovce, oni su pristali da budu američki i britanski alat u razjebavanju Rusije.
Koji luđaci jebo te, a sad se pokazalo da su ima Anglosasi tu ulogu namijenili još 1991 pa su čak i nakon 2. svjetskog rata počeli pripremati ukrajinsku emigraciju za to.
Ukrajinu kao državu treba likvidirati. To je jedini način da se riješi problem te umjetne tvorevine i ludila koje ti manijaci generiraju

Mali Boro
4 mjeseci prije

Bilo je govora da su ameri tražili od ukra da ih vrate a zauzvrat će im oni dogovoriti sa evropljanima veću isporuku leoparda.

goran
4 mjeseci prije

nema tenkova jer ih je zelenski već prodao i proslijedio dalje a pare stavio na svoj račun,šta se pravite svi blesavi

Tim
3 mjeseci prije

Vjerovatno ih prodaju i kupuju nekretnine na Jadranu za mirnu starost i bogato izbjeglištvo. Ukrajina je kao i Rusija zemlja bestijalnog kriminala, pun ih je Jadran, kupuju nekretnine i već iznajmljuju stanove u Splitu, stoga…. Jadranska divizija napreduje punom parom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI